31.7.24

Tuhottu filmirulla

Tuhottu värifilmi

Oletko koskaan miettinyt, miksi filmirullat näyttävät aina niin salaperäisiltä? Ne ovat kuin pieniä aikakapseleita, jotka odottavat avaamistaan. Mutta tiesitkö, että niissä on myös muutamia yksityiskohtia, jotka saattavat yllättää!

Olet varmasti huomannut, että 35mm filmin reunoissa on pieniä reikiä. Tiesitkö, että nämä reiät eivät ole vain koristeeksi? Ne auttavat kameraa seuraamaan, missä kohdassa filmirullaa ollaan ja saavat sen siirtymään tasaisesti ruutu kerrallaan. Ilman näitä reikiä kuvat olisivat päällekkäin.

Tätä kuvan filmirullaa ei ole kehitetty, ehkä se ei ole ollut koskaan kamerassa. Sen emulsiopinnalla näkyy keltaista väriä. Keltainen väri johtuu siitä, että valolle altistunut hopea muuttuu keltaiseksi metallisuolaksi. Se on siis ihan normaali osa valottunutta filmiä.

Filmit ovat erittäin herkkiä valolle. Siksi ne on aina pidettävä täysin pimeässä, kun niitä säilytetään. Jos hallitsematonta valoa pääsee filmirullalle, filmi/kuvat ovat pilalla, kuten tässä auki repäistyssä filmissä. On monia syitä siihen, miksi analoginen kuvaaminen vaatii enemmän tietoa, taitoa ja kärsivällisyyttä, kuin digikuvaaminen. Vuosien tauon jälkeen taas valmistetaan uusia nykyaikaisia filmikameroita.

Filmirullat ovat täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Niiden reiät (perforointi) auttaa kameraa. Filmi on erittäin herkkiä valolle. Vaikka digikamerat ovatkin vallanneet maailman, filmirullat säilyttävät edelleen oman viehätyksensä.

Pari kysymystä:

Oletko kuvannut filmille
Mikä on parasta filmille kuvaamisessa?


30.7.24

Sanat ja teot unohtuvat

Tunteiden vaikutus säilyy: 

Elämän kiihkeässä hyörinässä sanat, teot ja luettu katoaa usein nopeasti näkyvistä. Ne hukkuvat netin syvyyksiin, ja kiireeseen. Mutta onko kaikki turhaa? Ei suinkaan! Vaikka yksityiskohdat häipyvät muistista, tunteet jäävät. Ne piirtyvät syvemmälle muistiin ja kestävät siellä kauemmin. 

Muistatko sen kerran, kun esittelit rohkeasti uuden ideasi ja kollegasi innostuivat siitä? Tai sen hetken, kun onnistuit ratkaisemaan vaikean ongelman ja silloinen pomo kiitti sinua lämpimästi? Nämä tunteet ovat kuin auringonsäteitä, jotka lämmittävät mieltä ja antavat energiaa tulevaisuuteen. 

Silti meidän ei pidä masentua, vaikka työmme tuloksia ei usein muisteta. Tärkeintä on se, että kosketamme ihmisiä ja herätämme tunteita seuraajissa. Useimmiten tunteet voivat olla iloa, surua, yllätystä, innostusta tai ymmärrystä. Ne antavat ihmisille uusia näkökulmia ja auttaen heitä kasvamaan. 

Siksi valokuvaan ja kirjoitan ajatuksia ja haikuja blogiini antaen päivitysten lentää maailmalle! Ne ovat pieniä ja vaatimattomia, mutta niillä voi olla jokin vaikutus. Ne voivat herättää tunteita, jotka jäävät elämään pitkään tämän hetken jälkeenkin. 

Tunteiden jäljillä: 

Tuuli puhaltaa, 
muisto säilyy mielessä, 
ja sydämessä. 
Kyynel virtaa ja  
kolhut paranevat,  
jälki jää silti. 


29.7.24

Pohdin eroa esijauhetun ja vastajauhetun kahvin välillä

Valmiiksi jauhetun ja kotona jauhetun kahvin välillä on merkittävä ero, jotka vaikuttaa kahvin makuun ja tuoreuteen.

Vastajauhettu kahvi 
Kun jauhat pavut juuri ennen hauduttamista, kahvi säilyttää arominsa parhaiten. Jauhettu kahvi alkaa menettää nopeasti tuoreutta ja makua hapettuessaan. Tuoreella itse jauhetulla kahvilla saamme monipuolisen makuelämyksen. Voimme valita sopivan jauhatuskarkeukeuden eri kahvijuomille. Itse jauhamalla voimme valita laadukkaampia kahvipapuja ja hallita kahvin laatua paremmin. Pieni kahvimylly ladattavalla akulla on kätevä, sen USB-lataus riittää noin viikoksi.

Jos haluat parhaan mahdollisen kahvielämyksen, ja olet valmis odottamaan hieman, juuri jauhettu kahvi on parempi vaihtoehto. Se tarjoaa raikkaan, aromaattisen ja monipuolisemman makuelämyksen. Valmiiksi jauhettu kahvi puolestaan ​​on kätevä ja nopea vaihtoehto, jos sinulla on hätäinen luonne. Erikois kahvipavut ovat kalliimpia kuin esijauhettu peruskahvi.

Koska haluamme parhaan mahdollisen kahvin, laadukkaiden papujen itse jauhaminen on meille mielekäs vaihtoehto, vaikka kahvi voi maksaa hieman enemmän.

28.7.24

Tämän hetken täydellisyys

Onko mitään sen turhauttavampaa kuin, että mielesi vaeltaa menneisyyden muistoissa tai tulevaisuuden huolissa, kun sinun pitäisi olla läsnä tässä hetkessä? Juuri nyt, kun heinäkuun aamuaurinko lämmittää poskia tai höyry nousee kahvikupistasi, ja keskustelet puolisosi kanssa tai vain olet yksin ajatustesi kanssa.

Meitä opetetaan usein pyrkimään, suunnittelemaan ja haaveilemaan tulevaisuudesta. Se on tärkeää, mutta unohdammeko elää nykyhetkessä? Emme voi muuttaa menneisyyttä, ja tulevaisuus on edelleen auki. Ainoa asia, joka meillä on varmaa, on tämä hetki. Minulla nyt, kun kirjoitan tätä tekstiä ja ajattelen mitä kirjoitan.

Kun olemme täysin läsnä, huomaamme yksityiskohtia, joita olemme aiemmin unohtaneet. Tunnemme syvemmin, nautimme enemmän ja olemme yhteydessä itseemme ja ympäristöömme. Elämä rakentuu hetki kerrallaan, ja aika kuluu, kun olemme läsnä jokaisessa hetkessä eläen rikkaampaa elämää.

Auringon säteet,
kastepisarat maassa
ja kiitollisuus!

Mutta kuinka voimme olla läsnä, kun ajatukset vaeltavat helposti? Se vaatii harjoittelua! Ehkä meditaatio voisi auttaa? Voimme aloittaa pienistä asioista, kuten keskittymisestä hengitykseen, ruoan maisteluun tai linnunlaulun ja rannan aaltojen äänen kuunteluun. Voimme myös harjoitella mindfulnessia tai joogaa paremmin oppiaksemme keskittymään hetkeen.

Kun olemme oppineet olemaan läsnä, ymmärrämme, että tällä hetkellä ei voi olla mitään muuta kuin mitä se on. Ja se on täydellinen sellaisenaan.

Elämä on nyt: Menneisyys on poissa ja tulevaisuus on edelleen avoin. Ainoa asia, joka meillä on varmaa, on tämä hetki.

Läsnäolo rikastuttaa elämää: 
Kun olemme läsnä, huomaamme elämän pienet ihmeet ja nautimme niistä enemmän.Mieli vaeltelee helposti, mutta harjoituksen avulla voimme oppia keskittymään hetkeen. Tämä hetki on täydellinen sellaisenaan, eikä sitä tarvitse verrata mihinkään muuhun.

4 pointtia

Pysähdy hetkeksi
Nauti kaikilla aisteillasi
Ole kiitollinen
Harjoittele.
      — 



27.7.24

Vadelmien maailmassa

Herkullisen punaiset, mehukkaat ja makeat vadelmat ovat nyt monen suomalaisen suosikkiherkku. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä vadelmille tapahtuu, kun emme syö niitä, vaan astumme vadelmamaailmaan? 

Kävelen hakatulle metsäaukiolle ja huomaan olevani vadelmapensaan sisällä. Olen nyt vadelman tasolla, jota ympäröi valtava maailma täynnä pieniä makeita marjoja. Voin nähdä kuvitteellisia pieniä vadelmamiehiä ja -naisia ​​kiipeämässä pensaassa, keräämässä lehtiä ja marjoja. He käyttävät pieniä hattuja ja haalareita, ja he puhuvat toisilleen vadelmien kieltä, jota minä en ymmärrä.

Yhtäkkiä kuulen kovaa ääntä. Se on, karvainen olento, joka näyttää koiralta! Se ryntää kohti vadelmapensasta ja alkaa haukkua. Vadelmamiehet ja -naiset pelkäävät ja piiloutuvat marjojen sekaan. Koira nuolee marjoja ja syö ne kaikki! Vadelmamiehet ja -naiset ovat surullisia, koska heillä ei ole enää ruokaa.

Mutta sitten tapahtuu jotain ihmeellistä. Uudet marjat alkavat kasvaa pensaassa nopeasti. Vadelmamiehet ja -naiset ovat onnellisia, koska heillä on taas tarpeeksi ruokaa. He kiittävät, että pelastin heidät Pihla-koiralta.

Herään unesta ja tajuan, että olen palannut kotiin. Mutta en koskaan unohda seikkailua vadelmapensaassa. Joten iltapäivällä menen metsään nyt, kun tiedän, että vadelmamaailma on täynnä jännitystä ja seikkailuja, jotka edellyttävät vain halua päästää mielikuvitus lentämään. Ehkä saan nyt vadelmia kerätyksikin.


26.7.24

Pitääkö vanha sanonta paikkansa.

"Helle ei riko luita, eikä jalka lipeä pakkasessa!"

Kuinka monta kertaa olemme kuulleet tämän vanhan sanonnan? Se on kuin mummon lämmin syleily talven pakkasessa tai lasillinen kylmää aroniamehua kuumana kesäpäivänä - tuttua ja lohdullista. Mutta pitääkö tämä sanonta edelleen paikkansa nykymaailmassa, kun ilmastonmuutos häämöttää ja helleaallot yllättävät meidät yhä useammin?

Vanha viisaus uudessa maailmassa

On totta, että ihmiskunta on sopeutunut elämään erilaisissa sääolosuhteissa. Olemme kehittäneet vaatteita, rakennuksia ja elämäntapoja, jotka suojaavat meitä sekä pakkasilta että polttavalta kuumuudelta. Mutta onko tämä vanha sanonta todella yhtä ajankohtainen kuin ennen?

Kun lämpötilat nousevat ennätys korkeiksi, jatkuen pitkiä aikoja, voimme kokea terveysongelmia, kuten auringonpistoksen, kuivumista sekä sydän- ja verenkierto-ongelmia. Erityisesti vanhukset, lapset ja kroonisesti sairaat ovat alttiimpia helleaaltojen ja talvipakkasten vaikutuksille.

Lämmöllä on huono puoli

Vaikka vanha sanonta saattaa kuulostaa rohkaisevalta, on hyvä muistaa, että nämä lämpöaallot voivat aiheuttaa ongelmia. On tärkeää suojautua auringolta, juoda runsaasti vettä ja välttää raskasta fyysistä rasitusta kuumimpina aikoina.

Mitä voimme tehdä

Luultavasti tarkistamme sääennusteen, pysymme tietoisina tulevista kuumista päivistä ja suunnittelemme toimintaamme sen mukaisesti. Käytä kodin ilmastointia tai etsi viilennettyjä paikkoja, kuten kirjastoja tai ostoskeskuksia. Vältä alkoholia ja kofeiinia, koska ne pahentavat kuivumis oireita. Valitse hengittävät vaatteet, jotka suojaavat ihoasi, ja siirrä mahdollisuuksien mukaan ulkoilu aamuun tai iltaan.

Vaikka helle ei riko luita, eikä kovilla pakkasilla ole liukkautta ääriolosuhteet voivat aiheuttaa ongelmia. Ole siis varovainen ja huolehdi itsestäsi ja läheisistä.

Mitä mieltä sinä olet? Onko vanha sanonta vielä ajankohtainen, vai onko ilmastonmuutos muuttanut Sinun käsitystäsi?
Jaa omat ajatuksesi kommenttikentässä!

25.7.24

Vanhuus ei saavu yksin

 Lainaus tuntemattoman runoilijan runosta". 

"Vanha ihminen voi paahtaa samalla tasolla kuin ennenkin, mutta ei samalla tahdilla."

Näin sen näen!

  1. Ikääntymisen vaikutus ihmisen kykyihin
  2. Vanhempien ihmisten arvostaminen
  3. Ikääntymisen tuomat haasteet
  4. Yhteiskunnan tuki vanhemmille ihmisille

Lausahdus sisältää viestin ikääntymisestä ja sen vaikutuksista ihmisen kykyihin. Vaikka vanhempi ihminen voi yhä olla yhtä taitava ja kyvykäs kuin nuorempana, hänen suorituskykynsä ja energisyytensä ovat saattaneet laskea ajan myötä. Siksi kai Joe Biden (81 v.) luopui pyrkimyksestään toiselle USA:n presidenttikaudelle. 

Vanhempiin ihmisiin tulisi suhtautua kunnioittavasti ja arvostaa heidän viisauttaan ja kokemustaan. Heillä on paljon annettavaa yhteiskunnalle, eikä heidän kykyjään saisi aliarvioida. Jokaisen on hyvä muistaa, että ikääntyminen on prosessi, joka tapahtuu ajallaan meille jokaiselle.  

Samalla on tärkeää tunnustaa, että ikääntyminen tuo mukanaan haasteita. Senioreilla voi olla vaikeuksia liikkua ja suorittaa päivittäisiä toimintoja itsenäisesti. Meillä voi olla myös terveysongelmia, jotka vaativat hoitoa.

On hyvä, kun yhteiskunta tukee ja tarjoaa meidän tarvitsemamme palvelut. Tämä voi sisältää esimerkiksi kotihoitoa, hoivakoteja ja kuntoutuspalveluita. Omatoimisuutta kannustetaan, siksi koska vanhemmilla ihmisillä on yhä rooli yhteiskunnassa. Me olemme perheiden ja yhteisöjen tukipilareita. Meidän elämänkokemustamme arvostetaan ja meidän monia taitojamme saa hyödyntää. Vanhemmilla ihmisillä on usein vaikeuksia muistaa asioita tai oppia uusia asioita. Myös ajattelun nopeus voi olla hidastunut. Vanhemmat ihmiset voivat olla alttiimpia masennukselle ja ahdistukselle ja meillä voi olla vaikeuksia selviytyä elämässä eteen tulevista arkisista haasteista.

Käsi kädessä,
yhteisö tukee meitä.
Yksin ei jäädä!


24.7.24

Vanha ukko joogaa taas

Kuvituskuva
Vanhus joogamatolla ei todellakaan ole tyypillinen näky, myönnän. Mutta kun kuntosalilla käyminen alkoi tuntua raskaalta ja keho kaipaa jotain hellävaraisempaa, oli aika pyyhkiä pölyt pois vanhasta joogamatosta ja palata lukemaan muutamaa joogakirjaa. Olen harjoitellut joogaa 70-luvulta lähtien, ja se on aina tuntunut hyvältä. Välillä on ollut taukoja, mutta ehkä jooga sopii myös tähän elämänvaiheeseen?

Uudelleen aloittaminen oli aluksi hieman vaikeaa. Lihakseni olivat jäykät ja tasapaino horjuva. Mutta vähitellen asiat alkoivat sujua. Jooga osoittautui yllättävän tehokkaaksi tavaksi venyttää lihaksia ja hoitaa kehoa. Ja mikä parasta, se oli henkisesti virkistävää. Jooga auttaa minua rentoutumaan ja keskittymään hetkeen.

Miksi jooga sitten voi korvata kuntosalin? Minun on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Se riippuu todennäköisesti paljon kuntotasosta ja tavoitteistasi. Jos haluat kasvattaa lihaksia ja tehdä intensiivisiä harjoituksia, kuntosali on luultavasti parempi vaihtoehto. Mutta jos haluat parantaa kehon ylläpitoa, joustavuutta ja rentoutumista, ja lisätä keskittymiskykyä jooga on erinomainen valinta. Ehkä se voi jopa auttaa pitämään mielen terävänä.

Kaikille 70-vuotiaille ja vanhemmille miehille (ja tietysti myös naisille) suosittelen joogan kokeilemista! Miksi? Koska se on helppoa, tehokasta ja sopii kaikille kuntotasoille. Ja mikä parasta, se voi tuoda elämääsi paljon iloa ja lisätä elinvoimaa.

Vanha mies kammarissaan joogamatolla saattaa olla hieman hassu näky, mutta se on myös todiste siitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä jatkaa harrastusta. Jooga sopii meille, ja se voi tuoda paljon hyvää sinunkin elämääsi.

Hatha-joogaa varten tarvitset seuraavat varusteet:

  • Joogamatto on välttämätön pehmustamaan lattiaa ja antamaan pitoa harjoituksen aikana. 
  • Joogaharkot tai tyynyt ovat hyödyllisiä, koska tarvitsen apua asentojen säätämisessä vartalolleni sopivaksi. 
  • Joogatessa on tärkeää pukeutua mukaviin ja joustaviin vaatteisiin, jotka eivät rajoita liikkumista. 
  • Juo vettä ennen, harjoituksen aikana sekä sen jälkeen, jotta ei synny nestevajausta.
  • Hathajooga on rentouttavaa ja meditatiivista, siksi annan itseni uppoutua harjoitukseen ja nauttia kokemuksesta.
  • Bt-kuulokkeita käytän keskittyäkseni harjoitukseen kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia tai meditaatio-ohjeita.
  • Torkkupeittoa voi käyttää pehmentämään lattiaa istuma-asennoissa tai lämmittämään kehoa harjoituksen jälkeen. 

    Ikä ei estä.
    Keho saa jäntevyyttä,
    hengitys virtaa!

Tärkeintä on aloittaa harjoitus AINA avoimella ja positiivisella mielellä. 


23.7.24

Miksi-kysymyksen loputon kaiku

Lähes mistä tahansa asiasta voi aina kysyä miksi. Se on kuin avain, joka avaa ovia uuteen ymmärrykseen ja uusiin oivalluksiin. Miksi-kysymys voi johtaa loputtomalle matkalle, jossa jokainen vastaus herättää uusia kysymyksiä. Mutta miksi ihmiset kysyvät miksi? Mitä hyötyä tästä loputtomasta uteliaisuudesta on?

Yksi syy on oppiminen. Kun kysymme miksi, pyrimme ymmärtämään ympäröivää maailmaa paremmin. Haluamme tietää syyt ja seuraukset, jotta voimme tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja ratkaista ongelmia. Miksi taivas on sininen? Miksi omenat putoavat alaspäin? Miksi tunnemme rakkautta? Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä kysymyksistä, joihin miksi-kysymys voi johtaa meidät lähemmäs ymmärrystä.

Miksi-kysymys voi myös auttaa meitä kehittämään kriittistä- tai lateraalista ajattelua. Kun kyseenalaistamme asioita ja etsimme todisteita väitteille, emme usko kaikkea, mitä meille sanotaan tai mitä näemme. Miksi joku mainostaa tätä tuotetta? Miksi poliitikko ehdottaa tätä lakia? Miksi asiantuntijat ovat eri mieltä tästä aiheesta? Miksi Joe Biden luopui tavoittelemasta toista presidenttikautta? Kysymykset auttavat meitä muodostamaan omia mielipiteitä ja perustelemaan niitä.

