6.12.25

Kotikokin terveysresepti:

Tomaattikeiton ja kauraleivän voimalla

Ensio on kotikokki. Vaikka ikää on, hän tietää tasan tarkkaan, miten 80 vuotta täyttäneen  ruoan piti olla: se oli oltava ravitsevaa, helposti syötävää, mutta täynnä makua.

Erityisesti Ensio on ylpeä omasta terveyttä edistävästä tomaattikeitostaan, jonka hän syö aina uunilämpimän, pehmeän kauraleivän kanssa. "Keiton tulee olla kuin halaus vatsalle, ja leivän saa niellä ilman huolia", hän sanoo.

Tässä on Ension klassinen, iäkkäille suunnattu ateria, joka antaa energiaa ja pitää lihakset kunnossa.


1. Ravitseva ja pehmeä tomaattikeitto
(2 annosta)

Ension mukaan  pelkkä tomaatti ei riitä; tarvitaan proteiinia ja hyviä rasvoja luiden ja lihasten tueksi. Hän käyttää punaisia linssejä proteiinilähteenä, sillä ne soseutuvat täysin näkymättömiin.

Ainesosa

Määrä

Huomiot

Tomaatti

500 g

Kypsiä, laadukkaita tomaatteja (tai 1 tlk tomaattimurskaa)

Punasipuli tai keltasipuli

1 kpl

Hienonnettuna

Valkosipulia

1-2 kynttä

Hienonnettuna

Punaisia linssejä

1 dl

Huuhdeltuna – Keiton proteiinipommi!

Kasvis- tai kanalientä

5 dl

Vähäsuolainen liemi sopii iäkkäille

Oliivi- tai rypsiöljyä

2 rkl

Rasva auttaa lykopeenin imeytymisessä

Tomaattisosetta

1 rkl

Syvyyttä makuun

Kuohukermaa tai ranskankermaa

0,5 dl

Pehmeyttä ja energiaa

Mausteet

Ripaus mustapippuria, 1 tl sokeria/hunajaa, 1 tl basilikaa/oreganoa

Sokeri/hunaja taittaa happamuuden

Valmistusohje

  1. Kuullota: Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita muutama minuutti. Lisää tomaattisose ja paista hetki.

  2. Keitä: Lisää kattilaan tomaattilohkot, huuhdellut punaiset linssit ja liemi.

  3. Hauduta: Anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla 15–20 minuuttia, kunnes linssit ja tomaatit ovat aivan pehmeitä.

  4. Soseuta: Soseuta keitto sauvasekoittimella täysin sileäksi ja helposti nieltäväksi.

  5. Viimeistele: Sekoita joukkoon kerma ja mausteet. Tarkista suola.


2. Pehmeä ja nopea kauraleipä

Ensio ei jaksa vaivata tai kohottaa, joten hän luottaa tähän helppoon piimäpohjaiseen leipään. Piimä ja ruokasooda tekivät leivästä nopeasti mehevän ja murenevan.

Ainesosa

Määrä

Huomiot

Piimää, kefiiriä tai jogurttia

2,5 dl

Nestemäisenä mehevyyttä

Kaurahiutaleita (pieniä)

1 dl

Kuitua vatsalle

Ruisjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja

1 dl

Makua ja rakennetta

Vehnäjauhoja

2–2,5 dl


Ruokasoodaa

1 tl

Kohottaa hapon kanssa

Leivinjauhetta

1 tl

Kohottaja

Suolaa

0,5 tl


Hunajaa tai siirappia

1 rkl


Öljyä tai sulatettua voita

1 rkl

Pehmeyttä

Valmistusohje

  1. Valmistelu: Lämmitä uuni 200°C asteeseen. Voitele pieni leipävuoka.

  2. Kuivat aineet: Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat aineet (jauhot, hiutaleet, sooda, leivinjauhe, suola).

  3. Kosteat aineet: Lisää piimä/jogurtti, öljy ja hunaja.

  4. Sekoitus: Sekoita taikinaa vain sen verran, että se juuri ja juuri sekoittuu löysäksi massaksi. Älä vaivaa!

  5. Paisto: Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30–40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

  6. Jäähdytys: Kumoa leipä heti vuoasta, se  pehmentää kuorta entisestään, kääri se heti puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen jäähtymään.

Ensio suosittelee leivän nauttimista reilun voinokareen kera, sillä rasva oli tärkeä energian lähde, kun ruokahalu saattaa olla heikko. Keitto ja leipä yhdessä muodostavat täydellisen, lämmittävän aterian.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!