31.5.24

Joskus se naurattaa, kun kaverilla on toivoton olo


Maailma on täynnä vastakohtia, ja välillä tuntuu, että me kaikki tasapainottelemme jossain kahden ääripään välissä. Toisinaan nämä vastakohdat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta useammin ne tarjoavat meille aiheen naurulle ja joskus kevyelle pilkalle.

Otetaanpa esimerkiksi yönukkuja ja yökukkuja. Nämä kaksi ryhmää elävät aivan eri tahdissa, ja heidän kohtaamisensa voivat olla varsin koomisia. Yönukkuja herää virkeänä aamun sarastaessa, kun taas yökukkuja vasta silloin kun muut haukkaavat aamupalansa. Yönukkuja ihmettelee yökukkujan kykyä valvoa myöhään yöhön, kun taas yökukkuja ihmettelee, miten yönukkuja voi herätä niin aikaisin. Nämä erilaiset rytmit voivat johtaa hauskoihin väärinymmärryksiin ja kommelluksiin.

Tai sitten hitaat ja nopeat. Hitaat ihmiset nauttivat kaikessa rauhallisuudesta, kun taas nopeat ihmiset suorittavat puuhiaan tehokkaasti ja nopeasti. Hidas saattaa jäädä jumiin nopean vauhdissa ja turhautua, kun taas nopea saattaa hermostua hitaan tahtiin. Mutta lopulta he molemmat oppivat toisiltaan ja löytävät tasapainon.

Ja näin se jatkuu läpi äärettömän listan: musta ja valkoinen, boheemi tai siisti, ravintola- ja kotiruoka, viini tai olut, matkustaminen vai oma koti, liikunta ja löhöily, huolehtiva ja huoleton veikko, pihistäjä ja törsääjä. Jokainen vastakohta tuo elämäämme oman mausteensa ja tarjoaa aihetta hauskoille tarinoille ja vitseille.

Joten nautitaan näistä vastakohdista ja nauramme niille. Elämä olisi paljon tylsempää, jos kaikki olisimme samanlaisia! Erilaisuus tekee meistä ainutlaatuisia ja mielenkiintoisia. Ja lopulta, useimmiten nämä vastakohdat täydentävät toisiaan ja tekevät elämästä rikkaamman.

Joskus voi tällaistakin ajatella tai ainakin niissä on omakohtaista pohtimisen aihetta! 


30.5.24

Jokaisella on menneisyys

Menneisyys on se kummitus, joka seuraa meitä kaikkia, halusimme tai emme. Se on täynnä tehtyjä valintoja, onnistumisia ja epäonnistumisia, jotka ovat muokanneet meistä sen mitä olemme tänään. Mutta entä jos menneisyys piinaa meitä? Jos epäilemme tehneemme vääriä valintoja? Onko nykyinen minä tyytyväinen nuorena tehtyihin päätöksiin?

Ikääntyessään on täysin luonnollista pohtia menneisyyden valintoja. Ne ovat muokanneet elämäämme, ja joskus ne ovat johtaneet meidät polulle, jota emme ehkä olisi halunneet kulkea. On helppoa ajatella, että jos olisimme tehneet toisin, olisiko kaikki nyt paremmin. Mutta onko se totta? Emme voi koskaan tietää varmasti, mitä olisi tapahtunut, jos olisimme valinneet toisin?

Ehkä tärkeintä ei ole se, teimmekö "oikeita" tai "vääriä" valintoja, vaan se, että otamme oppia niistä. Jokainen kokemus, hyvä tai huono, opettaa meille jotain itsestämme ja maailmasta. Jos katsomme menneisyyttä katkeruudella, estämme itseämme näkemästä sen tarjoamia mahdollisuuksia oppia ja kasvaa.

Yksi tapa käsitellä menneisyyden tapahtumia on käydä "kirjeenvaihtoa" nuoren itsensä kanssa. Se voi olla mielenkiintoinen kokemus, joka auttaa meitä ymmärtämään paremmin, keitä olimme silloin ja mitä kokemuksia meillä oli. Voimme antaa nuorelle itsellemme neuvoja ja rohkaisua, ja voimme oppia virheistä ja menestyksistä.

Kirjeenvaihto nuoren itsensä kanssa ei tietenkään muuta menneisyyttä. Mutta se voi auttaa meitä näkemään sen uudessa valossa antaen meille mahdollisuuden ymmärtää itseämme. Se voi myös auttaa meitä arvostamaan nykyhetkeä ja suunnittelemaan tulevaisuutta tästä eteenpäin.

Joten jos menneisyys piinaa sinua,  sen voi kohdata ajattelemalla asioita. Käy kirjeenvaihtoa nuoren itsesi kanssa ja anna itsellesi anteeksi. Muista, että et ole yksin. Kaikki tekevät virheitä, ja kaikilla on mahdollisuus oppia niistä ja kasvaa.

Helteinen toukokuu 2024


29.5.24

Perityt geenit ja omat valinnat

Emme voineet valita vanhempiamme. He ovat meidän äitimme ja isämme, jotka antoivat meille elämän lähtökohdan. Heidän geeninsä kulkevat kauttamme ja heidän kasvatuksensa on muokannut meitä.

Syntymäpaikka ja sisarukset ovat myös asioita, joihin emme ole voineet vaikuttaa. Nämä tekijät vaikuttavat esimerkiksi persoonallisuutemme ja arvoihimme.

Koulutus ja urakehitys ovat asioita, joihin voimme vaikuttaa. Olemme valinneet mitä opiskelimme ja missä työskentelimme. Nämä valinnat ovat vaikuttaneet merkittävästi elämäämme.

Sattumat ovat asioita, joita emme voi estää. Ne voivat vaikuttaa elämäämme hyvällä ja huonolla tavalla

Harrastukset ovat asioita, joista voi valita. Harrastusten kautta voimme löytää uusia ystäviä ja oppia uusia taitoja. Ne tuovat myös iloa ja tyydytystä elämään.

Me itse olimme se, joka lopulta tekee valintoja elämässämme. Vanhempamme perintötekijät, ohjaus ja sattumat ovat vaikuttaneet näihin valintoihin, mutta viime kädessä olemme vastuussa omasta elämästämme.

Pohdittavaa:

  1. Miten perintötekijät ovat vaikuttaneet elämäämme?
  2. Miten sattumat ovat vaikuttaneet elämäämme?
  3. Mitä valintoja olemme tehneet elämässämme?
  4. Olemmeko tyytyväisiä valintoihin?
  5. Mitä olisimme voineet tehdä toisin?

Lopuksi lukijalle ajattelemisen aihetta. Voimme esimerkiksi kysyä, minkä henkisen perinnön heidän vanhempansa ovat heille antaneet ja mitä he ovat valinneet elämässään?

Kun pohdimme näitä ja monia muita asioita, se voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin itseämme ja elämäämme.



28.5.24

Lisää askelia

Ajattele asiaa: 

Nykymaailman kiireessä askelten kertyminen voi tuntua haastavalta. Päivät istuen, autolla liikkuminen ja iltaisin usein viihdytään sohvalla. Onneksi pienillä muutoksilla arkeen voi helposti lisätä liikettä ja askelia.

Aloita pienistä asioista: 

Kotioloissa kaikki liike on hyväksi. Käytä pientä kahvikuppia, jotta joudut hakemaan uutta useammin. Laita kahvi termokseen ja nauti se aamu- tai iltapäiväkävelyn lomassa. Kotiaskareissa voi tehdä pienen tehostuksen: siivoa ripeästi, tee kyykkyjä kun nostat tavaroita ja hyppää narua mainosten aikana. Auto kannattaa pysäköidä etäämmälle kaupan sisäänkäynnistä, ja käytä ulkoillessa reppua. Sauvakävely on loistava tapa lisätä askelia ja tehostaa kävelyä. Myös kävelykeppi tai vaellussauva voi tuoda vaihtelua ja tukea kävelyyn.

Omalla pihalla oleskelu ja liikkuminen on helppoa ja hyödyllistä. Leikkaa ruoho työnnettävällä leikkurilla, ota aurinkoa kävellen tai harrasta photo walkia luonnon helmassa. Pihapelit, kuten petanki, tuovat iloa ja liikettä koko perheelle. Käytä kahvakuulaa tai kokeile kuulantyöntöä. Muista, että säätila sopii aina liikunnalle. Joogaa ja jumppaa voi tehdä ulkona ja sisälläkin, ja ne sopivat kaikenkuntoisille.

Aseta itsellesi maltillisia tavoitteita ja seuraa edistymistäsi liikuntamuistiolla. Tallenna ääni-, kuva- ja videotiedostoja luonnosta ja liikkumishetkistä ja jaa ne muiden kanssa. Muista, että jokainen askel on askel kohti parempaa kuntoa ja hyvinvointia! Verenkierron vilkastuessa aivot ja muisti kiittävät. Liiku siis iloisella mielellä ja nauti matkasta!

