30.4.24

Kuhala ja salaiset seuralaiset

Markku Ropposen Kuhala-romaanit ovat lämmintä kuunneltavaa kevään koleina päivinä. Ne tarjoavat paitsi jännittäviä mysteerejä ratkaistavaksi, myös hersyvää huumoria ja sympaattisia hahmoja, jotka piristävät mieltä. Ja kukapa ei ymmärtäisi Otto Kuhalan koiraa Hippua, joka usein varastaa show'n omalla persoonallisella otteellaan?

"Kuhala ja salaiset seuralaiset" jatkaa Ropposen Kuhala-sarjaa, ja se vie meidät jälleen kerran tutkimaan Jyväskylän jännittäviä mysteereitä. Tällä kertaa Kuhala sotkeutuu erotiikka-alan viimeisimpiin villityksiin, ja luvassa on kommelluksia ja hauskoja kohtaamisia.

Vaikka olenkin varma, että olen kuunnellut tämän kirjan jo aiemmin, se ei haittaa pätkääkään. Ropposen kirjoitustyyli on niin sulavaa ja viihdyttävää, että tarinaan on helppo uppoutua uudestaankin. Ja onhan se aina mukavaa viettää aikaa Otto Kuhalan ja kumppaneiden kanssa, vaikka tietäisi jo, miten tarina etenee.

Kuhala-romaanit ovat kuin satukirjoja aikuisille. Ne ovat täynnä jännitystä, huumoria ja lämpimiä ihmissuhteita. Ne tarjoavat pakoa arjen touhuista ja antavat mahdollisuuden rentoutua ja hymyillä. Ja mikä parasta, ne muistuttavat meitä siitä, että ikääntyessä elämässä on aina tilaa pienelle riemulle ja naurulle.

Jos etsit viihdyttävää ja mieltä lämmittävää kuunneltavaa, Kuhala-romaanit ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Ja jos olet jo lukenut aiemmat osat, "Kuhala ja salaiset seuralaiset" on hauska ja rento kertaus tuttujen hahmojen ja heidän seikkailujensa parissa. (4,5/5)

Iloista Vappua!


29.4.24

Kiinalaista tavaraa edulliseen hintaan

 Temu on kiinalainen verkkokauppa, joka on rantautunut Suomeen ja herättänyt nopeasti mielenkiintoa. Hinnat ovat usein merkittävästi edullisemmat kuin kotimaisissa kivijalka- tai verkkokaupoissa, mikä houkuttelee monia asiakkaita.

Olen itse tilannut Temusta useita tuotteita, pääasiassa valokuvaukseen liittyviä tarvikkeita. Olen ollut tyytyväinen laatuun ja hintaan. Esimerkiksi kuulapään hinta oli vain kolmasosa suomalaista ostettavaa vastaavaa halvempi. Myös Arca Swiss -jalustasovitteet, objektiivin suojat, kamerahihnat ja sadesuoja kameralle ovat osoittautuneet toimiviksi ja edullisiksi.

Lisäksi olen tilannut Temusta langattomat Bluetooth-kuulokkeet ja ladattavan hiiren, jotka ovat molemmat olleet hyviä ostoksia. Myös liimat ja jotkut säilytyskotelot ovat olleet kelvollisia.

Temu ostoksia
On kuitenkin tärkeää muistaa, että Temu on kiinalainen verkkokauppa, eikä kaikkien tuotteiden laatu ole kovin korkea. Kannattaa siis olla tarkkana ja harkita tilausten sisältöä huolella. Itse olen pyrkinyt välttämään tilaamasta tarpeetonta krääsää, ja kaikki tilaamani tuotteet ovat tulleet perille ehjinä ja kohtuullisessa ajassa.

Yhdet kengät jouduin palauttamaan niiden pienen koon vuoksi, mutta palautus sujui helposti ja rahat palautettiin nopeasti Klarnan kautta.

Kaiken kaikkiaan Temu voi olla hyvä vaihtoehto harkitsevalle ostajalle, joka etsii edullista tavaraa. Toimitusaika on noin 10 päivää, mikä ei ole mitenkään poikkeuksellisen pitkä. Muista kuitenkin tarkistaa tuotetiedot huolellisesti ja tilata vain sitä, mitä todella tarvitset.


28.4.24

Lähikuva katkenneesta koivunoksasta

Oksa on irronnut puusta, ja se on repeytynyt, särkynyt ja mätä. Osa kuoresta irtoaa ja paljastaa lahon puun. Oksan reunat ovat terävät, ja se voi helposti aiheuttaa haavan käteen.
On vaikea sanoa varmasti, mikä aiheutti oksan katkeamisen. Se saattoi johtua myrskystä, lumesta tai jäästä tai vain ajan myötä. On myös mahdollista, että oksa oli sairas jo puussa ja katkesi helposti.
Murtunut oksa on surullinen näky. Se on muistutus luonnon voimasta ja elämän haavoittuvuudesta. Se on myös merkki siitä, että mikään ei ole ikuista, ja kaikki asiat lopulta muuttuvat. 
Mutta samalla lahonnut oksa on myös toivon symboli. Se osoittaa, että luonto muuttuu jatkuvasti ja uusi kasvu korvaa aina vanhan. Se on myös muistutus siitä, että meidän tulee olla varovaisia ​​ja kunnioittavia luontoa kohtaan, sillä se on meidän kaikkien koti.

Koivun oksa on,
luonnonvoimien uhri
Uusia kasvaa.

27.4.24

Lumettomissa metsissä

Lähes kaikki lumi on jo sulanut ja metsät kutsuvat kulkijaa. Maaperä on pehmeä ja märkä, mutta kävely on helppoa ja kevyttä. Aurinko paistaa latvuston läpi ja luo metsään kauniita valoilmiöitä. On aika ottaa kamera kainaloon ja suunnata luonnosta nauttimaan. Lähden samalle reitille, jonne kadotin kameran linssinsuojan ennen takatalven tuloa. Nyt lumen sulettua sen löytäminen voisi olla mahdollista?

Metsä tarjoaa runsaasti kuvattavaa. Jokaisella askeleella eteenpäin avautuu uusia näkymiä. Vanhojen puiden oksat kietoutuvat toisiinsa kuin mutkittelevat käärmeet. Sammaloituneet kivet ja kaatuneet puut luovat mielenkiintoisia muotoja. Kevään ensimmäiset kukat nousevat esiin maan pinnasta värikkäinä täplinä. Järven rannan ruohikko heiluu tuulessa ja linnut laulavat keväisesti.

Mutta olenko minä  "risujen kuvaaja"? Sitäkin, mitäpä muutakaan! Ränsistyneet oksat ja risut voivat olla kauniita, kunhan vain osaa katsoa niitä oikealla tavalla. Niiden muodot ja tekstuurit tarjoavat mielenkiintoisia sävyujä kuvauskohteina. Ja kun risujen lomasta pilkahtaa auringonsäde tai pieni kukka, se tekee kuvasta kiehtovan.

Metsä on täynnä elämää, vaikka se ei aina näy ensi silmäyksellä. Pienenkin rämeikön reunalta voi löytää mielenkiintoisia hyönteisiä ja muita pieniä eläimiä. Ja jos onni on myötä, saattaa metsässä tavata myös muuta elämää, kuten oravia, lintuja tai jopa rusakoita. 

Mutta metsän tärkeintä antia on kuitenkin luonnon rauha. Täällä voi hengittää syvään ja unohtaa kaiken muun. Luonnon keskellä on helppo löytää itsestään ja ajatella asioita uudella tavalla. Metsä on paikka, jossa voi rentoutua ja ladata akkuja, vaikka korkeudessa kiitävän Hornetin melu rauhaa rikkoo.

Joten tartu sinäkin kameraan ja suuntaa lähimetsään. Anna mielikuvituksen lentää ja nauti luonnon kauneudesta. Lähi metsät tarjoavat paljon kuvattavaa ja paljon jotakin muutakin. Mitä? Ei sitä voi etukäteen tietää. Toivoin tänään löytäväni kadottamani linssin suojan ja olen hyvin tyytyväinen nyt sen löydyttyä!

Kadonnut löytyi!


 

26.4.24

Kevään kynnyksellä


Hyvät lukijat, kevään henki tuntuu ilmassa, vaikka talvi vielä antaa merkkejä. Lumipeite hohtaa auringonnousussa ja pohjoisen viima nipistää poskia, mutta linnut laulavat iloista säveltä, sen voi todeta vaikka "Muuttolintujen kevät" kännykkä sovelluksella. Päivät pitenevät hitaasti mutta varmasti.

