21.5.24

Horta-aika on nyt!

Horta tarkoittaa kahta asiaa:

a. Villiyrtit yleensä:

Kreikassa horta tarkoittaa yleensä kaikkia luonnossa kasvavia syötäviä kasveja, joita voidaan käyttää ravinnoksi. Näitä ovat luonnonvaraiset vihreät, yrtit ja kukat. Horta on perinteisesti poimittu luonnosta, mutta sitä voi ostaa myös toreilta ja ehkä jopa kaupoista. 

Villiyrtit (Horta) ovat luonnosta peräisin oleva monipuolinen ainesosa, jota voidaan käyttää erilaisissa ruoissa, kuten salaateissa, keitoissa, piirakoissa ja muhennoissa. Se on myös erinomainen vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien lähde.

b. Kreikkalainen ruokalaji:

Kreikkalaisessa keittiössä horta (χόρτα βραστά, chórta vrastá) viittaa myös tiettyyn ruokaan, joka koostuu höyrytetyistä villivihanneksen lehdistä, jotka on maustettu kreikkalaisella oliiviöljyllä ja sitruunamehulla. Hortaa tarjoillaan usein lisukkeena lihan tai kalan kanssa.

Mitä pitäisi kerätä hortaksi?

Suomessa on runsaasti sopivia luonnonvaraisia ​​yrttejä. Tässä on joitain yleisimmistä ja helposti tunnistettavissa olevista vaihtoehdoista:

Vihreät luonnonvaraiset yrtit:

Nokkonen: Runsas vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, jota voidaan käyttää salaateissa, keitoissa ja piirakoissa.

Voikukka: Nuoria lehtiä voidaan käyttää rucolan kaltaisissa salaateissa ja keitoissa. Tuoreita voikukankukkia voidaan käyttää kotiviinissä tai kuivata ja käyttää teenä.

Apila: Useat apilalajit ovat syötäviä ja niitä voidaan käyttää salaateissa ja keitoissa.

Maitohorsma: Nuoria lehtiä ja kukkia voidaan käyttää salaateissa ja keitoissa.

Minttu: Monipuolinen yrtti, jota voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuna salaateissa, kastikkeissa, teessä ja jälkiruokissa.

Muita huomioitavia asioita:

Nokkonen
Voikukanlehtiä

Varmista, että pystyt tunnistamaan luonnonvaraiset yrtit ennen niiden keräämistä. On olemassa useita myrkyllisiä kasveja, jotka voivat näyttää samanlaisilta kuin syötävät lajit. Kerää villiyrttejä puhtaista paikoista, kaukaa teiltä ja teollisuusalueilta. Älä kerää yrttejä liikaa, vaan jätä kasveja kasvamaan ja lisääntymään. Voit kuivata tai pakastaa hortaa myös talvikäyttöön.


Maitohorsma

Linkki: / https://www.hyvisforum.fi/2020/07/07/luonnon-villiruokaa-kannattaa-hyodyntaa/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!