14.10.25

Soppasuutarinlohta

-minun tapaani 

Rakkaudella valmistettu suutarinlohi on ruokapöydän klassikko, joka sopii niin arkeen kuin  juhlaan? Tämä  vanha herkkukala on arjen piristys ja viikonlopun suuri nautinto. Minun versioni suutarinlohesta on moderni, mutta kunnioittaa perinteitä – se luottaa aikaan, kun silakka saa rauhassa imeä itseensä suolan ja mausteiden sielun.

Lähdemme tänään liikkeelle 600 grammasta pakaste silakoita, jotka saavat ensimmäisen syleilyn kymmenen prosentin merisuolaliuoksessa. Jääkaapissa tapahtuva hidas sulatus ja samanaikainen suolaantuminen takaa, että kalasta tulee juuri sopivan suolaista ja kiinteää. Tämä on suutarinlohen perusta, jota ei pidä kiirehtiä.

Samanaikaisesti valmistellaan liemi, josta tulee kalan maustaja ja säilöjä. Liemeen sekoitetaan 2 desilitraa etikkaa tuomaan raikkautta ja säilyvyyttä, sekä siirappia tasapainottamaan etikan terävyyttä ja tuomaan makuun makean syvyyden. Sipulit ja porkkana leikataan siivuiksi – ne eivät ole vain koristeita, vaan antavat liemeen makua ja rakennetta. Ripaus inkivääriä ja pippuria antaa modernin potkun perinteiseen makuun. Ainekset yhdistetään kolmeen desilitraan kiehuvaa vettä, ja liemi jätetään tekeytymään neljäksi -  viideksi tunniksi – ajan, jonka silakat sulatuksessa tarvitsevat. Liemen maku syvenee seistessään, valmiina vastaanottamaan kalat.

Kun silakat ovat sulaneet ja suolautuneet ja liemi on valmis, on aika koota suutarinlohi. Silakat ladotaan tiiviisti kahteen lasitölkkiin kerroksittain muiden mausteiden kanssa, ja päälle kaadetaan valmis liemi. Nyt on jälleen aika unohtaa kiire: Suutarinlohi on valmista vasta kolmen päivän kärsivällisen odotuksen jälkeen jääkaapissa. Tänä aikana etikka "kypsentää" kalan ja maut sulautuvat toisiinsa. Lopputulos on mehukas, mausteinen ja aromikas suutarinlohi –soppasuutarin mestariteos, joka maistuu parhaalta ruisleivän tai keitettyjen perunoiden kanssa. Nauti maukkaasta työn tuloksesta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!