Lisäksi miksi-kysymys voi avata ovia luovuudelle. Kun pohdimme asioita eri näkökulmista ja etsimme vaihtoehtoisia ratkaisuja, emme rajoitu totuttuihin ajatus malleihin. Miksi emme tekisi asioita toisin? Miksi emme kokeilisi uutta lähestymistapaa? Miksi emme unelmoi mahdottomasta? Nämä kysymykset voivat johtaa uusiin keksintöihin, taideteoksiin ja innovaatioihin.

Miksi-kysymyksen voimaa ei pidä koskaan aliarvioida. Liian kova miksi-kysymys voi johtaa turhautumiseen jopa epätoivoon. Joskus onkin parempi hyväksyä asiat sellaisina kuin ne ovat ja keskittyä muihin asioihin. On myös tärkeää muistaa, että kaikkiin kysymyksiin ei ole vastausta. Jotkut asiat ovat yksinkertaisesti mysteerejä, joita emme ehkä koskaan pysty ratkaisemaan. Ne ovat meille "mustia aukkoja".

Mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi lopettaa miksi-kysymysten kysyminen. Miksi-kysymys on osa sitä, mikä tekee meistä ihmisiä. Se on uteliaisuuden ja oppimisen palo, joka ajaa meitä eteenpäin. Se on kyky kyseenalaistaa ja etsiä totuutta. Joten jatkan miksi-kysymysten kysymistä itseltäni ja muilta. 

Avaa mielesi, tutki maailmaa ja löydä uusia oivalluksia. Miksi emme niin tekisi? 

22.7.24

Miksi kerron?

 Miksi se on tärkeää

Ihmiskunnassa kaikki olemme tarinankertojia. Jo ammoisista ajoista lähtien olemme jakaneet kokemuksia, kuten Mooses apostolit jne.  Kaikki unelmien ja pelkojamme tarinoiden muodossa. Nuotion ääressä, vuorella kivitauluin, luolan seinillä, kirjoissa ja elokuvissa - tarinat elävät ja hengittävät, kietomalla meidät kiehtovaan maailmaan. Mutta mikä on tarinan ydin? Miksi kaikki tuntuu olevan tarinankerrontaa? 

Tarina on kuin ikkuna toiseen maailmaan, se voi olla totta tai keksittyä, mutta se koskettaa meitä aina jollain tasolla. Se voi viihdyttää, opettaa, herättää tunteita tai tarjota lohtua. Tarinat auttavat meitä ymmärtämään itseämme ja ympäröivää maailmaa paremmin. Ne antavat meille mahdollisuuden samaistua toisiin ihmisiin ja kokea erilaisia näkökulmia. Mutta tarinat jotka tallennetaan sähköisesti; säilyvätkö ne, kuten ammoisina aikoina tehdyt pergamentti rullat? 

Mutta kaikki kerrottu ei ole tarinaa. Tarinankerronta on taitoa, joka vaatii rakenteen, juonen ja hahmoja, jotka herättävät lukijan tai kuulijan mielenkiinnon. Se on kuin matka, jolla on selkeä alku, keskikohta ja loppu. Matkalla kohtaamme haasteita, yllätyksiä ja käänteitä, jotka pitävät meidät otteessaan ja janoavat lisää.

Tarinan tehtävä on monipuolinen. Se voi viihdyttää ja rentouttaa, mutta se voi myös avata silmämme uusille asioille ja auttaa lukijaa/kuulijaa oppimaan virheistä. Tarinat voivat inspiroida toimimaan ja muuttamaan maailmaa. Ne voivat myös tuoda meidät lähemmäs toisiamme ja vahvistaa ihmissuhteita.

Näin eläkeiässä tarinoiden merkitys korostuu entisestään. Kun työelämän kiireet loppuivat, on vihdoin aikaa pysähtyä ja pohtia elämää. Tarinat tarjoavat mahdollisuuden palata menneisyyteen, muistella rakkaita ihmisiä ja kokemuksia. Ne voivat myös auttaa meitä löytämään uusia merkityksiä ja tarkoituksia elämälle.

Tarinat ovat kuin kallisarvoisia lahjoja, joita jaamme toistemme kanssa. Ne rikastuttavat elämää ja tekevät siitä värikkäämpää ja mielenkiintoisempaa. Joten kerro tarinasi, kuuntele muiden tarinoita ja anna niiden lumota ja koskettaa sinua. Jokainen päivä tai hetki on osa elämäntarinaa.

Ihmiskunnassa kaikki ovat tarinankertoja ja tarinat ovat olleet osa elämäämme kautta aikojen. Tarinat voivat lisätä uskoa, opettaa, viihdyttää, inspiroida tai auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja maailmaa paremmin. Tarinankerronta vaatii taitoa ja rakennetta, ja tarinoiden merkitys korostuu erityisen eläkeiässä, kun on enemmän aikaa pysähtyä ja pohtia elämää. Jokainen päivä ja hetki ovat osa elämäntarinaa, joten kerro tarinasi, kuuntele muiden tarinoita ja anna niiden vaikuttaa.


21.7.24

PILVIÄ!

 Poutapilviä
sinitaivaalla leijuu.
Luonto hymyilee.


Eilen lauantaina nappasin useita kuvia kumpupilvistä! Ne vaihtelivat kooltaan ja muodoltaan, ja jotkut olivat pieniä ja yksilöllisiä, kun taas toiset olivat suurempia ja ryhmittyneet yhteen. Pilvien reunat olivat teräviä ja erottuivat sinistä taivasta vasten. Cumulus-pilvet muodostuvat matalilla, yleensä alle 2 kilometrin korkeudessa, ja ne koostuvat pääasiassa vesipisaroista. Ne ovat merkki hyvästä säästä. Kuitenkin noin tunti tämän kuvan ottamisen jälkeen alkoi lyhyt sadekuuro.
Kuvassa on myös muita pilviä, mutta ne ovat pienempiä ja vaikeammin tunnistettavia. Nämä pilvet voivat olla esimerkiksi stratocumulus- tai altokumuluspilviä. Pilvien katselu ja valokuvaus on kiehtova harrastus, eikö?
Lue lisää pilvistä täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud

20.7.24

Mietteitä kirjoittamisesta


Pihlajanmarjat 
linnuille maistuvia,
luonto tarjoaa!

Kirjoittaminen on matka, joka alkaa tyhjästä sivusta ja johtaa lopulta valmiiseen tarinaan. Matkan varrella kohdataan kysymyksiä, jotka auttavat muokkaamaan tarinaa ja antavat sille syvyyttä ja merkitystä. Blogikirjoituksissa syvennyn näihin kysymyksiin ja mietin, mitä pitäisi ottaa huomioon ennen tarinan julkaisua.

Totuus ja toinen totuus:
Onko tarina totta? Tähän kysymykseen ei ole helppoa vastausta. Kirjallisuus sisältää erilaisia ​​genrejä ja tyylejä, joista jokaisella on oma tapansa käsitellä totuutta. Jotkut tarinat perustuvat tositapahtumiin, kun taas toiset ovat puhtaasti "satuja" mielikuvituksen tuotteita. Tärkeintä on, että tarina on yhdenmukainen itsensä kanssa ja lukijaa kiinnostava. Käytän myös fiktiota.

Valinnat ja sanavalinta:
Miksi valitsen tarinaan nämä tietyt asiat ja sanat? Jokaisella valinnalla on merkitystä. Hahmot, juonen kehitelmät ja kieli muokkaavat sitä, miten lukijat tulkitsevat tarinaa. On tärkeää, että olen tietoinen näistä valinnoista ja varmistan, että ne palvelevat tarinan tarkoitusta.

Lainaukset, viittaukset ja tekoäly:
Blogitekstien kirjoittaminen on tapa jakaa mielipiteitä, tietoa ja ideoita, ajatuksia jne. verkossa. Prosessi voi kuitenkin olla aikaa vievä ja haastava, varsinkin kun en ole kokenut kirjoittaja. Tekoäly voi auttaa  monin tavoin tässä tehtävässä. Lainaukset ja viittaukset ovat tärkeitä työkaluja blogin kirjoittajille. Ne auttavat lisäämään tekstisi uskottavuutta ja asiantuntemusta sekä tarjoavat lukijoille lisätietoa ja resursseja. Tekoäly voi auttaa löytämään osuvia lainauksia ja viittauksia eri lähteistä, kuten tietokannoista, uutisartikkeleista ja blogeista.

Tekoälyä voidaan käyttää myös varsinaisessa blogitekstin kirjoittamisessa. Se voi luoda tekstiä, joka on kieliopillisesti oikeaa ja johdonmukaista, ja se voi jopa mukauttaa tekstiä tietylle yleisölle tai tyylille. Tekoälyä ei kuitenkaan tule käyttää korvaamaan kirjoittajaa, vaan se on hyvä työkalu, jolla voidaan lisätä ihmisen luovuutta ja asiantuntemusta. Mikä olisi käyttökelpoinen AI-ohjelma kirjoittamiseen? Olen kokeillut joitakin, mutta en tiedä mikä olisi edullinen tai mieluummin kokonaan ilmainen ohjelma? Laittakaa vinkkejä kommenttikenttään? Kiitos!

Tässä muutamia löytämiäni vinkkejä tekoälyn käyttämiseen blogitekstin kirjoittamisessa:

  • Käytä tekoälyä etsittäessä tarkkoja lainauksia tai viittauksia.
  • Tarkista ja arvioi tekoälyn löytämät lähteet ennen niiden käyttöä.
  • Käytä tekoälyä ideoiden keksimiseen ja tekstin järjestämiseen.
  • Käytä tekoälyä kieliopin ja tyylin tarkistamiseen.

Tarinan vaikutus ja mahdollisuudet:

Mitä tarina voi saavuttaa? Mitä mahdollisuuksia lukijoilla on hyötyä kirjoituksesta? Tarinoilla on voima vaikuttaa monin tavoin. Ne voivat viihdyttää, kouluttaa, inspiroida ja jopa muuttaa maailmaa. On tärkeää pohtia, millaisen vaikutuksen haluan tarinalla olevan ja mitä mahdollisuuksia haluan tarjota lukijoille.

