19.10.25

Pikaruuan äärellä:

Kun valmis pizza kolahtaa arkeen

Minun nuoruudessani, tai aktiivi vuosina, kun puhuttiin pizzasta, se tarkoitti yleensä lauantai-illan pizzeria käyntiä tai vaimon vaivaamaa, reilua pizzapohjaa. Nyt, kun ikä alkaa painaa ja nälkä yllättää, on valmis pitsa vakiinnuttanut paikkansa yhtenä arjen helpoimmista pelastajista.

Mutta onko se nyt sitten "terveellistä"?

Jos sanotaan suoraan, ei se ole! Se on mukavuusruokaa, jossa suolaa on kuin vanhassa sillipurkissa ja rasva sulaa lautaselle kuin ensilumi. Pohja on usein jauhomössöä, ja ne vähäiset täytteet... No, sanotaan näin, että ne ovat enemmän väriä ja makua antamassa kuin ravintoa tuomassa.

Elämänkokemuksen tuoma viisaus opettaa kuitenkin yhden asian: Kohtuus on kaiken A ja O.

Minun mielestäni pizza on aivan kelpo hätävara tai "herkuttelu annos", kunhan muistaa tuunata sen. Tuunaaminen, se on nykyajan sana, jota minäkin olen opetellut käyttämään. Kyse on siitä, että otetaan puolivalmis pohja ja tehdään siitä kunnon ateria, joka ei saa lääkäriä kynimään hiuksia päästään.

Aloita vihreästä (ja punaisesta)

Pyrin unohtamaan sen nyrkkisäännön, että pizza syödään sellaisenaan. Se on kuin menisi kalaan ilman onkea.

Ensimmäinen ja tärkein vinkki: Kasvikset esiin!

Kun pizza on vielä kylmä ja täytteet helposti muokattavissa, lisään itse päälle reilusti viipaleita paprikaa, silputtua sipulia ja tuoreita kirsikkatomaatteja. Ne tuovat väriä, makua ja ennen kaikkea kuitua, jota tästä "pikaleivästä" yleensä puuttuu.

Paiston jälkeen, kun pizza on juuri tullut uunista, heitän päälle kourallisen rucolaa tai tuoretta basilikaa. Se on pieni vaiva, mutta tuo uskomattoman raikkauden siihen raskaaseen juustomassaan. Joskus lorautan päälle myös laadukasta extra oliiviöljyä, ihan vain maun vuoksi. Se tuo mieleen ne oikeat, vanhanajan pizzeriat.

Ja se kaikkein tärkein tuunaus on Salaattia lautaselle.

Valmis pizza ei ole koskaan kokonainen ateria ilman hyvää, reilua salaattia. Kun lautasella on puolet salaattia ja puolet pizzaa, on ruokahalu tyydytetty ja olo huomattavasti kevyempi.

Valmis kaupan pizza on hyvä renki, mutta se olisi huono isäntä. Se helpottaa elämää, kun ei jaksa laittaa ruokaa, mutta enhän anna sen hallita mitenkään ruokavaliota. Pieni vaiva lisätä kanaa, kasviksia ja salaattia mukaan tekee siitä riittävän hyvän ja sopivan annoksen meille varttuneille vanhoille nautiskelijoille.


Tuunaus:

  • Lisää: tuoreita sieniä (kantarelli) ja parsakaalia tai esikypsennettyä kanan filettä

  • Mausteet: Ripottele kuivattua oreganoa jo ennen uunia.

  • Proteiini: Lisää pieniä paloja kalaa tai kanaa, ne lisäävät täyttävyyttä.

  • Vinkki: Leikkaan pizzan pienempiin paloihin ennen syömistä – se auttaa säätelemään annoskokoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!