5.6.25

Paperipussi ja yksi omena

 – Avokadon kypsytys 

Olen monesti tuskaillut raakojen avokadojen kanssa. Kaupassa ne tuntuvat kiviltä, ja kun vihdoin ajattelet niiden olevan valmiita, ne ovatkin ylikypsiä ja ruskeita sisältä. Harmittanut monta kertaa.

Nyt sitten löysin googlen avulla melkoisen nerokkaan oivalluksen: paperipussi ja omena tai banaani kikka. Olin hieman skeptinen. Voisiko näin yksinkertainen temppu toimia? Mutta, päätin kokeilla.

Keittiön laatikosta ruskea paperipussi ja hedelmäkorista punaisen, mehukas omenan. Ohje oli selkeä: avokado ja omena samaan pussiin, pussi löyhästi kiinni ja odottamaan huoneenlämpöön.

Seuraavana aamuna katsoin pussiin varovasti. Avokado näytti edelleen samalta, mutta sitä kevyesti painaessa tuntui jo pehmeyttä. Jotakin tapahtuu!

Iltapäivällä tein uuden testin. Ja kas kummaa! Avokado antoi selvästi periksi sormen alla. Se ei ollut enää kova kuin kivi, vaan siinä oli pieni pehmeys.

Leikkasin avokadon auki. Ei täydellinen, mutta...! Kirkkaan vihreä sisus, ei yhtään ruskeita läikkiä. Se oli sopivasti kermaisen pehmeä. Salaattiin sopiva, ja minä olin oppinut, uskomattoman kätevän niksin.

Miksi tämä toimii?

Omena ja myös banaani tuottavat etyleenikaasua, joka on luonnollinen kasvihormoni. Tämä kaasu toimii eräänlaisena kypsyttäjänä muille hedelmille. Kun avokado suljetaan paperipussiin omenan kanssa, etyleenikaasu jää pussin sisään ja nopeuttaa avokadon kypsymisprosessia.

Paperipussi on tässä avainasemassa. Se ei ole ilmatiivis, vaan se antaa ilman kiertää. Tämä on tärkeää, jotta kosteutta ei kerry liikaa pussin sisään mikä aiheuttaisi avokadon pilaantumista. Muovipussi ei ole yhtä hyvä vaihtoehto juuri tämän takia.

Muistilista sinulle:

  1. Tarvitset raa'an avokadon ja kypsän omenan (tai banaanin).
  2. Laita ne paperipussiin.
  3. Sulje pussi löyhästi.
  4. Anna avokadon kypsyä huoneenlämmössä 1-3 päivää.

Tarkista kypsyys päivittäin painamalla avokadon kuorta varovasti sen tyvestä. Sen pitäisi antaa hieman periksi. Olen tekniikan sisäistänyt. Se on yksinkertainen, edullinen ja riittävän tehokas tapa saada kypsä avokado juuri silloin kun sitä tarvitset. Ei enää kovia pettymyksiä tai ylikypsiä yllätyksiä!

Oletko sinä kokeillut tätä niksiä? Jaa omat kokemuksesi kommenteissa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!