31.3.24

Paul Austerin 4 3 2 1

Onko elämäsi tylsä ja ennalta-arvattava? Kaipaatko vaihtoehtoisia todellisuuksia ja jännittäviä sivupolkuja? Kirjassa on vaihtoehtoisia polkuja. Austerin eeppinen romaani 4 3 2 1 tarjoaa neljä versiota Archie Fergusonin elämästä! 

Alussa kaikki on tavallista: Archie syntyy Newarkissa, New Jerseyssä, vuonna 1947. Vanhemmat ovat mukavia, kissa pörröinen ja elämä rullaa eteenpäin kuin vanha kunnon C-kasetin nauha. Mutta sitten... bam! Pieni sattuman oikku ja Archien elämä sinkoaa uusille raiteille kuin vauhdikas flipperipallo.

Yhtäkkiä Archiesta tulee:

Urheilutähti: Heitä hyvästit kirjoille ja tervetuloa hikiseen pukukoppiin! Archiesta tulee jalkapallolegenda, joka valloittaa stadioneita ja naisten sydämiä. Mutta onko onni kätkeytynyt fanien hurmokseen?

Kirjailijanero: Unohda jalkapallokengät ja kaiva esiin kulunut lyijykynä! Archiesta kuoriutuu Pulitzer-palkittu mestarikirjailija, jonka syvälliset ajatukset kietovat lukijansa pauloihinsa. Mutta onko luovuus pelkkää tuskaa ja yksinäisyyttä?

Vakoojamies: Vaihda kynä salaiseen mikrofoniin! Archiesta tulee kylmän sodan salaperäinen agentti, joka seikkailee maailman pyörteissä. Mutta onko totuus yhtä jännittävää kuin James Bond -elokuvissa?

Tavallinen tallaaja: Elämä rullaa eteenpäin ilman suuria yllätyksiä. Archiesta tulee tavallinen Joe, joka käy töissä, maksaa veroja ja grillaa possua. Mutta onko tylsyydessäkin oma viehätyksensä?

  • Kirja on filosofinen pohdiskelu elämän sattumanvaraisuudesta ja loputtomista mahdollisuuksista.
  • Se on jännittävä tarina, joka pitää otteessaan alusta loppuun.
  • Se on rakkaustarina, joka koskettaa.
  • Se on romaani, joka haastaa ajattelemaan ja pakottaa pohtimaan mikä on oman elämän käsikirjoitus?

Olen valmis uppoutumaan Archien maailmaan, odotan palkintoa? Tämä ei ole mikään pikku pizza-ateria, vaan se on tuhtia tekstiä, joka vaatii aikaa ja keskittymistä. Toivottavasti tämä yli 50 tunnin romaani äänikirja jättää jotakin mieleeni ainakin joksikin aikaa, siksi kuuntelen sen alusta loppuun.


30.3.24

Ajatuksia vain

 Elämä on täynnä ristiriitoja. On asioita, joita haluaisimme muuttaa, mutta emme vain voi. Ja on asioita, joita emme haluaisi muuttaa, mutta ne muuttuvat väkisinkin.

Sää on yksi esimerkki ikuisesta paradoksista. Aina kun toivomme aurinkoa, sataa. Ja kun toivomme sadetta, paistaa aurinko. Emme voi tilata säätä, joten on vain sopeuduttava siihen. Vaikka Pekka Pouta tietäisi, silti säätila saattaa reistailla.

Ajan kulku on toinen paradoksi. Haluaisimme pysäyttää ajan ja elää ikuisesti nuorina ja pirteinä. Mutta aika kuluu armottomasti eteenpäin, eikä sille voi mitään. Voimme vain yrittää nauttia jokaisesta hetkestä ja tehdä elämästä mahdollisimman täyteläisen. Onneksi on kahvia, jolla voi itseään piristää.

Toisten mielipiteet ovat joskus ristiriidassa omiemme kanssa. Haluaisimme muuttaa niitä, jotta kaikki ajattelisivat samalla tavalla. Mutta onneksi meillä on jokaisella oikeus omaan mielipiteeseemme. Mielipiteen vapaus taitaa olla ihan lakisääteinen, joten on opittava sietämään erilaisuutta ja kunnioittamaan toisten näkemyksiä, vaikka se poikkeaisi omastamme.

Energian hinta on noussut pilviin. Se on turhauttavaa, mutta sille ei voi mitään. Putin sai taas jatkoa pitkään
presidenttikauteensa ja hänellä jos kellään on kanttia panna maailma sekaisin. Ainoa keino on yrittää säästää energiaa ja pienentää omaa sähkölaskua. Ehkäpä tämä paradoksi pakottaa meidät etsimään uusia ja kestävämpiä energiamuotoja. Voisiko kuntopyörään liittää generaattorin, jolla voisi ladata läppärin akkua?

Poliittiset lakot ärsyttävät. Ne haittaavat meidän tavallisten ihmisten elämää ja vaikeuttavat yritysten toimintaa. Toivoisi, että niistä voitaisiin jotenkin päästä eroon. Mutta ehkäpä ne ovat välttämättömiä, maksoi mitä maksoi, jos asioita halutaan muuttaa.

Elämän paradoksien kanssa on elettävä. Meidän on hyväksyttävä, ettemme voi hallita kaikkea. Ja meidän on löydettävä keinoja nauttia elämästä ja tehdä siitä mahdollisimman hyvä, vaikka kaikki ei olisikaan täydellistä.

Niin kai se on!

Huhtikuun hulluus alkaa pian!

Nyt on pääsiäisaika se ihmeellinen aika vuodesta, jolloin aurinko alkaa lämmittää, lumet sulavat ja ihmiset sekoavat. Kyllä, se on tulossa jo ensi maanantaina aprillipäivä, tuo hulluttelun ja keppostelujen juhlapäivä.

Mutta tiedätkö, että aprillipäivän hulluttelu ei rajoitu vain yhteen päivään? Ei todellakaan! Koko huhtikuu on omistettu kevyelle höpsöttelylle ja lippalakkiajan riemulle.

Lippalakkiaika - rajaton perinne

Lippalakkiaika on suomalaisten oma keksintö, ja se on täynnä hauskoja ja hullunkurisia perinteitä. Lippalakki on sallittu kaikille, ikään, pituuteen tai painoon katsomatta. Se on kuin salajuoni, joka antaa luvan irrotella ja hassutella.

Miksi lippalakki?

Syitä lippalakkiajan olemassaololle on yhtä monta kuin lippalakkejakin. Jotkut sanovat, että se on tapa juhlistaa kevään tuloa. Toiset taas uskovat, että se on perinne, joka juontaa juurensa vanhoihin pakanallisiin riitteihin.

Oli syy mikä tahansa, lippalakkiaika on harmiton tapa rikkoa arkea ja tuoda iloa elämään. Se on myös oivallinen tilaisuus kokeilla uusia tyylejä ja asusteita. Kesän lippalakkiajaksi voi varata eri värisiä ja tyylisiä lippiksiä, niitä on hyvä olla muutamia erilaisia.

Miten hullutella huhtikuussa?

  • Huhtikuussa voit hullutella monin eri tavoin, esimerkiksi:
  • Kuvata aprillipäivän video ja valokuvaa ahkerasti
  • Pukeutua hassusti
  • Kertoa vitsejä ja kepposia
  • Laulaa karaokea
  • Pelata pelejä
  • Kulkea luonnossa (photo walk)
  • Tehdä taidetta
  • Kirjoittaa runoja
  • Keksiä uusia ja hulluja ideoita

Tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia kevään tulosta. Muista kuitenkin, että aprillipäivän kepposten tulee olla hyväntahtoisia ja harmittomia. Älä pilaa muiden päivää ilkeillä tempuilla.

Huhtikuu on täydellinen aika irrotella ja antaa mielikuvituksen lentää. Se on myös aika, jolloin kaikkien on lupa olla oma itsensä, lippalakki päässä tai ilman. Tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia kevään tulosta. Älä ota itseäsi liian vakavasti ja anna iloisen mielen viedä ikään katsomatta!

Toivotan Hyvää huhtikuuta! 

29.3.24

Pelko muuttui intohimoksi

Lapsuuteni valokuvausmuistot ovat täynnä ristiriitoja. Toisaalta ihailin valokuvia ja sitä, miten ne ikuistivat hetkiä ja kertoivat tarinoita. Toisaalta pelkäsin itseni kuvaamista. Kun kylän kuvaaja saapui taloon, piilouduin peloissani. Tämän kammon takia minulla ei ole lainkaan kuvia lapsuudestani 1940- eikä 1950-luvun alkupuolelta.

Vuonna 1957 sain oman kamerani. Se oli käänteentekevä hetki. Ensimmäistä kertaa minulla oli mahdollisuus ottaa ohjat omiin käsiini ja ikuistaa ympäristöä omasta näkökulmastani. Kamerapelkoni katosi ja tilalle astui voimakas into valokuvaukseen.

Olen kuvannut ahkerasti siitä asti. Olen tallentanut lukemattomia hetkiä, suuria ja pieniä, iloisia ja surullisia. Olen kuvannut ihmisiä, maisemia, tapahtumia ja arkea. Valokuvaus on minulle tapa kommunikoida ja jakaa kokemuksiani muiden kanssa.

Lapsuuden kamerakammo teki minusta valokuvaajan. Se opetti, miten voimakas työkalu kamera on. Sillä voi ikuistaa hetkiä, kertoa tarinoita ja herättää tunteita. Se myös auttaa näkemään maailman uudella tavalla.

Olen kiitollinen siitä, että sain oman kamerani vuonna 1957. Se avasi minulle uuden maailman ja antoi minulle äänen, jota voin käyttää kertoakseni tarinoitani.

  • Tallenna aamutunnelmia heti herätessä.
  • Ota kuvia matkoilla.
  • Kuvaa harrastuksia.
  • Kuvaa ihmisiä. 
  • Kuvaa maisemia ja luontoa.
  • Ota kuvia abstrakteista aiheista.
  • Kuvaa aiheita ennen kuin ne katoavat.
  • Tee kuvasarjoja tapahtumista ja eri teemoista.

Tärkeintä on nauttia kuvaamisesta!

Onnea matkaan!

28.3.24

Itseluottamusta ei saa purkista

Itseluottamus. Se tärkeä ainesosa, joka tekee meistä pelottomia, uskottavia ja menestyviä. Mutta mistä sitä oikein saa? Onko olemassa kiinalainen verkkokauppa, josta voi ostaa purkin itsevarmuutta ja kaataa sitä naamaansa aamuisin?

