22.7.24

Miksi kerron?

 Miksi se on tärkeää

Ihmiskunnassa kaikki olemme tarinankertojia. Jo ammoisista ajoista lähtien olemme jakaneet kokemuksia, kuten Mooses apostolit jne.  Kaikki unelmien ja pelkojamme tarinoiden muodossa. Nuotion ääressä, vuorella kivitauluin, luolan seinillä, kirjoissa ja elokuvissa - tarinat elävät ja hengittävät, kietomalla meidät kiehtovaan maailmaan. Mutta mikä on tarinan ydin? Miksi kaikki tuntuu olevan tarinankerrontaa? 

Tarina on kuin ikkuna toiseen maailmaan, se voi olla totta tai keksittyä, mutta se koskettaa meitä aina jollain tasolla. Se voi viihdyttää, opettaa, herättää tunteita tai tarjota lohtua. Tarinat auttavat meitä ymmärtämään itseämme ja ympäröivää maailmaa paremmin. Ne antavat meille mahdollisuuden samaistua toisiin ihmisiin ja kokea erilaisia näkökulmia. Mutta tarinat jotka tallennetaan sähköisesti; säilyvätkö ne, kuten ammoisina aikoina tehdyt pergamentti rullat? 

Mutta kaikki kerrottu ei ole tarinaa. Tarinankerronta on taitoa, joka vaatii rakenteen, juonen ja hahmoja, jotka herättävät lukijan tai kuulijan mielenkiinnon. Se on kuin matka, jolla on selkeä alku, keskikohta ja loppu. Matkalla kohtaamme haasteita, yllätyksiä ja käänteitä, jotka pitävät meidät otteessaan ja janoavat lisää.

Tarinan tehtävä on monipuolinen. Se voi viihdyttää ja rentouttaa, mutta se voi myös avata silmämme uusille asioille ja auttaa lukijaa/kuulijaa oppimaan virheistä. Tarinat voivat inspiroida toimimaan ja muuttamaan maailmaa. Ne voivat myös tuoda meidät lähemmäs toisiamme ja vahvistaa ihmissuhteita.

Näin eläkeiässä tarinoiden merkitys korostuu entisestään. Kun työelämän kiireet loppuivat, on vihdoin aikaa pysähtyä ja pohtia elämää. Tarinat tarjoavat mahdollisuuden palata menneisyyteen, muistella rakkaita ihmisiä ja kokemuksia. Ne voivat myös auttaa meitä löytämään uusia merkityksiä ja tarkoituksia elämälle.

Tarinat ovat kuin kallisarvoisia lahjoja, joita jaamme toistemme kanssa. Ne rikastuttavat elämää ja tekevät siitä värikkäämpää ja mielenkiintoisempaa. Joten kerro tarinasi, kuuntele muiden tarinoita ja anna niiden lumota ja koskettaa sinua. Jokainen päivä tai hetki on osa elämäntarinaa.

Ihmiskunnassa kaikki ovat tarinankertoja ja tarinat ovat olleet osa elämäämme kautta aikojen. Tarinat voivat lisätä uskoa, opettaa, viihdyttää, inspiroida tai auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja maailmaa paremmin. Tarinankerronta vaatii taitoa ja rakennetta, ja tarinoiden merkitys korostuu erityisen eläkeiässä, kun on enemmän aikaa pysähtyä ja pohtia elämää. Jokainen päivä ja hetki ovat osa elämäntarinaa, joten kerro tarinasi, kuuntele muiden tarinoita ja anna niiden vaikuttaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!