29.5.24

Perityt geenit ja omat valinnat

Emme voineet valita vanhempiamme. He ovat meidän äitimme ja isämme, jotka antoivat meille elämän lähtökohdan. Heidän geeninsä kulkevat kauttamme ja heidän kasvatuksensa on muokannut meitä.

Syntymäpaikka ja sisarukset ovat myös asioita, joihin emme ole voineet vaikuttaa. Nämä tekijät vaikuttavat esimerkiksi persoonallisuutemme ja arvoihimme.

Koulutus ja urakehitys ovat asioita, joihin voimme vaikuttaa. Olemme valinneet mitä opiskelimme ja missä työskentelimme. Nämä valinnat ovat vaikuttaneet merkittävästi elämäämme.

Sattumat ovat asioita, joita emme voi estää. Ne voivat vaikuttaa elämäämme hyvällä ja huonolla tavalla

Harrastukset ovat asioita, joista voi valita. Harrastusten kautta voimme löytää uusia ystäviä ja oppia uusia taitoja. Ne tuovat myös iloa ja tyydytystä elämään.

Me itse olimme se, joka lopulta tekee valintoja elämässämme. Vanhempamme perintötekijät, ohjaus ja sattumat ovat vaikuttaneet näihin valintoihin, mutta viime kädessä olemme vastuussa omasta elämästämme.

Pohdittavaa:

  1. Miten perintötekijät ovat vaikuttaneet elämäämme?
  2. Miten sattumat ovat vaikuttaneet elämäämme?
  3. Mitä valintoja olemme tehneet elämässämme?
  4. Olemmeko tyytyväisiä valintoihin?
  5. Mitä olisimme voineet tehdä toisin?

Lopuksi lukijalle ajattelemisen aihetta. Voimme esimerkiksi kysyä, minkä henkisen perinnön heidän vanhempansa ovat heille antaneet ja mitä he ovat valinneet elämässään?

Kun pohdimme näitä ja monia muita asioita, se voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin itseämme ja elämäämme.



1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!