Tiedämmehän me, miten se aina menee. Me suomalaiset olemme murehtivan luonteen heimoa. Talvella valitamme liian pitkästä ja kylmästä talvesta, ja keväällä pelkäämme, ettei se vieläkään ala. Mitä jos lumi jäisi ikuisesti maahan ja aurinko ei koskaan enää paistaisi? Mitä jos kevät onkin kolea ja sateinen, eikä ulkona halua nauttia luonnon kauneudesta?

No, hyvät ystävät, nyt lopetamme sen murehtimisen! Kevään tuloon me emme voi mitenkään vaikuttaa. Se tulee aivan varmasti, olipa meillä siitä mitä mielipiteitä tahansa. Ja kun se tulee, se tuo mukanaan lämpöä, valoa ja elämää. Turha on "Poutaa" odottaa! Voi olla parempi jättää Pekan ennustukset omaan arvoonsa, sillä ei hänkään säätilaa voi säädellä, vain ennustaa. 

On totta, että kevät voi olla joskus pettymys. Ehkä se on liian kylmä, liian kuuma ja kuiva, ehkä se on liian lyhyt tai liian sateinen. Mutta mitäpä siitä? Eihän se murehtimisesta mihinkään muutu. Sen sijaan meidän pitää keskittyä nauttimaan tästä hetkestä, joka meillä nyt on.

Ulkona on kevät, vaikka lunta vielä maassa riittää. Aurinko paistaa kirkkaasti vaikka se on joskus poissa näkyvistä, pilvien yläpuolella. Ilmassa on tuoreen kevään tuoksu ja luonto herää eloon, kunhan aika koittaa. Mitä muuta me voisimme odottaa tai toivoa?

Hymy huulille ja ulos nauttimaan kevään kauneudesta! Unohdetaan murehtiminen ja keskitytään siihen, mitä nyt on. Kevät on täällä, ja se on ihan totta ja Vappu on ensi viikolla!

25.4.24

Kevät on täällä!

 

"Odottamatta" takatalvi laskeutui, peittäen maiseman puhtaaseen ja valkoiseen lumipeittoon. Maailma pysähtyi hengittämään, kun talven viimeiset pakkaset ja lumi tulivat, kaikkien katseet kääntyivät taivaalle, missä harmaat pilvet erottuivat paljastaen kirkkaan sinisen kankaan.

Tässä valkoisessa valossa pienimmätkin yksityiskohdat näkyivät selvästi. Puiden oksissa roikkuvat jääpuikot kimaltelivat, kuin timantit auringonvalossa ja lumihiutaleet tanssivat ilmassa. Jäätyneet jalanjäljet ​​maassa kertoivat tarinoita rusakoiden seikkailusta, ja kettujen saalistuksesta.

Valkoinen tausta tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden minimalismiin. Kaikki ylimääräinen katosi, jättäen vain olennaisen: puhtaat linjat, yksinkertaiset muodot ja kirkkaat värit. Se oli kuin taiteilijan tyhjä kangas, joka odotti luovuutta ja inspiraatiota.

Mutta tämä kaunis talvimaisema odottaa nyt vesisadetta ja sen jälkeen aurinkoa. Me kaikki tiedämme sen. Pian maa sulaa lumesta paljastaen vihreän ruohon ja kukkivat kukat. Kevät saapuu kohinalla, täynnä elämää ja energiaa.

Valokuvaajat odottivat tätä hetkeä innolla. Me tiedämme, että pian kevät tuo luontoon uusia aiheita: puissa laulavia lintuja, niityillä lepattavia perhosia ja talviunesta heräävän kukoistavan luonnon. Olemme valmiita vangitsemaan nämä hetket kameroilla ja jakamaan kuvia maailman kanssa.

24.4.24

Pihakuvaajan ilot ja haasteet

 

Mustarastas

Omakotitalomme tontilla on linnuille hyvät olosuhteet. Puissa on linnunpönttöjä ja ruokintapaikka on ahkerassa käytössä, jopa nyt takatalven aikaan. Luontokuvaajan unelma, eikö? No, ehkä vain teoriassa. Todellisuudessa lintuharrastajan pihakuvaus arki on täynnä kommelluksia ja turhautumisen hetkiä.

Vanha Tamronin 200-400 mm objektiivi on palvellut uskollisesti jo pitkään, mutta sen kanssa tarkkojen kuvien nappaaminen ainakin ilman jalustaa on kuin taistelua tuulimyllyjä vastaan. Tavoitellaan vaikkapa pientä peippoa oksalla, tarkennus karkailee aina johonkin ihan muualle. Ja jos onnistun osumaan kohteeseen, tärähtäminen tekee kuvasta epätarkkoja räpsyjä. Iso aukko tuo valoa, mutta samalla se korostaa muita virheitä.

Mietin usein, pitäisikö tehdä sijoitus uuteen objektiiviin. Parempi tarkennusautomatiikka ja tärinänvaimennus helpottaisivat varmasti kuvausta ja tekisivät lopputuloksesta ammattimaisemman. Mutta onko se tuhansien eurojen investoinnin arvoista? Onko minulla tarpeeksi kärsivällisyyttä ja intohimoa jatkaa tätä ikuista jahtia lintukuvien perässä? 

Ehkä vastaus piilee jossain aivan muualla. Ehkä tärkeintä ei olekaan huippulaadukas objektiivi, vaan kyky nauttia pihan luonnon ihmeistä ja jakaa niitä muiden kanssa, vaikka kuvat eivät aina olisikaan täydellisiä. Lintujen laulu ja väriloisto tuovat iloa arkeen ja opettavat kärsivällisyyttä ikämiehelle. Ja kuka tietää, ehkäpä joskus onnistun nappaamaan sen täydellisen kuvan, juuri oikeaan aikaan ja oikeassa valossa. Sitä odottaessa!


23.4.24

Elintarvikkeita

Elintarvikkeiden ostaminen voi olla kuin seikkailu tuntemattomaan. Hyllyt pullistelevat värikkäitä pakkauksia, jotka kilpailevat huomiostamme tarjouksilla ja houkuttelevilla kuvilla. Mutta kukapa niistä uskaltaisi ostaa? Pakkaukset ovat kuin salakielisiä viestejä, jotka vaativat tulkitsemista. Ja usein tekstin tulkinta voi olla yhtä vaikeaa kuin hieroglyfien lukeminen.

Ensin on kohdattava tuo tietolähde: tuoteseloste. Se on kuin pienellä printillä kirjoitettu romaani, joka sisältää tietoa kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta ainesosista ravintoarvoihin. Mutta onko se todella tarkoitettu luettavaksi? Vai onko se vain lakisääteinen välttämättömyys, jonka tarkoituksena on hämmentää ja lannistaa tavallista kuluttajaa?

Tekstin helppolukuisuus voi olla valintaperuste. Musta teksti valkoisella pohjalla on klassikko, joka näkyy, se on lähes aina paras vaihtoehto? Punaisella pohjalla oleva musta teksti voi herättää huomiosi, mutta se on myös mahdottoman hankala lukea. Keltaisella pohjalla oleva musta teksti on ehkä kompromissi, joka on sekä huomiota herättävä että luettava.

Mutta kumpi on sitten selvälukuisempi? Se on ikuinen kysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Se riippuu yksilöllisestä  näkökyvystä. Loppujen lopuksi tärkeintä on löytää tuote, jonka pakkauksesta ymmärrät riittävästi tehdäksesi tietoisen ostopäätöksen. Ja jos et ymmärrä, älä pelkää pyytää apua! Myyjät ovat valmiita auttamaan navigoimaan elintarvikkeiden "salakielisessä" maailmassa.

Elintarvikkeiden ostaminen ei ole kilpailu siitä, kuka lukee nopeimmin tai ymmärtää parhaiten pakkauksia. Se on matka, jonka tiedoista tulisi nauttia. Tutki eri vaihtoehtoja, vertaile myös kilohintoja ja ainesosia, ja löydä tuotteita, jotka sopivat sinun makuusi ja tarpeisiisi. Ja jos joskus tunnet olosi eksyneeksi, etsi tuoteseloste netistä. Elintarvikkeiden ostaminen voi olla hauskaa ja helppoa, kunhan sinulla on oikeat työkalut ja asenne. 

Kumman pakkauksen teksti on helppolukuisempi?


21.4.24

Takatalvi!

Kevät oli jo herännyt eloon. Lumi oli sulanut pois ja kukat alkoivat nousta esiin. Lintujen laulu täytti ilmaa ja me ihmiset nautimme auringonpaisteesta. Mutta sitten, yllättäen, luonto heitti mutkan matkaan. Takatalvi saapui ja maa peittyi puhtaan valkoiseen lumipeitteeseen.

Takatalvi on kevätluonnon iso yllätys. Se on kuin pieni muistutus siitä, että säätila voi olla arvaamaton ja luonnon voimat ovat meitä ihmisiä paljon voimakkaampia. Vaikka kevät on jo pitkällä, takatalvi voi silti iskeä ja tuoda mukanaan kylmiä säitä ja lunta.