Valitettavasti ei ole. Itseluottamus ei ole ihmepilleri, vaan se vaatii kypsyttelyä ja vaivannäköä. Onneksi on olemassa oikotie – Näin minä sen näen.

Viisi pointtia:

1. Tunnista itsesi

Ensimmäinen pointti kohti itseluottamusta on rehellinen itsetutkiskelu. Kuka sinä oikein olet? Mikä saa sinut hymyilemään? Mikä saa sinut vihaiseksi? Kun olet sinut itsesi kanssa, olet jo puolivälissä.

2. Pukeudu itsevarmuuteen

Mitäpä jos itseluottamus olisikin asuste? Se voisi olla räikeän värinen olkihattu, joka kääntää katseita. Tai ehkäpä se on tyylikkään rento motoristin nahkaliivi, joka antaa asennetta. Kokeile rohkeasti erilaisia tyylejä ja löydä se, joka saa sinut tuntemaan olosi itsevarmaksi.

3.  Käytä mantraa

Toista itsellesi aamuisin peilin edessä: "Olen MINÄ!" Tai ehkäpä: "Maailma ei ole valmis minulle, minä olen valmis maailmalle!" Mantra voi olla hassu, rivo tai täysin absurdi, kunhan se antaa sinulle boostia päivään.

4. Nauti virheistä

Virheet ovat kuin kivi kengässä – niitä sattuu kaikille, mutta se otetaan pian pois . Älä siis huolehdi virheitäsi, vaan korjaa ne oppien niistä! Oppimiskokemuksia, hah hah!

5. Ole oma itsesi

Tuntuu kliseiseltä, mutta totta se on. Ole oma itsesi! Maailma tarvitsee ainutlaatuisia ihmisiä. Älä yritä kopioida muita, vaan anna oman persoonasi näkyä.

Muista, että itseluottamus on matka, ei määränpää. Nauti matkasta ja pidä siitä! Ja jos joskus tuntuu siltä, että itseluottamus on hukassa, älä hätäänny. Avaa tämä tarina uudelleen, usko ja -se piristää päivääsi. 

27.3.24

Maaliskuun valokuvat

Maaliskuussa olen ollut  laiska valokuvaaja, mutta olen tekemässä kokoelmaa kuukauden kuvista. Käytän videoeditoria visuaalisen tarinan luomiseen. Tiedän, että onnistuneen valokuvakokoelman luominen ei ole sattumaa. Se vaatii huolellista suunnittelua ja harkittuja valintoja.

Ennen kuvien valintaa päätän tarinan teeman. Mitä haluan kuvilla viestiä? Jokaisen yksittäisen kuvan on kerrottava oma tarinansa ja samalla osallistuttava kertomuksen kokonaisuuteen.

Yhtenäinen värimaailma luo visuaalista harmoniaa sarjaan. Maaliskuussa voin joko keskittyä tiettyyn väripalettiin tai hyödyntää luonnon monipuolisia sävyjä. Valokuvakokoelma sisältää erilaisia ​​näkökulmia aiheeseen. Voin kuvata lähikuvia kukista, maisemista tai ihmisistä, jotka nauttivat kevään saapumisesta.

Kiinnitän huomiota valotukseen, tarkennukseen ja sommitteluun. Hyvä valaistus korostaa valokuvan yksityiskohtia ja tunnelmaa. Tarkennus voi olla terävä tai pehmeä, riippuen kuvan tyylistä. Kuva voi ohjata katsojan katsetta ja herättää kiinnostusta valokuvaa kohtaan.

Ihannetapauksessa kuvat muodostavat visuaalisen virtauksen ja mukaansatempaavan kerronnan. Avauskuva on tärkeä, koska se houkuttelee katsojaa ja antaa tietoa teemasta. Valokuvien valinnasta on hyötyä. Saatan jopa leikata kuvia pois, jos ne eivät tuo sarjaan mitään uutta.

Kuvien ei tarvitse olla täydellisiä. Tärkeintä on, että ne välittävät tunteita ja kertovat tarinan. Kokeilen rohkeasti erilaisia ​​tekniikoita varmistaakseni, että sarja edustaa omaa tyyliäni.

Tässä on muutamia ajatuksia maaliskuun kuvien valintaan:

1. Kuvaa on eri vuorokauden aikoina.

2. Etsi mielenkiintoisia yksityiskohtia.

3. Käytä kolmijalkaa tai selfie-tikkua.

4. Kuvatekstit kertovat kuvan tarinan.

Tekstitykset voivat olla haikuja

26.3.24

Ostanko halpaa vai herkkua?

Eilen illalla uutisankkuri lateli vakavana uutisia elintarvikkeiden hinnannoususta. Kuulemma joissakin tuotteissa hintaa suitsitaan vaihtamalla raaka-aineita. Heti heräsi uteliaisuus: mitähän ketsupille kuuluu?

Meira 4,78 €/kg Xtra 0,69€/kg 

Pieni kauppareissu ja nopea hintatsekkaus paljasti karun totuuden: ketsuppihylly on täynnä epätasa-arvoa! Halvinta litkua saa 0,69 eurolla kilolta, kun taas luksusketsupin hinta hipoilee kymmenen euron tasoa. Mikä ihme selittää tätä valtavaa eroa?

Vastaus löytyy tuoteselosteesta: "tomaatti". Halvimmissa ketsupeissa tomaattia on säälittävät 45%, kun taas kalliimmissa se lähentelee 80% lukemaa. Ei siis ihme, että maku ja koostumus vaihtelevat kuin yö ja päivä!

Mutta ketsuppi ei ole yksin. Sama pätee lähes kaikkiin teollisesti valmistettuihin elintarvikkeisiin. Raaka-aineiden laadulla ja määrällä on suora vaikutus hintaan. Halpa ei aina ole parasta, ja joskus se voi jopa olla suorastaan mautonta.

Siksi kannattaa ottaa hetki aikaa ja lukea tuoteselosteita. Vertaile kilohintoja, raaka-aineita ja ravintosisältöä. Ja joskus voi jopa olla ihan ok maksaa vähän enemmän, jos saa vastineeksi herkullista ja laadukasta ruokaa.

Muistakaa siis, ketsuppipurkin kyljessä piilee monia salaisuuksia. Avaa silmäsi ja tee tietoisia valintoja!

Hyvää ruokahalua!

25.3.24

Äänikirjojen aarrearkku

Hyvin luettujen äänikirjojen lumous on kiehtonut minua ja varmaankin yhä useampia muita. Kuunteleminen tarjoaa ainutlaatuisen tavan uppoutua tarinoiden maailmaan samalla kun teet muita asioita. Sinäkin, joka ahmit kaksi kirjaa viikossa kuten minä, olet varmasti törmännyt haasteeseen: mistä löytää uusia ja kiehtovia teoksia?

Kirjan äänen tulkitseminen on taidetta. Hyvä lukija herättää hahmot eloon ja antaa tarinalle syvyyttä. Onneksi lukijoiden kirjo on laaja ja monipuolinen.  Naisten ja miesten tulkinnat tarjoavat molemmat ainutlaatuisen näkökulman tarinaan.

Mutta mistä löytää se aarre, joka sopii juuri sinun makuusi? Sukelletaan vinkkien valtameren syvyyteen!

1. Kirjavinkkien aarreaitta:

Kirjallisuusblogit ja -sivustot: Löydät arvosteluja, lukuvinkkejä ja tunnelmia kirjoista. Kokeile esimerkiksi Kirjavinkit (https://www.kirjavinkit.fi/), Kirjastot.fi (https://www.kirjastot.fi/) ja Yle Areenan Kirjallisuus (https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-245).

Kirjastot: Kirjastojen henkilökunta palvelee ollen aarreaitta vinkkejä kysyville. Kysy rohkeasti heiltä suosituksia mieltymystesi mukaan.

Liity sosiaalisen median äänikirjoihin keskittyviin ryhmiin Facebookissa tai Goodreadsissa (https://www.goodreads.com/). Löydät samanhenkisiä kirjojen ystäviä ja saat varmasti vinkkejä uusiin kuunneltaviin kirjoihin.

2. Tunnista tyylilajisi:

Mitä genreä luet mieluiten? Tarinoita, romantiikkaa, tieteiskirjallisuutta, historiaa, tai muistelmia? Kun tiedät mieltymyksesi, etsiminen helpottuu. Useimmat äänikirjapalvelut tarjoavat kategorioita ja hakutoimintoja, joiden avulla voit rajata valikoimaa.

3. Tutustu lukijoihin:

Tutustu eri lukijoiden tulkintoihin. Kuuntele lyhyitä pätkiä eri lukijoiden ääniä ja valitse se, joka miellyttää korvaasi eniten. Näyttelijä tai muu hyvä lukija voi nostaa kirjan aivan uudelle tasolle.

4. Kokeile uutta:

Älä pelkää kokeilla jotain uutta! Uuden genren tai tuntemattoman tekijän teos voi yllättää iloisesti. Kirjastot tarjoavat hyvän tilaisuuden kokeilla kirjoja ilman riskiä.

5. Äänikirjapalvelut:

Useat äänikirjapalvelut tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja. Hyödynnä niitä löytääksesi uusia helmiä. Muista vertailla palveluiden valikoimaa ja hintoja.

Äänikirjojen maailma on täynnä seikkailuja ja elämyksiä. Löydä sinäkin oma aarrearkku ja anna tarinoiden viedä mukanaan!

Muista kolme pointtia:

  • Kirjastojen äänikirjavalikoima on laaja ja ilmainen!
  • Älä pelkää kysyä vinkkejä muilta lukijoilta.
  • Käytä kuunteluun hyviä langattomia Bt-kuulokkeita.

Hyviä lukuelämyksiä!

24.3.24

Bloggaajan kamppailu podcastien maailmassa

 Olen aina haaveillut podcastin tekemisestä. Kuvittelen itseni istumassa vanhan tyylikkään mikrofonin edessä, ääneni soljuu lempeänä ja lumoten. Kuulijoita on tuhansia, tai edes kymmenen, he nauravat jutulle, mutta kuuntelevat joka sanan. Todellisuus on kuitenkin hieman toisenlainen:

Ensimmäinen äänitys epäonnistui täysin. Naapurin koira haukkui taustalla, vaimo imuroi ja ääneni värisee jännityksestä. Toinen yritys on hieman parempi, mutta Audacity editointiohjelma osoittautuu ylivoimaiseksi ystävänä. Lopulta onnistuin ja lataan podcastin verkkoon, mutta kukaan ei tunnu löytävän sitä.

