19.5.24

– neljä vuodenaikaa, neljä tarinaa


Suomessa sää on kuin temperamenttinen taiteilija, joka maalaa maiseman aina uudella tavalla. Välillä siveltimen vedot ovat lempeitä ja sujuvia, välillä rajuja ja myrskyisiä. Neljä vuodenaikaa tuovat mukanaan oman ainutlaatuisen sään, ja oman tarinansa. Se kertaa itseään vuodesta toiseen.

Talvi pukeutuu valkoiseen vaippaan ja antaa maan levätä kylmän peiton alla. Pakkanen voi kiristää otteensa ja laskea paljon alle 20 asteen, tuuli ulvoo ja tuisku pieksää. Maa routaantuu. Autolla liikkuminen on haastavaa ja ulkona oleskelu vaatii lämmintä pukeutumista. Mutta talvella on myös toinen puolensa. Kun pakkanen on sopivasti 10-15 asteen tienoilla, hiihtoladut houkuttelevat ja lumi narskuu suksien alla. Lapset rakentavat lumilinnoja ja pulkkamäet kutsuvat hurjaan menoon.

Kevät herättää luonnon eloon. Lumi sulaa ja maa paljastuu mustana ja multana. Aurinko paistaa sulattaen routaisen maan. Valon määrä lisääntyy. Mutta kevät voi olla myös arvaamaton. Välillä räntäsateet piiskaavat ja pakkanen yrittää vielä palata takaisin. Kevät on kuitenkin myös uuden alun aikaa, jolloin luonto herää vihreyteen ja vuokot puhkeavat kukkaan.

Kesäkuu
Kesä on lämpimän auringon ja pitkien valoisan öiden aikaa. Lämpötila kohoaa parhaimmillaan hellelukemiin, ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kesä on täydellistä aikaa ulkoiluun ja virkistäytymiseen. On kuitenkin tärkeää muistaa juoda runsaasti vettä ja suojautua auringonpaisteelta, sillä liian kuuma ja kuiva sää voi olla uuvuttavaa. Kesä on myös ukkossateiden aikaa. Ukkonen jyrisee ja salamat välähtelevät, ja välillä myrskyt saattavat aiheuttaa tuhoja. Pihamaan nurmikko kaipaa vettä ja leikkausta toukokuusta alkaen. Mikään ei tuota satoa pelloilla ja puutarhoissa, jos kuivuus kiusaa.

Syksy tuo tullessaan sadonkorjuun ajan. Lehdet pukeutuvat kauniiseen ruskean ja keltaisen sävyihin jonka saa aikaan antosyaani, valmistaen luonnon valmistumaan talven tuloon. Syksy on myös marjojen, sienien ja hedelmien aikaa. Metsät notkuvat herkuista ja on mukava kerätä niitä talven varalle. Sateet yleistyvät ja loppusyksyllä lokakuussa saadaan usein ensimmäiset lumisateet. 

Suomessa sää on aina yllätys. Se voi olla lempeä tai myrskyinen, aurinkoinen tai sateinen. Mutta yhdestä asiasta voimme olla varmoja: sää ei koskaan ole tylsä tai kaikkien toiveiden mukainen. Se on osa elämäämme ja antaa rytmin vuodenkiertoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!