26.3.24

Ostanko halpaa vai herkkua?

Eilen illalla uutisankkuri lateli vakavana uutisia elintarvikkeiden hinnannoususta. Kuulemma joissakin tuotteissa hintaa suitsitaan vaihtamalla raaka-aineita. Heti heräsi uteliaisuus: mitähän ketsupille kuuluu?

Meira 4,78 €/kg Xtra 0,69€/kg 

Pieni kauppareissu ja nopea hintatsekkaus paljasti karun totuuden: ketsuppihylly on täynnä epätasa-arvoa! Halvinta litkua saa 0,69 eurolla kilolta, kun taas luksusketsupin hinta hipoilee kymmenen euron tasoa. Mikä ihme selittää tätä valtavaa eroa?

Vastaus löytyy tuoteselosteesta: "tomaatti". Halvimmissa ketsupeissa tomaattia on säälittävät 45%, kun taas kalliimmissa se lähentelee 80% lukemaa. Ei siis ihme, että maku ja koostumus vaihtelevat kuin yö ja päivä!

Mutta ketsuppi ei ole yksin. Sama pätee lähes kaikkiin teollisesti valmistettuihin elintarvikkeisiin. Raaka-aineiden laadulla ja määrällä on suora vaikutus hintaan. Halpa ei aina ole parasta, ja joskus se voi jopa olla suorastaan mautonta.

Siksi kannattaa ottaa hetki aikaa ja lukea tuoteselosteita. Vertaile kilohintoja, raaka-aineita ja ravintosisältöä. Ja joskus voi jopa olla ihan ok maksaa vähän enemmän, jos saa vastineeksi herkullista ja laadukasta ruokaa.

Muistakaa siis, ketsuppipurkin kyljessä piilee monia salaisuuksia. Avaa silmäsi ja tee tietoisia valintoja!

Hyvää ruokahalua!

1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!