Takatalvi voi olla pettymys niille, jotka jo odottivat lämmintä kevätsäätä ja ulkoilumahdollisuuksia. Mutta se voi olla myös kaunis näky, kun maa peittyy valkoiseen lumipeitteeseen ja auringonvalo kimmeltää lumikiteissä. Onneksemme tämä on ohimenevä ilmiö. Ennen pitkää kevät palaa ja lumi sulaa pois. Takatalvi on  osa luonnon kiertokulkua ja sen ansiosta me arvostamme sitäkin enemmän, kun kevät vihdoin saapuu pysyvästi.

Talitiaiset ja muut pikkulinnut saapuivat takaisin ruokintapaikoille, mukanaan suuri lajien runsaus. Ehkä nyt on syytä jatkaa ruokintaa, kunnes maa on taas paljas ja linnut saavat luonnosta hyönteis- ym. ruokaa. Lumipeite on myös hyvä muistutus siitä, että meidän on oltava varautuneita kaikkeen, mitä luonto voi meille tarjota. Meidän on oltava valmiita kohtaamaan niin kylmät- kuin lämpimätkin säät ja sateet ja niiden tuomat haasteet. Kevään tulon hidastuminen voi olla hyväksi ainakin Pohjamaan tulville, jotka olivat kehittymässä rajuiksi nopean sulamisen vuoksi.

Takatalvi on luonnon ihme, jolla on viehätyksensä. Se on pieni muistutus siitä, että emme voi koskaan hallita luontoa, vaan meidän on elettävä sen tahdin mukaan. Säätiedotus kertoo jotakin tulevista tuulista, ja siitä milloin koilispuhuri muuttuu eteläiseksi tuuleksi, silloin kevät taas edistyy.

20.4.24

Ikivanha tarina

Aurinko paistoi rannalla kolmen miehen kävellessä hiekkaa pitkin. Yhden miehen jalka osui johonkin kovaan ja kylmään metalliin. He löysivät lampun ja puhdistivat sen, joka oli osittain hautautunut hiekkaan. Kun he hankasivat lampun pintaa, savupilvi purskahti ulos lampusta paljastaen lampun majesteettisen hengen.

"Olet löytänyt harvinaisen lampun", henki ilmoitti syvällä äänellä. "Voin täyttää teistä jokaiselle yhden toiveen. Käytä sitä viisaasti."

Ensimmäinen mies, jolla oli jo kaikki mitä hän halusi, pohti hetken. "Haluan olla kymmenen kertaa älykkäämpi kuin nyt", hän sanoi hetken mietittyään. Pian lamppu välähti ja miehen silmät kirkastuivat. Hän oli saavuttanut älykkyyden uuden tason, ja hänen mielensä oli täynnä uusia ideoita ja ajatuksia.

Toinen mies, joka nyt kadehti ensimmäisen miehen älykkyyttä, hymyili luottavaisesti. "Haluan olla tuhat ja yhdeksän kertaa häntä älykkäämpi", hän toivoi. Lamppu välähti jälleen, ja toisen miehen älykkyys kasvoi uskomattomalle tasolle. Hän ylitti helposti ensimmäisen miehen ja nauroi tyytyväisenä.

Kolmas mies katseli kahta ystäväänsä mietteliäänä. "Minulla on vain yksinkertainen toive", hän sanoi lopulta. "Haluan olla tuhat kertaa älykkäämpi kuin he molemmat yhteensä." Lamppu välähti useita kertoja, ja mies tunsi virtauksen koko kehossaan. Hän oli saavuttanut valtavan viisauden ja ymmärryksen tason.

Mutta nyt hämmennys levisi hänen ja kavereiden kasvoille. Hän tunsi jotain outoa koko kehossaan. Katsoessaan alas hän tajusi, että paljon hänen ruumiissaan oli muuttunut. Hän oli nyt nainen! "Mitä ihmettä tapahtui?!" hän huudahti.

Lampun henki nauroi. "Toteutin vain toiveesi ", henki sanoi. "Nyt olet tuhat kertaa älykkäämpi kuin molemmat ystäväsi yhteensä. Ja kuten tiedät, äly ja naisen logiikka kulkevat käsi kädessä."

Kolmas mies pohti uudessa ruumiissaan, oliko hän sittenkin tämän kolmikon tyhmin?!

19.4.24

Käden ojennus

 Yhteisömme on täynnä hätäileviä ihmisiä, jotka jatkuvasti kiirehtivät omia asioitaan. Harvoin käytämme aikaa pysähtyä ja miettiä, kuinka voisimme tuoda iloa jollekin toiselle. Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus!

Kerran, kun otin ostoskärryä marketissa, näin iäkkään naisen, jolla ei ollut oikeaa kolikkoa. Epäröimättä tarjosin hänelle oman kärryni. Nainen oli niin kiitollinen, hänen hymynsä lämmitti koko päiväni.

Olen usein auttanut vanhuksia- ja muita tietokone- tai puhelin ongelmissa. Ohjaan, mutta en koske heidän laitteisiinsa. Näin tehdessään he itse oppivat hallitsemaan tekniikkaa ja luottavat ehkä paremmin käyttöoppaaseen.

Nämä ovat vain pieniä esimerkkejä siitä, kuinka pienet teot voivat olla merkittäväksi avuksi. Elämä on muutakin kuin vain itsestään huolehtimista. Se tekee muiden elämästä hieman helpompaa ja mielekästä.

Älä siis odota liian kauan! Tee tänään jotain hyvää. Se voi olla pieni palvelus ystävälle, ystävällinen sana tuntemattomalle kuntosalilla tai apua apua tarvitsevalle. Muista, että ilon tuominen muille tuo ilon omaan elämääsi. Ja kuka tietää, ehkä jonain päivänä sinä itse tarvitset vähän apua!

Muista, että onnen luominen ei aina vaadi suuria eleitä. Yksinkertainen ele, kuten hymy tai auttava käsi, voi piristää jonkun tutun tai tuntemattoman päivää. Ja kun autat muita, autat ja opit samalla itsestäsi. On todistettu, että hyvien tekojen tekeminen parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja jopa kohentaa itsetuntoa.

Joten älä pelkää ojentaa kätesi. Maailma tarvitsee enemmän ihmisten huomaavaista auttamista!

Ps. Miksi herrasmiehet istuvat bussissa yleensä silmät kiinni teeskennellen nukkuvansa?
- koska he eivät kestä katsoa, kun naiset seisovat.


18.4.24

Säästä joka sentti kampanja

 Se on kuin loputon taloudellisen tuhon vuoristorata, jossa olemme kaikki mukana. Elinkustannukset nousevat jatkuvasti, mutta hei, ainakin leipä on edelleen edullista ja lääkkeemme eivät ole vielä nousseet pilviin. Lääketehtaiden ja apteekkien pienet voitot, eikö niin?

Sinun on parasta aloittaa sähkön ja bensan säännöstely, koska hinnat nousevat nopeammin kuin voit sanoa "tyhjä lompakko". Väkisin tulee mieleen kysymys, pitäisikö minun "rahastaa" tuo pihassa seisova kottero? 

Unohda uusien vaatteiden ostaminen tai kodin kunnostaminen - se on nyt vain unelma. Tulevaisuus näyttää synkältä, ainakin synkimmältä, kuin koskaan ennen, mutta hei, ainakin hallitus säästää rahaa, eikö? Ketä kiinnostaa, jos se tapahtuu maan jokaisen yksilön kustannuksella.

Älkäämme unohtako sitä iloa, että yrität tulla toimeen kiinteällä eläketulolla samalla kun kaiken muun kustannukset nousevat jatkuvasti. On aika alkaa leikkaamaan näitä verkkopalveluita tai ainakin peruuttaa sanomalehtitilauksia – kuka muuten tarvitsee viihdettä?

Mutta hei, ehkä tämä kaikki on vain arvokas oppitunti arvostaa sitä, mitä meillä jo on. Ehkä meistä kaikista tulee ravinnonhankinnan asiantuntijoita, jotka etsivät metsistä hortaa, marjoja, sieniä  ja kalastavat selviytyäkseen. Kuka ostaa lihaa tai kalaa, kun sinulla on vanha kunnon kulho keittoa ja pastaa, eikö niin?

Älkäämme unohtako innovatiivisia tapoja säästää rahaa – kuten kutomalla omat sukat tai kävelemällä kuntosalille säästääkseen polttoainetta ja kunto säilyy. Jokainen hetki on uusi mahdollisuus kiristää kukkaron nyörejä ja aloittaa "Säästä joka sentti" -kampanja. Koska kuka tarvitsee ylellisyyttä, kun sinulla on valtionvelkaa, olenko oikeassa?"