Edellä olevien vinkkien lisäksi arkeen voi helposti lisätä askelia monilla muillakin tavoilla. Tässä vielä muutamia satunnaisia ideoita:

  • kävele portaat hissin sijaan.
    Päiväkahvi
  • järjestä kävely tapaamisia.
  • hanki pihaan seisomapöytä ja vaihda välillä asentoa.
  • käytä jumppapalloa istuimena.
  • lähde lavatanssi- tai jumpparyhmään.
  • aloita uusi harrastus, kuten geokätköily, frisbeegolf tai kerää roskia ja juomatölkkejä.
  • käy uimassa kesäisellä rannalla 
  • liikunta perheen ja ystävien kanssa:

Muista, että pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Askeleet kertyvät helposti, kun niitä tekee arjen rutiinin ja harrastuksen. Tärkeintä on löytää itselle sopivia ja mieluisia liikuntamuotoja, joita voi harrastaa säännöllisesti. Kun liikkuminen on hauskaa, se ei tunnu velvollisuudelta.

Muista, että jokainen askeleesi on askel, joka pitää yllä kuntoa ja hyvinvointia!

Lisää inspiraatiota löydät seuraavista lähteistä:

https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntapaikat

https://www.liikuntaneuvosto.fi/


27.5.24

Eläkkeellä – edullisia kulttuurielämyksiä

Yksi parhaista tavoista rikastuttaa arkea on kokea kulttuuria sen monissa muodoissa. Useissa paikoissa on tarjolla alennuksia ja etuja eläkeläisille, jolloin he voivat nauttia kulttuurista kohtuulliseen hintaan. Eläkeläisille on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia nauttia kulttuurista. 

Kulttuuria verkossa: Internet tarjoaa runsaasti kulttuuritarjontaa ilmaiseksi tai edullisesti. Esimerkiksi Yle Areenan kautta voit katsoa ja kuunnella erilaisia ​​kulttuuriohjelmia. Monet museot ja teatterit tarjoavat myös virtuaalisia näyttelyitä ja esityksiä verkkosivuillaan.

Elokuvat: Finnkino tarjoaa eläkeläisille 30 % alennuksen arkisin normaalin lipun hinnasta ennen klo 17 alkaviin näytöksiin. Muina aikoina alennus on 20 %. Myös monet muut elokuvateatterit tarjoavat samanlaisia ​​alennuksia.

Museot: Monet museot tarjoavat ilmaisen sisäänpääsyn tai huomattavasti alennettuja lippuja eläkeläisille. Esimerkiksi eläkeläisille on ilmainen sisäänpääsy tiistaisin Ateneumin taidemuseossa. Tietoa eläkeläisten museoiden alennuksista löytyy museoiden verkkosivuilta. Museokortti, jolla pääsee Suomen useimpiin museoihin (noin 360). Hinta79 euroa vuodessa, tuntuu vähän liian kalliilta, jos/kun museokäyntejä ei kuitenkaan tule vuoden mittaan kovin montaa.

Teatterit: Teatterit tarjoavat alennuksia eläkeläisille. Tietoa eläkeläisten teatterialennuksista löytyy teatterien sivuilta tai teatteriyhdistysten sivuilta.

Kulttuuriluotsi: Jos et ole varma, mistä löytää itsellesi sopivia kulttuurielämyksiä, voit kääntyä kulttuurioppaan puoleen. Kulttuuriluotsit auttavat eläkeläisiä löytämään sopivan kulttuuritarjonnan ja osallistumaan kulttuuritoimintaan.

Muita kokemuksia: Eläkeläisille on tarjolla monia muita edullisia kokemuksia esimerkiksi konsertit. Monet matkatoimistot tarjoavat matkoja ja risteilyjä erityisesti eläkeläisille. Myös kuntokeskuksissa ja urheiluseuroissa on usein erikoistarjouksia eläkeläisille.

LINKKI; Senioreilla on monia mahdollisuuksia tutustua ja nauttia kulttuurista.  

26.5.24

Nyt on paras aika lähteä

Luonto kutsuu

Tänään aurinko paistaa, linnut laulavat ja puiden lehdet ovat avautuneet. Ei ihme, että monet meistä ovat menossa ulos nauttimaan luonnosta. Mutta milloin hyttyset ja muut ärsyttävät ötökät tulevat pilaamaan matkan?

Hyttyset ja kärpäset alkavat häiritä yleensä toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa. Ne ovat aktiivisimpia aamulla ja illalla, joten jos haluat välttää puremat, paras aika olla luonnossa on päivällä.

Mutta älä anna hyttysten estää sinua nauttimasta luonnosta! On monia tapoja suojautua niiltä, ​​kuten hyönteiskarkotteiden avulla, pitkien hihojen ja housujen käyttäminen sekä hyttysverkko. Älä mene ahon laitaan ilman paitaa, jos haluat välttää pistoksia ja puremia.

Jos haluat oppia lisää luonnosta ja sen eläimistä, luonto-oppaat ja -kirjat ovat erinomainen apu kiinnostuksen lisäämiseen. Ne antavat tietoa kasveista, hyönteisistä, linnuista ja kaloista ja niiden tiedoista ​​on hyötyä sekä rannalla että metsässä. Kirjoja kannattaa selata, vaikka et olisikaan menossa metsään, sillä ne avaavat ovia uuteen maailmaan ja auttavat näkemään luonnon kauneuden uudella tavalla. Kirjoja löytyy kirjastoista, kirpputoreilta, ja googlaamalla löytyy myös tietoja. Puhelimeen saa myös monenlaista appia.

Lähin metsä tai puisto on usein aivan nurkan takana, joten luontoelämyksiä ei tarvitse etsiä kaukaa. Muista, että on hyvä etsiä lisätietoa joistakin metsässä kohtaamistasi kasveista, hyönteisistä, linnuista ja kaloista. Se tekee matkasta entistä mielenkiintoisemman ja palkitsevan. Minulla on mukana aina luonnossa kamera ja monopodi, usein myös mato-onki. 


25.5.24

Tuulen huminaa- ja kuiskauksia

Lempeä aamu valkeni metsässä, kun aurinko kurkisti puiden latvoista eilisen sateen jälkeen luoden kultaisen sävyn sammaleen peittämään maahan. Pieni puro soljui hitaasti kivien läpi, sen lempeää solinaa sekoittui tuulen kuiskaukseen.

Saniaiset heiluivat tuulessa kuin sirot tanssijat, vihreät lehdet kertoivat salaisuuksia tuulelle, ehkä tarinoita menneistä kesistä ja tulevista syksyistä. Ilma oli täynnä metsän raikasta tuoksua, männyn neulasten ja kostean maan aikaansaamaa aromia joka täyttää keuhkot uudella energialla.

Luonnon sinfonia ympäröi joka puolelta – linnunlaulusta, hyönteisten surinasta, oksien kahinasta –luoden melodian, joka täytti ilman. Hetkeksi kaikki muu katosi. Oli vain tämä hetki, tämä paikka, tämä luonnonihme. Voi mietiskellä!

Metsän sydämessä saa hengittää syvään ja tuntea rauhaa. Siellä voi unohtaa arjen hälinän ja uppoutua viikonloppuna luonnon huomaan. Luonto on täynnä viestejä. Se puhuu meille rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta. Se opettaa meille kärsivällisyyttä, nöyryyttä ja kiitollisuutta.

Hävittäjälentokoneiden kaukainen pauhu on muistutus siitä, että kansakuntamme turvallisuudesta pidetään huolta. Meidän on hyvä pysähtyä hetkeksi ja kuunnella. Ehkä sitten opimme jotain uutta, ehkä tärkeitä asioita tulee mieleen.

24.5.24

Kesän kynnyksellä

Kesän tuoksu jo leijuu ilmassa, ja lintujen laulu soi lehdoissa kuin iloinen sinfonia. Päivät pitenevät ja aurinko paistaa lämpimästi, houkutellen meidät ulos nauttimaan luonnon kauneudesta. Pian pääsemme poimimaan metsästä herkullisia mansikoita ja nautitaan uuden perunan tuoreesta mausta. 

Luonto on täydessä kukoistuksessaan auringon paisteessa, mutta maa kaipaa myös sateen tuomaa kosteutta. Kuiva maa halkeilee ja kasvit kärsivät, jos vettä ei tule riittävästi. Siksi odotamme virkistäviä sadepisaroita jo tänään, sillä ne antavat eloa ja ravintoa kaikelle kasvavalle. 

Kesä on täynnä mahdollisuuksia ja elämyksiä. Voimme viettää aikaa luonnossa retkeillen, uimalla ja pyöräillen. Voimme grillata perheen kanssa, pelata pelejä ja nauttia yhdessäolosta. Kesä on aikaa rentoutua ja ladata akkuja tulevaa varten. 

Mutta ennen kuin kesä on täydessä vauhdissa, nautitaan vielä kevään viimeisistä päivistä. Ihastellaan luonnon heräämistä ja lintujen laulua. Hengitetään syvään raikasta ilmaa ja kerätään voimia tulevia seikkailuja varten. Kesä on tulossa, ja se toivottavasti tuo tullessaan paljon iloa ja ...!