Opetus tai viesti:
Sisältyykö tarinaan opetusta? Haluanko välittää lukijoille tietyn viestin? Monet tarinat sisältävät jonkinlaisen tietoiskun.  Se voi olla selkeää ja suoraa tai hienovaraisempaa ja avointia tulkinnalle. On tärkeää pohtia, haluanko tarinassa kertoa vinkkejä,  jos haluan, mitä?

Kuusi pointtia:

  1. Kirjoittaminen on matka tyhjästä sivusta valmiiseen tarinaan.
  2. Tarinan totuus voi vaihdella genrestä riippuen, mutta sen tulee olla uskottava.
  3. Valinnoilla, kuten mahdollisilla hahmoilla ja sanavalinnoilla, on merkitystä tarinaan.
  4. Tekoälyä voi hyödyntää lainauksien ja ideoiden löytämisessä sekä kieliopin tarkastuksessa.
  5. Tarinoilla voi olla monia puolia, kuten opetus, viihdyttäminen tai... 
  6. Kirjoittajan on harkittavaa, millaisen vaikutuksen haluaa antaa.


19.7.24

Kuinka paljon vettä pitää juoda päivässä?

Kehomme koostuu noin 60 prosenttia vedestä, joten vesi on välttämätön monille tärkeille toiminnoille. Se kuljettaa ravinteita ja happea soluihin, poistaa kuona-aineita, säätelee kehon lämpötilaa ja pitää lihakset ja nivelet kosteina. Riittävä vedenjuonti on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi ja optimaalisen suorituskyvyn varmistamiseksi.

Päivittäinen nesteen tarve vaihtelee yksilöittäin useiden tekijöiden, kuten kehon painon, aktiivisuustason, ympäristön lämpötilan ja terveydentilan, mukaan. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan naiset tarvitsevat keskimäärin 2 litraa ja miehet 2,5 litraa nestettä päivässä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä ovat viitteellisiä arvoja, ja todellinen nesteen tarve voi olla tätä suurempi tai pienempi.

Termoksessa juoma säilyy kylmänä!

Nestehukan merkkejä ovat:

  1. Janon tunne
  2. Pieni virtsan määrä
  3. Tumma virtsa
  4. Kuiva suu ja iho
  5. Väsymys
  6. Huimaus
  7. Päänsärky

Riittävän veden tarpeen varmistaminen:

  • Juo vettä säännöllisesti pitkin päivää, älä odota janoa.
  • Pidä vesipullo mukanasi ja hörppää vettä aina kun mahdollista.
  • Syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, jotka sisältävät paljon vettä.
  • Vältä liiallista kofeiinin nauttimista, se voi kuivattaa kehoa.
Kuuntele kehoasi ja juo enemmän vettä, jos hikoilet paljon tai olet kuumassa ympäristössä.
Mausta vesi esimerkiksi sitruunalla, limellä tai marjoilla saadaksesi siitä maukkaampaa.

Riittävä vedenjuonti on helppo ja tehokas tapa parantaa hyvinvointia. Se on tärkeää kaikenikäisille ihmisille, riippumatta aktiivisuudesta tai terveydentilasta. Aloita jo tänään lisäämällä vedenjuontia päivittäisiin rutiineihisi ja nauti sen tuomista monista eduista!

18.7.24

Päivä kerrallaan

Ajatuksien keinuessa

Kesä aamu valkenee hitaasti, maalaten taivaan oranssin ja vaaleanpunaisen sävyin, aurinko kurkistaa pilvien takaa lämmittäen kasvojamme ja herättäen luonnon eloon. Linnut laulavat iloisia lauluja, tuuli suhisee puiden läpi ja lehdet kuiskaavat lempeästi.

Tämä on uusi päivä, täynnä mahdollisuuksia. Mutta meillä ei ole kiirettä. Päivän suunnitelmana on yksinkertaisesti olla, nauttia auringosta ja luonnon rauhasta.

Kävelen paljain jaloin pihalla ja tunnen ruohon pehmeän kosketuksen ihollani. Hengitän syvään raitista ilmaa ja annan ajatusteni vaeltaa vapaasti. Muutama kannullinen vettä kesäkurpitsoille ja kukille, mutta ei kiirettä, ei painetta, vain rauhallinen tunne siitä, että olemme ja voimme nauttia tästä kauniista päivästä.

Istun pihakeinuun ja katson ympärilleni. Kaikkialla on tilaa ja avoimuutta, mikä luo rauhoittavan ilmapiirin. Ei kiireisiä ihmisiä, vain vaimeita auton ääniä, mutta luonnon ääniä ja linnunlaulua. Keinuun pitää laittaa tippa öljyä, vaikka ei tuo narina meitä haittaa. 

Suljen silmäni ja tunnen auringon lämmön kasvoillani. Kuuntelen tuulta ja lehtien kahinaa. Mieleni on rauhallinen ja rento, kaikki huolet ja ongelmat ovat poissa.

Tällä hetkellä kaikki on täydellistä. Emme me tarvitse muuta. Olen onnellinen, että olemme olemassa ja saamme nauttia tästä päivästä.

Aika kuluu hitaasti ja rauhallisesti. En tiedä kuinka kauan istuimme keinuen, mutta sillä ei ole väliä. Tärkeintä on tämä hetki, tämä onnen ja tyytyväisyyden tunne.

Lopulta on aika nousta ylös ja jatkaa päivää. Mutta tiedän, että voimme aina palata, tähän paikkaan, kun tarvitsemme rauhallisen hetken.

Päivä kerrallaan, lyhyin askelin. Elämä on kaunista, kun osaamme nauttia myös pienistäkin asioista. 

17.7.24

Nämä ovat minun ajatuksiani

Kuusi pointtia!

1. Kirjoitan innostuneena aiheista, jotka saavat minut syttymään! Kun aihe kiinnostaa, kirjoittaminen sujuu helposti. Haluan jakaa tietoa ja inspiroida muita, joten blogini päivittyy säännöllisesti. Useimmiten kirjoitan valokuvauksesta, ellei joku muu aihe kiehdo minua enemmän.

2. Jokaisella kirjoituksella on tarkoitus. Haluan hankkia jotain - ehkä verkostoitua, kasvattaa lukijakuntaa tai vain ilmaista itseäni. Kun tavoite on selvillä, blogini suunta on kristallinkirkas.

3. Välillä jaan vinkkejä, jotka voivat olla hyödyksi lukijoille. Itsekin seuraan blogeja, joista saan uusia oivalluksia ja ideoita.

4. Pyrin sanomaan rennosti, mutta asiallisesti. Blogi antaa vapauden ilmaista itseään, mutta pidän kiinni siitä, että tekstini ovat asiallisia. Välillä saatan heittäytyä fiktion maailmaan, mutta aina rehellisesti ja omalla tavallani.

5. Blogissani ei ole mitään vakavaa, mutta intohimoa ja aitoutta siitä löytyy! Pieniä kirjoitusvirheitä saattaa lipsahtaa, mutta ne kuuluvat kirjoitustyyliini.

6. Kirjoitan säännöllisesti. Koska kirjoitan, pyrin kirjoittamaan päivittäin. Seuraajat tietävät, että tänäänkin tulossa on pätkä uutta tekstiä. 



16.7.24

Keskustelemme kesäalesta

Usko: Tiedätkö, minussa alkoi taas olla tarve sisustaa vähän uudelleen! Kesämyyntien aikana sisustusliikkeet houkuttelevat meitä kaikenlaisilla tarjouksilla.

Minä: Ehdottomasti! Onneksi tällä kertaa et saanut autokuumetta. Ja varsinkin jos onnistut nappaamaan yli 60 % alennuksen, niin sitä kannattaa ehdottomasti harkita. Normaalihinnat voivat olla melko suolaisia.

Usko: No, minä olen tässä pelissä vähän oma huutokauppakeisarini. Heitän usein tarjouksen, joka on alle puolet listahinnasta, ja joskus se on toiminut!

Minä: Vau, kuulostaa rohkealta! Onko se onnistunut usein?

Usko: Yllättävän usein! Viime kerralla onnistuin saamaan kaksi kotimaista Wagner-tuolia olohuoneeseen uskomattomalla hinnalla. Normaalihinta on 799€/kpl, mutta Tori.fi ne olivat vain 270€/pari. Ja löysin ne lähes uudenveroisessa kunnossa!

Minä: Se on uskomaton säästö. Mitä aiot tehdä vanhoille tuoleille?

Usko: No, ne ovat nahkaisia ​​nojatuoleja 1980-luvulta. Puurunko on edelleen hyvässä kunnossa joka voi kestää sukupolvelta toiselle, mutta nahkaverhoilu on kulunut ja halkeillut. En haluaisi heittää niitä pois, sillä on niillä silti paljon vielä käyttöarvoa.

Minä: Oletko ajatellut tarjota niitä roskalavasivustoilla? Ihmiset etsivät sieltä usein ilmaista tavaraa.

Usko: Se on hyvä idea! Ehkä joku haluaa ottaa ne ja kunnostaa niitä. Tosin voisin pitää toisen tuolin itselleni ja tuunata sitä hieman. Näissä vanhoissa nojatuoleissa on yllättävän mukava istua! 

15.7.24

Mekaniikkaa, vai perinteinen nojatuoli?

Lepotuolit, kuten kaikki muukin maailmassa, saavuttavat viimein käyttöpäivänsä. Kangas kuluu, nahka halkeilee ja mekanismit rutisevat ja paukkuvat. Muistan hämärästi kuulleeni kerran, että nahkakalusteet paranevat ensimmäisen 30 käyttövuoden aikana, minkä jälkeen ne alkavat antamaan ajalle periksi.