17.4.24

Miksi harakka nauraa

Kevään odotus puuduttaa. Kalenterin mukaan kevät on saapunut, mutta kun astuu ulos, tuntuu, että se ei ole vielä täällä. Lumi on sulanut ja aurinko paistaa, mutta yöllä on edelleen pakkasta. Myös ensi viikon ennuste näyttää kylmältä. Onko tämä joku vitsi, myöhäinen huhtikuun pila?

Mutta älä pelkää, kevät tulee lopulta. Luonto herää eloon, linnut laulavat, päivät pitenevät ja aurinko lämmittää meitä. Pian voimme nauttia ulkoilusta ja pukeutua kevyemmin.

Kevään odottaminen voi olla turhauttavaa. Haluamme vain nauttia kaikesta sen tuomasta hyvyydestä. Haluamme istua ulkona makkaroita grillaten ja olutta siemaillen. Haluamme kävellä metsässä ja kuunnella lintujen laulua, mutta nyt ainoat laulavat linnut on pihan naurava harakka pariskunta ja järvellä mekastavat joutsenet.

Kesä on vielä melko kaukana. Meidän on kestettävä viikko - pari pakkasia ja pohjoistuulen viimaa. Kai se on sen arvoista. Kun kevät ja kesä vihdoin saapuvat, vihreys on vieläkin rehevämpää.

Viisi pointtia kevään odotuksesta:

  1. Muistuta itseäsi, että kevät tulee. Katso kuvia keväisistä maisemista tai lue kirjoja keväästä.
  2. Tee jotain keväistä. Kylvä siemenet ruukkuihin, tarkista ja valmistele kevät- ja kesä varusteesi. Voit jopa lisätä jotain uutta pihalle tai puutarhaan keväisin ajatuksin.
  3. Vietä aikaa ulkona. Mene kävelylle, vaikka sää olisi tuulinen ja kolea.
  4. Ole kärsivällinen. Kevät ei tapahdu yhdessä yössä. Se on vuosittainen prosessi, joka vie aikaa.
  5. Kevät on tulossa, joten nautitaan se odotuksesta!

16.4.24

"Muuttolintujen kevät" Lataa sovellus puhelimeesi!

  Kevät on täällä ja se on tuonut mukanaan lintuparvien iloiset laulut! Tämä on hyvä tilaisuus tutustua Suomen luontoon ja sen asukkaisiin tällä sovelluksella.

Jyväskylän yliopiston kehittämä ilmainen sovellus on lintuharrastajan unelma. Sen avulla voit tunnistaa kaikki Suomessa pesivät linnut laulun ja ulkonäön perusteella. Sovellus on käyttäjäystävällinen ja täynnä tietoa eri lintulajeista, mukana kuvat, tallenteet ja elinympäristön tiedot.

Muuttokaudella huhti-toukokuussa sovellus on erityisen hyödyllinen. Voit helposti tunnistaa laulajan, käyttää tarkkailuun kiikaria ja jopa ottaa valokuvia muistoksi. Sovellus on hauska ja opettava tapa oppia lisää luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

Mikä tekee sovelluksesta ainutlaatuisen? 

  1. Ilmainen ja käyttäjäystävällinen: Sen voi ladata ilmaiseksi Google Playsta ja App Storesta. Sitä on helppo käyttää selkeällä käyttöliittymällä.
  2. Tunnistaa kaikki suomessa pesivät linnut: Sovellus sisältää valikoiman lintulajeja, jotka voidaan tunnistaa niiden laulujen, ulkonäön ja elinympäristön perusteella.
  3. Runsaasti tietoa: Sovellus tarjoaa tietoa lintujen ulkonäöstä, äänistä, elinympäristöistä ja pesintätavoista.
  4. Hauska ja opettavainen: Sovellus on hauska ja opettava tapa oppia lisää luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Se voi jopa korvata puhelimen käyttäjän halua pelata pelejä tarpeettomasti.
  5. Upeita äänityksiä: Ulkoisen mikrofonin käyttäminen puhelimessa parantaa tallenteiden laatua ja helpottaa lintujen tunnistamista.

Sovellus on erinomainen työkalu myös minulle, sillä haluan seurata ja oppia lisää Suomen linnuista ja luonnosta. Se on hauska ja hyödyllinen sovellus, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille lintuharrastajille.

Lataa sovellus jo tänään ja aloita seikkailusi Suomen luonnossa!


Linkki: Muuttolintujen kevät

15.4.24

Vanhoja vehkeitä

 Otin vanhan Nikkor 70-300mm objektiivin kaapista, mutta se ei näyttänyt tarkentavan kunnolla. Muutaman kuvan ottamisen jälkeen kävi selväksi, että vika ei ehkä ole objektiivissa, vaan itse kuvaajassa. On kuitenkin aina hyvä asia testata sekä itseään että laitteita. Pidetään molempia silmällä!

Oikea tarkennus on jokaisen valokuvaajan tavoite, mutta joskus täydellisen tarkennuksen saaminen voi olla haastavaa. Tässä muistelen yleisempiä fokusongelmia ja niiden ratkaisuja.

Yleisiä ongelmia:

  1. Varmista, että kamera tarkentaa oikeaan kohteeseen. Voit käyttää automaattitarkennusta tai manuaalista tarkennusta ja tarkista tarkennuspiste kameran näytöstä.
  2. Hämärässä valaistuksessa kameralla voi olla vaikeuksia tarkentaa oikein, joten käytä salamaa tai lisävaloa.
  3. Puhdista objektiivin etu- ja takalinssi varovasti pehmeällä mikrokuituliinalla. Likainen tai naarmuuntunut linssi heikentää kuvanlaatua.
  4. Jos objektiivi on pudonnut tai kolahtanut, se voi vaurioitua. Vie linssi huoltoon tarkastettavaksi.

Kameran asetukset:

  1. Suuri aukko voi johtaa siihen, että vain osa kuvasta on terävä. Kokeile pienempää aukkoa (suurempaa f-lukua) lisätäksesi syväterävyyttä.
  2. Liian pitkä suljinaika voi aiheuttaa alivalottuneita ja epäselviä kuvia. Kokeile käyttää pidempää valotusaikaa tai suurentaa ISO-herkkyyttä.
  3. Jotkin kuvaustilat, kuten urheilutila, voivat asettaa nopean suljinajan kuvanlaadun edelle. Varmista, että käytät tilanteeseesi sopivaa kuvaustilaa.
  4. Jos kuvaat käsivaralla, kameran tärinä voi aiheuttaa epäselviä kuvia. Käytä jalustaa tai nopeampaa suljinnopeutta.

Muut syyt:

  1. Vanhemmat linssit eivät välttämättä ole yhtä teräviä kuin uudet mallit.
  2. Varmista, että käytät objektiivia, joka on yhteensopiva kameran kanssa.

Jos olet kokeillut kaikkia näitä vinkkejä eikä objektiivi vieläkään tuota teräviä kuvia, vie se huoltoon tai harkitse paremman objektiivin hankkimista.

Tarkennus molemmissa kuvissa veitsen terään!

Kuvattu eri objektiiveilla





14.4.24

Metsässä on kevät

Kevät on vihdoin saapunut myös Keski-Suomeen. Lumi on sulanut lähes kokonaan ja sammal ja ruohon- ja muiden kasvien versot on näkyvissä. Luonnossa liikkuminen on nyt helpompaa ja nautinnollisempaa, kun ei tarvitse varoa liukkaita polkuja ja syviä lumipeitteitä.

Joutsenet ovat palanneet lahdelle ja liukuvat sulavien vesien läpi tiiviisti omien kumppaneidensa kanssa. Niiden majesteettinen läsnäolo ja lempeät kutsut tuovat kevään tunteen metsään. Myös muut linnut ovat heränneet talven jälkeen ja täyttävät metsän iloisilla laulullaan. Niiden laulujen perusteella on helppo tunnistaa tuttuja lajeja ja löytää uusia tuttavuuksia. Voit ladata älypuhelimeesi BidNet-sovelluksen, joka auttaa tunnistamaan linnut niiden laulun perusteella.

Valokuvaajalle kevät on hyvää aikaa ikuistaa luonnon heräämistä. Ensimmäiset kevään kukat, kuten leskenlehti, voikukat, ym. avaavat terälehtiään auringonvalolle. Myös vuokot kukkivat pian tuoden väriä metsään. Vaikka en tämän päivän vaelluksella törmännyt sinivuokkoon, ne ovat varmasti jo kukassa.

Kevät on täynnä uusia kokemuksia ja löytöjä. Luonnon tarkkailu ja valokuvaus ovat hyviä tapoja nauttia tästä vuodenajasta. Metsä on täynnä elämää, tuoksuja ja kauneutta; kevät on parasta aikaa kokea se.

