4.7.25

Lukemisen iloa vai pakkopullaa?

Näin otat enemmän irti kirjoista!

Yöpöydällä nököttää kirjapino, ja mielessä kuiskaa ajatus: "Nyt minä luen nämä kaikki!" Kuulostaako tutulta? Lukeminen on tehokas työkalu, mutta usein sorrumme lukemaan "väärin" – ainakin jos tavoitteena on halu oppia ja oivallukset. Unohda siis kansakoulun aikaiset mantrat kannesta kanteen lukemisesta ja sukella lukemiseen tehokkaammalla tavalla!

Valitse kiinnostus edellä – ei pakolla!

Monen kirjahylly notkuu hyviä aikomuksia, mutta totuus on, että kaikella on aikansa. Sen sijaan, että ähersit läpi kirjapinoasi pakonomaiseen tyyliin, valitse vain ne kirjat, jotka kiinnostavat sinua juuri nyt. Vain aidolla mielenkiinnolla lukeminen johtaa oppimiseen ja oivalluksiin. Älä siis anna periksi sisäiselle äänelle, joka vaatii kaiken lukemista – anna sen sijaan tilaa uteliaisuudelle!

Pikakelaus ennen sukellusta

Ennen kuin heittäydyt kirjan syövereihin, tee tehokas ensitutustuminen. Selaa sisällysluettelo läpi ja vilkuile kirjaa muutaman minuutin ajan. Lue takakannen teksti. Omat kokemukseni osoittavat, että joskus tämä lyhyt tutustuminen riittää kertomaan, ettei tämä kirja sittenkään tarjoa minulle mitään uutta tai kiinnostavaa, vaikka takakansi ja kirjan nimi olisivat houkuttelevat. Jos sama käy sinulle, anna kirjan mennä ja ota toinen! Aika on arvokasta, joten käytä se viisaasti.

Skannaa, älä ahmi – lue vain olennainen!

Olemme oppineet koulussa, että kirjat luetaan kannesta kanteen. Itsensä kehittämisessä tämä sääntö kannattaa kuitenkin unohtaa! Ei tarvitse lukea koko kirjaa. Keskity vain niihin osuuksiin, jotka todella herättävät mielenkiintosi. Itse teen usein vielä syvemmän selailun, jonka aikana merkkaan itselleni mielenkiintoisimmat kappaleet, jotka luen ääni tallentimeen. Näin voin palata olennaiseen ja säästää aikaa. Muista myös, että monet kirjat sisältävät esipuheessa tai alussa vinkkejä siitä, miten kyseinen teos kannattaa lukea. Tarkista, löytyykö tällaista ohjeistusta!

Toisto on opintojen äiti – lue tärkeimmät kohdat uudelleen!

Olen innokas käyttämään äänitallenninta, siksi luen kiinnostavat asiat äänitiedostoksi, ja kuuntelen klippejä useaan kertaan. Tämä on ehkä tärkein yksittäinen vinkki fiksusta itsensä kehittämisestä. Tavoitteena ei ole ainoastaan haalia uutta tietoa, vaan syventää oppimaansa ja viedä se käytäntöön. Yksi tehokkaimmista tavoista syventää ymmärrystä on kerrata asiaa. Itsensä kehittämisen legenda Bob Proctor luki 50 vuotta uudelleen ja uudelleen Napoleon Hillin klassikkoa "Ajattele oikein menesty". Hän luki toki muitakin kirjoja, mutta syventyi tähän yhteen teokseen erityisesti. Jos siis löydät kirjan, joka todella puhuttelee sinua, älä kiirehdi etsimään uutta. Voit rauhassa lukea samaa kirjaa uudelleen – jokaisella kerralla löydät todennäköisesti uusia oivalluksia ja syvennät ymmärrystäsi. Joillekin se voi olla Raamattu.

Syvennä oppimaasi puhumalla ja kirjoittamalla

Ennen kuin ryntäät uuden kirjan pariin, pysähdy hetkeksi. Pohdi, mitä juuri luit ja mitä opit. Kirjoita ylös tärkeimmät pointit ja omat ajatuksesi. Vinkkaa myös muille siitä, mitä olet oppinut! Keskustelu auttaa jäsentämään ajatuksia ja syventämään ymmärrystä. Erilaisten laitteiden käsikirjat ovat hyvää harjoitusmateriaalia, joita ei tarvitse lukea kannesta kanteen, mutta...


Mitä ajatuksia nämä vinkit herättävät sinussa? Jaa omat lukuvinkit kommenteissa!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!