Nyt olemme valinnan edessä: mukavat mekaaniset tuolit vai perinteiset nojatuolit vanhuksille? Päätös ei ole helppo, sillä mielipiteitä on yhtä monta kuin tuolejakin. Kesän alemyynnissä on upeita tarjouksia - jopa 70% alennuksella! Onko joku vielä valmis maksamaan täyden hinnan huonekaluista?

Toisaalta kierrätys sivustot, kuten Tori.fi, houkuttelevat vähän käytetyillä aarteilla. Löydät lähes uusia huonekaluja murto-osalla uuden hinnasta. Mutta mistä päin Suomea ne pitäisi hakea ja sopivatko ne kotisi väriin ja tyyliin?

On paljon harkittavaa. Mekaaninen tuoli voi tarjota parempaa istumisen mukavuutta ja helpompaa tuolilta nousua, kun taas perinteinen nojatuoli tuo tunnelmaa ja rentoutumisen tunnetta kotiisi. Kumpi vaihtoehto on lopulta järkevämpi? Ehkä se riippuu eniten käyttäjän tarpeista ja mieltymyksistä.

Onko kokemuksia erilaisista TV- ja lepotuoleista? Mitä asioita pidät tärkeimpänä tuolia valittaessa? Kerro mielipiteesi ja auta valitsemaan oikea istuin meille ikääntyville! 

14.7.24

Mietin toimiiko tämä?

Ajatus? 

Kiinnitän kameran linssin päälle kuminauhalla palan sukkahousuja tai muuta läpinäkyvää kangasta, tai muovikalvon. Ehkä saan unenomaisia ​​muotokuvia, jotka muistuttavat vanhoja Hollywood-julisteita. Kokeilen myös eri sävyisiä sukkahousuja! En ole vielä kokeillut tätä, eikä minulla ole näytekuvia, mutta aion aloittaa jonkinlaisen projektin.

Erilaisten luovien tekniikoiden kokeileminen on usein pienen vaivan arvoista! Sukkahousujen käyttäminen objektiivin edessä voi tehdä mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia tehosteita muotokuviin. Se voi jopa toimia puhelimen kameran kanssa.

Eriväriset sukkahousut tai läpikuultavat kankaat voivat luoda erilaisia ​​tehosteita. Kokeilen vaaleita sävyjä saadakseni pehmeämmän ja hienovaraisemman vaikutelman, kun taas tummemmat sävyt sopivat paremmin dramaattisiin tunnelmiin.

Paksummat kankaat tekevät vahvemman unenomaisen vaikutelman, kun taas ohuemmat sukkahousut tarjoavat hienovaraisemman pehmentävän vaikutuksen. Voisin myös kokeilla kuvioituja sukkahousuja lisätäkseni kuviin tekstuuria ja mielenkiintoa, mutta mitä vaimo sanoo, kun sotken hänen sukkahousunsa?

Objektiivin polttoväli on avainasemassa: eri polttovälien käyttö voi tuottaa erilaisia ​​tehosteita. Zoomilla on ehkä järkevää ainakin aluksi testata. Laajakulma voi luoda vinjetti- tai tunnelma vaikutelman, taas teleobjektiivi voi pakata kuvaa ja korostaa unen omaisuutta.

Aukkoa säätämällä voi säätää syväterävyyttä. Pienempi aukko (suurempi f-) antaa enemmän syväterävyyttä, kun taas suurempi aukko (pienempi f-) luo enemmän bokeh-sävyä ja pehmeyttä.

Muita ideoita: Kokeilen kuvaamista erilaisissa valaistusolosuhteissa. Pehmeä valaistus voi luoda romanttisen ja tunnelmallisen vaikutelman, kun taas kovempi valaistus voi korostaa sukkahousujen rakennetta.

Voisin myös kokeilla käyttää sukkahousuja muiden, kuin zoom objektiivien kanssa, kuten makro- tai kalansilmäobjektiivien kanssa, saadakseni ainutlaatuisia, kokeellisia kuvia.

Kokeilin heikentämällä kuvaa vanhalla verkkopaidan kappaleella. Henkilökuvia otin myös, mutta en saanut niihin julkaisulupaa. Harjoitus jatkukoon!

Minulle tärkeintä on pitää hauskaa ja kokeilla erilaisia ​​asioita! Sukkahousujen tai erilaisten kalvojen käyttö linssin peittämiseen on ehdottomasti mielenkiintoinen tapa löytää ilmaisia tehostetta. 

Kokeillaan!

 

13.7.24

Kuntoon kotijoogan avulla

Aktiivinen arki ja aikataulujen sovittaminen voivat joskus tuntua ylitsepääsemättömiltä. Kuntosalille ehtiminen voi olla haastavaa, ja olo voi tuntua väsyneeltä ja stressaantuneelta. Onneksi ratkaisu voi olla aivan nenän edessä – kotijooga! 

Kotijooga tarjoaa lähes samat hyödyt kuin kuntosalitreeni, mutta omalla tavallasi ja omaan tahtiin. Se parantaa lihaskuntoa, lisää liikkuvuutta ja lievittää stressiä. Joogan avulla voit löytää sisäisen rauhan ja tasapainon, ja samalla parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiasi. 

Kotijoogan aloittaminen on helppoa: 

1. Hanki hyvät tiedot: 

  • Esimerkiksi: Janne Kontalan "Joogan sydän" -kirja: Täydellinen opas aloittelijoille ja kokeneemmille joogeille. Kirja sisältää selkeät ohjeet ja kuvat perusjooga-asanoista, hengitys- ja meditaatiotekniikoista sekä myös joogafilosofiasta. 
  • Valitse itsellesi rauhallinen ja hiljainen tila kotona, jossa voit harjoitella häiriöttä. 
  • Pue yllesi joustavat ja mukavat vaatteet, joissa voit liikkua helposti. 
  • Joogamatto: Joogamatolla saat pitoa ja pehmustetta kovalle lattialle. 
  • Aseta puhelin ajastin, jotta pysyt harjoitus ajassa. 

2. Aloita hitaasti ja kuuntele kehoasi: 

  • Älä yritä liikaa kerralla. Aloita lyhyillä ja helpoilla harjoituksilla ja lisää vähitellen niiden pituutta ja vaikeusastetta. Älä milloinkaan ylitä kipukynnystä, sillä Joogan ei pidä koskaan tuntua kivuliaalta. Jos tunnet kipua, lopeta asana ja lepää. 
  • Hengitys on joogan tärkein osa. Syvä ja rauhallinen hengitys auttaa rentoutumaan ja keskittymään. 
  • Mitä enemmän joogaat, sitä paremmat tulokset saat. Pyri harjoittelemaan 2-3 kertaa viikossa. 
  • Jooga on elinikäinen matka. Älä lannistu, jos et heti näe tuloksia. Jatka harjoittelua, ja huomaat pian parannusta fyysisessä ja henkisessä hyvinvoinnissa. 

3. Löydä lisää inspiraatiota: 

  • Nettisivut, blogit ja YouTube-kanavat ym. Internetistä löydät runsaasti ilmaisia joogaharjoituksia kaiken tasoisille joogeille. 
  • Lataa puhelimeen tai tablettiin jooga-sovellus, josta löydät helposti ohjattuja harjoituksia. 
  • Kotijooga on helppo ja tehokas tapa parantaa kehon ja mielen hyvinvointia. Se sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, ja sitä voi harrastaa missä ja milloin tahansa. Aloita jo tänään ja löydä oma rauhasi joogan avulla! 

Muista lopettaa jokainen harjoituskerta shavasanaan (kehon rentoutus). Se auttaa  rentoutumaan ja palautumaan harjoituksesta. 

Vielä kolme pointtia

  • Kuuntele rauhoittavaa musiikkia joogatessa. 
  • Kirjoita ylös kokemuksiasi omaan jooga päiväkirjaan. 
  • Liity verkkoyhteisöön tai jooga piiriin, jossa tapaat muita harrastajia jakaen kokemuksia. 

Kotijooga voi olla erittäin miellyttävä kokemus. Se on loistava tapa löytää sisäinen rauha ja tasapaino, ja samalla parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiasi. Aloita jo tänään ja koe itse joogan voima! 

12.7.24

Kannattaako kirpparilta ostaa

Kyllä tai ei!

Luovuutta pitää käyttää kaikissa hankinnoissa on sitten kyseessä Temu-tilaus, kirpputori tai normaali kesäinen markkinatori tai alennusmyynti.

Kirppis – aarreaitta vai kaatopaikka? 

Kirpputorit, nuo aarteiden ja tavaroiden loputon labyrintti, jakavat mielipiteitä. Toisille ne ovat paratiisi, täynnä ainutlaatuisia löytöjä ja edullisia aarteita. Toiset taas näkevät ne kaatopaikkoina, täynnä pölyisiä romuja ja epäilyttäviä esineitä. 

Kannattaako kirpparilta siis ostaa?
Vastaus on ehdottomasti: se riippuu ostajasta! 

Kirpputoreilla shoppailu vaatii silmää ja harkintaa. Ei kannata lähteä sokeana haalimaan kaikkea, mikä kiiltää kuin kulta tai hohtaa hopeisena. On tärkeää olla kriittinen ja tarkastaa tavarat huolellisesti ennen ostamista. Muista myös, että kirpputorihinta ei milloinkaan ole tae laadusta. 

Mutta hei, missä on seikkailun meininki ilman spontaaneja ostoksia? Kirpputoreilla on parasta se, että et koskaan tiedä, mitä löydät. Se voi olla vanha Arabian kannu, jota et ole edes kaivannut, tai puolison täydellinen vintage-mekko pilkkahintaan. Ehkä se on kirja, jota ei ole edes kertaakaan avattu. 

Mitä kannattaa ostaa kirpputorilta? 

Kirjat: Kirjat ovat usein erinomainen löytö kirpputoreilta. Voit löytää klassikoita ja harvinaisuuksia tai harrastekirja pilkkahintaan. Muista kuitenkin tarkistaa kirjan kunto ennen ostamista. 

Astiat ja sisustus: Kirpputoreilta löytää usein ainutlaatuisia ja edullisia astiastoja, koriste-esineitä ja kalusteita. Nämä voivat tuoda persoonallisuutta kotiisi ja antaa sille omanlaisen tunnelmansa. 

Vaatteet: Vintage-vaatteet ja asusteet ovat kirpputoreilla usein trendikkäitä ja edullisia. Voit löytää ainutlaatuisia löytöjä, joita ei löydy mistään muualta. 

Harrastustarvikkeet: Jos sinulla on harrastus, kirpputoreilta voi löytää siihen liittyviä tarvikkeita edullisesti. Voit löytää esimerkiksi urheiluvälineitä, musiikki-instrumentteja, kamerajalustan tai askartelutarvikkeita. 

Muista: Kirpputorilla ostaminen on myös ympäristöteko. Kun ostat käytettyjä tavaroita, vähennät uusien tavaroiden tuotannosta aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Älä unohda keventää kotisi tavarapaljoutta tuodessasi uutta tavaraa sisään. 

Auton kiillotuskone ja kirja kirpparilta!
Kirpputorit tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia löytöihin ja seikkailuihin. Käytä harkintaa, ole luova ja nauti löytämisen riemusta! Ja jos joskus ostat kirjan, joka ei miellytä, voit aina viedä sen kirjaston kierrätyskirjojen hyllyyn, josta sen voi vaihtaa toiseen ehkä kiinnostavampaan. 

Kommentoi omista kokemuksistasi?

11.7.24

Puiden puolesta

Mutta sammalta vastaan!

Pihassa seisoo komea taalainmaankoivu, ja paljon muita puita. joiden varjossa olemme asuneet monia leppoisia vuosia.  Puiden oksat kaartuvat osin jopa katon ylle ja tarjoavat suojaa paahteelta. Mutta samalla ne tuovat mukanaan myös kutsumattoman vieraan: sammaleen.

Talon ja erillisen autotallin tiilikatolla on jo kerros vihreää peitettä, ja se näyttää entistäkin surullisemmalta koivun vihreän lehvästön vieressä. Tiedän, että sammal on luonnon osa ja sillä on tärkeä rooli ekosysteemissä. Mutta katolle se ei ole toivottu vieras. Se pitää kosteutta ja varmaankin vaurioittaa ajan  saatossa tiilien pintaa.

Mitä minun pitäisi tehdä? Kaataako puita, jotta aurinko pääsee paremmin porottamaan katolle ja sammal kuolee? Vai yritetäänkö puhdistaa kattoa hellävaraisesti ja samalla suojella pihapuita?

Päädyin ratkaisuun, joka pyrkii löytämään tasapainon luonnon ja ihmisen tarpeiden välillä. Vävy puhdisti kattoa Bio-sammaleenpoistoainetta käyttäen ja ohjeita noudattaen, jotta ei vahingoita ympäristöä. Siitä kiitos hänelle, koska itse en katolle kykene. Leikkaan puiden oksia syksyllä, jotta aurinko pääsee paremmin katolle. Samalla varon vahingoittamasta puita niiden runkoa ja oksia. 

Tulevaisuus näyttää, onko ratkaisu toimiva. Toivon, että sammal katoaa katolta ja pihapuut saavat jatkaa elämäänsä. Ehkä jonain päivänä löydän vieläkin paremman ratkaisun, joka kunnioittaa sekä luontoa että ihmisen tarpeita.

Olen pohtinut puiden ja sammaleen välistä suhdetta. Se on monimutkainen kysymys, jolla ei ole helppoa vastausta. Tässä on itse löydettävä tasapaino, joka toimii omassa luonnon läheisessä pihassa ja omassa elämässämme.


10.7.24

Heinäkuun kuvauskohteita:

 Inspiraatiosta kuviksi 

Valokuvauksen harrastajana tiedät varmasti tunteen, kun aiheet tuntuvat katoavan tyhjyyteen. Kesän kauneus on kuitenkin kaikkialla ympärillämme, odottaen vain löytöjä ja kuvaajan toimia. Tässä annan sinulle 15 kesäistä kuvauskohdetta, joista minä ja sinä voimme ammentaa inspiraatiota lähipäivien photowalk kuvausmatkalle.

1.Ne tavanomaiset: Auringonnousu ja auringonlasku. Ikuista auringon kultaiset sävyt noustessa tai laskiessa. Voit kuvata maisemaa, vesistöjä tai jopa ihmisiä siluettien muodossa.

2. Kastepisarat: Heinäkuussa aamun kostean ruohon kastepisarat kimmeltävät auringonvalossa kuin timantit. Lähikuva voi vangita nuo luonnon pienet ihmeet.

3. Puiden lehvästön läpi siivilöityvä valo: Kävele metsässä tai puistossa ja kuvaa auringonvaloa  puiden lehvästön lävitse, miten valo siivilöityy maahan. Voit kokeilla eri kuvakulmia ja valotusasetuksia.

4. Viljapelto kesätuulessa: Ikuista liikkeen ja auringonsäteiden leikki ja poutapilvien varjot pellolla. Voit kokeilla myös panoraamakuvaa tai ota videokuvaa.

5. Sateenkaari sateen jälkeen: Sateenkaari on värikäs luonnonilmiö, jonka voi ikuistaa monella eri tavalla. Voit kuvata sitä maiseman osana, vesipisaroissa tai jopa heijastuman järven pinnalla.

6. Linnut:  Linnut tarjoavat hyvän aiheen valokuvaukselle. Voit kuvata niitä lentämässä, pesässään tai ruokkimassa poikasiaan. Lintukuvauksessa on pidemmästä polttovälistä etua.

7. Makrokuvia kukista: Kesä on täynnä kauniita luonnonkukkia, joista voit kuvata lähikuvia tai tyypillisiä laji kuvia. Kokeile eri kuvakulmia ja valotusasetuksia saadaksesi upeita yksityiskohtia esille. Käytä jalustaa tai muuta tukea. 

8. Hyönteiset: Kaikki hyönteiset ovat kiehtovia ekosysteemille tärkeitä olentoja, joista voi kuvata lähikuvan. Voit yrittää ikuistaa ne luonnollisessa elinympäristössään tai makrokuvaus asetuksilla.

9. Eläimet: Kesällä luonto on täynnä elämää. Voit kuvata pääskysiä, oravia, jäniksiä tai muita eläimiä, joita kohtaat lähiympäristössä.

10. Uimarannat: Ikuista ihmisten iloisia hetkiä uimarannalla. Voit kuvata auringonottajia, uimareita tai leikkiviä lapsia.

11. Lasten leikit: Lasten leikit ovat täynnä iloa ja spontaaniutta. Voit ikuistaa heidän leikkinsä puistossa, rannalla tai omalla pihamaalla.

12. Vanhat rakennukset ja historialliset kohteet: Kesä on hyvää aikaa tutustua lähiympäristön vanhoihin rakennuksiin ja historiallisiin kohteisiin (Ulkomuseot). Voit kuvata niitä eri valaistusolosuhteissa ja kokeilla erilaisia kuvakulmia ja yksityiskohtia.

13. Kaupunkinäkymät: Kesäkaupungissa on oma ainutlaatuinen tunnelmansa. Voit kuvata ihmisiä julkisilla paikoilla, kävelemässä kaduilla, puistoja, kahviloita sekä arkkitehtuuria.

14. Ruokailu ulkona: Kesällä monet ihmiset nauttivat ruoanlaitosta ja syömisestä ulkona. Voit kuvata grillijuhlia, piknikkejä tai ihmisiä ravintoloiden terasseilla.

15. Iltavalaistus: Kesäiltojen valo on ainutlaatuinen ja tunnelmallinen. Voit kuvata kaupunkinäkymiä, katukuvia, maisemia tai jopa ihmisiä iltavalaistuksessa.

Muista:

Voit soveltaa näitä kuvauskohteita eri säätiloihin. Esimerkiksi sateenkaaren voi kuvata sateen jälkeen, auringonnousun pilvisessä säässä ja kukkia auringonpaisteessa tai sateessa. Kameran voi suojata sateelta muovipussilla, sateenvarjolla tai kaupallisella sadesuojalla.

Kokeile rohkeasti erilaisia kuvauskulmia ja valotusasetuksia. 

9.7.24

Äänikirjojen pauloissa: 333 kirjaa ja nälkä jatkuu

Kirjojen sivujen kahinaa korvakuulokkeissa, kiehtovia tarinoita ja elämyksiä jokaiselle päivälle –äänikirjat ovat valloittaneet täysin minut. En edes halua kuvitella elämää ilman tätä fiksaatiotani. Katsoin tänään lainaushistoriaani ja hämmästyin: 333 teosta olen ahminut! Vanhin laina on päivätty 19.6.2021, ja sitä aikaisemman historian olen vahingossa poistanut.

Tarkoittaa se että 333 kirjaa kuunneltu 1124 päivässä, eli kuuntelen noin kaksi kirjaa viikossa, tai 10 kirjaa kuukaudessa ja reilut 100 kirjaa vuodessa. Vauhti sopii minulle täydellisesti, enkä halua siitä tinkiä. 

Mutta mitä ihmettä oikein kuuntelen? Älä pelästy, en aio tylsyttää sinua listaamalla kaikkia teoksia – vaikka lainaushistoriasta se olisikin kopioitavissa. Voin kuitenkin paljastaa, että kirjallinen makuni on hyvin monipuolinen. Elämäkerroista runoihin ja niiden välille mahtuu valtava kirjo erilaisen kirjallisuuden genrejä.

Tämän viikon listalla ovat:

  • Näkymätön valtakunta: miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieltämme ja tulevaisuuttamme / Sheldrake, Merlin
  • Sinun tähtesi täällä: vuodet presidentin puolisona / Haukio, Jenni
  • Ranska, Macron ja minä / Petäistö, Helena

Nämä ovat vain pintaraapaisu siitä suuresta äänikirjamaailmasta, johon voi uppoutua päivä päivältä. Ja tiedätkö mitä? Haluan lisää! Uusia tarinoita, uusia elämyksiä, uusia maailmoja. Äänikirjapoluilla kulkijan vaihteleva matka jatkuu...

8.7.24

Sanat unohtuvat, tunteet muistuvat.


Bloggaajan elämää värittää usein tietty ironia: sanojen voima ja ajatusten vangitseminen, myös ohikiitävät ilon hetket, jotka katoavat kuin vesi sorakasaan. Ihmiset saattavat lukea sanoja, he voivat katsoa kuvia, mutta harvoin he muistavat niitä yksityiskohtaisesti. He unohtavat yksityiskohdat, lauseet, jopa koko tarinan. Mutta on yksi asia, jota he eivät koskaan unohda on tunne, jonka teksti herättää lukijassa.

Tunteet ovat kuin taikasanat, jotka piiloutuvat kuvien ja tekstin taakse. Ne voivat olla iloa, surua, vihaa, rakkautta, nostalgiaa tai mitä tahansa muuta inhimillistä tunnetta. Se on se kipinä, joka sytyttää sielun ja saa heidät tuntemaan olonsa eläväksi.

Ja minä, nöyrä valokuvaaja, olen tyytyväinen siihen. Vaikka he eivät muista nimiä tai päivämääriä, he muistavat tunteen. He muistavat hetken, jolloin he hymyilivät, kun tarina kosketti heitä, tai kyyneleen, joka vierähti heidän poskelleen, kun he tunsivat olonsa iloiseksi tai surullisiksi lukemisen jälkeen.

Se on kuin tarina jättäisi pienen lahjan, jota seuraajat kantavat sydämessään. Lahja, joka ei haalistu ajan myötä, vaan kasvaa ja muuttuu tunteiden ja kokemusten myötä.

Ehkä jonain päivänä palaat teksteihin ja kuviin, sitten ehkä ymmärrät paremmin, mistä tunteet tulivat. Saatat löytää uusia merkityksiä ja tulkintoja, joita et aluksi huomannut. Mutta tiedän, että tärkeintä on tunne, joka lukiessa heräsi. Se tekee kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta merkityksellistä.

Joten jatkakaa lukemista ja katsomista, hyvät seuraajat. Vaikka ette muistakaan kaikkea, mitä kirjoitan ja kuvaan, toivon, että tunnette jotain. Toivon, että sinä löydät jotain, joka koskettaa, joka saa sinut ajattelemaan, tuntemaan. Ja jos teet niin, blogi on täyttänyt tehtävänsä.

7.7.24

Temu.fi tyytyväinen asiakas —eläkeläisen kokemuksia

Olen tyytyväinen Temun asiakas, koska olen tehnyt sieltä useita ostoksia edulliseen hintaan – yhteensä jo satoja euroja. Olen hankkinut sieltä pääasiassa valokuvaustarvikkeita, ja olen ollut erittäin tyytyväinen niiden laatuun ja hintaan.

Silikoniset objektiivinsuojat Temusta

Erityisen iloinen olen ollut siitä, että olen löytänyt Temusta edullisia korvaavia tuotteita menettämilleni objektiivin suojuksille. Suomalaiset fotokaupat veloittavat niistä usein törkeästi, kun taas Temusta sain neljä silikonista suojusta vain 6,81 eurolla! Vastaava tuote maksaa Google haun mukaan suomalaisessa verkkokaupassa 19,90 euroa/kappale +postikulut.

Temu-tilauksissani on ollut vain kaksi tuotetta, jotka olen joutunut palauttamaan. Toinen oli väärä tuote ja toinen liian pieni kenkäpari. Palautukset sujuivat helposti ja rahat palautettiin nopeasti.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että Temun kaltaisten kiinalaisten verkkokauppojen käyttöön liittyy myös riskejä. Lehtiuutisten mukaan EU suunnittelee tuontitullien käyttöönottoa, mikä voi nostaa hintoja tulevaisuudessa. Toimitusajat Kiinasta voivat olla pitkiä (10 vrk +/-), ja tuoteturvallisuus ja laatu eivät välttämättä ole aina parhaalla tasolla.

Vaikka olenkin tyytyväinen omiin Temu-kokemuksiini, kannustan silti tukemaan myös kotimaisia verkkokauppiaita. Heillä on usein vähän nopeammat toimitusajat, ehkä parempi asiakaspalvelu ja varmempi tuotelaatu.

On kuitenkin hienoa, että Temun kaltaiset verkkokaupat tarjoavat kuluttajille vaihtoehtoja ja lisäävät kilpailua markkinoilla. Tämä voi toivottavasti pakottaa myös suomalaiset verkkokaupat muuttamaan toimintatapojaan ja parantamaan kilpailukykyään.


6.7.24

Sähköiset ratsut

Siististi pysäköity

Kuumalla kadulla, kivellä kovalla,
seisovat rivissä, sähköiset ratsut.
Vihreät kulkuneuvot, odottavat kuskiaan,
seikkailuun kutsuvat, kaupunkiin tai maalle.

En ole kokeillut, ehkä jätän kokeilematta,
vaikka houkutus kutsuu, estää järjen jarrutus.
Iso, kömpelö vanha mies, tasapainoni pelkään menettäväni,
sähköisen ratsun vauhdissa kaatuvan.

Jalat maassa, kädet ohjaustangossa,
potkaisu riittää, josta meno alkaa.
Tuuli hiuksissa, aurinko kasvoilla,
tie avautuisi, uusia kokemuksia karttuisi.

Ei bensiinin hajua, ei melua,
vain hiljainen hurina ja renkaiden suhina.
Ympäristöystävällinen kulkuneuvo,
nuorten kaupunkilaisten uus ystävä.

Ihmettelen sitäkin, kun kuvassa siististi rivissä,
todellisuudessa usein hujan sekasin, ojassa tai puskissa.
Mutta sähköiset ratsut, vapauden symboli,
niillä voi mennä minne tahansa, milloin tahansa. Kauppaan, kirjastoon, puistoon tai rannalle,mahdollisuudet rajattomia, vauhti huumaava.

Minä pelkään, tunnustan sen rehellisesti,
mutta ehkä jonain päivänä uskallan kokeilla,
kunhan rohkeutta lisää kerään.
Ehkä?

5.7.24

Villiyrttien lumoava maailma avautuu kesällä

Tuomiojärven rannan läheisyydessä sijaitseva Ravintolakoulu Primuksen ympäristö tarjoaa yllätyksen luonnon ystäville: Villiyrttipuiston. Tämä ainutlaatuinen keidas kutsuu tutustumaan luonnon monimuotoisuuteen ja herkullisten villiyrttien tunnistamiseen.

Vaikka puiston malli kasveista voi ottaa vain muutaman lehden tunnistusta varten, varsinainen kerääminen on tehtävä vapaasta luonnosta. Onneksi nämä ravitsevat aarteet ovat helposti löydettävissä lähes kaikkialta. Muista kuitenkin olla tarkkana: tunnistus on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältetään myrkyllisten tai haitallisten kasvien kerääminen. Jyväskylän kaupungin ansiosta meillä on nyt tämä hyvä havaintoalue, joka auttaa meitä tutustumaan luonnon tarjoamiin herkkuihin.

Vuohenputki, poimulehti, voikukka, mesiangervo, nokkonen ja maitohorsma ovat vain muutamia esimerkkejä luonnon antimista, joita kesäinen Suomi tarjoaa runsaasti. Yrttejä voi nauttia tuoreina, ryöpättyinä ja pakastettuina tai kuivattuna hyötykasvikuivurilla. Näin varmistat, että talven vitamiinivarastot tulevat täyteen. Vaikka parhaat aromit löytyvät alkukesästä, mutta kerääminen  onnistuu läpi kesän.

Löysin myös kiehtovan blogin nimeltä "Luonnonyrttien taikaa" (https://sinforina.webnode.fi/). Vaikka en ole vielä ehtinyt syventyä sen yrttitietopankkiin, aion ehdottomasti tehdä sen pian. Netti pursuaa tietoa luonnon yrteistä, ja se onkin erinomainen resurssi kaikille, joita kiinnostaa luonnonkasvien monipuolinen käyttö.

Suomalaiset luonnonyrtit ovat paitsi terveellisiä myös edullisia ja helppoja lisätä omaan pihaan kasvamaan tai kerätä luonnosta ruoka- ja mauste tai tee varastoon. Mikset siis ottaisi askelta kohti luonnon tarjoamia herkkuja ja kokeilisi villiyrttien kiehtovaa maailmaa? Se on paitsi mielenkiintoista, myös hyödyllistä ja maukasta!

Kommentoi omia kokemuksiasi villiyrttien keruusta ja käytöstä!

4.7.24

Muutosten aallokossa: Selviytymisopas

"Muutos on ainoa vakio!" totesi Herakleitos jo n. 2500 vuotta sitten. Ja totta se on: katso vaikka ulos ikkunasta. Sää vaihtelee jatkuvasti, ja ilmastonmuutos uhkaa planeettaamme. Myös galaksit ovat jatkuvassa liikkeessä, ja jopa mustissa aukoissa tapahtuu muutoksia.

Yritysmaailman uutiset tulvivat tietoa muutoksista – pienistä yrityskaupoista valtaviin fuusioihin, ne ovat arkipäivää. Työntekijät ovat näiden muutosten pyörteissä, joutuen sopeutumaan uusiin työtehtäviin ja toimintatapoihin. Itse olen pyrkinyt lähestymään muutoksia myönteisellä asenteella, sillä se helpottaa sopeutumista väistämättömiin uudistuksiin. Vaikka työnkuva saattaa muuttua ja vanhat tavat menettävät merkityksensä, muutoksiin on mahdollista vaikuttaa, jos niitä ei vastusteta jyrkästi. Joustava ja sopeutumiskykyinen ote uuteen on usein avainasemassa, kun työympäristö ja toimintatavat muuttuvat vauhdilla.

Politiikan kentällä, jota seuraan hieman hajanaisesti, tapahtuu melkoisia mullistuksia. Joillakin toimijoilla on vahvoja mielipiteitä myös ulkopolitiikasta, vaikka edes kokenut kenraali ei ilmeisestikään aina ajattele samalla aaltopituudella oman kansan tai suurvaltojen kanssa. Vaikka heidän mielipiteensä voivatkin olla osittain totta, olisi ehkä viisaampaa harkita niitä tarkemmin ennen kuin ne päätyvät median ja kansan tulkittaviksi. Suomi on pieni pelinappula maailmanpolitiikan myrskyisillä vesillä, ja jopa USA:n presidentinvaali voi vaikuttaa maamme kansainvälisiin suhteisiin.

Vanhuus tuo mukanaan muutoksia, joista yksi on kipujen lisääntyminen. Eilen kipeä jalka voi tänään olla entistäkin kipeämpi. Tärkeintä on kuitenkin sopeutua ja pysyä liikkeessä. Paikalleen jämähtäminen pahentaa vain särkyjä, joten nyt on aika nousta ja liikkua! 

Liikunta esimerkiksi jooga pitää kehon notkeana ja auttaa jaksamaan arjen askareissa. Se voi olla myös hauskaa ja sosiaalista, kunhan löytää itselleen sopivan tavan venytellä. Kannustan kaikkia nuoria ja vanhuksia liikkumaan omien kykyjensä ja mieltymystensä mukaan. Se on investointi omaan hyvinvointiin ja parempaan elämänlaatuun.

"PhotoWalk" valokuvakävelyllä asfaltti erämaassa, voi kuvata luonnonkasveja. Rauhallista liikuntaa ja samalla palauttaa mieleen ehkä unohtuneita kasvinnimiä! Kuvassa mm. saunakukkaa, tuota peltojen haitallista rikkakasvia! 


3.7.24

Mikä resoluutio?

Minkä resoluution minä todella tarvitsen? Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, koska se riippuu täysin yksilöllisistä tarpeista ja kuvaustyylistä.

Nikon Z 6 II

Tällä hetkellä käytän pääasiassa Nikon D5300 ja D7200 kameroita, molemmissa 24 megapikselin kenno, joka riittää kaikkiin minun tarpeisiin. Minulla on myös Nikonin Z 6 II, 24,5 megapikselin täysikokoinen peilitön kamera. Vaikka uudemmissa kamera malleissa on huomattavasti enemmän pikseleitä, en henkilökohtaisesti näe tarvetta niille. Houkuttelevasta pikselimäärästään huolimatta harrastekuvaajien käytännön hyödyt ovat kyseenalaisia ja pokkarilla ja puhelimella saa hyviä kuvia.

Resoluution edut ja haitat:
Korkea resoluutio tarjoaa etuna mahdollisuuden rajata kuvia ilman merkittävää laadun heikkenemistä. Maisemakuvauksessa se voi ottaa uskomattoman yksityiskohtaisia ​​kuvia. Suuret tulosteet hyötyvät korkeasta resoluutiosta.

Suuret tiedostot vievät kuitenkin paljon tallennustilaa ja lisäävät käsittelyaikaa. Lisäksi kameran hinta nousee resoluution kasvaessa. Useimmissa tapauksissa 20-30 megapikseliä on enemmän kuin tarpeeksi valokuville, jotka jaetaan verkossa tai tulostetaan kohtuullisen kokoisena.

Kameran resoluutio riippuu yksilöllisistä tarpeista. Harkitse tarkkaan, kuinka paljon hyötyä korkeasta resoluutiosta sinulle on, ja vertaa sitä kuvan tiedostokokoon, -käsittelyaikaan ja kameran hintaan. On tärkeämpää valita kuvaustyyliin ja budjettiin sopiva kamera sen sijaan, että keskittyisit pelkästään megapikseleihin.

Valokuvaajia olemme melkein jokainen

 Aloita tarinasta
"Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa"! Ennen kuin alat kuvata, unohda hetkeksi kaikki tekniset asiat. Tärkeintä on tarina ja kuvan tarkoitus. On hyvä aloittaa tutustumalla paikkaan ja jos otat muotokuvaa henkilöstä tai kuvaa lemmikistä, on hyvä aloittaa tutustumalla kuvattavaan. Harrastaja työskentelet eri tavalla kuin ammattivalokuvaaja, mutta ei haittaa, jos käytät ammattimaista lähestymistapaa kuvauskohteisiisi.

Jokaisella kuvalla on viesti ja mahdollisesti tavoite
Mitä haluat viestiä kuvillasi sosiaalisessa mediassa? Onko se valokuvaajan luovuutta vai jotain muuta? Avoimuus on tärkeää. Mitä paremmin valokuvaaja tuntee kohteen, sitä mielenkiintoisempi kuva yleensä on. Kun kaikki on tuttua, on myös helpompi keksiä ja käyttää luovia ideoita.

Kenelle otan nämä kuvat?
Enimmäkseen vain itsellesi, kuvat jäävät omalle koneellesi, mutta ehkä ne päätyvät jollekin sosiaalisen median kanavalle. Voisiko joku katsoa niitä joskus? Jotkut sukulaisista saattavat arvostaa kuviani, mutta myös joku omasta ikäryhmästä sosiaalisessa mediassa saattaa olla kiinnostunut. Luontoteemat voivat olla mielenkiintoisempia kuin muotokuvat.

Aiheen ja ympäristön valinta
Otanko kuvia luonnossa vai kaupungissa? Mitä sijainti kertoo, kuvaanko kasveja luonnossa vai katumaisemia vilkkaassa kaupungin keskustassa? Valokuvaajana olet tavallaan itseoppinut taidevalokuvaaja, joten sekin voi vaikuttaa ympäristön valintaan.

Kuvien sävy ja luonne
Tumma tai vaalea, luonnollinen tai järjestetty, luonnonvalo tai salama, nopeasti napattu tai huolella luotu. Kellonaika kuvien ottamiseen vaihtelee samoin, kuin sääolosuhteet. Sääennusteet ovat tärkeitä valokuvaajille. Omaa tuttua tyyliä on hyvä käyttää, mutta myös näkökulmaa ja kuvakulmaa kannattaa olla valmis muuttamaan, sillä tavanomaisesta tyylistä poikkeamalla oppii.


2.7.24

Kaikki mielipiteet eivä ole totta


Yksi päivän kuumista aiheista on Pekka Toverin lausunto: "Suomi on sodassa Venäjää vastaan." Tämä lausunto yllätti minut, koska en usko sen olevan totta. Kuitenkin poliitikon mielipide saa minut ajattelemaan, sillä lausunnon taustalla on syitä, sillä siellä jossain tapahtuu outoja asioita.

Mielemme käsittelee vain osan saamastamme tiedosta, mutta näin vahva lausunto on hämmentävä, jopa pelottava, sillä jos tämä asia jatkuu, se voisi aiheuttaa lisää vaaraa, ainakin pelkoa.

Kaikenlaisella vihalla on seurauksensa. Se voi johtaa luottamuksen menettämiseen poliitikkoja kohtaan, mediaan tai johonkin muuhun...

Valitut sanat voivat saada aikaan merkittäviä muutoksia ihmisten käyttäytymiseen. Emme tiedä, mikä on totta. Se muistuttaa minua vanhasta tarinasta sammakoista, jotka putosivat kerma kirnuun. Vain yksi niistä selvisi hengissä, kun muut valittivat kohtalostaan ​​ja lopulta hukkuivat. Yksi sammakko potki voimakkaasti luovuttamatta, ja se selvisi, koska kerma saostui voiksi. Se selvisi, koska se oli kuuro, eikä antanut periksi kuten muut.

Joskus se, mitä kuuntelemme tai luemme ensimmäisenä aamulla, voi määrittää koko päivän. Ihmettelen ja kysyen, pitääkö paikkansa, että meidän ei pitäisi kuunnella uutisia, vaan olla kriittisiä mediaa kohtaan omalla tavallamme.  

1.7.24

Rasittavaa vai riemukkaasti tarttuvaa?

 HK:n laulavat mainokset ovat olleet osa suomalaista mediakulttuuria jonkin aikaa. Tarttuvat sävelet ja toistuvat laulut ovat jääneet monille mieleen, mutta samalla ne ovat herättäneet myös vastareaktioita. Minä koen nuo mainokset ärsyttävinä ja verenpainetta nostavina, ehkä taas jotkut toiset pitävät niitä hauskoina ja piristävinä, kuten kaverini Usko!

Mainosten vaikutus on yksilöllinen. Se, mikä ärsyttää minua, voi jäädä toisen mieleen iloisena rallina. On myös mahdollista, että mainosten herättämät tunteet ovat sidoksissa muihin tekijöihin, kuten omiin kokemuksiin tai mieltymyksiin.

Koska HK:n laulavat mainokset nostavat minun verenpainettani, voin kokeilla muutamia asioita:

  • Vähennän mainoksille altistumista: Voin vaihtaa kanavaa mainosten aikana tai poistaa mainokset käytöstä suoratoistopalveluissa, jos se on mahdollista.

  • Vaihdan näkökulmaa ja keskityn mainosten hauskoihin puoliin: Yritän löytää huumoria mainosten sanoista tai hahmoista. Minulla ei ole mitään moitittavaa HK: tuotteista.

  • Kuuntelen usein rauhallista musiikkia ja teen rentouttavia jooga-harjoituksia stressin lievittämiseksi.

On tärkeää muistaa, että mainosten tarkoituksena on herättää huomiota ja myydä tuotteita. Mainos saa minut reagoimaan voimakkaan kielteisesti, siinä se on jo osittain onnistunut, sillä minä taidan siirtää kulutukseni ATRIA-tuotteisiin vain HK:n ärsyttävän mainonnan vuoksi.

Lopulta on itse päätettävä, miten suhtaudun laulaviin mainoksiin. Koska ne ärsyttävät, voin välttää niitä. Jos taas pitäisin niistä, ehkä nauttisin niistä! Muistan kuitenkin, että liiallinen altistuminen mille tahansa ärsykkeelle voi olla haitallista, joten on hyvä välttää myös joidenkin mainosten katselua.

Onko sinulla kokemuksia HK:n laulavista mainoksista? Miten ne ovat vaikuttaneet sinuun?