14.3.24

Yllätys löytö

Tänään ottaessani ruokaa pakastimesta huomasin laatikon pohjalla Kodak Tmax 30,5 metrin vanhan avaamattoman filmipakkauksen. Onneksi se on ollut pakastimessa! 


Filmin säilyvyyteen vaikuttaa useita tekijöitä, kuten lämpötila ja kosteus. Pakastaminen hidastaa filmin ikä hajoamista merkittävästi, joten on todennäköistä, että filmi on säilynyt ehkä käyttökunnossa. Filmi on alkuperäisessä pakkauksessa, jota ei ole koskaan avattu. Tein lyhyen testi kuvauksen 15 ruutua, joten niistä näen miten filmi säilynyt. Minulla on myös saman ikäisiä diafilmejä pakastimessa, mutta kuvaan niitä vasta ensi kesänä. 

On mahdollista, että Kodak T-Max 400, 35 mm mustavalkoinen filmi 30,5 m rulla on edelleen käyttökelpoista, vaikka se on ollut pakastimessa 25 yli vuotta.


Asioita, jotka voivat vaikuttaa filmin käyttökelpoisuuteen

Eiköhän tämä tule valotetuksi
Pakastettu filmi on voinut säilyä, sillä pakastaminen on paras tapa säilyttää filmiä pitkiä aikoja. Kosteus vaurioittaa filmiä. On tärkeää säilyttää filmiä ilmatiiviissä astiassa kuivassa paikassa. Alkuperäinen pakkaus on ilmatiivis.


Käyttökelpoisuuden testaus:

Kehitin testipalan filmiä.  Noin 15 ruutua nähdäkseni, onko se säilynyt käyttökunnossa.
Rodinal 1:50, 20°, kehitysaika 12 min. Negatiivi on hieman samea, -himmeä, joten se ei ole uutta vastaavassa kunnossa, myöhemmin illalla skannaan siitä kuvia, joista näen, voiko filmiä käyttää. On tärkeää käyttää oikeita kemikaaleja ja kehitys aikaa vanhan filmin kehittämiseen. Vaikka filmi on säilynyt, sen laatu on heikentynyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!