5.7.24

Villiyrttien lumoava maailma avautuu kesällä

Tuomiojärven rannan läheisyydessä sijaitseva Ravintolakoulu Primuksen ympäristö tarjoaa yllätyksen luonnon ystäville: Villiyrttipuiston. Tämä ainutlaatuinen keidas kutsuu tutustumaan luonnon monimuotoisuuteen ja herkullisten villiyrttien tunnistamiseen.

Vaikka puiston malli kasveista voi ottaa vain muutaman lehden tunnistusta varten, varsinainen kerääminen on tehtävä vapaasta luonnosta. Onneksi nämä ravitsevat aarteet ovat helposti löydettävissä lähes kaikkialta. Muista kuitenkin olla tarkkana: tunnistus on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältetään myrkyllisten tai haitallisten kasvien kerääminen. Jyväskylän kaupungin ansiosta meillä on nyt tämä hyvä havaintoalue, joka auttaa meitä tutustumaan luonnon tarjoamiin herkkuihin.

Vuohenputki, poimulehti, voikukka, mesiangervo, nokkonen ja maitohorsma ovat vain muutamia esimerkkejä luonnon antimista, joita kesäinen Suomi tarjoaa runsaasti. Yrttejä voi nauttia tuoreina, ryöpättyinä ja pakastettuina tai kuivattuna hyötykasvikuivurilla. Näin varmistat, että talven vitamiinivarastot tulevat täyteen. Vaikka parhaat aromit löytyvät alkukesästä, mutta kerääminen  onnistuu läpi kesän.

Löysin myös kiehtovan blogin nimeltä "Luonnonyrttien taikaa" (https://sinforina.webnode.fi/). Vaikka en ole vielä ehtinyt syventyä sen yrttitietopankkiin, aion ehdottomasti tehdä sen pian. Netti pursuaa tietoa luonnon yrteistä, ja se onkin erinomainen resurssi kaikille, joita kiinnostaa luonnonkasvien monipuolinen käyttö.

Suomalaiset luonnonyrtit ovat paitsi terveellisiä myös edullisia ja helppoja lisätä omaan pihaan kasvamaan tai kerätä luonnosta ruoka- ja mauste tai tee varastoon. Mikset siis ottaisi askelta kohti luonnon tarjoamia herkkuja ja kokeilisi villiyrttien kiehtovaa maailmaa? Se on paitsi mielenkiintoista, myös hyödyllistä ja maukasta!

Kommentoi omia kokemuksiasi villiyrttien keruusta ja käytöstä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!