23.5.24

Tuomien aika

Neitonen nuori ja notkea norja
tuomen kukkien kaltainen.
Tuleeko kaukainen armaani
vai lieneekö vienyt jo halla,
sitähän tuulikin kuiskaili
jo valkeitten tuomien alla

Sydämeni kaipaa odottaa,
kuin lintu oksalla laulaa.
Odotan, onko hän vielä täällä,
vai onko rakkaani liitänyt pois?



 

22.5.24

Kotiviinin käyttö ruoanlaitossa

Kotiviini on käynyttä mehua!
Kotitekoinen viini on monipuolinen juoma, jota voi nauttia sellaisenaan tai käyttää osana ruoanlaittoa. Se lisää makuja ja vivahteita ruokiin tehden niistä entistä herkullisempia. Kotiviinin käytöllä ruoanlaitossa on pitkät perinteet ja monia etuja.

Maku ja aromit

Kotitekoinen viini antaa ruoalle ainutlaatuisen maun ja aromin. Eri rypäleistä, marjoista tai hedelmistä valmistetut viinit tarjoavat erilaisia ​​makuja ruoanlaittoon. Esimerkiksi punaviini sopii hyvin liharuokien ja kastikkeiden kanssa, kun taas valkoviini sopii paremmin kalaruokiin. Kotitekoinen viini voi myös parantaa ruoan luonnollisia makuja ja lisätä niihin syvyyttä.

Terveyshyödyt

Kotitekoinen viini voi olla terveellistä, kun sitä käytetään kohtuudella. Kotiviini sisältää antioksidantteja, jotka voivat suojata kehoa taudeilta. Viini voi myös auttaa parantamaan ruoansulatusta ja sydämen terveyttä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että liiallisella alkoholinkäytöllä on kielteisiä vaikutuksia terveyteen. Humaltumis tarkoitukseen kotiviiniä ei pidäkään valmistaa!  

Monipuolisuus

Kotiviiniä voidaan käyttää ruoanlaitossa monin eri tavoin. Sitä voidaan lisätä marinadeihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Sitä voidaan käyttää myös lihan ja kalan kypsentämiseen. Kotiviiniä voidaan käyttää jälkiruokissa, kuten hedelmäsalaateissa ja suklaakakuissa ja kiiseleissä.

Edullista

Kerralla kotiviiniä voi valmistaa esimerkiksi 10 - 30 litran erän. Kotitekoisen viini on luonnonmukaista ja sen valmistaminen on paljon halvempaa kuin viinin ostaminen. Kotiviinin valmistukseen tarvittavat ainekset ovat helposti saatavilla ja edullisia tai ne voidaan kerätä suoraan puhtaasta luonnosta. Nyt on otollinen aika poimia voikukan terälehtiä viininvalmistukseen. Kotiviinin valmistus on myös hauska ja palkitseva harrastus. 

Kotiviinin käyttö ruoanlaitossa on monipuolinen ja hyödyllinen tapa parantaa ruoan makua ja terveellisyyttä. Se on kustannustehokas ja kelvollinen vaihtoehto kaupasta ostetulle viinille. Kotitekoisen viinin valmistaminen voi olla hauska ja palkitseva harrastus, joka vaatii asiaan perehtymistä ja viitseliäisyyttä, se tuo ruoanlaittoon uutta iloa ja nautintoa.

Vinkkejä kotiviinin käyttämiseen ruoanlaitossa:

  • Käytä vain korkealaatuisia raaka-aineita
  • Kokeile erilaisia viinejä ja löydä ne, jotka sopivat parhaiten ruoanlaittoa varten
  • Ole varovainen,  sillä viini ei saa peittää ruoan luonnollista makua
  • Nauti kotiviinin valmistuksesta ja sen käytöstä ruoanlaitossa!


21.5.24

Horta-aika on nyt!

Horta tarkoittaa kahta asiaa:

a. Villiyrtit yleensä:

Kreikassa horta tarkoittaa yleensä kaikkia luonnossa kasvavia syötäviä kasveja, joita voidaan käyttää ravinnoksi. Näitä ovat luonnonvaraiset vihreät, yrtit ja kukat. Horta on perinteisesti poimittu luonnosta, mutta sitä voi ostaa myös toreilta ja ehkä jopa kaupoista. 

Villiyrtit (Horta) ovat luonnosta peräisin oleva monipuolinen ainesosa, jota voidaan käyttää erilaisissa ruoissa, kuten salaateissa, keitoissa, piirakoissa ja muhennoissa. Se on myös erinomainen vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien lähde.

b. Kreikkalainen ruokalaji:

Kreikkalaisessa keittiössä horta (χόρτα βραστά, chórta vrastá) viittaa myös tiettyyn ruokaan, joka koostuu höyrytetyistä villivihanneksen lehdistä, jotka on maustettu kreikkalaisella oliiviöljyllä ja sitruunamehulla. Hortaa tarjoillaan usein lisukkeena lihan tai kalan kanssa.

Mitä pitäisi kerätä hortaksi?

Suomessa on runsaasti sopivia luonnonvaraisia ​​yrttejä. Tässä on joitain yleisimmistä ja helposti tunnistettavissa olevista vaihtoehdoista:

Vihreät luonnonvaraiset yrtit:

Nokkonen: Runsas vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, jota voidaan käyttää salaateissa, keitoissa ja piirakoissa.

Voikukka: Nuoria lehtiä voidaan käyttää rucolan kaltaisissa salaateissa ja keitoissa. Tuoreita voikukankukkia voidaan käyttää kotiviinissä tai kuivata ja käyttää teenä.

Apila: Useat apilalajit ovat syötäviä ja niitä voidaan käyttää salaateissa ja keitoissa.

Maitohorsma: Nuoria lehtiä ja kukkia voidaan käyttää salaateissa ja keitoissa.

Minttu: Monipuolinen yrtti, jota voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuna salaateissa, kastikkeissa, teessä ja jälkiruokissa.

Muita huomioitavia asioita:

Nokkonen
Voikukanlehtiä

Varmista, että pystyt tunnistamaan luonnonvaraiset yrtit ennen niiden keräämistä. On olemassa useita myrkyllisiä kasveja, jotka voivat näyttää samanlaisilta kuin syötävät lajit. Kerää villiyrttejä puhtaista paikoista, kaukaa teiltä ja teollisuusalueilta. Älä kerää yrttejä liikaa, vaan jätä kasveja kasvamaan ja lisääntymään. Voit kuivata tai pakastaa hortaa myös talvikäyttöön.


Maitohorsma

Linkki: / https://www.hyvisforum.fi/2020/07/07/luonnon-villiruokaa-kannattaa-hyodyntaa/ 

20.5.24

Ostin kävelykepin

Viime aikoina olen alkanut tuntea itseni hieman vanhaksi. Joskus selkää särkee ja askel on lyhyt ja raskas. Siksi päätin hankkia itselleni kävelykepin. Ei ihan tavallista puukeppiä, vaan tyylikkään "Vitilityn".

Tiedän joitakin, jotka ovat saaneet kävelykepin lahjaksi, mutta jotka ovat jättäneet sen pölyttymään kaappiin. Minä en ole sellainen. Minä ostin kävelykepin itse, ja aion myös käyttää sitä.

Vaikka en välttämättä tarvitsekaan kepin apua aina kävellessäni, se tuntuu silti mukavalta kädessä. Ja onhan se myönnettävä, että kävelykeppi tekee minusta hieman tyylikkäämmän näköisen kesähatun kanssa. 

Etsin valokuvaajan kävelykeppiä, jota voisi käyttää myös monopodina. Valitettavasti "Vitilityssä" ei ole ruuvia, johon kameran voisi kiinnittää. Mutta ehkäpä se ei olekaan niin tärkeää. Kepin voi nostaa myös käden alle, kun otan kuvia.

Kävelykeppi on hyödyllinen myös muutenkin. On mukava nojailla siihen, kun seisoskelee jonossa tai odottaa jotakin. Ja ehkäpä se jopa parantaa ryhtiäni.

Joten vaikka olenkin vielä alle kahdeksankymppinen, olen ylpeä uudesta kävelykepistä. Se on käytännöllinen, tyylikäs ja antaa minulle hieman lisää itsevarmuutta. Ja kuka tietää, ehkäpä se jopa pidentää elämää!

19.5.24

– neljä vuodenaikaa, neljä tarinaa


Suomessa sää on kuin temperamenttinen taiteilija, joka maalaa maiseman aina uudella tavalla. Välillä siveltimen vedot ovat lempeitä ja sujuvia, välillä rajuja ja myrskyisiä. Neljä vuodenaikaa tuovat mukanaan oman ainutlaatuisen sään, ja oman tarinansa. Se kertaa itseään vuodesta toiseen.

