15.4.24

Vanhoja vehkeitä

 Otin vanhan Nikkor 70-300mm objektiivin kaapista, mutta se ei näyttänyt tarkentavan kunnolla. Muutaman kuvan ottamisen jälkeen kävi selväksi, että vika ei ehkä ole objektiivissa, vaan itse kuvaajassa. On kuitenkin aina hyvä asia testata sekä itseään että laitteita. Pidetään molempia silmällä!

Oikea tarkennus on jokaisen valokuvaajan tavoite, mutta joskus täydellisen tarkennuksen saaminen voi olla haastavaa. Tässä muistelen yleisempiä fokusongelmia ja niiden ratkaisuja.

Yleisiä ongelmia:

  1. Varmista, että kamera tarkentaa oikeaan kohteeseen. Voit käyttää automaattitarkennusta tai manuaalista tarkennusta ja tarkista tarkennuspiste kameran näytöstä.
  2. Hämärässä valaistuksessa kameralla voi olla vaikeuksia tarkentaa oikein, joten käytä salamaa tai lisävaloa.
  3. Puhdista objektiivin etu- ja takalinssi varovasti pehmeällä mikrokuituliinalla. Likainen tai naarmuuntunut linssi heikentää kuvanlaatua.
  4. Jos objektiivi on pudonnut tai kolahtanut, se voi vaurioitua. Vie linssi huoltoon tarkastettavaksi.

Kameran asetukset:

  1. Suuri aukko voi johtaa siihen, että vain osa kuvasta on terävä. Kokeile pienempää aukkoa (suurempaa f-lukua) lisätäksesi syväterävyyttä.
  2. Liian pitkä suljinaika voi aiheuttaa alivalottuneita ja epäselviä kuvia. Kokeile käyttää pidempää valotusaikaa tai suurentaa ISO-herkkyyttä.
  3. Jotkin kuvaustilat, kuten urheilutila, voivat asettaa nopean suljinajan kuvanlaadun edelle. Varmista, että käytät tilanteeseesi sopivaa kuvaustilaa.
  4. Jos kuvaat käsivaralla, kameran tärinä voi aiheuttaa epäselviä kuvia. Käytä jalustaa tai nopeampaa suljinnopeutta.

Muut syyt:

  1. Vanhemmat linssit eivät välttämättä ole yhtä teräviä kuin uudet mallit.
  2. Varmista, että käytät objektiivia, joka on yhteensopiva kameran kanssa.

Jos olet kokeillut kaikkia näitä vinkkejä eikä objektiivi vieläkään tuota teräviä kuvia, vie se huoltoon tai harkitse paremman objektiivin hankkimista.

Tarkennus molemmissa kuvissa veitsen terään!

Kuvattu eri objektiiveilla





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!