Olen ahkera viettämään aikaa luonnossa ja nauttien kevään heräämisestä. Metsä on minulle paikka rentoutua ja latautua. Luonnon kauneus ja rauha antavat voimaa ja inspiraatiota. Voin istua sammaleisella mättäällä ja antaen ajan kulua, tai voin äänittää luonnonääniä ja omia tarinoita kuulemastani ja näkemästäni.

Elämä on täynnä toivoa ja uuden kevään alkua. Se on aikaa, jolloin kaikki näyttää alkavan alusta. Odotan innolla kaikkea mitä tämä kevät ja nämä valokuva kävelyt tuovat mukanaan.




13.4.24

Kevään lumous

 Kevät on täydessä vauhdissa, mutta kaikki ei ole vielä aivan täydellistä. Lumi on sulanut ja aurinko paistaa lämpimästi, mutta yöt ovat vielä kylmiä. Piha on märkä ja kurainen, vasta vain muutamat silmut alkavat näkyä puissa. Pian kevään kukat kukoistavat ja tuovat väriä vielä harmaaseen maisemaan. Aiemmin tällä viikolla näin ensimmäisen västäräkin, mutta en päässyt tarpeeksi lähelle kuvatakseni sen.

Västäräkin mukaan kesä on aivan nurkan takana, mutta on vielä aikaa ennen kuin pääskyset saapuvat. On vain odotettava, että nuo iloiset visertäjät palaavat. Mielenkiinnolla seuraan luonnon heräämistä eloon ja pihapiirin lintujen pesintää.

Kevät on täynnä ristiriitoja. Se on sekä kaunista että ankaraa, uutta ja vanhaa. Se on muutoksen ja uudistumisen aikaa, mutta myös nostalgian ja muistelemisen aikaa.

Kevät on myös toivon aikaa. Se on lupaus  tulevasta ja kaikista sen tuomista mahdollisuuksista. Se on aikaa, jolloin melkein mikä vain on mahdollista. On mahdollisuus parantaa elämäämme. Odotan kesän tuloa, mutta nautin myös tästä ainutlaatuisesta kevään hetkestä ja kaikesta sen kauneudesta, ristiriidoista ja kaikesta.

Kevät ei vain herätä luontoa, vaan myös herättää meissä uusia unelmia ja toiveita. Aurinko paistaa, päivät pitenevät juhannukseen saakka, se antaa meille energiaa ja motivaatiota saavuttaa tavoitteita. On täydellinen aika aloittaa uusia projekteja, harjoitella tai tehdä elämänmuutoksia.

Haluan kokeilla uusia asioita, ehkä jopa aloittaa uuden harrastuksen, olkoon se vaikka kalastus pojan poikien kanssa, tai opimme jotain muuta. Kevät on täynnä mahdollisuuksia joten pidetään odotukset korkealla!

Tietysti tiedän, että asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan. Yllätyksiä ja vastoinkäymisiä tulee, mutta se ei estä ketään haaveilemasta ja toivomasta, sillä se kaikki on osa elämää!

12.4.24

Suomen ylikulutuspäivä:

Kohta alkaa korvasienten aika!

Perjantai 12.4.2024. Suomen ylikulutuspäivä. Tämä on päivä, jolloin olemme laskennallisesti syöneet kaikki tämän vuoden luonnonvarat ja elämme lainan varassa. Mutta hei, ei hätää! Meillä on hallitus, joka osaa ratkaista ongelmia. Kehysriihi lähestyy, ja leikkaukset ovat ilmassa. Ehkäpä eläkkeistäkin joudutaan tinkimään?

Mutta hetkinen... eläkeläiset? Nehän ovat se Suomen selkäranka, jotka ovat raataneet koko työikänsä ja ansainneet oikeuden lepoon ja nautintoon. Nyt meidän pitää supistaa menojamme?

Mistä ihmeestä? Ruuasta? Lääkkeistä? asumiskuluista? Ehkäpä pitää alkaa kerätä mustikoita ja sieniä metsistä (korvasienet nousevat pian) ja leipoa itse leipä? Tosin niin sitä on tehty tähänkin saakka. Tai ehkäpä meidän pitäisi ryhtyä freelancer yrittäjäksi täydentääkseni eläkettä?

Monet Uber-kuljettajat ovat eläkeläisiä? Mitä he tekevät? Ehkäpä he alkavat jakaa vuoroja keskenään ja ajavat taksia yöllä, jotta päiväsaikaan jää aikaa lapsenlapsille?

Ehkäpä alamme perustaa yhteisöjä, joissa voimme jakaa resursseja ja elää yksinkertaista keräilijä kalastaja-, metsästäjän elämää luonnon helmassa.

Mutta entäs jos luonto onkin jo kulutettu loppuun? Mitä silloin tehdään? Ehkä muutamme jonnekin, mutta entäs jos aurinkorannatkin ovat jo liian kalliita eläkeläisille? Mitä sitten? Ehkäpä alamme kertoa tarinoita menneisyydestä YouTube kanavalla, ajasta jolloin luontoa oli vielä runsaasti ja ihmiset elivät onnellisina ja sovussa.  Ehkä juuri siksi nämä tarinat ovatkin tärkeintä. Ne muistuttavat meitä siitä, mistä olemme tulleet ja mihin olemme matkalla. Ne antavat meille toivoa tulevaisuudesta, vaikka se näyttäisikin synkältä. Katse tulee aina suunnata vähintäänkin kymmen vuoden päähän eteenpäin, eikä pidä vilkuilla peruutuspeiliin, sillä mennyt aika on jo eletty.

Ylikulutuspäivä on varoitus. Se on muistutus siitä, että meidän on elettävä kestävämmin kuin Marinin hallituksen aikaan. Mutta tulevaisuus on myös mahdollisuus. Se on mahdollisuus uudenlaiselle elämälle, jossa kunnioitamme luontoa ja toisiamme.

Joten hyvää ylikulutuspäivää kaikille! Toivottavasti meillä on vielä aikaa oppia virheistämme ja rakentaa parempi tulevaisuus, sillä nyt ei ole perjantai 13 päivä.

Melkoinen äänikirja

 Aloitin Paul Austerin 4321 -äänikirjan täynnä innostusta. Olin kuullut hyvää Austerin kirjoista ja yli 1100 sivun eepos tuntui houkuttelevalta haasteelta. No, nyt, lähes 50 kuuntelu tuntia myöhemmin, voin sanoa varmuudella: tämä on pisin äänikirja jonka olen koskaan kuunnellut, mutta kirja ei ole minun makuuni.

Äänikirjan lukija tekee kyllä hyvää työtä. Mutta edes hänen taitonsa eivät pysty pelastamaan tätä tarinaa Fergusonin loputtomista seikkailuista. Alkaa tuntua, että mies on kokenut aivan kaiken: baseball-onnettomuuksia, salaisia rakkaussuhteita, poliittisia juonenkäänteitä, ja hurjaa elämää. Kaikki tämä neljässä eri versiossa!

Minun kärsivällisyyteni alkaa olla lopussa, mutta on "pakko" kuunnella loppuun asti? Onko tässä kirjassa jotain syvällistä, jota en vain ymmärrä? Ehkä, ehkäpä...

Olen päättänyt kuunnella kirjan alusta- loppuun. Varmaan tästä jää edes jokin hämärä muistikuva. Ja ehkä, joskus tulevaisuudessa, uskaltauduin kokeilemaan jotain lyhyempää Austeria. Sillä eihän tässäkään kirjassa mitään vikaa voi olla – ainakin sivumäärässä riittää!

Arvosanaksi annan 2/5. Kirjalla on varmasti omat ansionsa, mutta se ei yksinkertaisesti sovi minun makuuni. Ehkä joku muu nauttii tästä äänikirjasta enemmän – onnea matkaan!

P.S. Jos olet lukenut 4321:n ja pidit siitä, kerro minulle kommenteissa miksi! Olisi mielenkiintoista kuulla toisen näkökulma.

Yli 1100 sinua ja äänikirjana yli 50 kuuntelutuntia!

11.4.24

Kuvaan ajankuluksi mustavalkoiselle filmille


 Mustavalkokuvaus filmille on matka ajassa taaksepäin. Kyse ei ole digitaalisen maailman steriilistä tarkkuudesta, vaan luonnollisen epätäydellisyyden viehätysvoimasta. Herkän filmin rakeisuus – siinä piilee taikaa. Jokainen valokuva on ainutlaatuinen, kuin taideteos, jossa jokainen pikseli sykkii elämää. Helposti naarmuuntuvat negatiivit - ne ovat kuin muistoja menneestä. Jokainen naarmu kertoo tarinan, paljastaen kuvan historian ja valokuvaajan kärsivällisyyden. Valokuvat ovat kuin kartta, joka opastaa takaisin aikaan, jolloin digitaalisuutta ei ollut olemassa.

Pölyä on kaikkialla – se on osa prosessia. Se lisää luonnetta ja tunnelmaa kuviin. Se on kuin aikakone, joka vie meidät takaisin pimeän huoneen hämärään, jossa tehtiin taikatemppuja. Se oli aikaa vievää työtä - se on totta. Mutta siinä oli myös viehätyksensä. Hidas ja harkittu työskentelytapa pakottaa meidät pysähtymään ja katsomaan maailmaa uudelleen vanhanaikaisella tavalla, vaikka nyt filmit skannataan. 

Onko se vaivan arvoista? 

Ehdottomasti! Mustavalkokuvaus on paljon enemmän kuin pelkkä valokuvaustekniikka. Se on kokemus, joka vie meidät ajassa taaksepäin ja auttaa meitä näkemään maailman uusin silmin, kuten silloin.

Mitä vanha valokuvaaja voi oppia tästä? 

Paljon! Ensinnäkin kärsivällisyyttä. Hyvät kuvat eivät synny hetkessä. Toiseksi tarkkaavaisuus. Maailma on täynnä kauneutta, jos vain käytämme aikaa pysähtyä ja katsoa. Kolmanneksi luovuus. Mustavalkofilmikuvaus antaa mahdollisuuden tulkita maailmaa omalla tavallamme. Siksi otin taas vanhat kamerani esille jatkaakseni mustavalkokuvausta! Kuka tietää, mitä voisin löytää.

Lisävinkkejä nostalgiseen filmikuvaukseen:

  1.  Käytä vanhaa kameraa.
  2.  Kehitä elokuvat itse.
  3. Tallenna jokapäiväisiä ihmisiä ja tapahtumia.
  4.  Jätä kuvat muokkaamatta.
  5.  Antakaa kuvien puhua puolestaan.

Mustavalkokuvaus on matka ajassa taaksepäin, joka kannattaa toteuttaa. 

10.4.24

Minimalismista

 

Jo lumi sulaa
keväässä on toivoa
kohta maa näkyy

Minimalistinen valokuvaus on tyylisuuntaus, jossa keskitytään kuvaamaan olennaista. Tavoitteena on luoda yksinkertaisia ja selkeitä kuvia, jotka puhuttelevat katsojaa vähäeleisyydellään.

Muutamia piirteitä minimalismista valokuvauksessa:

  1. Kompositio:
    Kuvan sommittelu on usein pelkistetty ja harmoninen. Esimerkiksi käytetään symmetriaa, johtavia linjoja tai sääntöä kolmanneksista.

  2. Elementit:
    Kuvassa on vähän elementtejä. Yleensä keskitytään yhteen pää kohteeseen tai käytetään toistoa luomaan vaikuttavuutta.

  3. Värit:
    Väripaletti on usein hillitty. Mustavalko on suosittu valinta, mutta myös yksittäisiä värivivahteita voidaan käyttää tehokkaasti.

  4. Valo ja varjo:
    Valon ja varjon käyttö on tärkeää tunnelman luomisessa. Esimerkiksi voidaan hyödyntää selkeää kontrastia tai pehmeää valoa.

Minimalistinen valokuvaus haastaa näkemään kauneutta yksinkertaisissa asioissa ja luomaan kuvia, jotka herättävät ajatuksia pelkistetyin keinoin.

9.4.24

Kuvaa vanha mustavalkofilmi täyteen kuvia

1. Aiheiden etsiminen:

  • Käytä mielikuvitustasi. Jos sinulla on vaikeuksia löytää kiinnostavia aiheita valokuvattavaksi, kokeile näitä vinkkejä:
  • Katso ympärillesi uudella tavalla ja kiinnitä huomiota tavallisiin asioihin, jotka jäävät usein huomiotta. Etsi mielenkiintoisia kuvioita, tekstuureja sekä valon ja varjon kontrasteja.
  • Kokeile uusia kuvakulmia kuvaamalla alhaalta, ylhäältä tai vinottain. Kokeile myös makrokuvausta ja telekuvausta.
  • Keskity tiettyyn aiheeseen, kuten luontoon, arkkitehtuuriin, katukuvaukseen tai ihmisiin.
  • Lähde ulos ottamaan kuvia, sillä ympäristö voi inspiroida sinua löytämään uusia näkökulmia ja aiheita.

2. Tekniset ongelmat:

  • Varmista, että vanha kamera toimii oikein ja että siinä on tuoreet paristot.
  • Käytätkö oikeaa valotusta? Ali- tai ylivalotus voi pilata valokuvasi. Säädä valotusaikaa ja aukkoa. Käytä ulkoista valomittaria varmistaen kameran mittaustuloksen.
  • Jos käytät vanhaa filmiä, jota on säilytetty pakastimessa pitkään, varaudu siihen, että vanhentunut tai vaurioitunut filmi voi aiheuttaa epäselviä kuvia.

3. Harkitse muita tekijöitä:

  • Joskus epäröimme liikaa ennen kuvan ottamista, minkä seurauksena emme ota sitä ollenkaan. Kokeile ampua nopeasti ja intuitiivisesti.
  • Kaikki valokuvat eivät ole täydellisiä, mutta tärkeintä on nauttia valokuvausprosessista ja kokeilla uusia asioita.
  • Muista, että tärkeintä on nauttia valokuvaamisesta, koska kuvauksen aikana oppii aina jotain uutta.

Lisävinkkejä:

  • Katso kirjoja ja nettigallerioita, joissa esitellään muiden valokuvaajien töitä, ja kokeile heidän tekniikkaansa.
  • Tutki vanhoja valokuvauskirjoja ja -lehtiä ja tutustuen valokuvauksen perusteisiin ja tekniikoihin.
  • Tapaaminen ja keskustelu muiden valokuvaajien kanssa voivat auttaa sinua parantamaan taitojasi.

Lopuksi, anna luovuutesi virrata ja pidä hauskaa ottamalla ainutlaatuisia ja upeita analogisia mustavalkokuvia!

Nikon F60 ja Gossen valotusmittari




8.4.24

Rippijuhlat keväisenä sadepäivänä

Sunnuntaina 7. huhtikuuta Laukaan kirkossa vietettiin konfirmaatiojuhlaa sateisen ja märän sään vallitessa. Juhlavieraat saapuivat kirkkoon sateenvarjojen ja sadetakkiensa suojassa. Tunnelma oli kuitenkin iloinen ja odottava, sillä pian nuoret rippikoululaiset olivat saamassa siunauksensa.

Laukaan kirkko

Rippijuhlat ovat suomalaisessa kulttuurissa merkittävä virstanpylväs nuoren elämässä. Ne symboloivat lapsuuden päättymistä ja aikuisuuden kynnykselle astumista. Perinteisesti rippijuhlat on järjestetty kesällä, jolloin sää on usein poutainen ja aurinkoinen. Tänä vuonna kuitenkin kevät, ainakin tänään oli sateinen, ja rippijuhlat saivat aivan uudenlaisen sävyn.

Kirkko oli täynnä perheenjäseniä, sukulaisia, jotka olivat tulleet juhlistamaan nuorten tärkeää päivää. Konfirmaatiomessu oli kaunis ja koskettava tilaisuus, ja sen jälkeen juhlavieraat siirtyivät rippilasten koteihin.

Koska sää oli niin huono, ulkona ei juurikaan vietetty aikaa. Valokuvat otettiin sisällä ja juhlavieraat viihtyivät ruuan, kahvin ja kakun ääressä. Tunnelma oli lämmin ja rento, ja nuorille rippikoululaisille oli varmasti hieno kokemus juhlia tätä tärkeää päivää läheistensä kanssa. Tärkeää on myös rippilahjat, joihin liittyy jokin haluttu tavoite. Elmerillä on suuri haave, jonka hänen pappanaan toivon toteutuvan, mutta tavoite on vielä muutaman vuoden päässä.

Vaikka keväinen sää ei tällä kertaa suosinut rippijuhlia, sateisen päivän juhlasta jää kauniita muistoja, valokuvia ja toiveita. Tärkeintä on, että nuoret saivat kokea itsensä juhlituksi ja saivat siunauksensa läheistensä läsnäollessa.

Jatkossa rippijuhlia saatetaan järjestää yhä useammin myös muina vuodenaikoina kuin kesällä. Sää ei ole ainoa asia, joka ratkaisee juhlien onnistumisen. Tärkeintä on, että juhla on nuoren näköinen ja että se on hänelle tärkeä ja merkityksellinen kokemus. Muistan hyvin oman rippikouluni ja ripillepääsyni Juhannuksena 1960 nykyisin Poriin kuuluvan Lavian kirkossa.


