12.4.24

Suomen ylikulutuspäivä:

Kohta alkaa korvasienten aika!

Perjantai 12.4.2024. Suomen ylikulutuspäivä. Tämä on päivä, jolloin olemme laskennallisesti syöneet kaikki tämän vuoden luonnonvarat ja elämme lainan varassa. Mutta hei, ei hätää! Meillä on hallitus, joka osaa ratkaista ongelmia. Kehysriihi lähestyy, ja leikkaukset ovat ilmassa. Ehkäpä eläkkeistäkin joudutaan tinkimään?

Mutta hetkinen... eläkeläiset? Nehän ovat se Suomen selkäranka, jotka ovat raataneet koko työikänsä ja ansainneet oikeuden lepoon ja nautintoon. Nyt meidän pitää supistaa menojamme?

Mistä ihmeestä? Ruuasta? Lääkkeistä? asumiskuluista? Ehkäpä pitää alkaa kerätä mustikoita ja sieniä metsistä (korvasienet nousevat pian) ja leipoa itse leipä? Tosin niin sitä on tehty tähänkin saakka. Tai ehkäpä meidän pitäisi ryhtyä freelancer yrittäjäksi täydentääkseni eläkettä?

Monet Uber-kuljettajat ovat eläkeläisiä? Mitä he tekevät? Ehkäpä he alkavat jakaa vuoroja keskenään ja ajavat taksia yöllä, jotta päiväsaikaan jää aikaa lapsenlapsille?

Ehkäpä alamme perustaa yhteisöjä, joissa voimme jakaa resursseja ja elää yksinkertaista keräilijä kalastaja-, metsästäjän elämää luonnon helmassa.

Mutta entäs jos luonto onkin jo kulutettu loppuun? Mitä silloin tehdään? Ehkä muutamme jonnekin, mutta entäs jos aurinkorannatkin ovat jo liian kalliita eläkeläisille? Mitä sitten? Ehkäpä alamme kertoa tarinoita menneisyydestä YouTube kanavalla, ajasta jolloin luontoa oli vielä runsaasti ja ihmiset elivät onnellisina ja sovussa.  Ehkä juuri siksi nämä tarinat ovatkin tärkeintä. Ne muistuttavat meitä siitä, mistä olemme tulleet ja mihin olemme matkalla. Ne antavat meille toivoa tulevaisuudesta, vaikka se näyttäisikin synkältä. Katse tulee aina suunnata vähintäänkin kymmen vuoden päähän eteenpäin, eikä pidä vilkuilla peruutuspeiliin, sillä mennyt aika on jo eletty.

Ylikulutuspäivä on varoitus. Se on muistutus siitä, että meidän on elettävä kestävämmin kuin Marinin hallituksen aikaan. Mutta tulevaisuus on myös mahdollisuus. Se on mahdollisuus uudenlaiselle elämälle, jossa kunnioitamme luontoa ja toisiamme.

Joten hyvää ylikulutuspäivää kaikille! Toivottavasti meillä on vielä aikaa oppia virheistämme ja rakentaa parempi tulevaisuus, sillä nyt ei ole perjantai 13 päivä.

1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!