31.7.24

Tuhottu filmirulla

Tuhottu värifilmi

Oletko koskaan miettinyt, miksi filmirullat näyttävät aina niin salaperäisiltä? Ne ovat kuin pieniä aikakapseleita, jotka odottavat avaamistaan. Mutta tiesitkö, että niissä on myös muutamia yksityiskohtia, jotka saattavat yllättää!

Olet varmasti huomannut, että 35mm filmin reunoissa on pieniä reikiä. Tiesitkö, että nämä reiät eivät ole vain koristeeksi? Ne auttavat kameraa seuraamaan, missä kohdassa filmirullaa ollaan ja saavat sen siirtymään tasaisesti ruutu kerrallaan. Ilman näitä reikiä kuvat olisivat päällekkäin.

Tätä kuvan filmirullaa ei ole kehitetty, ehkä se ei ole ollut koskaan kamerassa. Sen emulsiopinnalla näkyy keltaista väriä. Keltainen väri johtuu siitä, että valolle altistunut hopea muuttuu keltaiseksi metallisuolaksi. Se on siis ihan normaali osa valottunutta filmiä.

Filmit ovat erittäin herkkiä valolle. Siksi ne on aina pidettävä täysin pimeässä, kun niitä säilytetään. Jos hallitsematonta valoa pääsee filmirullalle, filmi/kuvat ovat pilalla, kuten tässä auki repäistyssä filmissä. On monia syitä siihen, miksi analoginen kuvaaminen vaatii enemmän tietoa, taitoa ja kärsivällisyyttä, kuin digikuvaaminen. Vuosien tauon jälkeen taas valmistetaan uusia nykyaikaisia filmikameroita.

Filmirullat ovat täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Niiden reiät (perforointi) auttaa kameraa. Filmi on erittäin herkkiä valolle. Vaikka digikamerat ovatkin vallanneet maailman, filmirullat säilyttävät edelleen oman viehätyksensä.

Pari kysymystä:

Oletko kuvannut filmille
Mikä on parasta filmille kuvaamisessa?


1 kommentti:

  1. Olen kuvannut kauan sitten. Eipä oikein mikään puollustaisi sillä kuvaamiseen, koska hinta on liian kallis ja lopputuloksen näkeminen kestää liian kauan!

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi!