13.3.24

Hyödynnä Fibonacci-käyrää kännykällä kuvatessa

Fibonacci-käyrä on luonnossa esiintyvä matemaattinen kaava, joka näkyy mm. etanoiden kuorissa ja auringonkukan siemen järjestyksessä. Käyrän muotoa voi hyödyntää myös kännykällä kuvatessa sommittelun parantamiseksi ja esteettisesti miellyttävien kuvien luomiseksi.

Kolmasosa-sääntö: 

Kätevä apuväline on kolmannes-sääntö, jossa kuva jaetaan kuvitteellisin viivoin kolmeen yhtä suureen osaan sekä vaaka- että pystysuunnassa. Tärkeät elementit sijoitetaan risteyskohtiin, joita Fibonacci-käyrä lävistää. Käyrän avulla voit hienosäätää elementtien sijoittelua ja varmistaa, että ne ovat tasapainossa ja sopusoinnussa kuvan kanssa.

Kultainen leikkaus: 

Luonnossa esiintyvä kultainen leikkaus on suhde, jota pidetään esteettisesti miellyttävänä. Fibonacci-käyrää voi käyttää kuvan jakamiseen suhteessa kultaiseen leikkaukseen (noin 1,618:1). Aseta käyrä kuvan läpi ja sijoita tärkeät elementit käyrälle, jotta kuvasta tulee harmoninen ja tasapainoinen.

Spiraalit: 

Spiraalit ohjaavat katseen kuvan tärkeisiin elementteihin ja luovat tasapainoisen ja mielenkiintoisen sommittelun. Kokeile sijoittamalla käyrä kuvan keskipisteeseen ja kiertää sitä spiraalin muotoon, jolloin katse ohjautuu luonnollisesti kuvan keskipisteeseen.

Symmetria: 

Fibonacci-käyrä sopii myös symmetristen sommitelmien luomiseen. Sijoita käyrä kuvan keskikohtaan ja asettele samankaltaiset elementit käyrän kummallekin puolelle. Tämä luo tasapainoisen ja rauhallisen vaikutelman kuvaan.

Käyttämällä Fibonacci-käyrää apuna voimme parantaa kännykkäkuvien sommittelua ja luoda esteettisesti miellyttäviä ja mielenkiintoisia kuvia. Kokeile rohkeasti erilaisia tekniikoita ja löydä itsellesi sopivat tavat hyödyntää käyrän tarjoamia mahdollisuuksia. Muista kuitenkin, että tärkeintä on kuvan oma tarina ja tunnelma, ja Fibonacci-käyrän tulisi toimia apuvälineenä, mutta ei itseisarvona.

Lisävinkkejä:

Käytä apuna erilaisia mobiilisovelluksia, Fibonacci-käyrän asettamisessa kuvaan.
Kokeile käyrän käyttöä eri kuvauskohteissa, kuten maisemissa, muotokuvissa ja makrokuvausssa.
Käyrän ei tarvitse olla täysin tarkka, vaan tärkeintä on sen tarjoama sommittelun apu.

Lähde:

Wikipedia: Fibonacci-luku: 

https://www.iphotography.com


1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!