28.5.24

Lisää askelia

Ajattele asiaa: 

Nykymaailman kiireessä askelten kertyminen voi tuntua haastavalta. Päivät istuen, autolla liikkuminen ja iltaisin usein viihdytään sohvalla. Onneksi pienillä muutoksilla arkeen voi helposti lisätä liikettä ja askelia.

Aloita pienistä asioista: 

Kotioloissa kaikki liike on hyväksi. Käytä pientä kahvikuppia, jotta joudut hakemaan uutta useammin. Laita kahvi termokseen ja nauti se aamu- tai iltapäiväkävelyn lomassa. Kotiaskareissa voi tehdä pienen tehostuksen: siivoa ripeästi, tee kyykkyjä kun nostat tavaroita ja hyppää narua mainosten aikana. Auto kannattaa pysäköidä etäämmälle kaupan sisäänkäynnistä, ja käytä ulkoillessa reppua. Sauvakävely on loistava tapa lisätä askelia ja tehostaa kävelyä. Myös kävelykeppi tai vaellussauva voi tuoda vaihtelua ja tukea kävelyyn.

Omalla pihalla oleskelu ja liikkuminen on helppoa ja hyödyllistä. Leikkaa ruoho työnnettävällä leikkurilla, ota aurinkoa kävellen tai harrasta photo walkia luonnon helmassa. Pihapelit, kuten petanki, tuovat iloa ja liikettä koko perheelle. Käytä kahvakuulaa tai kokeile kuulantyöntöä. Muista, että säätila sopii aina liikunnalle. Joogaa ja jumppaa voi tehdä ulkona ja sisälläkin, ja ne sopivat kaikenkuntoisille.

Aseta itsellesi maltillisia tavoitteita ja seuraa edistymistäsi liikuntamuistiolla. Tallenna ääni-, kuva- ja videotiedostoja luonnosta ja liikkumishetkistä ja jaa ne muiden kanssa. Muista, että jokainen askel on askel kohti parempaa kuntoa ja hyvinvointia! Verenkierron vilkastuessa aivot ja muisti kiittävät. Liiku siis iloisella mielellä ja nauti matkasta!

Edellä olevien vinkkien lisäksi arkeen voi helposti lisätä askelia monilla muillakin tavoilla. Tässä vielä muutamia satunnaisia ideoita:

  • kävele portaat hissin sijaan.
    Päiväkahvi
  • järjestä kävely tapaamisia.
  • hanki pihaan seisomapöytä ja vaihda välillä asentoa.
  • käytä jumppapalloa istuimena.
  • lähde lavatanssi- tai jumpparyhmään.
  • aloita uusi harrastus, kuten geokätköily, frisbeegolf tai kerää roskia ja juomatölkkejä.
  • käy uimassa kesäisellä rannalla 
  • liikunta perheen ja ystävien kanssa:

Muista, että pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Askeleet kertyvät helposti, kun niitä tekee arjen rutiinin ja harrastuksen. Tärkeintä on löytää itselle sopivia ja mieluisia liikuntamuotoja, joita voi harrastaa säännöllisesti. Kun liikkuminen on hauskaa, se ei tunnu velvollisuudelta.

Muista, että jokainen askeleesi on askel, joka pitää yllä kuntoa ja hyvinvointia!

Lisää inspiraatiota löydät seuraavista lähteistä:

https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntapaikat

https://www.liikuntaneuvosto.fi/


2 kommenttia:

Kerro mielipiteesi!