1.7.25

Kahvihammasta kiristää

 

Marketin hyllyllä, siinä tutun ja turvallisen kahvipaketin kohdalla, alkaa iskeä todellisuus vasten naamaa, kuin aamun ensi kulaus liian kuumaa sumppia. Hinta, voi rakas hinta, uhkaa jo ylittää tähtitieteellisen yli 20 euron kilohinnan, ja se arkinen nautinto tuntuu muuttuvan luxus tuotteeksi, johon pitää ottaa pikalaina. Nyt on tosissaan harkittava kahvin käytön vähentämistä, ellei peräti totaalista lakkoa. Ja totta kai, se perinteinen kikka on aina olemassa: vettä enemmän, kahvia vähemmän, ja tadaa, saamme laimeampaa uutetta! Mutta hei, eihän tässä nyt kaikki ollut? Pitääkö meidän todellakin tyytyä näihin vaihtoehtoihin vai löytyykö polun varrelta vielä muita poikkeamia ennen kuin joudumme juomaan pelkkää kuumaa vettä aamuisin?


Vaihtoehtoja hinta kriisin keskellä

Ensinnäkin, mietitäänpä sitä ostopaikkaa. Oletko koskaan harkinnut siirtyväsi markettien bulkkituotteista erikoiskahvikauppoihin tai jopa suoraan paahtimoon? Toki, ensi silmäyksellä hinnat saattavat vaikuttaa korkeammilta, mutta usein erikoiskahvit ovat laadukkaampia ja vaativat pienemmän määrän jauhetta samaan, tai jopa parempaan makuun. Ja joskus ne tarjouserät ja poistomyynnit voivat yllättää iloisesti, kunhan vain pitää silmänsä auki.

Toinen pointti on valmistusmenetelmä. Me olemme kahvitelleet pannukahvia vuosikausia jopa unohtaen välillä Moccamasterin? Kenties nyt olisi aika laajentaa repertuaaria ja kokeilla esimerkiksi myös pressopannua, aeropressiä tai vaikkapa perinteistä mokkapannua. Nämä menetelmät voivat tuoda esiin kahvin eri vivahteita ja mahdollistaa tehokkaamman uuttamisen, jolloin voit säästää kahvin määrässä tinkimättä mausta. Tai entäpä kylmäuutettu kahvi? Cold brew vaatii pidemmän uuttoajan, mutta lopputulos on usein voimakkaampi, ja sitä voi laimentaa vedellä tai maidolla maun mukaan, jopa viikon päivät säilyttäen.

Ja sitten on se kahvin laatu. Kenties voisit siirtyä edullisimmista, perus kahveista hieman parempaan laatuun, mutta ostaa sitä pienemmissä erissä tai harvemmin. Parempi laatu saattaa tarkoittaa vähemmän tarvetta makeutusaineille tai kermalle, mikä voi säästää pitkässä juoksussa. Tai entä jos kokeilisit kahvin sijaan jotain muuta piristävää juomaa? Ei, ei nyt tarkoita tietenkään teetä, ellei ole aivan pakko. Mutta markkinoilla on monia kahvin korvikkeita, jotka tarjoavat samanlaisen lämmittävän ja rentouttavan hetken. Jotkut niistä sisältävät kofeiinia, toiset eivät. Esimerkiksi sikuri tai viljakahvit voivat yllättää positiivisesti.


Entäpä se nautinto?

Toki, kahvin juominen ei ole vain piristeen nauttimista, se on myös rituaali. Se on aamun aloitus, päivän pyöräytys tai iltapäivän rentoutumishetki. Tässä kohtaa on tärkeää miettiä, voisiko sitä rituaalia muuttaa hieman. Voisitko esimerkiksi nauttia sen yhden kupin aamukahvia hitaammin ja harkitummin, todella maistellen ja arvostaen? Olemme siirtyneet vastajauhettuun kahviin? Pieni sijoitus kahvimyllyyn toi aivan uusia ulottuvuuksia kahvinautintoon, ja se loihtii esiin kahvin aromit aivan eri tavalla. Lisäksi, jauhamalla kahvin itse, voi säädellä karkeutta tarkemmin ja optimoida uuton.

Lopulta, kyse on valinnoista. Kahvin hinnan noustessa meidät pakotetaan miettimään kulutustottumuksia uusiksi. Ehkä tämä on se hetki, jolloin vanhat tavat murtuvat ja uudet, mielenkiintoiset ja jopa säästäväisemmät elämykset pääsevät kukoistamaan. Tai ehkä se on se hetki, jolloin huomaamme, että se yksi laadukas kuppi viikossa onkin parempi kuin seitsemän laihaa lirua. Kuka tietää, vaikka kahvin hintakriisi osoittautuu lopulta siunaukseksi? Mitä mieltä sinä olet?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!