Istun yksin tietokoneen ääressä ja pohdin, onko podcast-haaveeni sittenkään mahdollinen? Yhtäkkiä kuulen äänimerkin. Joku on kommentoinut podcastia! "Tämä oli hauskaa!" kommentissa lukee. Ehkä tässä on sittenkin jotain. Hymyilen ja alan suunnitella huomista jaksoa.

Kolme pointtia:

  1. Huumori on makuasia, joten en pelkää kokeilla erilaisia juttuja.
  2. Pidän podcastit satunnaisina ja lyhyinä ja ytimekkäinä, jotta kuulija ei tylsisty.
  3. Voin lisätä jatkossa podcastiin äänitehosteita, ehkä myös musiikkia, jotta tarinasta tulisi elävämpi ja viihdyttävämpi.

Yhdistämällä satunnaisen podcastin ja blogin voidakseni tarjota lukijoille entistä monipuolisempaa ja viihdyttävämpää sisältöä. Kokeilen rohkeasti jos vaikka löytäisin oman ääneni! Eniten kuitenkin toimin vain omaksi ilokseni ja pitääkseni mielen virkeänä.

Milloin se ensimmäinen tulee? —EN TIEDÄ!


23.3.24

Linnunpönttöjä tiaisille!

Kevät on täällä ja se tarkoittaa, että on aika rakentaa linnunpönttöjä! Vaikka paras aika pönttöjen tekoon onkin jo hieman mennyt, niitä voi toki tehdä myöhemminkin keväällä, jopa kesällä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten tässä blogikirjoituksessa kerron, miten voit rakentaa omat linnunpönttösi tiaisten iloksi.

Materiaalit:

  • Kuusilautaa (etuseinä, pohja ja takaseinä)
  • Vaneria (sivuseinät ja katto)
  • Nauloja tai ruuveja
  • Läkkipeltiä (lentoaukon suojus)
  • Ketjua tai narua pöntön ripustamiseen

Työohjeet:

Sahaa laudasta ja vanerista sopivat palat pöntön osiksi. Voit käyttää apuna valmiita pönttöjen mittapiirustuksia, joita löytyy netistä.

Kokoa pöntön osat yhteen ruuveilla. Muista tehdä etuseinään sopiva lentoaukko (30 mm) ja varmista, että pönttö on riittävän tiivis, jotta se on vedoton.

  • Tee avattava katto, jotta pöntön voi puhdistaa helposti.
  • Kiinnitä lentoaukkoon läkkipellistä 32 mm suojus, joka estää oravia, tikkoja tai muita kutsumattomia vieraita pääsemästä pönttöön.
  • Kiinnitä pönttö puuhun ohuella ketjulla sopivalle korkeudelle.
    Me teemme vähän erilaisia, kuin tämä on!

Vinkkejä:
  • Pöntön ulkopinnan voisi maalata vihreällä/ruskealla spray maalilla, jotta se sopii paremmin ympäristöön.
  • Pöntön pohjalle voi laittaa hieman sammalta tai purua pesämateriaaliksi.

Tavoitteena on tehdä Elmerin ja Viljamin kanssa sarjana 10-20 pönttöä!

Haasta sinäkin itsesi ja tee tänä keväänä 10-20 linnunpönttöä! Pöntöt tarjoavat linnuille tärkeän pesäpaikan ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta pihapiirissä. Linnut kiittävät sinua varmasti!

Lisätietoa:
BirdLife Suomi: Linnunpönttöjen rakentaminen:
https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunpontot/
https://suomenluonto.fi/uutiset/sirkutusta-kotipihaan/


22.3.24

Verkkokaupan aarreaitta

Kiinalaisen verkkokauppa Temun asiakkaana olen tyytyväinen. Kaikki on toiminut kuin rasvattu, tilaukset ovat saapuneet jopa viikossa ja eikä minun ole tarvinnut maksaa toimitus- tai kuljetusmaksuja. Tuotteiden laatu on ollut erinomainen ja olen löytänyt sieltä kaikenlaista tarpeellista kotiin, valokuvaukseen ja muihin harrastuksiin.

Eilen koin kuitenkin pienen takaiskun. Tilaamani langaton USB-C mikrofoni paljastui iOS-järjestelmään sopivaksi, kun minulla on Android-puhelin. Harmitti se, mutta otin yhteyttä asiakaspalveluun ja tein palautuksen heti ja tänään huomasin, että tuotteen hinta oli jo palautettu tililleni!

Palautin tuoteen ja sain siitä hyvityksen!

Temun asiakaspalvelu on suomenkielistä, todella nopeaa ja tehokasta, ystävällistä ja avuliasta. Kokemukseni mukaan he vastaavat kysymyksiin nopeasti ja auttavat kaikissa ongelmatilanteissa.

Olen erittäin tyytyväinen heidän toimintaansa ja voin lämpimästi suositella verkkokauppaa kaikille, jotka etsivät edullisia ja laadukkaita tuotteita verkosta.  Temu on kuin tavarataivas, josta voi löytää kaikkea mahdollista. Siellä on laaja valikoima tuotteita elektroniikasta ja vaatteista kodintarvikkeisiin ja työkaluihin. Hinnat ovat edulliset ja usein siellä on myös erilaisia kampanjoita ja alennusmyyntejä.

Toimitus on nopeaa ja vaivatonta. Tilaukset tulevat yleensä noin viikossa ja ne voi noutaa postista tai pakettiautomaatista. Palautukset on helppo tehdä, jos tuote ei ole sopiva tai siinä on jokin vika.

Jos etsit edullista ja luotettavaa verkkokauppaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Temua! Saatat löytää sieltä juuri sen, mitä tarvitset. Pidä kuitenkin pää kylmänä, ettet sorru tilaamaan turhaa ja tarpeetonta. 

21.3.24

Päätös on lähtöpiste tuntemattomaan

Suomi on nyt jo seitsemännen kerran valittu maailman onnellisemmaksi maaksi, joten meillä on hyvät eväät tehdä valintoja. Pieniä ja suuria, merkityksellisiä ja merkityksettömiä. Harvoin pysähdymme miettimään, että jokainen päätös on kuin siemen, josta versoo seikkailu. Se on lähtöpiste matkalle, jonka suuntaa emme voi täysin ennustaa.

Kun teemme päätöksen, asetamme itsellemme tavoitteen. Haluamme saavuttaa jotain, parantaa elämäämme tai yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta. Tavoite on kuin majakka reitin varrella, joka ohjaa meitä eteenpäin.

Mutta matka on usein mutkikkaampi kuin odotamme. Kohtaamme haasteita ja yllätyksiä, joita emme tulleet miettineeksi. Opimme uutta itsestämme ja maailmasta. Joskus löydämme itsemme paikoista, joista emme edes osanneet uneksia.

Päätös ei ole pelkästään askel kohti tavoitetta. Se on myös hyppy tuntemattomaan. Se on rohkeutta kohdata uusia kokemuksia ja avata ovia uusille mahdollisuuksille. Se on luottamusta siihen, että löydämme lopulta oman polkumme, vaikka emme aina tietäisikään, mihin se johtaa.

Joten seuraavan kerran, kun pähkäilet vaikean päätöksen kanssa, muista tämä: päätös ei ole loppu, vaan vasta alku. Se on lähtöpiste seikkailuun, josta et koskaan tiedä, mihin se sinut vie.

Koska elämä on täynnä yllätyksiä, pitää avata mieli uusille kokemuksille ja nauttia matkasta!

Elämä ei ole yksittäisten päätösten summa, vaan pikemminkin niiden ketjureaktio. Yksi päätös synnyttää toisen, ja pian huomaamme olevamme keskellä monimutkaista verkkoa, jonka olemme itse kutoneet. Tämä verkko voi johtaa meidät menestykseen, onneen, tai jopa odottamattomiin haasteisiin.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että vaikka emme voi täysin kontrolloida matkan varrella tulevia uusia asioita, voimme aina vaikuttaa omiin valintoihimme. Jokainen uusi päätös on mahdollisuus muuttaa suuntaa, oppia virheistä ja kasvaa ihmisenä. Siksi on niin tärkeää, saada aikaan pieniä päätöksiä päivittäin.

Matkamme ei myöskään ole yksinäinen seikkailu. Päätökset vaikuttavat myös perheeseen ja ympärillä oleviin muihin ihmisiin. Valintamme voivat luoda uusia ihmissuhteita, avata yhteistyömahdollisuuksia tai jopa muuttaa kokonaisten yhteisöjen dynamiikkaa.

Vastuullinen päätöksenteko onkin olennainen osa jatkuvaa matkaa. On tärkeää pohtia valintojen seurauksia ja pyrkiä tekemään sellaisia päätöksiä, jotka hyödyttävät sekä itseämme että muita.

Vaikka tulevaisuus on arvaamaton, päätösten voima on kiistaton. Se on kompassi tuntemattomalla matkalla, työkalumme unelmien rakentamiseen ja kykymme vaikuttaa sekä omaan ja perheen elämään.

Kaikilla teillä on ylä- ja alamäkiä, mutta lopulta tärkeintä on itse matka. Jokainen askel, jokainen kokemus opettaa jotain uutta itsestämme ja maailmasta. Ja joskus, kun emme sitä edes odota, löydämme itsemme onnen kynnykseltä.

Onnellisuus ei ole aina satumaisen täydellinen. Se voi olla hiljainen tyytyväisyys, syvä kiitollisuus siitä, mitä meillä on. Se voi olla rauhallinen olo siitä, että olemme löytäneet oman paikkamme maailmassa.

Onnellisessa Suomessa on parasta se, mitä me itse teemme. Se on asenne, jonka valitsemme, kun kohtaamme elämän haasteita. Se on usko siihen, että vaikeudet voivat johtaa johonkin hyvään.

Joten nauti matkasta, tee rohkeita päätöksiä ja opi virheistäsi. Ja muista, että onnellisuus on aina mahdollinen, jos uskot siihen.



20.3.24

— Mihin minä sen taas laitoin?

Työpöydälläni on erilaisia pikkutavaroita sikin sokin. On erilaisia kyniä, viivotin, pienet sakset, paperiveitsi, muistitikkuja, klemmareita, nitoja, suurennuslasi jne. Haluan ne jonkinlaiseen järjestykseen. Olisiko pussi, tai kotelo millä järjestys syntyisi helposti?

Työpöytä, jossa ei ole pöytälaatikkoa on kuin miniatyyriversio maailmankaikkeudesta: täynnä ihmeitä ja mysteerejä, mutta myös kaaosta ja epäjärjestystä. Erityisesti pikkutavarat, ne pienet ja usein katoavat tarpeelliset nippelit, elävät tässä omassa valtakunnassaan. Kyniä, viivottimia, saksia, muistitikkuja – ne kaikki vaeltavat pitkin pöytätasoa kuin eksyneet sielut, etsien paikkaansa auringon alla.