Talvi pukeutuu valkoiseen vaippaan ja antaa maan levätä kylmän peiton alla. Pakkanen voi kiristää otteensa ja laskea paljon alle 20 asteen, tuuli ulvoo ja tuisku pieksää. Maa routaantuu. Autolla liikkuminen on haastavaa ja ulkona oleskelu vaatii lämmintä pukeutumista. Mutta talvella on myös toinen puolensa. Kun pakkanen on sopivasti 10-15 asteen tienoilla, hiihtoladut houkuttelevat ja lumi narskuu suksien alla. Lapset rakentavat lumilinnoja ja pulkkamäet kutsuvat hurjaan menoon.

Kevät herättää luonnon eloon. Lumi sulaa ja maa paljastuu mustana ja multana. Aurinko paistaa sulattaen routaisen maan. Valon määrä lisääntyy. Mutta kevät voi olla myös arvaamaton. Välillä räntäsateet piiskaavat ja pakkanen yrittää vielä palata takaisin. Kevät on kuitenkin myös uuden alun aikaa, jolloin luonto herää vihreyteen ja vuokot puhkeavat kukkaan.

Kesäkuu
Kesä on lämpimän auringon ja pitkien valoisan öiden aikaa. Lämpötila kohoaa parhaimmillaan hellelukemiin, ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kesä on täydellistä aikaa ulkoiluun ja virkistäytymiseen. On kuitenkin tärkeää muistaa juoda runsaasti vettä ja suojautua auringonpaisteelta, sillä liian kuuma ja kuiva sää voi olla uuvuttavaa. Kesä on myös ukkossateiden aikaa. Ukkonen jyrisee ja salamat välähtelevät, ja välillä myrskyt saattavat aiheuttaa tuhoja. Pihamaan nurmikko kaipaa vettä ja leikkausta toukokuusta alkaen. Mikään ei tuota satoa pelloilla ja puutarhoissa, jos kuivuus kiusaa.

Syksy tuo tullessaan sadonkorjuun ajan. Lehdet pukeutuvat kauniiseen ruskean ja keltaisen sävyihin jonka saa aikaan antosyaani, valmistaen luonnon valmistumaan talven tuloon. Syksy on myös marjojen, sienien ja hedelmien aikaa. Metsät notkuvat herkuista ja on mukava kerätä niitä talven varalle. Sateet yleistyvät ja loppusyksyllä lokakuussa saadaan usein ensimmäiset lumisateet. 

Suomessa sää on aina yllätys. Se voi olla lempeä tai myrskyinen, aurinkoinen tai sateinen. Mutta yhdestä asiasta voimme olla varmoja: sää ei koskaan ole tylsä tai kaikkien toiveiden mukainen. Se on osa elämäämme ja antaa rytmin vuodenkiertoon.

18.5.24

Musiikki ei kun paranee vanhetessaan

Lähde musiikilliselle aarteenetsinnälle kirpputoreille ja valmistaudu hämmästymään! Kirpputorit ovat kuin piilotettuja helmiä, täynnä yllätyksiä ja herkkuja, jotka odottavat löytämistä. Vanhojen kasettinauhojen seasta ei koskaan tiedä, millaisiin musiikillisiin aarteisiin voi törmätä. Se on kuin musiikin aikakone, joka vie sinut takaisin vanhoihin hyviin aikoihin jo pelkällä löydöllä.

Innokkaana kirpputori keräilijänä olen vuosien varrella tehnyt hyviä ja jännittäviä löytöjää. Kerran törmäsin muutamaan Olavi Virta c-kasettiin, ja sanonpa vain, että olin hurmioitunut! Se oli kuin olisi löytänyt palan nuoruudestani, jonka luulin kadonneen lopullisesti. Ja sitten oli vielä se kerta, kun löysin Irwin Goodmanin kasetin - täysin piilotettu helmi. Musiikki oli niin lumoavaa, että tuntui kuin olisin löytänyt musiikillisen aarteen. He jotka eivät enää levytä ovat keräilylistan suosikkeja.

Kirpputorit eivät ole vain ostospaikkoja, vaan paikkoja, joissa voi paeta ja uppoutua menneisyyteen. Vanhojen CD-levyjen kuunteleminen tuntuu kuin matkalla muistojen polulle, joka tuo mieleen unohdettuja hetkiä ja tunteita. Vaimoni ja minä rakastamme kuunnella kirpputorilöytöjä hyvillä äänentoistolaitteilla, ja joskus jopa siivoamme matot tanssijuhlien tieltä. Se on kuin tuulahdus menneisyydestä, joka ei vanhene koskaan.

Ja mikä parasta? Vanhan musiikin ei tarvitse rikkoa säästöpossua, sillä CD-levyjen hinnat ovat alkaen 20 senttiä, joten voit kartuttaa kokoelmaa säästeliäästi. Minulla on tiukka sääntö - jos äänite maksaa yli 5 euroa, se jää yleensä ostamatta. Mutta hei, se ja kaikki muu, kuuluu keräilijän jännitykseen!

 

17.5.24

Kotiviinin valmistus

Kotiviinin valmistus on kiehtova ja palkitseva harrastus, jonka tuloksena voi nauttia oman kädentaidon tuomasta herkullisesta juomasta. Hyvän kotiviinin valmistus vaatii oikeiden raaka-aineiden, välineiden ja tekniikoiden käyttöä. Ensimmäisen kotiviinin valmistin jo 1970 luvun alussa, mutta nyt on ollut pidempi tauko. Vanhat käymisastiat piti vaihtaa, kun olen viimeksi hapattanut niissä kaalia, eikä hapankaalin aromi oikein sovi viiniin.

Raaka-aineet:

Nyt käymässä oleva viini valmistuu Prisman valmispakkauksen kuivatuista mustikoista. Kotiviinin makuprofiili riippuu käytetyistä raaka-aineista. Yleisimpiä marjoja ja hedelmiä ovat mm. mustaviinimarja, karhunvatukka, mansikka, omenat, appelsiinit ja rypäleet. Myös muita raaka-aineita, kuten raparperiä, voikukkaa ja hunajaa, voi käyttää viinin valmistukseen. Tuoreiden raaka-aineiden laatu on tärkeää, joten vain kypsä ja pilaantumaton sato on kelvollista.

Sokeri:

Sokeri on tärkeä osa kotiviinin valmistusta, sillä se antaa hiivalle ravintoa ja vaikuttaa viinin alkoholipitoisuuteen. Sokerin määrää voi säädellä halutun lopputuloksen mukaan. Korkeampi sokeripitoisuus johtaa korkeampaan alkoholipitoisuuteen ja makeampaan viiniin. Kovin korkeaa alkoholiprosenttia en tavoittele, sillä noin 10% viini on minusta hyvän makuista.

Kotiviinin alkoholipitoisuus voi vaihdella 5% - 15% välillä. Korkeamman alkoholipitoisen viinin valmistukseen käytetään enemmän sokeria ja hiivaa. Matalamman alkoholipitoisen viinin valmistukseen käytetään vähemmän sokeria ja hiivaa ja käymisaika on lyhyempi.

Käymisaineet:

Viinin käymisen aikaansaavat hiivat. Kotiviinin valmistukseen on saatavilla useita erilaisia hiivalajikkeita, joista jokaisella on omat ominaisuutensa. Hiivan valinta riippuu käytettävistä raaka-aineista ja halutusta lopputuloksesta. Esimerkiksi viininmarjaviineille sopivat parhaiten viinihiivat, kun taas muut hiivat sopivat paremmin hedelmäviineille.

Valmistumisaika:

Kotiviinin valmistumisaika vaihtelee käytetyistä raaka-aineista, hiivalajikkeesta ja halutusta lopputuloksesta. Yleensä viinin valmistukseen kuluu useita viikkoja tai jopa kuukausia. On tärkeää antaa viinin käydä rauhassa ja seurata käymisen etenemistä.

Pullotus:

Kun viini loppuun käynyt ja se on lapottu muutaman kerran juoma on valmis, ja se pullotetaan ja suljetaan ilmatiiviisti. Pullottamiseen käytetään puhtaita ja steriilejä pulloja ja korkkeja. Pullotettua viiniä voi nauttia heti tai antaa sen kypsyä muutaman kuukauden ajan.

Säilytys:

Kotiviiniä tulee säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Sopiva paikka on kellari jonka säilytyslämpötila 8-12°C. Liian korkeassa lämpötilassa viini voi pilaantua tai maku muuttua.

Lopputulos:

Hyvä kotiviini on tasapainoinen juoma, jossa on miellyttävä tuoksu ja maku. Kotiviinin valmistus on taidetta ja kokemusta, onnistuminen vaatii harjoittelua ja paljon kärsivällisyyttä. Kokeilemalla erilaisia raaka-aineita ja tekniikoita voi löytää oman tyylin ja valmistaa makusi mukaisia herkullisia kotiviinejä.
Omista resepteistä on syytä pitää kirjaa. Muistikirjasta on suuri apu, kun pitää muistella miten sen taas tekisin.

