15.7.25

Varotaan huijaus soittoja

  – näin tunnistat ja torjut ne!

AI-kuva

Sain eilen maanantaina puhelun, joka kuulosti todella huolestuttavalta: pankista soitettiin ja kerrottiin, että tililleni oli tehty Saksassa suuri varaus ostoa varten. Luonnollisesti säikähdin ja laitoin sähköpostia soittaneelle henkilölle. Vastaus kuitenkin pisti hälytyskellot soimaan: kyseinen pankkivirkailija on lomalla eikä lue sähköposteja.

Soitin myös pankkiin – en siis käyttänyt soittajan numeroa, vaan pankin virallisilta sivuilta löytyvää asiakaspalvelunumeroa. Ja pankista vahvistettiin, että kukaan kyseisellä nimellä ei ollut ottanut minuun yhteyttä. Lomalla oleva henkilö ei tietenkään myöskään ollut puhelimen toisessa päässä. Tämä oli selkeä huijausyritys.

Onneksi toimin heti ja ilmeisen oikein, eikä mahdollista vahinkoa pääse tapahtumaan. Mutta tästä kokemuksesta haluan jakaa teille muutaman tärkeän vinkin, miten voit itse tunnistaa ja torjua vastaavat huijausyritykset.


Miksi kyseessä oli huijaus?

  1. Pankki ei ehkä toimi näin. Pankit eivät yleensä ilmoita epäilyttävistä varauksista puhelimitse pyytäen sinua toimimaan välittömästi tai luovuttamaan tietoja. Jos tililläsi on epäilyttävää liikennettä, pankki ottaa yhteyttä virallisia kanavia pitkin, kuten verkkopankin kautta tai kirjeitse.

  2. "Olen lomalla" -vastaus oli punainen vaate. Pankkien asiakaspalvelu on järjestetty niin, että joku muu pystyy aina hoitamaan asioita. Jos automaattinen vastaus kertoo henkilön olevan lomalla ja estyneen lukemasta sähköposteja, kyseessä on lähes poikkeuksetta huijaus.

  3. Huijarit käyttävät kiirettä ja pelkoa. Tavoitteena on saada toimimaan harkitsemattomasti. Suuri varaus ilman selitystä luo paniikkia, ja juuri tätä huijarit hakevat.

  4. Puheluita tuli peräti kolmasti ja ne katkesivat aika oudolla tavalla, kun sanoin epäileväni kyseessä olevan huijausoiton.  


Miten toimin ja miten sinun tulisi toimia jatkossa?


  1. Älä panikoi – ota selvää. Jos saat epäilyttävän puhelun tai viestin, älä anna pelon ottaa valtaa. Älä myöskään klikkaa epäilyttäviä linkkejä tai anna tietoja.

  2. Ota yhteys pankkiin (tai muuhun tahoon). Jos epäilet yhteydenoton aitoutta, soita itse kyseisen tahon (esim. pankki, Posti, Verohallinto) viralliseen asiakaspalveluun. Löydät oikean numeron heidän virallisilta verkkosivuiltaan. Älä koskaan soita takaisin numeroon, josta sinulle soitettiin tai johon sinua kehotettiin soittamaan epäilyttävässä viestissä!

  3. Älä luovuta tietoja. Pankit eivät koskaan kysy puhelimitse tai sähköpostilla pankkitunnuksiasi, luottokorttisi numeroa kokonaisuudessaan, tai verkkopankkisi salasanoja. Jos joku niitä pyytää, kyseessä on huijaus.

  4. Seuraa tilitapahtumia. Kirjaudu verkkopankkiisi säännöllisesti ja tarkista, ettei tililläsi näy mitään epäilyttävää.

  5. Rikosilmoitus. Vaikka en olisi menettänyt rahaa, voi olla syytä ilmoittaa huijausyrityksestä poliisille. Se voi auttaa viranomaisia saamaan kokonaiskuvan huijauksista ja ehkäisemään niitä tulevaisuudessa.

  6. Ole valveutunut ja jaa tietoa. Puhu näistä asioista perheellesi ja ystävillesi. Mitä useampi tietää huijareiden tavat, sitä vaikeampi heidän on onnistua, siksi kirjoitan tämän blogi tekstinkin.

Parempi olla varovainen kuin pahoitella jälkikäteen! Huijaukset kehittyvät koko ajan, mutta perusperiaate pysyy samana: jos jokin kuulostaa liian hyvältä tai liian pahalta ollakseen totta, se yleensä on huijaus. Pidetään huoli toisistamme ja pysytään turvassa verkossa ja puhelimessa!
Maailma täynnä vaaroja,
valppaus on turvamme,
joka suojaa meitä.
Ei, emme usko valheisiin,
mutta totuus vapauttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!