Olen yrittänyt taltuttaa tätä kaaosta. Olen hankkinut purnukoita ja rasioita, lokeroita ja koteloita, mutta mikään niistä ei tunnu toimivan. Tavarat valtaavat aina uusia alueita, kuin villiviini kesällä kiipeilemässä pitkin seinää.

Viimeisimpänä ratkaisuna olen harkinnut pussia. Ei mitä tahansa pussia, vaan sellaista, joka on ommeltu paksusta kankaasta, tai nahasta ja jossa olisi useita taskuja. Jokaiselle tavaralle oma tasku, oma koti. Kuvittelen jo sen rauhan ja järjestyksen, joka valtaa työpöytäni. Mutta sinne suureen pussiin kaikki voisi kadota, kuin mustaan aukkoon, joten onko pussi oikea ratkaisu? Ehkä se on liian kömpelö, kuin jätesäkki, ainakin se olisi hankala käyttää. 

Ehkä kannellinen kotelo olisi parempi vaihtoehto? Varmaankin pitää kehitellä ja ja kasata pöytälaatikko, jossa olisi lokerikko järjestyksen pitämistä varten. Tai ehkä minun pitäisi vain hyväksyä kaaos ja jatkaa nykyistä elämää sen kanssa?


19.3.24

Herääminen talven horroksesta

Kevät tuo tullessaan valoa ja auringon lämmön, ja se on kuin herätyskello kodin viherkasveille talven unesta. Aurinko paistaa kirkkaammin ja päivät pitenevät, valoa tulvii ikkunoista, kasvit saavat kaivattua energiaa. On aika herättää vihreät ystävämme kukoistukseen!

Valo on kasvien tärkein elämänehto. Kevään tullen kasvit kaipaavat enemmän valoa, joten siirrä ne lähemmäs ikkunaa. Muista kuitenkin varoa liiallista suoraa auringonvaloa, joka voi polttaa lehdet. Varmista, että kaikki lehdet saavat tasaisesti valoa, siksi käännä ruukkuja aika ajoin.

Ravinteet ovat tärkeitä kasvien kasvulle ja kehitykselle. Keväisin on aika aloittaa lannoitus, jotta kasvit saavat tarvitsemansa ravinteet. Käytä lannoitetta, joka on tarkoitettu juuri sille niille viherkasveille, jota sinulla on. Meillä on bokashi, josta saadaan kasvien lannoitteet.

pH on maaperän happamuusaste. Se on tärkeä tekijä, sillä se vaikuttaa siihen, kuinka hyvin kasvit pystyvät ottamaan ravinteita maaperästä. Useimmat viherkasvit viihtyvät parhaiten hieman happamassa maaperässä, jonka pH on noin 6,0. Voit testata maaperän happamuuden pH-mittarilla.

Oikea kosteustasapaino on tärkeä, jotta kasvit pysyvät terveinä. Liika kastelu mädättää juuret, kun taas liian vähäinen kastelu voi kuivattaa kasvin. Kastele kasveja vasta, kun multa on kuivunut pinnalta. Veden määrän tulee olla riittävä, jotta se läpäisee koko multapaakun.

Riittävän kokoinen ruukku on tärkeä, jotta kasvilla on tilaa kasvaa. Jos ruukku on liian pieni, juuret alkavat kiertyä ja kasvi voi kärsiä. Istuta kasvi uudelleen suurempaan ruukkuun, jos juuret tulevat ulos ruukun pohjasta tai jos kasvi on kasvanut liian suureksi ruukkuunsa.

Pitää käydä ostamassa pari uutta ruukkua ja pussillinen viherkasvimultaa. Nyt alkaa olla aika antaa viherkasveille uutta eloa. Muista nämä vinkit ja anna kasvien nauttia kevään valosta ja lämmöstä! 


18.3.24

Muutos on aina ajankohtainen


Muutos, on ihmisen ikuinen kumppani, joka hiipii elämäämme kuin sadepilvi auringon eteen. Se voi olla lempeä tuulenvire, joka tuo mukanaan tuoksun uudesta seikkailusta, tai raju myrsky, joka repii puun irti juuriltaan. Ja me, ihmiset, olemme kuin syksyllä leijuvat haavan lehdet tuulen armoilla.

Kun pelkäämme muutosta, se on kuin paksu pilvi, joka peittää taivaan. Kuvittelemme kauhukuvia tulevaisuudesta, jossa kaikki kärsivät inflaatiosta, on huonoa, kallista ja epämukavaa. Mielen valtaa pelko tulevasta, elämä hukkuu epävarmuuden kohinaan.

Mutta toivo on kuin pieni virvatuli pimeydessä. Kun toivomme muutosta, se on kuin auringonsäde, joka voi pilkistää pilvien lomasta. Hetkessä taivas klaaraantuu. Uskomme, että tulevaisuus tuo mukanaan hyvää terveyttä, ja elämä on helppoa ja onnellisempaa. Uudet mahdollisuudet houkuttelevat meitä tuntemattomaan, jota odotimme.

Aika usein odotukset palkitaan. Muutos voi tuoda mukanaan uusia ystäviä, uusia kokemuksia, uusia mahdollisuuksia. Se voi avata ovia, joita emme edes tienneet olevan olemassa. Se voi rikkoa kahleet, jotka sitoivat meidät tähän vanhaan ja tuttuun.

Muutosta pelätessä, se voikin tulla kivuliaana, hankalana, olla jopa paha. Se voi viedä meiltä rakkaita ystäviä, tuttuja paikkoja, etenkin turvallisuuden tunteen. Se voi jättää meidät eksyneiksi ja yksinäisiksi uudessa ja vieraassa maailmassa.

Silti, muutos on ainut vakio. Se on kuin vuolas joki, joka virtaa eteenpäin pysäyttämättä. Voimme yrittää vastustaa sitä, mutta lopulta virtaus voittaa ja vie mukanaan. Siksi on tärkeää oppia elämään virran mukana, ohjaten tasapainoa uhkien ja mahdollisuuksien välistä.

Muutos on kuin aalto, joka voi viedä, joko rannalle tai paiskata karikolle. Venettä on ohjattava! Näemmekö uuden reitin mahdollisuuden vai pelätäänkö hukkumista tuntemattomiin syvyyksiin.

Miksi emme hyväksyisi muutosta ja elä sen mukana? Tartu toivoon, äläkä pelkää tulevia aikoja. Muista, että pyry tulee aina pakkasten perästä ja myrskyä seuraa aurinkoinen sää.

Jos pelko iskee, älä huoli. Me kaikki olemme samassa veneessä, purjehtimassa kohti tuntematonta tulevaisuutta. Elämän matkasta on syytä nauttia, sillä se on ainutlaatuinen jokaiselle. Tuulen ollessa myötäinen, voit jopa nauraa vastaiselle.

17.3.24

Small talk

Se on kuin keskustelujen alkupala – lyhyitä, epävirallisia ajatuksia jään murtamiseksi jonkun kanssa, jota ei tunne kovin hyvin. Tavoitteena on rakentaa suhdetta ja tutustua toisiimme hieman paremmin rennon jutustelun avulla.

Voimme puhua esimerkiksi juhlissa, jonossa tai jopa kuntosalilla. Aiheet voivat vaihdella säästä ajankohtaisiin tapahtumiin harrastuksiin - periaatteessa kaikkeen, joiden käsitteleminen ei vaadi  tutkintoja. Ajattele viimeaikaisia ​​tapahtumia tai harrastuksia, joista voi keskustella. Muista, että painopisteen tulee olla toinen henkilö, joten esitä kysymyksiä äläkä monologia itsestäsi.

Ole ystävällinen, hymyile, hyväksy satunnainen hiljaisuus ja jatka jutustelua. Small talkin ei tarvitse olla syvällistä – nauti vain mahdollisuudesta olla yhteydessä muihin. Älä harmittele pieniä lipsahduksia, sillä meille kaikille sattuu niitä. Tärkeintä on pitää hauskaa vain käytävän keskustelun parissa.

Ole aidosti kiinnostunut ihmisestä. Esitä avoimia kysymyksiä, jotka ylittävät yksinkertaisen kyllä ​​tai ei vastauksen. Kuuntele tarkkaavaisesti hänen vastauksiaan ja pidä keskustelu vireänä. Kysy lisää! Harjoittelu tekee mestarin, joten harjoita myös small talk lihaksia.


16.3.24

Kaikki kriisit ovat Ihmisten välisiä

Maailma on mennyt sekaisin!

Eilen vielä kaikki oli hyvin. Tai ainakin melkein hyvin. No, ehkä ei ihan täysin hyvin, mutta sentään ihan ok. Mutta nyt kaikki on pielessä. Tai ainakin minusta tuntuu siltä.

Kun aamulla heräsin kahvihammasta helpottamaan ja avasin radion. Uutiset iskivät vasten kasvoja kuin märkä rätti: Talous sakkaa, poliitikot riitelevät kuin kissat ja koirat, ja naapurimaassa valitaan presidentti 15.–17.3.2024. Vaalien tulos ratkennee jo ensimmäisellä kierroksella!

Maailman menoa seuratessa on voi helposti vaipua epätoivoon. Uutiset pursuavat synkkiä otsikoita, ja sosiaalisessa mediassa ihmiset kilpailevat siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Mistä löytää toivoa ja valoa kaiken tämän maailman kaaoksen keskellä?

Ehkä meidän pitäisi keskittyä pieniin asioihin. Niihin, jotka ovat meidän omassa vaikutuspiirissämme. Voimme yrittää olla ystävällisiä toisillemme, tehdä pieniä hyviä tekoja ja nauttia elämän pienistä iloista. Voimme lukea/kuunnella kirjoja, kävellä luonnossa keväisestä sateesta nauttien ja viettää aikaa läheisten kanssa.

Maailma ei ole koskaan täydellinen, mutta me voimme tehdä siitä hieman paremman paikan. Yksi hymy, yksi ystävällinen sana, yksi pieni teko kerrallaan.

Maailma on mennyt sekaisin, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi antaa periksi. Meillä on edelleen toivoa. Meillä on edelleen mahdollisuus tehdä tästä maailmasta parempi paikka.

Pitää yrittää muistaa:

  1. Ystävällisyys tarttuu.
  2. Pienillä asioilla on väliä
  3. Toivoa on aina.

Maailma ei ole mennyt lopullisesti sekaisin. Meillä on vielä mahdollisuus pelastaa se. Yhdessä!