 

15.5.24

Valion maitopakkausten uusi korkki - Ei ole ihan täydellinen

Valion maito on uskollinen kumppani päivittäin aamun hetkistä lähtien. Ja ilokseni olen huomannut, että pakkauksiin viimein vihdoin saatiin kierrekorkki! Ei enää ärsyttäviä repimisiä ja räiskimisiä avatessa. Mutta mutta...

Tämä uusin korkki ei ole aivan täydellinen. Se on nimittäin kiinni sellaisella säikeellä, joka tekee sen avaamisesta ja käytöstä hieman hankalaa. Ainakin minusta se vaikuttaa huonommalta, kuin ensimmäinen korkki versio. Kerma purkissa on paljon parempi korkki, joka aukeaa helposti ja suljetaan painamalla. Ei tarvitse pyörittelyä eikä korkki katoa!

Miksi samanlaista mallia ei voi käyttää kaikissa purkeissa?

Empiirinen tutkimukseni antaa nykyiselle Valion maitotölkin korkille arvosanaksi vaivaisen viisi pistettä. Kerma tölkin korkki sen sijaan saa täyden kympin!

Toivon, että Valio harkitsee vakavasti tätä asiaa ja ottaa huomioon uskollisen maidon kuluttajakunnan toiveet. Samanlainen, kuin kermapurkin korkki kaikkiin pakkauksiin!
Parempi korkki, onnellisempi asiakas!

14.5.24

Radion kuuntelun aktivointi ajatuksia

 Radion kuuntelu on vähentynyt viime vuosina useista syistä. Teknologian kehitys on tuonut mukanaan uusia media kanavia, kuten suoratoistopalvelut, podcastit ja äänikirjat, jotka kilpailevat radion kuuntelun ajasta. Myös elämäntapa on muuttunut, ja meillä eläkeläisillä on nykyään vähemmän aikaa istua kotona ja kuunnella radiota.

Miksi ja mitä syitä, kun radion kuuntelu on päässyt vähenemään?

Suoratoistopalvelut, kuten Spotify, mutta myös paikalliset radioasemat tarjoavat laajan valikoiman musiikkia ja podcasteja, joita voi kuunnella milloin tahansa ja missä tahansa. Myös sosiaalisen median alustat, kuten YouTube, ovat syrjäyttäneet radiota osana viihdetarjontaa.

Nykyään ihmisillä on kiireinen elämäntapa, joten ehkä on jotakin tärkeämpää, kuin käyttää aikaa istua kotona ja kuunnellen radiota. Monet kuuntelevat radiota autossa tai matkoilla, mutta kuunteluaika on paljon lyhyempi kuin aiemmin.

Salora Ortoperspecta 3000 (ikä 62 vuotta)
Radio on verrattain vanha teknologia, eikä se ole kehittynyt yhtä nopeasti kuin uudemmat mediakanavat. Vanhanaikaiset radiot, eivät tue nykyajan uusia ominaisuuksia. Minulla on vuonna 1972 ostamani Salora Ortoperspecta 3000 radio (62v.), jonka kondensaattorit ovat varmaan syynä, ettei se toimi enää kunnolla. Viime lauantaina kävin Petäjäveden puhelin- ja radio museolla, jossa keskustelin tällaisen nyt jo harvinaisen laitteen huoltamisesta. Ehkä kyselen entisöinnin kustannusarviota, joistakin alan liikkeistä?

Haluan aktivoitua kuuntelemaan enemmän radiota

On olemassa monia erilaisia radiokanavia, joten on tärkeää löytää kanava, joka tarjoaa sisältöä, josta olisin kiinnostunut. Voin kokeilla erilaisia kanavia tai etsiä verkossa suosituksia.

Voin kuunnella radiota, kuntosalilla treenatessa tai tehdessäni pihapuuhia. Voisin käyttää radio sovellusta puhelimessa tai tabletissa, jotta radiota voi kuunnella bt. kuulokkeilla missä tahansa.

Voisin liittyä johonkin radio yhteisöön, sillä monilla radiokanavilla on verkkoyhteisöjä, joissa voi keskustella muiden kuulijoiden kanssa ja saada tietoa uusista ohjelmista ja tapahtumista.

Paikalliset radioasemat tarjoavat ehkä mielenkiintoista sisältöä, jota ei ole saatavilla muualta.  Perinteisen radiolähetyksen lisäksi on olemassa myös muita radio formaatteja, kuten DAB+-radio, Internet radio ja Tekoälyradio. Nämä formaatit tarjoavat usein laajemman valikoiman ohjelmia ja myös parempaa äänenlaatua.

Radion kuuntelu on käyttökelpoinen tapa pysyä ajan tasalla uutisista, kuunnella musiikkia ja viihtyä. Kokeilemalla voisin löytää uusia tapoja kuunnella radiota ja nauttia kaikesta siitä, mitä se tarjoaa. Radion kuuntelu olisi myös tapa rentoutua. Kun kuuntelen radiota, voisin keskittyä musiikkiin tai ohjelmaan ja unohtaa kaikki muut asiat. Tämä olisi hyvä tapa vähentää stressiä.

Lisäksi radiota kuunnellen voi oppia uusia asioita. Monet radio-ohjelmat käsittelevät ajankohtaisia ​​tapahtumia, historiaa, tiedettä, kulttuuria ja politiikkaa sekä muita mielenkiintoisia aiheita. Kuuntelemalla radiota voisi laajentaa tietämystä ja oppia joitakin uusia asioita.

Radion kuuntelu on hyvä tapa pysyä ajan tasalla. Pistää miettimään! Ehkä teen jotakin?? 

13.5.24

Kantapään kautta oppii

 Ajattelen viime kertaa, kun epäonnistuin jossain. Ehkä en saavuttanut haluamaani tavoitetta tai ehkä tein virheen, jolla oli huonoja seurauksia.
Tänään esimerkiksi naulasin sinitiaiselle pönttöjä. Leveä 150 mm lauta oli niin vääntynyt kuivumisesta, että se näytti päreeltä. Naputtelin naulan laudan keskelle, kun kiinnitin pohjaa linnunpönttöön. Molemmat sivuseinät halkeilevat. Minun piti aloittaa alusta, sahata uudet laudat ja olin nyt varovaisempi.

Olipa tilanne mikä tahansa, on tärkeää sallia itselle kokea pettymystä ja turhautumista. Nämä tunteet ovat luonnollisia osia elämää. Mutta kun olet käsitellyt nämä tunteet, on aika keskittyä siihen, mitä olet oppinut kokemuksesta.

Siipisuoja sinitiaisen perheelle!
Mitä tein väärin? Ehkä suurin virhe oli rutikuivan laudan käyttö pöntön materiaalina. Miten voin välttää saman virheen tulevaisuudessa? Mitä voin tehdä parantaaksesi suorituskykyä seuraavalla kerralla? Kun keskityn oppimiseen virheiden pohtimisen sijaan, olen askeleen lähempänä onnistumista.

On tärkeää muistaa, että kukaan ei ole täydellinen. Jokainen tekee virheitä. Tärkeintä on oppia niistä ja jatkaa eteenpäin. Jos uskomme epäonnistumisen välttämättömäksi oppimiselle, alamme suhtautua haasteisiin positiivisemmin. Lopetamme epäonnistumisen pelkäämisen ja alamme nähdä sen mahdollisuutena oppia ja kasvaa. 

Epäonnistumisia ei ole olemassa, on vain erilaisia tuloksia, kuten tässä esimerkissä, sillä sain todella kuivaa sytykettä saunan kiukaaseen. 


12.5.24

Vahingon varalta

Varovaisuus auttaa, mutta vakuutus korvaa!

 Pelasta kamerasi, hermosi ja ehkä jopa avioliittosi kameran rannehihnalla! Kamerat ovat kalliita laitteita, eikä kukaan halua pudottaa niitä maahan. Näin rannehihnan taika tulee esiin! Se kietoutuu kätesi ympärille. kuin uskollinen ystävä, joka pitää kamerasi turvassa kaikkien seikkailujen aikana.

Muistan kerran, kun olin vuosia sitten kuvaamassa Kuopion asuntomessuilla. Yhtäkkiä tapahtui jotain odottamatonta - kamerani putosi asfaltille. Minulla ei silloin ollut rannehihnaa! Kamera osui voimakkaasti maahan. Se oli raskas Nikon D300 akkukahvalla, ja olkahihna epäonnistui sillä hetkellä, se oli oma vikani, olin huolimaton! Onneksi kamera ei mennyt rikki, vain muutama naarmu, sekä minä että kamera selvisimme säikähdyksellä, yllättävää!

Rannekkeita löytyy jokaiseen makuun. Voit tehdä omasi vanhasta koiran hihnasta tai hankkia tyylikkään merkkimallin verkkokaupasta. Hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta kymmeniin euroihin, joten löydät varmasti budjettiin sopivan vaihtoehdon.

Olen varustanut kaikki kamerani rannehihnalla, ja suosittelen tätä kätevää lisävarustetta kaikille valokuvaajille. Se tuo mielenrauhaa kuvaushetkiin ja antaa sinun keskittyä tärkeimpään: hetken vangitsemiseen.

