16.3.24

Kaikki kriisit ovat Ihmisten välisiä

Maailma on mennyt sekaisin!

Eilen vielä kaikki oli hyvin. Tai ainakin melkein hyvin. No, ehkä ei ihan täysin hyvin, mutta sentään ihan ok. Mutta nyt kaikki on pielessä. Tai ainakin minusta tuntuu siltä.

Kun aamulla heräsin kahvihammasta helpottamaan ja avasin radion. Uutiset iskivät vasten kasvoja kuin märkä rätti: Talous sakkaa, poliitikot riitelevät kuin kissat ja koirat, ja naapurimaassa valitaan presidentti 15.–17.3.2024. Vaalien tulos ratkennee jo ensimmäisellä kierroksella!

Maailman menoa seuratessa on voi helposti vaipua epätoivoon. Uutiset pursuavat synkkiä otsikoita, ja sosiaalisessa mediassa ihmiset kilpailevat siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Mistä löytää toivoa ja valoa kaiken tämän maailman kaaoksen keskellä?

Ehkä meidän pitäisi keskittyä pieniin asioihin. Niihin, jotka ovat meidän omassa vaikutuspiirissämme. Voimme yrittää olla ystävällisiä toisillemme, tehdä pieniä hyviä tekoja ja nauttia elämän pienistä iloista. Voimme lukea/kuunnella kirjoja, kävellä luonnossa keväisestä sateesta nauttien ja viettää aikaa läheisten kanssa.

Maailma ei ole koskaan täydellinen, mutta me voimme tehdä siitä hieman paremman paikan. Yksi hymy, yksi ystävällinen sana, yksi pieni teko kerrallaan.

Maailma on mennyt sekaisin, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi antaa periksi. Meillä on edelleen toivoa. Meillä on edelleen mahdollisuus tehdä tästä maailmasta parempi paikka.

Pitää yrittää muistaa:

  1. Ystävällisyys tarttuu.
  2. Pienillä asioilla on väliä
  3. Toivoa on aina.

Maailma ei ole mennyt lopullisesti sekaisin. Meillä on vielä mahdollisuus pelastaa se. Yhdessä!

Kriiseistä ihmisen välillä voi selvitä 

Mutta se vaatii yhteistyötä ja avointa kommunikaatiota. 

1. Rauhoittuminen:
Ensimmäinen askel on rauhoittua ja välttää impulsiivisia reaktioita. Käytä aikaa hengittämiseen ja anna tunteiden laantua. Jos olet liian kiihtynyt, voi olla hyödyllistä pitää tauko ja palata keskusteluun myöhemmin.

2. Kuunteleminen:
Kuuntele toista osapuolta tarkasti ja yritä ymmärtää hänen näkökulmansa. Älä keskeytä tai puolustaudu. Osoita empaattisuutta ja tunnusta toisen tunteet.

3. Keskustelu:
Rauhoittukaa, voitte aloittaa avoimen ja rehellisen keskustelun, ja keskityttyä ongelmaan, ei toiseen henkilöön. Käytä "minä"-lauseita ja kerro, miltä sinusta tuntuu. Olkaa valmiita kompromisseihin ja etsimään ratkaisua, joka sopii molemmille.

4. Ulkopuolinen apu:
Jos ei pysty ratkaisemaan kriisiä omin avuin, voi olla hyödyllistä hakea apua ulkopuoliselta taholta. Sovittelija voi auttaa kommunikoimaan tehokkaammin ja löytämään ratkaisun.

Hallituksen ja työmarkkinoiden eripura ja poliittiset lakot

Hallituksen ja työmarkkinoiden eripuran ja poliittisten lakkojen selvittäminen vaatii neuvotteluja ja kompromisseja. Jatkuessaan tämä kaikki tulee meille kalliiksi!  

1. Avoin kommunikaatio:
Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen on oltava avoimia ja rehellisiä toisilleen. On tärkeää, että molemmat osapuolet ymmärtävät toistensa näkökulmat ja tavoitteet.

2. Neuvottelut:
Neuvottelujen on oltava rakentavia ja kompromissiä hakevia. Molempien osapuolten on oltava valmiita joustamaan ja etsimään ratkaisua, joka on kansan parhaaksi ja kaikkien kannalta hyväksyttävä. 

3. Ulkopuolinen apu:
Jos neuvottelut eivät etene, voi olla pakko hakea apua ulkopuoliselta taholta. Sovittelija voi auttaa osapuolia löytämään kompromissin ja ratkaisemaan konfliktin.

Valtioiden väliset sodat

Rauhan saaminen on erittäin vaikeaa ja monimutkaista. 

1. Diplomatia:
Ensisijainen tavoite on aina pyrkiä rauhanomaiseen ratkaisuun diplomatian keinoin. Valtioiden on oltava valmiita neuvottelemaan ja etsimään kompromisseja. 

2. Kansainvälinen yhteisö:
Kansainvälinen yhteisö voi olla tärkeässä roolissa sodan ratkaisemisessa. Kansainväliset järjestöt, kuten YK, voivat tarjota apua neuvotteluissa ja rauhanturvaamisessa. 

3. Humanitaarinen apu:
Sodan uhrien auttaminen on tärkeää. Kansainvälisen yhteisön on varmistettava, että humanitaarinen apu pääsee perille sodan runtelemille alueille. 

On hyvä muistaa, että jokainen kriisi on ainutlaatuinen ja sen ratkaiseminen vaatii erityisiä toimenpiteitä. Yleisesti ottaen on tärkeää pyrkiä rauhaan ja rakentaa kompromissiä sekä hakea apua ulkopuolelta, jos sitä tarvitaan. 

Pienillä ja isoilla kriiseillä on jotakin yhteistä. 

Muistaakseni Martti Ahtisaari sanoi aikanaan:  "Kaikki kriisit ovat ratkaistavissa"! Yhteistä kriiseistä irti pääsyyn on voimakas halu sopusointuun ja rauhaan.


1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!