Kriiseistä ihmisen välillä voi selvitä 

Mutta se vaatii yhteistyötä ja avointa kommunikaatiota. 

1. Rauhoittuminen:
Ensimmäinen askel on rauhoittua ja välttää impulsiivisia reaktioita. Käytä aikaa hengittämiseen ja anna tunteiden laantua. Jos olet liian kiihtynyt, voi olla hyödyllistä pitää tauko ja palata keskusteluun myöhemmin.

2. Kuunteleminen:
Kuuntele toista osapuolta tarkasti ja yritä ymmärtää hänen näkökulmansa. Älä keskeytä tai puolustaudu. Osoita empaattisuutta ja tunnusta toisen tunteet.

3. Keskustelu:
Rauhoittukaa, voitte aloittaa avoimen ja rehellisen keskustelun, ja keskityttyä ongelmaan, ei toiseen henkilöön. Käytä "minä"-lauseita ja kerro, miltä sinusta tuntuu. Olkaa valmiita kompromisseihin ja etsimään ratkaisua, joka sopii molemmille.

4. Ulkopuolinen apu:
Jos ei pysty ratkaisemaan kriisiä omin avuin, voi olla hyödyllistä hakea apua ulkopuoliselta taholta. Sovittelija voi auttaa kommunikoimaan tehokkaammin ja löytämään ratkaisun.

Hallituksen ja työmarkkinoiden eripura ja poliittiset lakot

Hallituksen ja työmarkkinoiden eripuran ja poliittisten lakkojen selvittäminen vaatii neuvotteluja ja kompromisseja. Jatkuessaan tämä kaikki tulee meille kalliiksi!  

1. Avoin kommunikaatio:
Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen on oltava avoimia ja rehellisiä toisilleen. On tärkeää, että molemmat osapuolet ymmärtävät toistensa näkökulmat ja tavoitteet.

2. Neuvottelut:
Neuvottelujen on oltava rakentavia ja kompromissiä hakevia. Molempien osapuolten on oltava valmiita joustamaan ja etsimään ratkaisua, joka on kansan parhaaksi ja kaikkien kannalta hyväksyttävä. 

3. Ulkopuolinen apu:
Jos neuvottelut eivät etene, voi olla pakko hakea apua ulkopuoliselta taholta. Sovittelija voi auttaa osapuolia löytämään kompromissin ja ratkaisemaan konfliktin.

Valtioiden väliset sodat

Rauhan saaminen on erittäin vaikeaa ja monimutkaista. 

1. Diplomatia:
Ensisijainen tavoite on aina pyrkiä rauhanomaiseen ratkaisuun diplomatian keinoin. Valtioiden on oltava valmiita neuvottelemaan ja etsimään kompromisseja. 

2. Kansainvälinen yhteisö:
Kansainvälinen yhteisö voi olla tärkeässä roolissa sodan ratkaisemisessa. Kansainväliset järjestöt, kuten YK, voivat tarjota apua neuvotteluissa ja rauhanturvaamisessa. 

3. Humanitaarinen apu:
Sodan uhrien auttaminen on tärkeää. Kansainvälisen yhteisön on varmistettava, että humanitaarinen apu pääsee perille sodan runtelemille alueille. 

On hyvä muistaa, että jokainen kriisi on ainutlaatuinen ja sen ratkaiseminen vaatii erityisiä toimenpiteitä. Yleisesti ottaen on tärkeää pyrkiä rauhaan ja rakentaa kompromissiä sekä hakea apua ulkopuolelta, jos sitä tarvitaan. 

Pienillä ja isoilla kriiseillä on jotakin yhteistä. 

Muistaakseni Martti Ahtisaari sanoi aikanaan:  "Kaikki kriisit ovat ratkaistavissa"! Yhteistä kriiseistä irti pääsyyn on voimakas halu sopusointuun ja rauhaan.


15.3.24

—Oppia ikä kaikki

 Oppiminen on paljon muutakin kuin pelkän tiedon keräämistä. Se on jatkuvaa uteliaisuuden vaalimista, uusien kokemusten etsimistä ja itsensä haastamista. Se voi tarkoittaa elämän muokkaamista uuden tiedon ja ymmärryksen valossa, mutta se voi myös olla sitä, että on löytää uusia merkityksiä ja nautintoja jo tutusta.

Kuten sipulissa, oppimisessa on useita kerroksia, jotka avautuvat vähitellen. Jokainen uusi kokemus, oli se sitten pieni tai suuri, lisää ymmärrystä ja syventää tietoa. Oppiminen johtaa itsensä uudelleen arviointiin ja uusien tavoitteiden asettamiseen, aivan kuten sipulin kuoriminen voi paljastaa aiemmin piilossa olleen ytimen.

Oppiminen tuo mukanaan monia etuja:

  • Se voi parantaa kognitiivisia kykyjä ja muistia.
  • Se auttaa ylläpitämään itsenäisyyttä ja elämänlaatua.
  • Se tarjoaa uusia haasteita ja mielenkiinnon kohteita.
  • Se vahvistaa sosiaalisia suhteita ja luo verkostoja.
  • Se voi antaa elämälle uutta merkitystä.

  Iäkkäämpänäkin oppiminen on mahdollista

 

  •  Osallistu kursseille ja luennoille, vaikka etänä.
  •  Lue/kuuntele kirjoja ja artikkeleita.
  •  Harrasta ja osallistu.
  •  Tee vapaaehtoistyötä.
  •  Ole mukana verkkoyhteisöissä.

Tärkeintä on löytää itselle sopivia tapoja etsiä ja oppia sekä pitää oppimisesta:

  • Muista, että koko elämä on oppimista.
  • Ole utelias kokeilemaan uusia asioita!
  • Aseta realistisia tavoitteita.
  • Älä pelkää tehdä virheitä.
  • Ole kärsivällinen itsesi kanssa.
  • Pidä hauskaa!

En koe ikää esteenä oppimiselle, koska uusista asioista on monia etuja. 

14.3.24

Yllätys löytö

Tänään ottaessani ruokaa pakastimesta huomasin laatikon pohjalla Kodak Tmax 30,5 metrin vanhan avaamattoman filmipakkauksen. Onneksi se on ollut pakastimessa! 


Filmin säilyvyyteen vaikuttaa useita tekijöitä, kuten lämpötila ja kosteus. Pakastaminen hidastaa filmin ikä hajoamista merkittävästi, joten on todennäköistä, että filmi on säilynyt ehkä käyttökunnossa. Filmi on alkuperäisessä pakkauksessa, jota ei ole koskaan avattu. Tein lyhyen testi kuvauksen 15 ruutua, joten niistä näen miten filmi säilynyt. Minulla on myös saman ikäisiä diafilmejä pakastimessa, mutta kuvaan niitä vasta ensi kesänä. 

On mahdollista, että Kodak T-Max 400, 35 mm mustavalkoinen filmi 30,5 m rulla on edelleen käyttökelpoista, vaikka se on ollut pakastimessa 25 yli vuotta.


Asioita, jotka voivat vaikuttaa filmin käyttökelpoisuuteen

Eiköhän tämä tule valotetuksi
Pakastettu filmi on voinut säilyä, sillä pakastaminen on paras tapa säilyttää filmiä pitkiä aikoja. Kosteus vaurioittaa filmiä. On tärkeää säilyttää filmiä ilmatiiviissä astiassa kuivassa paikassa. Alkuperäinen pakkaus on ilmatiivis.


Käyttökelpoisuuden testaus:

Kehitin testipalan filmiä.  Noin 15 ruutua nähdäkseni, onko se säilynyt käyttökunnossa.
Rodinal 1:50, 20°, kehitysaika 12 min. Negatiivi on hieman samea, -himmeä, joten se ei ole uutta vastaavassa kunnossa, myöhemmin illalla skannaan siitä kuvia, joista näen, voiko filmiä käyttää. On tärkeää käyttää oikeita kemikaaleja ja kehitys aikaa vanhan filmin kehittämiseen. Vaikka filmi on säilynyt, sen laatu on heikentynyt.


Meillä kaikilla on yhteiset tavoitteet

Olemme kaikki yksilöitä, joilla on omat ajatuksemme, unelmamme ja tavoitteemme. Joskus saattaa tuntua siltä, ​​että meillä on hyvin vähän yhteistä muiden kanssa. Mutta jos mietimme hetken, huomaamme pian, että kaikilla on yksi yhteinen tavoite -halu menestyä elämässä ja harrastuksissamme.

Menestys ei ole vain itsensä toteuttamista, vaan myös muiden auttamista. Asettumalla jonkun toisen asemaan auttaen ymmärtämään, miksi hän ajattelee ja toimii niin kuin tekee. Toisten ymmärtäminen näkökulmat auttavat meitä rakentamaan vahvoja suhteita ja luomaan yhteistyöhön perustuvaa yhteisöä. On myös mahdollista, että emme tiedä kuinka ratkaista hänen vaikeaa ongelmaansa, joten silloin on kohteliasta kieltäytyä ja neuvoa hakemaan apua ammattilaiselta. 

Nopein tapa onnistumiseen on auttaa ympärillä olevia menestymään. Kun jaamme tietomme ja taitomme muiden kanssa, kaikki hyötyvät. Opin lisää ja saan neuvoja itsekin, kun ohjaan muita. Se on win-win-tilanne, josta hyötyvät kaikki mukana olevat.

On tärkeää ottaa aina huomioon muiden toiveet ja tarpeet. Yhteistyöllä ja muita auttamalla voimme saavuttaa paljon enemmän kuin yksin. Toisten auttaminen kannattaa aina. Siksi autan kavereita valokuvauksessa ja kuvankäsittelyssä ja muissa pikku pulmissas, kun näen jonkun olevan avun tarpeessa. Opin lisää ohjaamalla muita ja teen heistä onnellisempia, onnistuessaan.

Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Yhdessä muodostamme vahvan joukkueen, joka pystyy saavuttamaan tavoitteet. Kun autamme muita, autamme myös itseämme. Muista siis, että meillä kaikilla on yhteiset tavoitteet, koska haluamme menestyä. Yhdessä osaamme enemmän, saavuttaen tuloksia ja kaikki on helpompaa ja hauskempaa!

Ps. Toimin monen vuoden ajan ikääntyneiden opastajana tietotekniikan pulmissa.


13.3.24

Hyödynnä Fibonacci-käyrää kännykällä kuvatessa

Fibonacci-käyrä on luonnossa esiintyvä matemaattinen kaava, joka näkyy mm. etanoiden kuorissa ja auringonkukan siemen järjestyksessä. Käyrän muotoa voi hyödyntää myös kännykällä kuvatessa sommittelun parantamiseksi ja esteettisesti miellyttävien kuvien luomiseksi.