Muista, että rannehihna ei ole ainoa vaihtoehto. Jos tarvitset kätesi vapaiksi, voit hankkia myös olkahihnan tai valjaat, jopa kahdelle kameralle. Joskus käytän digitaalista ja analogista kameraa, tai minulla on kiikari toisella olalla. Tällä tavalla voi pitää molemmat laitteet helposti saatavilla, kunnes olet valmis vangitsemaan seuraavan kohteen.

Lopuksi pieni vinkki: Kameratarvikkeita on saatavilla vaikka kuinka paljon. Löydät kaikkea linsseistä ja muistikorteista laukkuihin ja puhdistusliinoihin. Tutustu vaihtoehtoihin ja löydä tarpeisiisi täydellisesti sopivat varusteet!"


11.5.24

Petäjäveden maamerkki on Unescon suojeluksessa

Petäjäveden vanha kirkko, majesteettinen puukirkko Keski-Suomessa, seisoo ylpeänä Unescon suojeluksessa olevana maamerkkinä ja maailmanperintökohteena. Tämä kokonaan puusta rakennettu mestariteos 1700-luvulta edustaa ainutlaatuista suomalaista kirkkoarkkitehtuuria ja toimii elävänä uskonnollisena ja kulttuurisena keskuksena.

Kirkon ainutlaatuisuus piilee sen yksinkertaisessa kauneudessa ja harmonisessa sulautumisessa ympäröivään maisemaan. Kirkko on rakennettu hirsistä ja sen katto on päällystetty paanuilla. Sisätiloissa on valoisa ja ilmava tunnelma, useita upeita puuveistoksia ja alttaritaulu. Kaunis on myös kirkkomaa, jossa on vanhoja puurakennuksia, kuten kellotorni.

Petäjäveden kirkko on ollut uskonnollinen keskus yli 300 vuotta. Se on ollut paikka, jossa ihmiset kokoontuvat rukoilemaan, juhlimaan ja suremaan. Kirkko on myös ollut tärkeä osa paikallista yhteisöä ja sitä on käytetty erilaisiin tapahtumiin, kuten konsertteihin ja luentoihin.

Nykyään Petäjäveden kirkko on elävä ja toimiva uskonnollinen keskus. Siellä järjestetään säännöllisesti jumalanpalveluksia, häitä- ja kastetilaisuuksia. Kirkko on myös suosittu turistikohde, jossa käy vuosittain tuhansia ihmisiä.

Vanhan kirkon tulevaisuus näyttää valoisalta. Se on hyvin säilynyt ja huollettu säännöllisesti. Unescon maailmanperintökohde takaa sen suojelun tuleville sukupolville.


10.5.24

Sängyn kutsu

Ah, sänky. Se kutsuu meitä kuin seireeni merimiehiä ja houkuttelee pehmeillä lakanoilla ja lämpimillä peitoilla. Kun vajoamme sänkyyn, arjen huolet ja vaikeudet näyttävät hetkeksi katoavan. Se on paikka, jossa voimme rentoutua, ladata akkuja, unohtaa maailman ja eksyä omiin ajatuksiin.

Sängyssä vietetty aika on ratkaisevaa terveydelle. Keho tarvitsee aikaa levätä ja toipua päivän stressistä. Unen aikana aivomme käsittelevät päivän tapahtumia ja vahvistavat muistia. Säännöllinen ja riittävä uni on tärkeää sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle.

Sänky ei ole vain paikka nukkua. Se voi olla myös paikka lukemiseen, musiikin tai äänikirjojen kuunteluun tai yksinkertaisesti olemiseen. Sängyssä voimme olla yksin ajatustemme kanssa tai viettää aikaa rakkaan kanssa.

Vaikka sängyllä on monia etuja, liian pitkä aika makuulla voi olla haitallista. Pitkäaikainen istuminen tai makuulla olo aiheuttaa lihaskipua ja jäykkyyttä. Se voi myös vaikuttaa unen laatuun ja vaikeuttaa heräämistä aamuisin.

On tärkeää löytää tasapaino sängyssä vietetyn ajan ja aktiivisen ajan välillä. Noudata säännöllistä uniaikataulua ja vältä liiallista unta. Pyri liikkumaan päivittäin ja viettämään aikaa luonnossa.

Sängyn tulevaisuus

Sänkyjen kehitys etenee jatkuvasti. Nykyään sängyt ovat mukavampia ja ergonomisempia kuin koskaan. On sänkyjä, jotka säätelevät alustan lämpötilaa ja kiinteyttä, ja jopa sänkyjä, jotka auttavat nukahtamaan ja parantavat unen laatua. Kehittyneiden sänkyjen toimintoja ohjataan tekoälyn avulla. Sängyn tulevaisuus näyttää lupaavalta. Uskon, että sängystä tulee entistä tärkeämpi osa terveellistä elämää, lisää mukavuutta ja hyvinvointia, joten sängyssä vietettyä aikaa kannattaa arvostaa ja tehdä siitä mukavaa.

Mind Map


9.5.24

Olenko jo kahvin pauloissa?

En ole ollut kahvin ystävä,  olen usein kieltäytynyt juomasta sitä. Tänä keväänä minua on vaivannut väsymys, ilmeisesti se on ollut se kevätväsymystä. Nyt olen alkanut torjua sitä juomalla kahdesta kolmeen kupillista kahvia päivässä.

Kahvi on kuin toinen uskonto monille suomalaisille. Sitä kulutetaan aamuisin, iltapäivisin ja iltaisin. Sitä nautitaan kotona, töissä ja kahviloissa. Se on sosiaalisen vuorovaikutuksen ja rentoutumisen tapa.

Jokin tekee kahvista ainutlaatuisen. Vastaus piilee osittain kahvin maussa ja aromissa. Kahvipavut sisältävät monia erilaisia ​​yhdisteitä, jotka voivat antaa kahville monenlaisia ​​makuja suklaasta ja marjoista kukkiin ja mausteisiin. Myös paahtoaste, jauhatusaste, veden laatu ja valmistustapa vaikuttavat kahvin makuun.

Kahvi voi olla muutakin kuin pelkkä maku. Se on myös kokemus. Kahvin juominen voi olla rituaali, joka auttaa meitä hidastamaan ja nauttimaan hetkestä. Se voi olla tapa seurustella muiden kanssa ja jakaa ajatuksia. Se voi olla tapa piristää itseämme aamulla tai rentoutua iltapäivällä.

Suomessa kahvikulttuuri on vahva ja ainutlaatuinen. Meidät tunnetaan siitä, että nautimme kahvimme hitaasti ja harkiten, usein suklaapalojen tai keksien kanssa. Kahvi ei ole vain suomalainen ilmiö. Sitä kulutetaan kaikkialla maailmassa, ja jokaisella kulttuurilla on oma perinteinen tapa valmistaa ja nauttia siitä. Jotkut ihmiset pitävät espressosta vahvana ja lyhyenä, kun taas toiset pitävät kahvistaan ​​pitkästä ja miedosta. Jotkut lisäävät kahviinsa kermaa ja sokeria, mutta minä en ainakaan pilaa kahvia ainakaan sokerilla.

Mutta riippumatta siitä, kuinka juon kahvini, yksi asia on varma: se on yksi maailman suosituimmista juomista. Ja siihen on hyvä syy. Kahvi on herkullista, virkistävää ja sosiaalista. Se on täydellinen juoma mihin aikaan päivästä tahansa.

Olen alkanut tottua kahviin ja nykyisin käytän pientä mutteripannua expresson valmistamiseen. Tänään tein nettikaupasta tilauksen tilaamalla vähän suuremman teräksisen exp. pannun.

Joten varmaankin nautimme vaimon kanssa päivittäin jonkun kupillisen kahvia, ottaen hetken aikaa arvostaen kaikkea sitä, mitä kahvi edustaa. Ehkä se on enemmän kuin pelkkä juoma - se on päiviä piristävä osa elämäntapaamme. 


8.5.24

Onko totta, että nauru pidentää ikää?

Tiedemiehet kiistelevät siitä, mutta uskon, että onnellisuus tekee elämästä nautinnollisempaa! Ja kukapa ei haluaisi elää pidempään ja onnellisempaa elämää? Mutta mikä saa meidät nauramaan? Se on vaikea kysymys. Mikä on hauskaa yhdelle, ei välttämättä ole hauskaa toiselle. Jotkut ihmiset pitävät vitseistä, kun taas toiset pitävät hauskoista tarinoista. Jotkut nauravat helposti, kun taas toiset tarvitsevat hieman enemmän apua. Stand-up-komiikka voi olla hauskaa tai ei, sillä esityksissä on paljon vaihtelua. Entinen Miss Suomi (2016) Shirly Karvinen tekee nimeä stand-up-komiikassa, joten voisi olla hauskaa mennä kuuntelemaan häntä. Ehkä menenkin?

