24.11.25

Pieni muutos lautasella, suuri ilo

 – Kun 80-vuotias löysi lantun

Sanotaan, ettei vanha koira opi uusia temppuja. Höpöpuhetta, sanon minä. Kun mittarissa on 80 vuotta, ei ehkä enää opetella hyppimään voltteja tai juoksemaan, mutta sitä oppii arvostamaan jotain paljon tärkeämpää: pienten päätösten voimaa.

Olen koko ikäni ajatellut, että terveyden vaaliminen vaatii suuria tekoja, hikiliikuntaa ja kitudieettejä. Mutta nyt vanhemmalla iällä olen oivaltanut, että joskus hyvinvointiteko on aivan pieni muutos arjessa. Sellainen, jota ei edes huomaa, ennen kuin oivaltaa, että olo onkin yhtäkkiä vetreämpi.

Minun kohdallani tämä "suuri pieni ihme" tapahtui, kun päätin antaa uskolliselle ystävälleni perunoille loman.

Peruna on ollut minulle kuin vanha nojatuoli – tuttu ja turvallinen. Mutta rehellisyyden nimissä, se alkoi myös tuntua raskaalta. Lounaan jälkeen tuli väsymys, jäseniä turvotti ja olo oli nuutunut. Koneisto yski. Päätin kokeilla pientä hienosäätöä: mitä jos vaihtaisin lisukkeen johonkin kevyempään?

Tilalle astui mm. lanttu.

En olisi uskonut, kuinka paljon yksi raaka-aineen vaihto voi vaikuttaa. Kun vaihdoin tärkkelys pommi perunan kevyempiin juureksiin, huomasin eron heti. Iltapäiväväsymys tasoittui. Olo ei ollut enää raskas, vaan yllättävän virkeä. Vatsa kiitti ja mielikin piristyi.

Tämä onkin viestini ikätovereille: ei elämää tarvitse laittaa remonttiin voidakseen paremmin. Riittää, kun kääntää ruuvia vähän. Pieni muutos lautasella voi tarkoittaa sitä, että jaksaa taas paremmin touhuta, eikä päivä kulu torkkuen.

Tässä kolme tapaa, joilla olen ottanut tämän terveys ihmeen arkeeni – ja mikä parasta, maku on jopa parempi kuin ennen.

(Vinkki vitonen: Kun keität lanttua, pilko se pieneksi ja vaihda keitinvesi pois. Se on pieni vaiva, joka tekee mausta pehmeämmän ja tekee hyvää kropalle.)


1. "Virkeän mielen" sose
Tämä korvaa perunamuusin mennen tullen. Se on kuohkeaa eikä jämähdä vatsaan tiiliskiveksi.

Tee näin:

  1. Ota puolisen kiloa lanttua ja reilu kimpale kukkakaalia (n. 300 g).

  2. Kuori ja pilko lanttu pieniksi kuutioiksi. Keitä vedessä melkein kypsiksi.

  3. Lisää kukkakaalit sekaan ja keitä, kunnes kaikki on aivan pehmeää.

  4. Kaada vesi pois tarkasti (tämä on se taikatemppu kevyempään oloon!).

  5. Surauta sauvasekoittimella soseeksi. Lisää nokare voita tai öljyä. Mausta valkopippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.


2. Sitruunaiset lanttukuutiot

Joskus pieni hapokkuus on juuri se, mitä vanha koneisto kaipaa herätäkseen. Tämä lisuke sopii täydellisesti kalalle.

Tee näin:

  1. Kuutioi lanttu sokeripalan kokoisiksi paloiksi.

  2. Keitä ne vedessä täysin kypsiksi ja pehmeiksi. Kaada vesi pois.

  3. Pyöräytä kypsät kuutiot pannulla tilkassa rasvaa.

  4. Purista päälle sitruunamehua ja leikkaa sekaan reilusti tuoretta tilliä tai persiljaa. Raikasta, helppoa ja hyvää.


3. Lantturanskalaiset uunissa

Tämä on todiste siitä, että terveellinen voi olla herkkua. Uuni tuo lanttuun makeutta ilman sokeria.

Tee näin:

  1. Leikkaa lanttu tikuiksi.

  2. Kiehauta tikkuja ensin vedessä 5–8 minuuttia ja kaada vesi pois.

  3. Kuivaa tikut paperilla.

  4. Pyörittele öljyssä ja yrteissä (esim. rosmariini).

  5. Paista uunissa 200 asteessa noin 20–30 minuuttia kauniin värisiksi.


Vaimoni omaishoitajana vastaan taloutemme ruokahuollosta, En minä ajattele, että 80-vuotiaana peli on pelattu ja vaivat ovat vain hyväksyttävä. Näillä ja monilla muilla pienillä valinnoilla voi vaikuttaa ihmeellisen paljon vaimoni ja omaan jaksamiseen. Vaikka viikko ilman perunaa ja katso, keveneekö sinulla askel. Minulla keveni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!