Kolmasosa-sääntö: 

Kätevä apuväline on kolmannes-sääntö, jossa kuva jaetaan kuvitteellisin viivoin kolmeen yhtä suureen osaan sekä vaaka- että pystysuunnassa. Tärkeät elementit sijoitetaan risteyskohtiin, joita Fibonacci-käyrä lävistää. Käyrän avulla voit hienosäätää elementtien sijoittelua ja varmistaa, että ne ovat tasapainossa ja sopusoinnussa kuvan kanssa.

Kultainen leikkaus: 

Luonnossa esiintyvä kultainen leikkaus on suhde, jota pidetään esteettisesti miellyttävänä. Fibonacci-käyrää voi käyttää kuvan jakamiseen suhteessa kultaiseen leikkaukseen (noin 1,618:1). Aseta käyrä kuvan läpi ja sijoita tärkeät elementit käyrälle, jotta kuvasta tulee harmoninen ja tasapainoinen.

Spiraalit: 

Spiraalit ohjaavat katseen kuvan tärkeisiin elementteihin ja luovat tasapainoisen ja mielenkiintoisen sommittelun. Kokeile sijoittamalla käyrä kuvan keskipisteeseen ja kiertää sitä spiraalin muotoon, jolloin katse ohjautuu luonnollisesti kuvan keskipisteeseen.

Symmetria: 

Fibonacci-käyrä sopii myös symmetristen sommitelmien luomiseen. Sijoita käyrä kuvan keskikohtaan ja asettele samankaltaiset elementit käyrän kummallekin puolelle. Tämä luo tasapainoisen ja rauhallisen vaikutelman kuvaan.

Käyttämällä Fibonacci-käyrää apuna voimme parantaa kännykkäkuvien sommittelua ja luoda esteettisesti miellyttäviä ja mielenkiintoisia kuvia. Kokeile rohkeasti erilaisia tekniikoita ja löydä itsellesi sopivat tavat hyödyntää käyrän tarjoamia mahdollisuuksia. Muista kuitenkin, että tärkeintä on kuvan oma tarina ja tunnelma, ja Fibonacci-käyrän tulisi toimia apuvälineenä, mutta ei itseisarvona.

Lisävinkkejä:

Käytä apuna erilaisia mobiilisovelluksia, Fibonacci-käyrän asettamisessa kuvaan.
Kokeile käyrän käyttöä eri kuvauskohteissa, kuten maisemissa, muotokuvissa ja makrokuvausssa.
Käyrän ei tarvitse olla täysin tarkka, vaan tärkeintä on sen tarjoama sommittelun apu.

Lähde:

Wikipedia: Fibonacci-luku: 

https://www.iphotography.com


12.3.24

Nauti valokuvauksesta

Älä kysele miksi, pitäisiköhän, ehkä, kerkiänköhän. Nämä sanat ovat myrkkyä valokuvauksen ilon kannalta. Ne sammuttavat luovuuden kipinän ja estävät näkemästä maailman kauneutta.

Sen sijaan tartu kameraan ja suuntaa ulos. Ei ole väliä, onko sää aurinkoinen,  pilvinen, tai sateinen,  onko sinulla aikaa tunti tai kymmenen minuuttia. Avaa silmäsi ja etsi ympäristöstäsi mielenkiintoisia kuvakulmia.

Valokuvaus on kuin metsästystä. Et koskaan tiedä, mitä löydät. Se voi olla upea auringonlasku, hauska tapahtuma tai yksinkertainen yksityiskohta, joka jää usein huomaamatta.

Älä pelkää kokeilla. Kokeile erilaisia kuvakulmia, valotuksia ja sommitelmia. Ainoa tapa oppia on tehdä virheitä ja kokeilla uusia asioita.

Ja mikä tärkeintä, nauti prosessista. Valokuvauksen tulee olla hauskaa ja rentouttavaa. Jos stressaat liikaa tekniikasta tai täydellisistä kuvista, menetät koko pointin.

Muista, että jokainen valokuva on ainutlaatuinen. Se on otos sinun näkökulmastasi maailmaan. Jaa kuvasi muiden kanssa ja anna heidän nähdä maailma sinun silmiesi läpi.

Kivääritehdas
Vinkkejä, joiden avulla voi nauttia valokuvauksesta joka päivä:

* Ainakin kännykkäkamera on aina mukanasi. Näin voit ottaa kuvia aina, kun inspiraatio iskee.

* Aseta itsellesi haasteita. Kokeile esimerkiksi ottaa kuva joka päivä tietystä aiheesta.

* Jaa kuvia verkossa. Näin voit saada palautetta muilta ja löytää uusia inspiraation lähteitä.

* Älä siis enää pähkäile, vaan tartu kameraan ja nauti valokuvauksesta!

* Pidä videopäiväkirjaa


11.3.24

Kun päätät tehdä jotain

Taas se tuttu tunne: Päätät vihdoinkin tarttua siihen pitkään lykättyyn projektiin, ja yhtäkkiä kaikki alkaa loksahtaa paikoilleen. Aivan kuin maailmankaikkeus itse hyppäisi avuksesi ja tarjoaisi sinulle kaiken tarvitsemasi hopeatarjottimella.

Ehkä olet haaveillut uuden taidon oppimisesta. Päätät vihdoinkin tilata kirjan ja ilmoittautua kurssille, ja yhtäkkiä törmäät kirpputorilla juuri siihen etsimääsi, -alennettuun hyvään hintaan! Tai ehkä olet etsinyt tiettyä osaa projektiin, ja yhtäkkiä ystäväsi mainitsee, että hänellä on juuri sellainen ylimääräisenä varastossa.

Nämä onnelliset käänteet saattavat tuntua sattumilta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa, että niillä on usein looginen selitys. Kun teet päätöksen ja ryhdyt toimeen, alat kiinnittää huomiota asioihin, joita et ehkä aiemmin edes huomannut. Olet kuin etsivä, joka on vihdoinkin löytänyt vihjeen ja alkaa nähdä johtolankoja kaikkialla.

Lisäksi, kun olet avoin uusille mahdollisuuksille, olet todennäköisemmin valmis hyödyntämään niitä, kun ne tulevat eteesi. Saatat esimerkiksi törmätä mielenkiintoiseen artikkeliin tai kuulla inspiroivan puheen, joka antaa sinulle juuri tarvitsemasi tiedon tai motivaation.

Tietenkin on myös mahdollista, että onni on joskus vain puolellasi. Mutta useammin kuin luulemme, onnelliset sattumat ovat seurausta omasta toiminnastamme ja avoimesta asenteesta. Kun päätämme tehdä jotain, aktivoimme samalla oman verkostomme ja alamme houkutella puoleemme positiivisia tapahtumia.

Joten seuraavan kerran, kun sinulla on edessäsi jokin haastava projekti tai tavoite, älä viivyttele vaan toimi. Maailmankaikkeus on ehkä juuri sinua varten valmistautunut auttamaan.

Huoneentaulu


10.3.24

Mustavalkofilmin paluu

Mustavalko filmikuvaus oli aikoinaan valokuvauksen ainoa muoto, nyt näyttää että se olisi kokenut uuden tulemisen. Digitaalisen kuvauksen hallitsemassa maailmassa tämä trendi saattaa kännykkä kuvaajan mielestä tuntua aluksi yllättävältä. Miksi ihmiset hylkäisivät megapikseleiden ja värien kirjon ja ja nopeuden palaten takaisin rajalliseen vanhaan tekniikkaan? —Mielestäni kaiken ei aina tarvitse olla digiä!

Yksi syy mustavalkofilmin viehätykseen on sen ainutlaatuinen estetiikka. Mustavalkokuvat luovat tunnelmaa ja herättävät tunteita tavalla, johon värikuvat eivät aina pysty. Ne korostavat valon ja varjon kontrastia, ja voivat tuoda esiin kuvattavan kohteen muodon ja tekstuurin tavalla, joka jää digitaalisissa kuvissa helposti huomiotta.

Toinen syy on itse kuvausprosessi. Filmin kanssa kuvaaminen on hitaampaa ja harkitumpaa. Jokainen kuva on arvokas, sillä niitä ei voi ottaa loputtomasti ja tuhota huonoja otoksia napin painalluksella. Tämä pakottaa kuvaajan ajattelemaan tarkemmin sommittelua ja valotusta, ja johtaa usein laadukkaampiin kuviin. Sitten vielä se filmin kehitys omassa kylppärissä, se on piste Iin päälle. Filmin kehittäminen ja kuvien digitointi filmiltä on palkitseva kokemus, joka antaa valokuvaajalle kontrollin lopputulokseen. Mustavalkofilmin käyttö on yksinkertaisesti hauskaa ja mielenkiintoista. Se on kuin aikamatka valokuvauksen historiaan, ja tarjoaa mahdollisuuden kokeilla vanhoja tekniikoita ja efektejä. 

Kaiken tämän lisäksi on tärkeää muistaa, että kuvan laatu ei ole ainoa asia, joka merkitsee. Tärkeintä on, että kuva välittää tunteita ja kertoo tarinaa. Mustavalkofilmi on erinomainen työkalu tähän tarkoitukseen, ja sen avulla voi luoda ainutlaatuisia ja koskettavia kuvia, jotka jäävät mieleen. Ehkä samalla voinee oppia myös paremmaksi digi-kuvaajaksi.

Vanha pölyttyvä filmikamera kaapissa voi siis olla todellinen aarre. Se on portti mustavalkofilmin kiehtovaan maailmaan, ja tarjoaa mahdollisuuden kokea valokuvauksen uudella tavalla. Kannattaa etsiä  kamera esiin ja kokeilla! Kuka tietää, millaisia mestariteoksia se saattaa auttaa sinua luomaan.

9.3.24

Ilmainen Clipchamp vai maksullinen Magix

 Videoiden editointi on yhä suositumpaa, ja onneksi tarjolla on useita editointiohjelmia, sekä ilmaisia että maksullisia. Käytän kahta suosittua vaihtoehtoa: Clipchampia ja Magixia. Tarkastelen erityisesti sitä, mitä menetän käyttämällä ilmaista Clipchampia. Minulla olevan Magix Platiniumin sijaan ja mitä tulee tietää Clipchampin verkkoversion käytöstä.