On muutamia asioita, jotka saavat useimmat ihmiset nauramaan:

Kun jotain odottamatonta tapahtuu, se voi olla hauskaa. Esimerkiksi jos joku kaatuu koiran kanssa, se voi olla hauskaa (kunhan kukaan ei loukkaannu).

Väärinkäsitykset, kun joku sanoo tai tekee jotain väärin, voivat olla hauskoja. Esimerkiksi, kun joku tilaa keitettyä kanaa ravintolassa ja saa keitettyä, mutta kylmää kanaa, se voi olla hauskaa.

Fyysiset onnettomuudet: Kun joku kompastuu ja kaatuu tai törmää seinään, se voi olla hauskaa (niin kauan kuin kukaan ei loukkaannu). Muistan, kun naapurin mies laittoi pussin pässin päähän ja yritti saada oinasta puskemaan sarvillaan seinään , mutta lopulta mies jäi pässin sarvien ja seinän väliin. Se oli onnettomuudesta iloa parhaimmillaan, kun olin sen Pässin puolella!

Naurun lisäksi positiivinen ajattelu voi pidentää ikää. Kun keskitymme elämäämme hyvään, tunnemme olomme onnellisemmaksi ja terveemmiksi. Mutta kuinka löytää enemmän iloa elämästä?

Ajan viettäminen ystävien ja perheen kanssa on yksi parhaista tavoista löytää iloa elämästä. Tee asioita, joista pidät, kuten harrastukset, matkustaminen ja uuden kokeileminen. Minulla on kuuntelussa äänikirja: "Suuri vitsikirja", jossa on vitsejä blondeista Pikku-Kallen seikkailuihin ja pappisvitseistä poliitikkojen edesottamuksiin.  Kuuntelen sitä iltaisin, enkä kyllä nukahda ennen kuin uniajastin katkaisee kirjan toiston!  

 

7.5.24

Uusia mahdollisuuksia

Kevät -24
 Bloggaaja voi hyödyntää tekoälyä monin eri tavoin parantaakseen blogiaan ja helpottaakseen työnkulkua. 

Ideoiden luominen ja tutkiminen:

Tekoälytyökalut voivat auttaa bloggaajia löytämään uusia aiheideoita, trendejä ja avainsanoja, jotka ovat relevantteja heidän yleisölleen. Ne voivat myös auttaa keräämään tietoa ja tilastoja eri aiheista, mikä voi auttaa bloggaajaa kirjoittamaan informatiivisempia ja kattavampia artikkeleita.

Sisällön luominen:

Tekoäly voi auttaa kirjoittamaan blogikirjoituksia, luomaan otsikoita ja kuvauksia sekä jopa kääntämään sisältöä vieraille kielille.

Sitä voi käyttää myös kuvien ja videoiden luomiseen, jotka voivat tehdä blogikirjoituksista visuaalisesti houkuttelevampia ja mielenkiintoisempia. Eilen telkkarissa näytettiin hyvä esimerkki siitä miten Donald Trump puhui iltauutisissa meille suomalaisille selkeällä Suomen kielellä.

Tekoälyä voi käyttää myös sosiaalisen median kampanjoiden luomiseen ja hallintaan sekä yleisön sitoutumisen seuraamiseen.

Tehtävien automatisointi:

Tekoäly voi automatisoida monia aikaa vieviä tehtäviä, kuten kommenttien moderointia, sähköposteihin vastaamista ja sosiaalisen median päivityksiä.

Tämä voi vapauttaa bloggaajan aikaa keskittyä luovempiin asioihin, kuten ideoiden löytämiseen ja laadukkaan sisällön kirjoittamiseen.

Tässä on, linkki joista löydät lisätietoa tekoälyn käytöstä blogin kirjoittamisessa:

https://www.annukka.info/nain-teet-tekoalyn-avulla-kaytannon-juttuja-uusi-opas/

On hyvä muistaa, että tekoäly kehittyy jatkuvasti, joten uusia työkaluja ja sovelluksia tulee saataville koko ajan. Kannattaa pysytellä ajan tasalla uusimmista kehitys kuluista ja kokeilla rohkeasti erilaisia työkaluja, jotta löydät ne, jotka sopivat parhaiten omiin tarpeisiin. Tekoäly on työkalu, joka avaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, joten sitä on turha väheksyä vaan sitä kannattaa hyödyntää aktiivisesti.

Verrannollisesti: Jos olen kaatamassa isoa puuta ja käyttöön on valittavissa pokasaha tai moottorisaha, valitsen tietenkin tehokkaamman työkalun.  

6.5.24

Harjoittele haikujen kirjoittamista

Haiku on lyhyt, kolmisäkeinen japanilainen runo, joka koostuu 17 tavusta rytmissä 5-7-5. Vaikka se saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, haikun kirjoittaminen vaatii tarkkailua, mielikuvitusta ja tiivistä ilmaisua. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit aloittaa:

1. Perusasioita:

  • Haiku koostuu kolmesta säkeestä, joiden tavumäärät ovat 5-7-5.
  • Runo keskittyy usein luontoon tai vuodenaikoihin.
  • Haikuissa käytetään usein kielikuvia, kuten vertauksia ja metaforia.
  • Runo pyrkii herättämään lukijassa tunteita tai mielikuvitusta.

2. Lue haiku runoja:

Hyvä tapa oppia kirjoittamaan haikuja on lukea muiden kirjoittamia runoja. Kiinnitä huomiota siihen, miten he käyttävät kieltä, rytmiä ja kuvia. Voit löytää haikua verkkosivustoilta ja kirjaston kirjoista. 

3. Harjoittele kirjoittamalla haikuja:

Aloita kirjoittamalla muutamia haikuja joka päivä. Älä huoli siitä, jos ne eivät ole aluksi täydellisiä. Älä pelkää kokeilla uusia asioita ja rikkoa sääntöjä. Tärkeintä on harjoitella ja kokeilla eri asioita.

Haiku virkistää,
- se vaatii ajatusta
joka jää eloon.

4. Hae palautetta:

Jaa haikusi muiden kanssa ja pyydä palautetta. Voit liittyä kirjoituspiiriin tai jakaa haikuja verkossa. Haikun kirjoittamisen oppiminen vie aikaa ja vaivaa. Älä lannistu, jos se ei  heti onnistu. Jatka harjoittelua ja älä koskaan lopeta oppimista.

Linkkejä:

Tärkeintä on, nauttia haikujen kirjoittamisesta, se lisää luovuutta!



5.5.24

Miten pidämme yhteyttä sukulaisten, ystävien ja tuttavien kanssa?

Nykyisin on monia tapoja pitää yhteyttä sukulaisten ja ystävien kanssa. Minun ikäluokkaani nuoruudessa lähes ainut keino pitää yhteyttä oli kipaista naapuriin. Posti kulki hyvin hitaasti eikä puhelin ollut vielä yleistynyt. Vasta 1960 luvulla puhelimet yleistyivät maaseudulla, kun keskukset automatisoituivat. Nykyisin perinteisten menetelmien, vierailujen ja puhelimien, rinnalle on noussut lukuisia uusia viestintäkanavia, kuten sosiaalinen media, pikaviestimet ja videopuhelut.

Perinteiset menetelmät

Puhelimella soittaminen on edelleen nopea ja helppo tapa pitää yhteyttä läheisiin, varsinkin jos he asuvat kaukana. Voit jutella heidän kanssaan reaaliajassa ja kuulla heidän äänensä.

Sähköposti on hyvä tapa lähettää pidempiä viestejä tai jakaa kuvia ja tiedostoja. Se on myös kätevä tapa pysyä ajan tasalla läheistesi elämästä, jos et soita heille usein.

Uusien viestintäkanavien käyttö

Sosiaalinen media, kuten Facebook, Instagram, ja Whatsapp ovat loistavia tapoja pysyä ajan tasalla läheisten elämästä ja jakaa omia kokemuksiaan. Voit myös liittyä ryhmiin ja keskusteluihin, jotka kiinnostavat sinua ja läheisiäsi.

Pikaviestimet, kuten WhatsApp ja Messenger, ovat nopea ja helppo tapa kommunikoida läheistesi kanssa reaaliajassa. Voit lähettää heille viestejä, kuvia ja käydä videopuheluita.

Videopuhelut: Videopuhelut, kuten Skype ja FaceTime, ovat loistava tapa pitää yhteyttä läheisiin, jotka asuvat kaukana. Voit nähdä heidän kasvonsa ja kuulla heidän äänensä reaaliajassa, mikä voi tuntua melkein siltä kuin olisit samassa tilassa heidän kanssaan.

Muita tapoja pitää yhteyttä

Vaikka kirjeet ovatkin harvinaisia nykyään, ne voivat olla henkilökohtainen ja merkityksellinen tapa pitää yhteyttä läheisiin. Blogin kautta voi omia ajatuksia jakaa julkisesti laajalle lukija joukolle.

Yhteinen aika läheisten kanssa on paras tapaa pitää yhteyttä. Voit tavata heidät kahvilla, lounaalla tai illallisella tai viettää aikaa heidän kanssaan heidän kotonaan tai omassa kodissasi.

Harrastusten jakaminen läheisten kanssa on mielekäs tapa viettää aikaa heidän kanssaan ja luoda yhteisiä muistoja.

Vinkkejä yhteydenpitoon

Pyri pitämään yhteyttä läheisiin säännöllisesti, vaikka se olisi vain lyhyen viestin muodossa. Monasti yhteydenpito voi olla hyvin yksipuolista, sillä viestintä jopa puhelut ovat melko usein vain minun yhteydenottoni varassa. Miksi? 

  • Ole oma itsesi ja ole avoin läheisillesi.
  • Kuuntele: Kuuntele tarkasti, mitä läheisesi sanovat.
  • Ole empaattinen: Yritä ymmärtää läheistesi näkökulma.
  • Ole tukena: Ole tukena läheisillesi vaikeina aikoina.
  • Uusi teknologia voi olla loistava työkalu henkilökohtaiseen yhteydenpitoon. 
  • On tärkeää muistaa, että yhteydenpito on kaksisuuntainen katu. Sinun on oltava valmis panostamaan aikaa ja vaivaa sen ylläpitämiseen.
  • Yhteydenpito vaatii myös kärsivällisyyttä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa pitää yhteyttä, ja se voi viedä aikaa löytää se, mikä toimii sinulle ja läheisille.

Onko ihmisillä passiivinen asenne yhteydenpitoon?

On vaikea sanoa varmasti, ovatko ihmiset passivoituneet yhteydenpidossa. Yhteydenpitotapa on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä teknologian kehityksen myötä. Taakse jäänyt korona-aika muutti jotakin, sillä se lisäsi teknologian hyödyntämistä, mutta se teki myös meistä passiivisia osallistujia tapaamisiin. Voimme pitää yhteyttä läheisiin reaaliajassa, minne tahansa maailmassa. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset ovat yhteydessä useammin kuin koskaan aikaisemmin.

Merkkejä

On kuitenkin myös joitain merkkejä siitä, että ihmiset saattavat olla passiivisempia yhteydenpidossa tietyillä tavoilla. Esimerkiksi saatamme olla vähemmän halukkaita soittamaan puhelimella eivätkä ikääntyneet lähetä tekstiviestejä tai viesti sosiaalisessa mediassa. Tämä voi johtaa siihen, että olemme entistä vähemmän  yhteydessä toisiin. Lisäksi sosiaalisen median käyttö voi johtaa siihen, että ihmiset vertaavat itseään toisiin ja tuntevat olonsa kateelliseksi tai riittämättömäksi. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset vetäytyvät sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja tuntevat olonsa eristyksissä.

On vaikea sanoa varmasti, ovatko ihmiset passiivistuneet yhteydenpidossa. Yhteydenpitotapa on muuttunut merkittävästi, ja on sekä positiivisia että negatiivisia puolia. On tärkeää löytää tasapaino eri viestintäkanavien käytön ja jatkuvan yhteydenpidon välillä läheisten kanssa.

Pidetään yhteyttä!

3.5.24

Uuden oppiminen

Ei hiki otsalle, vaan hymy huulille!


Mitä tulee valokuvaamiseen ja tietokoneiden parissa puuhastelemiseen, meidän on jatkuvasti opittava jotain uutta. Ohjelmat päivitetään ja uusia ominaisuuksia lisätään. Jopa tekoäly vaatii uusia toimintatapoja. Jos päivität oheislaitteen, se vaatii myös uuden oppimista. Kaikki tietokoneohjelmat ovat niin laajoja, että niiden parempi hallinta on mielekästä, mutta se ei tapahdu sormen napsautuksella - se vaatii oppimista. Uuden oppiminen voi joskus tuntua mammutti tehtävältä. Loputon määrä tietoa ja loputtomilta tuntuvat harjoitukset voivat lannistaa kokeneen sankarin. Mutta älä pelkää, apua on saatavilla! Seuraavien vinkkien avulla uuden oppimisesta voi tulla jopa nautinnollinen seikkailu.


Viisi pointtia:

1. Älä jää jumiin tiedon ja ominaisuuksien valtavasta määrästä! Pilko oppiminen pieniin, helposti sulaviin osiin. Keskity yhteen asiaan kerrallaan ja anna itsellesi aikaa ymmärtää ja sisäistää se. Muista, jokainen askel eteenpäin on voitto!

2. Harjoittelu tekee oppimisesta pysyvää. Älä pelkää toistaa samaa asiaa useita kertoja. Mitä enemmän teet, sitä paremmin sen opit. Ajattele oppimista kuin taitava jonglööri: kun harjoittelen enemmän, sitä helpompi on pitää pallot ilmassa.

3. Virheitä sattuu kaikille, mutta älä lannistu, jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan. Epäonnistuminen on osa oppimisprosessia, ja se auttaa sinua kasvamaan. Muista, että jopa Thomas Alva Edison epäonnistui tuhansia kertoja ennen toimivan hehkulampun keksimistä.

4. Nauti jokaisesta pienestä menestyksestä! Kun opit jotain uutta tai saavutat tavoitteen, käytä hetki juhlimiseen. Palkitse itsesi! Menestyksen ilo antaa sinulle motivaatiota jatkaa eteenpäin.

5. Älä juutu teoriaan! Käytä oppimaasi käytännössä aina kun mahdollista. Mitä enemmän käytät uusia tietoja tai taitoja, sitä paremmin ne jäävät pysyvästi mieleesi. Ajattele oppimista työkaluna ratkaista ongelmia ja saavuttaa omasi.

2.5.24

Vappupäivän nostalginen autotapahtuma Tikkakoskella

 


Vappupäivän auringonpaisteessa Tikkakosken ilmailumuseon pihan parkkialue oli täynnä väkeä ja vanhoja autoja. Jokainen auto oli tarina menneistä ajoista, ikkuna menneisyyteen, jossa vauhti oli hitaampaa ja elämä yksinkertaisempaa.

Kävelin hitaasti autojen välissä, ihaillen kromattuja osia ja virtaviivaisia muotoja. Vanhimmat autot olivat ehkä sata vuotta vanhoja, todelliset aikakoneet, jotka veivät minut takaisin ajalle, jolloin hevoskärryt olivat vielä yleisiä maanteillä.

Autot oli aseteltu sekavasti pihalle, mutta se ei haitannut. Kävelin kaksi kierrosta alueella, nauttien jokaisesta hetkestä. Otin muutaman valokuvan, minulla oli mukana myös filmikamera, mustavalkoisella filmillä ladattuna. Jostain syystä en kuitenkaan ottanut sillä yhtään kuvaa. Ehkä ajattelin, että digikuvat riittäisivät, tai ehkä pelkäsin filmikameran kuvien epäonnistumista.

Joka tapauksessa, jälkikäteen ajatellen harmittaa, etten ottanut yhtään mustavalkoista kuvaa. Se olisi ollut täydellinen tapa tallentaa vanhojen autojen nostalgia ja tunnelma. Mutta ehkäpä se on vain tekosyy palata pian uudelleen vanhojen menopelien sekaan ja kokeilla onneani filmikameran kanssa.

Vanhat autot ovat kiehtovia, sillä ne kertovat tarinaa tekniikan kehityksestä ja kekseliäisyydestä. Ne ovat muistutus siitä, kuinka pitkälle olemme tulleet teknologian ja liikenteen alalla. Ja ne ovat myös kauniita esineitä, jotka herättävät iloa ja nostalgiaa.

Jos olet joskus Tikkakosken seudulla, kannattaa ehdottomasti poiketa Suomen ilmailumuseolla ja tutustua ilmailun historiaan. Se on myös matka menneisyyteen, jota ei unohda helposti.



1.5.24

Huhtikuun harmaudesta Vapun auringonpaisteeseen

Sinivuokko, Vappukukka

Huhtikuu meni tänä vuonna harmaissa merkeissä. Aurinko piilotteli pilvien takana ja oli takatalvi eikä lämpöä juurikaan riittänyt. Mutta hei, kevät ei ole koskaan lannistunut helposti! Tänään Vapun kunniaksi sää on kuin toinen nainen: aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja lämpötila kohoaa jo yli kymmenen astetta.

Kevät on selvästi herännyt eloon. Tuli aika vaihtaa autoon kesärenkaat ja suunnata katse kohti tulevaa kesää. Omalta pihalta bongasin jo ensimmäisen sinivuokon. Vappukukka nostaa hymyn huulille. Se on kuin pieni lupaus kaikesta siitä, mitä kesä tuo tullessaan.

Uskon vahvasti, että tästä tulee upea kesä. Aurinko paistaa, linnut laulavat ja luonto pursuaa elämää. On aika nauttia ulkoilusta, viettää aikaa läheisten kanssa ja kokeilla uusia asioita. Kesä on valokuvaajalle täynnä mahdollisuuksia, ja minä aion ottaa niistä kaiken irti, antaen kamerani laulaa!

Mutta ensin nautitaan tästä upeasta Vapunpäivästä! Hyvää Vappua kaikille!