7.4.24

Maailman paras kirja!

Kova väite, eikö totta? Mutta uskokaa tai älkää, olen lukenut sen: maailman parhaan kirjan. Ei se ole mikään paksunahkainen klassikko tai monimutkainen tieteisromaani. Ei, tämä helmi on 256 sivua täynnä puhdasta, aitoa nautintoa: "Maailman paras kirja" on Jan Paynen kynästä.

Jo pelkkä nimi herättää uteliaisuuden. Mitä kaikkea mahtaa sisältyä tähän teokseen? Onko se täynnä viisauksia ja neuvoja elämään? Vai kenties huikeita seikkailuja ja jännittäviä käänteitä?

Totuus on vieläkin parempi. Maailman paras kirja on kuin aarrearkku, joka pursuaa uskomattomia saavutuksia, kiehtovia faktoja ja hauskoja kuriositeetteja. Tiesitkö esimerkiksi, mikä on maailman pahanhajuisin nisäkäs tai pienin rikollinen? Entä kuka oli historian ensimmäinen naisfaarao tai missä sijaitsee karmivin keittiö?

Kirjan sivuilla seikkaillaan läpi ihmiskunnan ja luonnon ihmeiden. Opitaan uskomattomista ennätyksistä, hämmästyttävistä eläimistä ja kiehtovista paikoista. Ja kaiken tämän kruunaa Paynen humoristinen ja mukaansatempaava ote, joka tekee lukemisesta pelkkää riemua.

Maailman paras kirja ei ole pelkkä lukukokemus, se on matka täynnä naurua, hämmästystä ja iloa. Se on kirja, joka sopii kaikille, iästä ja kiinnostuksen kohteista riippumatta.

Joten jos etsit lukemista, joka piristää päivääsi ja avartaa maailmankuvaasi, tartu rohkeasti tähän ainutlaatuiseen teokseen. Voin luvata, että et tule pettymään. Maailman paras kirja on nimittäin juuri sitä – se paras!

P.S. Ja jos et usko minua, usko edes kustantajaa: "Maailman paras kirja on täydellinen lahja kaikille, jotka ovat joskus kysyneet itseltään: miksi, miten ja kuka?"
Kirja on tosin jo parhaat päivänsä nähnyt, koska sen painovuosi on 2008.

(Linkki) Maailman paras kirja




6.4.24

Tarpeellinen vai tarpeeton

Vanhaa tekniikkaa!

 Koti on täynnä tavaraa, jota on kaapeissa, laatikoissa, hyllyillä ja lattialla. Roinaa on niin paljon, että se uhkaa pursuta ulos ovista ja ikkunoista. Mutta mikä on tarpeellista ja mikä tarpeetonta?

Tarpeellinen on se, jota ilman emme voi elää. Se on ruoka, vesi, suoja ja lämpö. Se on myös rakkaus, ystävyys ja iloinen nauru. Tarpeetonta on kaikki muu. Se on krääsää, romua ja roskaa. Se on vanhaa tekniikkaa, tavaraa, jota emme käytä, emmekä tarvitse, mutta jota emme silti raaski heittää pois, kuten luetut ja ehkä myös lukemattomat kirjat.

Tarpeellista:

  • Kylmä olut kuumana kesäpäivänä
  • Hyvä kirja sateisena iltana
  • Lämmin peitto kylmänä talviyönä
  • Naurun täyttämä ilta ystävien kanssa
Tarpeetonta:
  • Kolmas kahvinkeitin
  • Viides pari mustia kenkiä
  • Kokoelma pölyttyviä posliinieläimiä
  • Käyttämätön kuntosalikortti
  • Loppuun käytetyt vaatteet

Tarpeellinen ja tarpeeton voisivat sekoittua hauskoilla ja yllättävillä tavoilla. Tarpeetonta tavaraa voi käyttää tarpeellisiin tarkoituksiin. 

  • Vanhasta kahvinkeittimestä voi tehdä kukkaruukun
  • Käyttämättömistä kengistä voi rakentaa linnunpöntön
  • Pölyttyvistä posliinieläimistä voi koota taideteoksen
  • Osan tarpeettomasta tavarasta voi myydä pois

Loppujen lopuksi tarpeellisen ja tarpeettoman raja on häilyvä. Se, mikä on toiselle tarpeellista, voi olla toiselle tarpeetonta. Tärkeintä on, että meillä on ne asiat, jotka tekevät elämästämme elämisen arvoista. Ehkä tärkeintä on, että meillä on kyky nauraa itsellemme ja kaikelle ympärille kertyneelle tavaralle.

Mitä pitäisi ostaa lisää?
Se riippuu tarpeista ja mieltymyksistä ja tiedosta siitä, mitä etsit.

Ennen ostopäätöstä kysy itseltäsi: 

  • Onko jotain, mitä sinulla ei ole, jota käyttäisit päivittäin tai säännöllisesti
  • Onko jotain, jota olet halunnut jo pitkään?
  • Kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään 
  • Onko se tarkoitettu kotiin, työhön, vapaa-aikaan tai johonkin muuhun?

Kun olet vastannut näihin kysymyksiin, sinulla on parempi käsitys siitä, mitä etsit.

  • Jos sinulla on tyhjä pakastin ja vajaat ruokakaapit, voit ostaa ruokaa ja juomaa, joita tarvitset viikon tai kuukauden aikana. (Kotivara)
  • Jos tarvitset uusia vaatteita tai kenkiä, voit ostaa niitä.
  • Jos jokin kodinkoneista on rikki tai vanhentunut, voit ostaa uuden.
  • Jos haluat päivittää kodin sisustusta, voit ostaa uusia huonekaluja tai sisustusesineitä 
  • Jos sinulla on harrastus, haluat aina ostaa siihen liittyviä lisävälineitä.

Vinkkejä:

  • Ennen kuin ostat jotain arvokasta, vertaa hintoja eri kaupoissa.
  • Lue muiden asiakkaiden arvosteluja ennen kuin ostat jotain verkossa.
  • Voit säästää rahaa ostamalla käytettyjä tavaroita.
  • Jos olet kätevä käsistäsi, voit tehdä itse joitakin asioita, joita tarvitset.


5.4.24

Häirikkömarkkinoijien tulva

Katson  asiaa "Mielensäpahoittajan" näkökulmasta

Tuomas Kyrön luoma "Mielensäpahoittaja" on valloittanut meidän iäkkäämpien suomalaisten sydämet humoristisella ja samalla arkisella kuvauksellaan vanhemman miehen turhautumisista nykymaailman ilmiöihin. Yksi näistä ilmiöistä on häirikkö markkinoijien toiminta, he joka tunkeutuvat ihmisten yksityisyyteen ja häiriten heidän rauhaansa.

Mielensäpahoittajalle, kuten monille muillekin, puhelinmyyjien soitot ja ovelta ovelle kiertävät myyjät ovat kiusankappaleita. He tunkeutuvat kutsumattomina yksityisyyteen, arkeen ja yrittävät tyrkyttää tuotteita tai palveluita, joita ei ole pyydetty, ei tilattu. Tämä herättää minussa turhautumista, vihaa ja jopa pelkoa, olenhan jo lähes kahdeksankymppinen, ja haavoittuvainen tällaiselle tyrkytykselle.

Mielensäpahoittajana näen tässä ilmiössä syvemmänkin ongelman. Se on yksityisyyden ja rauhan katoaminen. Markkinoijat tunkeutuvat, kotiini, ja yrittävät hyötyä ikääntyneiden heikkouksista. Tämä rikkoo perusoikeutta olla rauhassa ja päättää itse omista asioista.

Minun kuten myös mielensäpahoittajan ratkaisu tähän ongelmaan on yksinkertainen: Vastustan! Kyky sanoa suoraan ja pelotta näkemykseni häirikköjen markkinoinnille on oikeus joka antaa toivoa muillekin, jotka ovat kyllästyneet tähän ilmiöön.

Mielensäpahoittajan hahmo nostaa esiin tärkeän kysymyksen: Kuinka paljon yksityisyyttä ja rauhaa meillä on oikeus vaatia? Markkinoijien toiminta on uhka tälle oikeudelle, ja meidän on oltava valmiita puolustamaan sitä.

Mielensäpahoittajan sanoin: "Ei se ole kivaa, kun joku tunkee ovesta sisään ja alkaa tyrkyttää tavaraa tai palvelua. Se ei ole kivaa, kun puhelin soi ja joku yrittää myydä jotain, jota ei ole edes pyydetty." Ainakin toistaiseksi osaan itse tilata apua, kun sitä tarvitsen ja tiedotusvälineistä löytyy lähipalvelut joihin voimme olla yhteydessä, kun niitä tarvitaan.