Clipchamp

Clipchamp on Microsoftin tarjoama ilmainen videonmuokkausohjelma, joka on saatavilla sekä verkkoselaimessa että Windows-sovelluksena. Clipchampissa on helppo käyttöliittymä ja se sopii hyvin aloittelijoille. Se tarjoaa perusominaisuuksia, kuten leikkausta, tehosteita ja tekstityksiä. Clipchampilla voi myös muokata valokuvia ja luoda diaesityksiä.

Clipchampin etuja:

Ilmainen
Helppokäyttöinen
Saatavilla verkkoselaimessa ja Windows-sovelluksena
Perusominaisuudet videoiden ja kuvien muokkaukseen

Clipchampin rajoituksia:
Rajoitetut ominaisuudet
Ei tue kaikkia videoformaatteja
Vesileima
Tallennustilan rajaus verkkoversiossa

Maksullinen Magix
Magix on videonmuokkausohjelmistojen perhe, joka tarjoaa useita eri vaihtoehtoja eri tarpeisiin ja budjetteihin. Magix-ohjelmat tarjoavat laajemman valikoiman ominaisuuksia ja työkaluja kuin Clipchamp, mukaan lukien:

Edistyneemmät työkalut
Laajempi valikoima tehosteita ja siirtymiä
Monikameratuki
Värimääritys
Äänenmuokkaus

Magixin etuja:
Koneessani on vuoden 2023 Platiniun versio, jossa on laaja valikoima ominaisuuksia ja työkaluja
Se tukee kaikkia videoformaatteja
Ei vesileimaa
Ei tallennustilan rajoitusta

Magixin rajoituksia:
Maksullinen
ehkä monimutkaisempi käyttää
Ei saatavilla verkkoselaimessa

Mitä menetän käyttämällä ilmaista Clipchampia?
Menetän joitakin Magixin tarjoamia ominaisuuksia ja työkaluja.

Näitä ovat muun muassa:

Monipuoliset leikkaustyökalut

Laajempi valikoima tehosteita ja siirtymiä

Monikameratuki

Värimääritys

Äänenmuokkaus lisäksi Clipchampilla on tallennustilan rajaus verkkoversiossa ja ilmaisversioon lisätään vesileima.

Mitä pitää tietää Clipchampin verkkoversion käyttöön ottamisesta?

Verkkoversion käyttöön ottaminen oli helppoa. Kun on Microsoft-tili voi kirjautua sisään Clipchampin verkkosivustolle. Kun on kirjautunut sisään, voi aloittaa videoiden muokkaamisen heti. Clipchampin verkkoversio on kevyt ja helppokäyttöinen. Se ei vaadi tehokasta tietokonetta ja se toimii verkkoselaimessa. 

Mikä vaihtoehto?
Paras vaihtoehto riippuu tarpeista ja budjetista. Jos tarvitset edistyneempiä ominaisuuksia ja työkaluja, Magix on parempi vaihtoehto. Minulla on entistä useammin tullut valittua muutaman minuutin videoihin Clipchamp, sillä vain harvoin tarvitsen niihin Magixin laajempia ominaisuuksia.


8.3.24

DIY Kameralaukku on ainutlaatuinen ja edullinen suoja kameralle

Valokuvaus on kiehtova harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuden ikuistaa mielenkiintoisia hetkiä ja jakaa niitä muiden kanssa. Kameroiden suojaaminen on tärkeää, jotta ne säilyvät siisteinä käyttökuntoisena  antaen iloa pitkään. Perinteisten kameralaukkujen sijaan DIY-ratkaisu voi tarjota sekä käytännöllisyyttä, mutta myös ainutlaatuista tyyliä. Itselläni on useita kameroita, joille kaikille on hyvä olla oma laukkunsa. Vain joskus kuljen luonnossa tai kaupungilla useamman kuin yhden kameran kanssa. 

Tässä vanhassa nahkalaukussa
on kameralle ostettu sopiva sisäosa
Kirpputoreilta voi löytää vintage-laukun, joista voi muokata persoonallisen kameralaukun. Vanha nahkalaukku tai sotilaan kaasunaamarin laukku saa uuden elämän kameran suojana. Tärkeintä on varmistaa laukun sopivuus kameran koolle ja muodolle. Ostettu sisäosa ja pehmeä vuori takaavat kameran turvallisuuden.

Ompelutaitoja omaaville DIY-kameralaukun luominen tyhjästä tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Materiaaleja ja tyylejä rajoittaa vain oma mielikuvitus, sillä voit muokata laukun täysin omien mieltymysten ja tarpeen mukaan. Käytä kestäviä ja säänkestäviä materiaaleja, jotta se antaa suojaa ja kestää käytössä. Lisää taskuja ja lokeroita tarvikkeiden järjestämiseen ja helpottamiseen.

Verkkokaupoista löytyy laaja valikoima pehmustettuja sisäosia, jotka sopivat sekä valmiisiin laukkuihin että itse ommeltuihin ratkaisuihin. Nämä osat lisäävät laukun suojaominaisuuksia ja tekevät siitä entistäkin käytännöllisemmän. esim. Temu.com 

DIY-kameralaukun luominen on järkevä, myös edullinen projekti, joka antaa mahdollisuuden yhdistää käytännöllisyyden ja oman tyylin. Se on myös ekologinen vaihtoehto, koska se pidentää vanhojen laukkujen käyttöikää ja vähentää uusien materiaalien kulutusta.

DIY-kameralaukun hyödyt:

- Ainutlaatuinen ja persoonallinen tyyli
- Täydellinen sopivuus tarpeisiin
- Käytössä kestävä ja suojaava
- Käytännöllinen ja helppokäyttöinen
- Ekologinen vaihtoehto

DIY-kameralaukun luominen vaatii:

- Luovuutta ja suunnittelua
- Ompelutaitoja (jos ompelee itse)
- Materiaaleja ja työkaluja tai osta pehmustettu sisäosa 

DIY-kameralaukku on:

- Loistava tapa suojata kameraasi
- Oman tyylisi mukainen
- Hauska ja palkitseva projekti
- Ekologinen valinta

DIY-kameralaukun luominen voi olla edullinen ja myös hyvin toimiva ratkaisu!

7.3.24

Ensi kokemukseni Temu verkkokaupasta

Keskustelu tästä suhteellisen uudesta verkkokaupasta on ollut vilkasta, minkä vuoksi päätin kokeilla sitä pienellä tilauksella ja kaikki sujui hyvin. Temu on kiinalainen verkkokauppa, joka on saavuttanut nopeasti suosiota myös Suomessa. Se on erikoistunut edulliseen elektroniikkaan, valokuvaukseen ja kodintarvikkeisiin ja tarjoaa tuhansia tuotteita sekä miehille että naisille, mukaan lukien muotituotteet.

Hinnat näyttävät olevan erittäin ystävällisiä, usein jopa 70 % halvempia kuin perinteisissä verkkokaupoissa.

Tein tilaukseni tiistaina ja lähetys saapui seuraavan viikon keskiviikkona, joten toimitus oli nopea. Maksoin Klarna-laskulla, joka mahdollistaa jopa 30 päivän maksuajan.

Temun plussat/miinukset:
* Edullinen tapa ostaa kodin tavaroita ja melkein mitä muuta tahansa
* Laaja valikoima tuotteita
* Nopea ja helppo palautusprosessi
- Tuotteiden laatu voi vaihdella

Minusta Temu on hyvä vaihtoehto edullisien valokuvaus- ja kodintarvikkeiden löytämiseen. Verkkokauppa on käyttäjäystävällinen, ja siellä on laaja valikoima tuotteita. Tilaukseni toimitusaika oli nopea ja hinta/laatusuhde kohdallaan.

On tärkeää lukea tuotekuvaukset ja arvostelut ennen ostopäätöksen tekemistä. Ennen seuraavaa tilausta teen listan, mitä saatan tarvita, ja katson sitten tarjoaako Temu tuotetta ja mitä vaihtoehtoja on saatavilla. Halvat hinnat voivat johtaa tarpeettomiin ostoksiin, joten suosittelen harkitsevaa ostokäyttäytymistä.

Temun kotisivut: 

6.3.24

Säästä ruokamenoista

Päivän uutisten mukaan ruuan hinta on kahdessa vuodessa noussut lähes 25%. Ruokakaupassa käyminen on välttämätön osa arkea, mutta se on myös suuri pakollinen menoerä. Onneksi on olemassa  keinoja, joiden avulla voi säästää rahaa tinkimättä ruoan laadusta tai mausta.

Suunnittele ja tee ostoslista

Ensimmäinen askel säästöön on suunnitella ateriat etukäteen ja tehdä ostoslista. Näin vältät heräteostoksia ja ostat sitä, mitä todella tarvitset. Listan avulla pysyt myös paremmin budjetissa ja vältät ylimääräisiä kuluja.

Vertaile hintoja

Eri kauppojen hinnat voivat vaihdella merkittävästi, joten älä uskollisesti suuntaa aina samaan paikkaan. Vertaile hintoja verkossa tai eri kaupoissa käymällä ja valitse se vaihtoehto, joka sopii parhaiten budjettiin.

Sesongin mukaan

Sesongin mukaisten tuotteiden ostaminen on hyvä tapa säästää rahaa. Sesongin mukaisilla tuotteilla on usein parempi maku ja ne ovat tuoreempia. Voit myös hyödyntää sesongin mukaisia reseptejä, jotka ovat usein edullisempia ja maukkaampia.

Halvemmat vaihtoehdot

Kaupan omien merkkien tuotteet ovat usein merkittävästi halvempia kuin tunnettujen merkkien tuotteet. Usein laatu on yhtä hyvä, joten kokeile rohkeasti kaupan omia merkkejä. Myös punaisella alennuslapulla merkityt tuotteet ovat käyttökelpoisia ja ne vähentävät kaupan hävikkiä, joten kuluttaja viimekädessä hyötyy niiden käytöstä.

Vähennä hävikkiä

Ruokahävikki on paitsi ympäristöongelma, myös rahanhukkaa. Suunnittelemalla ateriat etukäteen ja ostamalla vain tarvittavan määrän ruokaa voit vähentää hävikkiä. Voit myös hyödyntää tähteet uusien ruokien valmistukseen.

Näiden vinkkien avulla voit helposti säästää rahaa ruokakaupassa ja samalla syödä terveellisesti ja maukkaasti. Muista, että pienilläkin muutoksilla voi olla merkittävä vaikutus lompakkosi ja ympäristön kannalta.

Lisävinkkejä:

Valmista ruoka itse.
Pakasta ylimääräinen ruoka myöhempää käyttöä varten.
Käytä kauppojen tarjouksia ja etsi alennusmyyntejä.
Osta perheelle sopivaa pakkauskokoa, oman käytön mukaan.
Osta torilta tai suora myyjältä.
Kasvata omia yrttejä ja vihanneksia.

Säästämisen ei tarvitse olla vaikeata. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä ja nauti ruoanlaitosta!

5.3.24

Repun yllätys

Elämässä on monia asioita, jotka ensi silmäyksellä näyttävät huonoilta. Repun tai laukun ulkonäkö ei välttämättä kerro sen sisällöstä, ja samoin ihmiset ja tilanteet voivat yllättää positiivisesti. Kehno reppu voi olla kulunut ja rähjäinen, mutta se voi silti kätkeä sisäänsä oivalliset eväät retkelle. Eväät voivat olla itse tehtyjä ja yksinkertaisia, mutta maistua silti taivaallisilta luonnon helmassa nautittuina. Samoin kehnoksi mielletty ihminen voi omata uskomattomia kykyjä ja ominaisuuksia, jotka odottavat vain oikean hetken paljastumista.

Kehnon repun metafora kuvaa hyvin sitä, kuinka ennakkoluulot voivat estää meitä näkemästä asioiden todellista arvoa. Ulkoinen olemus ei aina kerro totuutta mistään. Käytössä kulunut reppu voi olla käytännöllinen ja kestäväksi korjattu, vaikka se ei olisikaan kaunis. Samoin ihminen, jota emme pidä ulkonäön tai ensivaikutelman perusteella viehättävänä, voi osoittautua todelliseksi ystäväksi tai kollegaksi.

Elämässä on tärkeää oppia näkemään pintaa syvemmälle. Meidän tulee olla avoimia uusille kokemuksille ja antaa ihmisille ja tilanteille ja kirpputori löydöille mahdollisuus yllättää meidät. Reppu voi sisältää hyvät eväät, ja samoin monet ihmiset ja tilanteet voivat kätkeä sisäänsä yllättäviä ominaisuuksia.

Katukuvaajana pyrin usein pakkaaman kameran ja muun kaluston risaiseen, mutta silti ehjään laukkuun. Uuden karhea laukku näyttää siltä, kuin se olisi juuri hyllystä otettu ja pakattu viimeistä tekniikkaa olevilla laitteilla. Ihmisjoukossa ei kannata erottautua, eikä osoittaa  jotain sellaista jota ei ole. 

Vanha ja tuttu reppu tarina on muistutus siitä, että todellinen arvo ei aina ole näkyvillä. Se on piilossa pinnan alla, odottaen käyttöä. Meidän on hyvä olla uteliaita ja rohkeita ja etsiä kauneutta ja arvoa myös niistä asioista, jotka eivät ensi silmäyksellä näytä houkuttelevilta.

Kehnon repun symboliikka voi ulottua myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Meidän tulee arvostaa kaikkia ihmisiä heidän taustastaan ja ominaisuuksistaan riippumatta. Syrjäytyneet ihmiset, kuten sairaat tai kerjäläiset, voivat omata uskomattomia kykyjä. Annetaan heille mahdollisuus näyttää taitonsa ja osallistua yhteiskunnan rakentamiseen.

Kehnon repun tarina on tarina ennakkoluulojen voittamisesta ja todellisen arvon löytämisestä. Se on tarina siitä, kuinka pienetkin asiat voivat olla merkityksellisiä ja tuoda iloa elämään. Se on tarina siitä, kuinka meidän tulisi olla avoimia ja uteliaita ja antaa asioille mahdollisuus yllättää meidät.

4.3.24

Haasteet ja rutiinit

Elämä on täynnä rutiineja sekä haasteita. Kohtaamme elämässä vastoinkäymisiä, jotka pakottavat meidät oppimaan ja kasvamaan. Työ, harrastukset, ihmissuhteet ja kaikki muut osa-alueet tarjoavat meille omat haasteensa.

Vaikka haasteet voivat tuntua vaikeilta ja turhauttavilta, ne ovat itse asiassa elintärkeitä arjen mielekkyydelle. Ne pakottavat ylittämään itsemme ja löytämään uusia ulottuvuuksia osaamisesta, sillä haasteiden voittaminen antaa itseluottamusta ja vahvistaa uskoa itseemme. 

Haasteet tekevät elämästä mielenkiintoista. Rutiinit ja niiden ennalta-arvattavuus tekevät elämästä tylsää ja merkityksetöntä. Haasteet tuovat elämään rutiinien lisäksi jännitystä ja seikkailuja, joita tarvitsemme viihtyäksemme.

Haasteet ja rutiinit ovat molemmat elämän osa-alueita, ja niillä on omat roolinsa. Haasteet auttavat  oppimaan, kun taas rutiinit tuovat arkeen vakautta ja turvallisuutta. Tärkeintä on löytää tasapaino näiden kahden välillä.

Kaikki haasteet eivät ole samanarvoisia, vaan jotkut ovat helppoja ja toiset vaikeampia. On tärkeää, ettemme anna periksi vaikeidenkaan haasteiden edessä. Meillä on aina mahdollisuus löytää ratkaisuja ja keinoja selviytyä.

Haasteiden kohtaaminen ja niiden etsiminen ovat osa normaalielämää. Ne tekevät elämästä mielenkiintoista ja merkityksellistä. Älä pelkää haasteita, vaan ota niitä vastaan rohkeasti. 

Liika rutiini voi johtaa tylsyyteen ja pysähtyneisyyteen, kun taas liian monet haasteet voivat aiheuttaa stressiä ja uupumusta. On tarpeen löytää sopiva sekoitus molempia, jotta päivät pysyvät mielenkiintoisina ja samalla hallinnassa. Haasteiden ottaminen voi kehittyä rutiiniksi.

Rutiinien rikastaminen:

Kokeile uusia tapoja tehdä tuttuja asioita.
Etsi uusia haastavia harrastuksia.
Riko rutiineja löytääksesi uusia ideoita.
Aseta itsellesi tavoitteita.

Haasteiden hallinta:

Jaa suuret haasteet pienempiin, helpommin hallittaviin osiin.
Ajattele lateraalisesti ja anna aikaa levolle ja rentoutumiselle.
Kysy neuvoja ja hae tukea muilta.
Etsi ja löydät kyllä uusia ideoita.

Päivämme ovat jatkuvaa muutosta, sillä mikä toimii tänään, ei välttämättä toimi huomenna. Ole avoin uusille mahdollisuuksille ja valmis sopeutumaan muutoksiin.  Muutokset auttavat tuntemaan, että elämällä on tarkoitus koska olemme osa jotain suurempaa.

3.3.24

Sipulitee - luonnon oma ihmejuoma

Virkistää aamua

Sipulitee, se vaatimaton mutta tehokas aamujuoma, joka kätkee sisäänsä luonnonvoimia ja sukupolvien viisautta. Sipulin rikkiyhdisteet tekevät siitä tehokkaan aseen hengitystieongelmiin, kuten yskään, flunssaan ja allergioihin.

Valmista sipulitee helposti keittämällä sipulirenkaita kattilassa ja siivilöimällä seos. Voit maustaa teen hunajalla tai sitruunamehulla oman maun mukaan. Sipuliteen lämmittävä vaikutus helpottaa kurkkukipua ja auttaa irrottamaan limaa hengitysteistä. Lisäksi se vahvistaa perinnetiedon mukaan immuunijärjestelmää ja auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan.

Mutta sipuliteen hyödyt eivät rajoitu vain hengitystieongelmiin. Se edistää myös ruoansulatusta ja voi vähentää kehon hiljaista tulehdusta. Antioksidantit suojaavat soluja vaurioilta ja hellivät ihoasi.

Sipulitee on mielenkiintoinen ja edullinen vaihtoehto, joka sopii lähes kaikille. Nauti kupillinen sipuliteetä päivittäin - sen valmistaminen vie vain muutaman minuutin. Kokeile seuraavan kerran, kun kaipaat piristystä aamuun.


2.3.24

Verkkokauppaostokset Temusta

 Odotuksia

Tein tiistaina tilauksen Temu-verkkokaupasta ja odotan innolla paketin saapumista ensi viikolla. Odotukset ovat korkealla, sillä olen kuullut hyvää Temusta ja sen edullisista hinnoista. Tilasin muutaman tuotteen, joita jo kaipailen saapuvaksi. En ole raaskinut ostaa näitä tuotteita täydellä hinnalla ja nyt saan ne noin puoleen hintaan normaalista.

Temun valikoima on hyvin laaja ja sieltä löytyy lähes kaikkea, mitä voi kuvitella. Löysin helposti etsimäni valokuvaukseen liittyvät tuotteet ja tilaaminen oli helppoa ja nopeaa. Tuotteet tulevat ilman kuluja. Odotan erityisesti kahta kameran rannehihnaa, sillä vanha on itse värkätty. Toivon, että uusi hihna on laadukas ja kestää pitkään käytössä.

Tilaaminen oli helppoa ja nopeaa, valikoima on laaja ja hinnat ovat edulliset. Kaiken kaikkiaan olen  tyytyväinen Temu-verkkokauppaan tähän mennessä.  Odotan innolla paketin saapumista ja toivon, että olisin tyytyväinen tilattuihin tuotteisiin. Jos kokemukseni on positiivinen, tulen ehkä tilaamaan Temusta uudestaankin. Katsotaan nyt kuitenkin mitä sieltä tulee!

1.3.24

Täydellistä hetkeä ei koskaan tule

Valokuvaajat tietävät tämän: ei ole olemassa täydellistä valaistusta ja täydellistä sommittelua. Jos odotamme niitä, emme koskaan ota kuvia. Sama pätee elämään: jos odotamme täydellistä hetkeä, jolloin kaikki on turvallista ja riskitöntä, emme koskaan saavuta mitään.

Suomen uusi presidentti Alexander Stubb on tästä hyvä esimerkki. Hän ei odottanut täydellistä hetkeä, vaan tarttui rohkeasti tilaisuuteen. Hän astui ulos mukavuusalueeltaan ja otti riskin, ja lähti presidenttiehdokkaaksi. Ja se kannatti. Me suomalaiset valitsimme hänet Sauli Niinistön seuraajaksi. Tänään, 01.03.2024, hän aloitti toimikautensa Suomen tasavallan 13. presidenttinä.

Meidän kaikkien pitäisi ottaa esimerkkiä presidentistä. Miksi odottaa täydellistä hetkeä, kun voimme omaksua rohkeasti uusia asioita? Meidän ei pidä pelätä riskejä, vaan uskaltaa menestyä. Koska ottamalla riskejä opimme ja kasvamme.
Älä siis odota täydellistä hetkeä. Tartu tilaisuuteen nyt!