22.2.24

Bokashi

 Bokashi-kompostointi on menetelmä ruokajätteen kompostointiin anaerobisesti eli ilman happea. Se on loistava vaihtoehto ihmisille, joilla ei ole tilaa ulkokompostille tai jotka haluavat kompostoida talvella. Meillä on Biolan lämpökompostori kesäkäytössä, mutta bolashia käytetään talvella. Se on osoittautunut hyväksi jo noin kymmenen vuoden käyttö kokemuksella suosittelen sitä.

Bokashi

Bokashi-kompostoinnissa käytetään bokashi-rouhetta, joka on melassia ja mikrobeja sisältävää jauhetta. Bokashi-rouhe sekoitetaan ruokajätteeseen ja seos suljetaan ilmatiiviiseen astiaan. Mikrobit hajottavat sitten ruokajätteen hapettomassa tilassa. Bokoshirouhetta ei tarvita isoa määrää ja meillä on kahden kilon pussi riittänyt noin kahdeksi talveksi

Bokashi-kompostoinnissa on monia etuja:

Se ei vie paljoa tilaa 

Se ei haise, muulloin, kuin sankoa avatessa

Se voin vähentää ruokahävikkiä

Se luo ravinteikasta maanparannusainetta, jota voidaan käyttää kasvien lannoittamiseen

Myöskään kukka- viherkasvi lannoitetta ei tarvitse ostaa

Jos harkitset keittiö kompostointia, bokashi on hyvä vaihtoehto. Se on helppo tehdä, edullinen ja ympäristöystävällinen. Bokashi sangot voi valmistaa kannellisista muoviastioista itsekin ja ohjeita löytyy googlaamalla

Muutamia vinkki bokashi-kompostoinnin aloittamiseen

Bokashi-kompostoreita on saatavana useissa eri tyyleissä ja kokoisia, joten voit valita tarpeisii parhaiten sopivan.
Hanki bokashi-rouhetta. Bokashi-rouhetta voi ostaa puutarhamyymälöistä.
Kerää ruokajätettä. Bokashi-kompostissa voi kompostoida monenlaisia ​​ruokajätteitä, mukaan lukien hedelmät, vihannekset, liha, kala ja maitotuotteet.
Sekoita bokashi-rouhe ruokajätteeseen. Lisää ruokajätteeseen noin 1 ruokalusikallinen bokashi-rouhetta jokaista 2 kuppia ruokajätettä kohti.
Sulje kompostori. Bokashi-kompostori tulee pitää suljettuna hajujen ja haitallisten mikrobien leviämisen estämiseksi.
Tyhjennä kompostori, kun se on täynnä. Bokashi-kompostori tulee tyhjentää noin 2-3 kuukauden välein.
Bokashi-kompostista tyhjennetystä jätteestä voidaan tehdä maanparannusainetta tai sitä voidaan käyttää kasvien lannoitukseen
Maanparannusaineeksi käytettäessä jäte tulee ensin haudata maahan noin 2 viikoksi. (Multatehdas) Lannoitteena käytettäessä jäte tulee laimentaa veteen 1/100 ja levittää sitten kasveille.

Bokashi-kompostointi on kätevä tapa vähentää ruokahävikkiä ja luoda ravinteikasta maanparannusainetta pihan kasveille. Se on helppo tehdä, edullinen ja ympäristöystävällinen. Jos harkitset kompostointia, bokashi on hyvä vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!