On aika sanoa "Ei!" lehtimyyjille ja muille puhelin markkinoijille ja puolustaa omaa oikeutta yksityisyyteen ja rauhaan. Mielensäpahoittaja on minulle tässä vastustamisen roolimalli. 

4.4.24

Ikääntyvä omakotitalo

Keski-Suomen maisemiin rakennettiin talo 1980-luvun lopulla. Omakotitalossa asuu iäkäs pariskunta, joka on alkanut miettiä kotinsa tulevaisuutta. Putkimies tarkasti juuri vesiputkien kunnon, ja vaikka vikoja ei löytynyt, niidenkin ikä alkaa näkyä. Putkien lisäksi myös viemärit, sähköjärjestelmä ym. on saavuttamassa käyttöikänsä kriittistä pistettä. 

"Ajateltavaa on paljon", isäntä miettii katsoessaan olohuoneen seinällä olevia pistorasioita ja ulko räystään vesirännejä. "Meidän on varmistettava, että kodin tekniikka kestää tuleville sukupolville."

Vaimo nyökkää hänen vieressään. "Ja itse lähestymme kahdeksaakymmentä. Emme voi enää hoitaa tulevia remontteja itse."

Pariskunta harkitsee remonttisuunnitelman tekemistä taloon. Putkiasentajan tarkastuksen perusteella he miettivät listaa mitkä kaikki monet korjaukset ovat edessä, he alkavat ajatella talonsa kokonaiskuvaa.

Suunnitelman tekeminen vie aikaa ja vaivaa, mutta se on tärkeä askel talon tulevaisuuden varmistamisessa. Kun tärkeimmät korjaukset on tehty, pariskunta voi nauttia talosta vielä monta vuotta.

  1. Onneksi putkimies ei löytänyt vakavia ongelmia!
  2. Kokonaissuunnitelman tekeminen on viisasta, sillä se helpottaisi tulevaisuuden suunnittelua ja budjetointia.
  3. Remontti alkaa tuntua raskaalta työltä vanhemmalla iällä, tarvitsemme ammattilaisia auttamaan!
  4. Tärkeintä on, että talo pysyy kunnossa ja säilyy mukavana asuinpaikkana. 

3.4.24

Tuulisuojia tekoturkista

 Ammattilaatua pienellä vaivalla!

Kevään koittaessa luonto herää eloon ja videoiden, tehosteiden ja muiden äänitallenteiden teko ulkona houkuttelee. Mutta tuuli, tuo ikuinen äänittäjän vihulainen, uhkaa pilata parhaatkin otokset. Onneksi ratkaisu on olemassa: karvainen tuulisuoja.

Valitettavasti kaupasta ostetut tuulisuojat voivat olla kalliita, jopa 20-30 euroa kappaleelta! Ei hätää, sillä minä kekseliäs äänittäjä en anna periksi! Ratkaisu löytyy nimittäin tekoturkista, jota ostin jo kahdeksalla eurolla.

Avuksi tarvitaan vain hieman ompeluosaamista siis vaimon apua. Yhdessä voit luoda tuulisuojia kaikille mikrofoneille, pienistä lavalier-mikrofoneista aina isompiin studiomikrofoneihin asti.

Pieni vaiva, mutta säästö on huomattava! Tekoturkis suojaa tuulelta tehokkaasti ja antaa mikrofoneille samalla ammattimaisen ilmeen. Kukaan ei edes usko, että ne on tehty itse!

Älä sinäkään anna tuulen pilata äänitallenteita! Hanki tekoturkista ja ompele itsellesi laadukkaat tuulisuojat pienellä vaivalla ja hyvällä säästöllä.

Vinkki: Voit löytää tekoturkista haluamallasi värillä, jotta tuulisuojat sopivat paremmin mikrofoneihin ja ympäristöön. 

Viisi pointtia:

  1. Leikkaa tekoturkista sopivan kokoisia palasia mikrofonin pään mukaan.
  2. Ompele palaset reunasta toisiinsa pussiksi.
  3. Jätä pussiin aukko mikrofonin kaapelin läpivientiä varten.
  4. Voit kiinnittää tuulisuojan mikrofoniin kuminauhalla.
  5. Kokeile rohkeasti ja nauti laadukkaista äänitallenteista!


2.4.24

Kaunis huhtikuu

Huhtikuu, kuukausista tuo kevään kaunis lapsi, syntyi vihdoin kylmän talven jälkeen. Se on kuukausi, joka on täynnä elämää ja toivoa. Luonto herää talviunesta ja puhkeaa kukkaan. Linnut laulavat iloisesti ja aurinko paistaa lämpimämmin. Auringon lämmön vaikutus näkyy toivottavasti myös sähkölaskussa, joka oli talven kuukausina eläkeläisen tilipussin kauhistus.

Huhtikuu on myös uuden alun kuukausi. Koululaiset odottavat kesälomaa, seinän varret sulavat. Viime vuosisadan puolivälissä se oli "seinäplatkun" ja muiden keväisten pelien ja leikkien aikaa. Monilla meillä on uusia suunnitelmia ja unelmia kesälle ja kauemmas tulevaisuudelle. Se on aika, jolloin kaikki on mahdollista.

Huhtikuun kauneus näkyy luonnossa, kun puiden silmut alkavat vihertää ja kukat puskevat maasta esiin. Pelloille istutetaan perunaa ja kylvetään jo viljaa. Kuukauden lopulla puutarhoissa ja piloille istutetaan taimia. Ilmassa on kevään tuoksua ja kaikkialla on elämää. Linnunpöntöissä asuvien tintti perheiden elämä on vilkasta. Vielä huhtikuussa puihin nostettuihin uusiin pönttöihin tulee kesällä ensimmäiset asukkaat. 

Huhtikuu on myös toivon kuukausi. Se on aika, jolloin ihmiset uskovat tulevaisuuteen ja odottavat parempia aikoja. Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee jatkumaan, kun kolmas sotakesä on siellä alkamassa? Huhtikuu on kuukausi, jolloin kaikki on mahdollista ja kaikki unelmat voivat toteutua.

Huhtikuun kauneus ja toivo inspiroivat. Se on kuukausi, jolloin ihmiset ovat onnellisia ja iloisia. Se on kuukausi, jolloin elämä on kaunista. Valokuvaajana minulle kevään tulo tuo jälleen vanhat kuvausaiheet uusina ja värikkäinä, joten kamera voi laulaa lintujen keralla.

Huhtikuun kauneutta ja toivoa:

  • Lumipeitteiset maisemat sulavat ja paljastaen maan alta vihreän ruohon.
  • Muuttolinnut palaavat talvehtimis alueiltaan ja täyttävät luonnon laulullaan.
  • Pienet kukat, kuten sinivuokot ja leskenlehdet, avaavat kukkansa.
  • Vietämme enemmän aikaa ulkona ja nautimme auringonpaisteesta.
  • Puutarhoissa ja pihoille istutetaan uusia kukkia ja kylvetään vihanneksia.
  • Työssä käyvät suunnittelevat kesälomiaan


1.4.24

Onko tämä totta vai ...

Huijausta? Heräsin tänä aamuna hämmentyneenä. Ulos katsoessa näkyvyys oli rajoittunut ja kaikki peittyi harmaan utuverhon taakse. Oliko se sumua vai usvaa? Aprillipäivän pilaa vai todellinen kevään oikku?

Mietin hetken, uskaltaisinko astua ulos ovesta. Ehkä se oli vain harha, sumu, joka haihtuisi pian auringon noustessa. Mutta ehkä se olikin usvaa, petollinen harha, joka johtaisi minut suoraan aprillipäivän pilaan.

Varovasti avasin oven ja kurkistin ulos. Ilma oli viileää ja kostea, ja harmaa utu kietoi kaiken taakseen. Kuulin kaukaa lintujen laulua, mutta nekin tuntuivat hukkuvan utuverhon sisään.

Päätin ottaa riskin ja lähdin ulos. Jokaisella askeleella jännitys kasvoi. Oliko se totta vai huijausta? Oliko tämä osa aprillipäivän pilaa?

Nyt kun päivä on puolessa utu alkaa hälvetä. Auringon säteet tunkeutuvat harmaan verhon läpi ja maalaavat maiseman kullankeltaiseksi. Huomasin, että maa oli osittain paljas ja lumi on alkanut sulaa. Kevät oli todella tullut, vaikka se olikin alkanut hassulla tavalla.

Aprillipäivän aamusumu ei ollut vain harha, vaan kevään lupaus, joka oli piiloutunut utuverhon alle. Vaikka Vappuna voisi vielä tulla lunta, tiedän, että kevät oli vihdoin täällä.

Muistathan, että aprillipäivänä kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Ole varovainen uskomasi suhteen ja pidä pilke silmäkulmassa!

Aprillipäivän aamu