äänimaisemien lumo
Olen vuosikymmenten ajan tallennellut ääniä. Välillä into on laantunut, mutta iän myötä on huomannut, että kuulon heiketessä kaikki kuulemani on tullut entistäkin merkityksellisemmäksi. Niinpä kiinnostus ääniin – ja erityisesti äänimaisemiin – on taas virinnyt! Nykyteknologian kehitys on tässä avuksi.
Äänimaailman rajattomat mahdollisuudet
Mikä äänten tallentamisessa sitten on niin kiehtovaa? Vastaus on mielestäni yksinkertainen: jokaisella paikalla on oma, ainutlaatuinen äänimaisema. Ja se äänimaisema elää ja muuttuu hetki hetkeltä! Olen aina kulkenut kameran kanssa, mutta mukana on myös äänitallennin. Voin tallentaa meluavan ihmisjoukon hälinää marketin käytävillä, pienen puron solinan, tai vaikkapa kilparadalla juoksevan hevosen korskuntaa. Vain mielikuvitus on rajana, sillä ääniä riittää.
Tekniikka mahdollistaa – ja haastaa
Tekniikan kehitys on tehnyt äänittämisestä helpompaa ja monipuolisempaa kuin koskaan. Voi tallentaa hyvälaatuista ääntä pienilläkin laitteilla jopa puhelin on kelpo laite. Mutta, jos olen jostain oppinut, niin siitä, että dataa kertyy helposti valtavat määrät! Sen editoiminen onkin sitten toinen juttu, se vie aikaa ja on joskus jopa puuduttavaa puuhaa. Tiedostojen koon ja tallennustilan kanssa on usein haasteita, mutta se on pieni hinta siitä, että saa tallennettua ainutlaatuisia äänimaisemia. Parempi vähän tuskaa editoinnin parissa, kuin että äänitys epäonnistuisi kokonaan.
Luonnon äänet ja urbaanit haasteet
Luonnon äänien tallentaminen on ollut aina lähellä sydäntäni. On aivan oma maailmansa tallentaa vaikka ukkosen jyrinää, jota “toivottavasti” näiden helteiden jälkeen saamme kuulla. Tai lintujen laulua! Kaupunkiympäristöissä on haasteensa: liikenteen kohina ja muut ihmisen aiheuttamat äänet peittävät helposti alleen aidot luontoäänet. Siksi paikan valinnalla onkin suuri merkitys. On suuri ero, tallentaako kaupungin sykettä vai hilla korpisuon syvää hiljaisuutta jota säestävät hyttyset. Pieni puron solina on yleensä mukavampi tallentaa, kuin vuolaan kosken pauhu, joka peittää alleen kaiken muun.
Mitä äänityksillä sitten tekee?
Tämä on kysymys, jota minulta kysytään usein, enkä minä tiedä siihen vastausta. Ehkä se on sama kuin valokuvien kanssa, kun nappaa tuokiokuvia, tunnelmia ja muistoja, joihin voi palata myöhemmin. Äänien avulla voi luoda omia päiväkirjoja, äänimaisemien kokoelmia tai ehkä jopa uudenlaisia ääni teoksia.
Mitä sinä tykkäät tallentaa? Jaa omat kokemuksesi kommenteissa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi!