24.7.24

Vanha ukko joogaa taas

Kuvituskuva
Vanhus joogamatolla ei todellakaan ole tyypillinen näky, myönnän. Mutta kun kuntosalilla käyminen alkoi tuntua raskaalta ja keho kaipaa jotain hellävaraisempaa, oli aika pyyhkiä pölyt pois vanhasta joogamatosta ja palata lukemaan muutamaa joogakirjaa. Olen harjoitellut joogaa 70-luvulta lähtien, ja se on aina tuntunut hyvältä. Välillä on ollut taukoja, mutta ehkä jooga sopii myös tähän elämänvaiheeseen?

Uudelleen aloittaminen oli aluksi hieman vaikeaa. Lihakseni olivat jäykät ja tasapaino horjuva. Mutta vähitellen asiat alkoivat sujua. Jooga osoittautui yllättävän tehokkaaksi tavaksi venyttää lihaksia ja hoitaa kehoa. Ja mikä parasta, se oli henkisesti virkistävää. Jooga auttaa minua rentoutumaan ja keskittymään hetkeen.

Miksi jooga sitten voi korvata kuntosalin? Minun on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Se riippuu todennäköisesti paljon kuntotasosta ja tavoitteistasi. Jos haluat kasvattaa lihaksia ja tehdä intensiivisiä harjoituksia, kuntosali on luultavasti parempi vaihtoehto. Mutta jos haluat parantaa kehon ylläpitoa, joustavuutta ja rentoutumista, ja lisätä keskittymiskykyä jooga on erinomainen valinta. Ehkä se voi jopa auttaa pitämään mielen terävänä.

Kaikille 70-vuotiaille ja vanhemmille miehille (ja tietysti myös naisille) suosittelen joogan kokeilemista! Miksi? Koska se on helppoa, tehokasta ja sopii kaikille kuntotasoille. Ja mikä parasta, se voi tuoda elämääsi paljon iloa ja lisätä elinvoimaa.

Vanha mies kammarissaan joogamatolla saattaa olla hieman hassu näky, mutta se on myös todiste siitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä jatkaa harrastusta. Jooga sopii meille, ja se voi tuoda paljon hyvää sinunkin elämääsi.

Hatha-joogaa varten tarvitset seuraavat varusteet:

  • Joogamatto on välttämätön pehmustamaan lattiaa ja antamaan pitoa harjoituksen aikana. 
  • Joogaharkot tai tyynyt ovat hyödyllisiä, koska tarvitsen apua asentojen säätämisessä vartalolleni sopivaksi. 
  • Joogatessa on tärkeää pukeutua mukaviin ja joustaviin vaatteisiin, jotka eivät rajoita liikkumista. 
  • Juo vettä ennen, harjoituksen aikana sekä sen jälkeen, jotta ei synny nestevajausta.
  • Hathajooga on rentouttavaa ja meditatiivista, siksi annan itseni uppoutua harjoitukseen ja nauttia kokemuksesta.
  • Bt-kuulokkeita käytän keskittyäkseni harjoitukseen kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia tai meditaatio-ohjeita.
  • Torkkupeittoa voi käyttää pehmentämään lattiaa istuma-asennoissa tai lämmittämään kehoa harjoituksen jälkeen. 

    Ikä ei estä.
    Keho saa jäntevyyttä,
    hengitys virtaa!

Tärkeintä on aloittaa harjoitus AINA avoimella ja positiivisella mielellä. 


1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!