31.1.24

Kuntosali

Pidin melko pitkän talvitauon kuntosalilta, sillä edellinen käynti tapahtui 1. 12 viime vuonna. Tänään tammikuun viimeinen päivä tuo minun taukoni päättyi. Miksi moinen, sillä näistäkin kahdesta kuukaudesta olen maksanut, mutta nämä ovat olleet hyvin kylmää pakkasaikaa, ajaa autolla tai kävellä salille. Nyt uskoisin kylmimmän ajan olevan takana ja aloitan säännölliset käynnit 3 kertaa viikossa. Tauon aikana olen joogannut lähes päivittäin, joten en ole ollut treenaamatta. Edelleenkin joogaan, jotta kehon notkeus- ja nivelten vetreys säilyisivät.

Tänään tuli sähköpostia jäsenyydestä:

Hyvä jäsen,
Olemme päättäneet päivittää hinnastomme 31.1.2024 alkaen. Jäsenen uusi hinta astuu voimaan 1.3.2024 alkaen. Hintamuutos ei vaikuta jäsenyyteesi muutoin. Saat samalla jäsenyydellä myös jatkossa kaikki edut käyttöösi. Muutos koskee toistaiseksi voimassa olevia jäsenyyksiä.

Uusi jäsenhinnasto:

-Eläkeläinen 26,90 €/kk. (vanha 25,90 €/kk) Ensimmäinen lasku uudella hinnalla saapuu helmikuun puolen välin jälkeen. Tämä lasku koskee maaliskuun treenimaksua. Muutos tapahtuu automaattisesti, eikä vaadi toimenpiteitä.
Lämmin kiitos, kun treenaat kanssamme. Huippua, että olet jäsenemme!


30.1.24

Jännite jatkuu

Vaalivimma jatkuu, kunnes toinen kierros päättyy äänestyspäivänä 11. helmikuuta. Stubb ja Haavisto käyvät vastakkain yrittäen houkutella muita ehdokkaita kannattaneiden ääniä. Äänestin Rehniä enkä luovuta vielä ääntäni kummallekaan jäljellä olevista finalisteista.
Meillä on Suomelle presidentti, vaikka en äänestäisi. Kumpikaan ehdokas ei ainakaan toistaiseksi ole onnistunut innostamaan minua, mutta seuraan ehdottomasti keskusteluja ja varmaan muutan mieleni ja käyn täyttämässä äänestyslipun, vaikka en uskokaan tekeväni sitä ihan heti.

En yksinkertaisesti vielä osaa päättää kumpaa heistä äänestän,
joten pidättäydyn puolueettomasti käyttämästä äänioikeuttani, kunnes kantani selviää.

29.1.24

Toinen kierros

Tarvittiinko todella sitä ensimmäistä kierrosta, koska gallupit tiesivät jo tuloksen melko tarkasti. Olisimme voineet helposti säästää aikaa ja rahaa antamalla Stubbin ja Haaviston kilpailla kansan suosiosta kahdestaan. Nyt se toinen kierros on kuin arpajaiset, sillä toinen ehdokkaista saa enemmän ääniä kuin toinen.
Meitä on monia, jotka äänestivät nyt pudonnutta ehdokasta, noin puolet äänioikeutetuista. Minulle on ihan sama, kumpi tulee valituksi. Voisin pidättyä äänestämästä tai äänestää "lumiukkoa" vain käyttääkseni äänioikeuttani, vaikka se ei vaikuttaisi tulokseen.

Tulevat tv-keskustelut ovat varmasti viihdyttävää katsottavaa, mutta selventävätkö ne edes, kumpi ehdokas on paras valinta Suomelle?



28.1.24

Spegulointia

28124 klo 15:30

Noin neljän ja ½ tunnin kuluttua äänestyspaikat suljetaan ja alkaa äänten lasku. Ennakkoäänien tulos julkaistaan heti kahdeksan jälkeen. Ennakkoäänet antavat jo paljon tietoa siitä miten ja ketkä voivat päästä toiselle kierrokselle, jonka tulo on lähes varmaa. Ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei todennäköisesti yllä välittömään voittoon, johon tarvittaisiin yli 50% osuus kaikista äänistä. Ketkä sitten ovat loppukirin parivaljakko?

Suuri mahdollisuus on että Stubb ja Haavisto selviävät, vaikka Halla-aho puhaltaa parivaljakon niskaan. Rehnin mahdollisuus toiselle kierrokselle ei ole todennäköinen.

Jos toisella kierroksella ovat vastakkain Stubb ja Haavisto, niin suurin mahdollisuus valituksi tulemiseen on Stubbilla. Jos Haavisto jäisi pois toiselta kierrokselta, Presidentiksi valittaisiin Stubb. Mikäli kävisi niin, että Stubb yllättäen putoaisi toiselta kierrokselta, se olisi Haaviston voitto.

Veikkaan, että seuraava Suomen presidentti on Aleksander Stubb.

Lopullisen tuloksen saamiseen kuluu vielä aikaa, koska se ei selviä ennen kuin toisenkin kierroksen kaikki äänet on laskettu ja vaalien tulos on vahvistettu.

27.1.24

Yksi kuva tai video

 Juokseva vesi
 sulattaa talviset jäät
 kevät lähestyy.                                                                       









Valo- ja videokuvaus ei ole toimintaa, joka tuo ihmisiä yhteen, kuten joukkueurheilu tekee. Jokainen meistä katsoo oman kameransa etsimestä ja etsii visuaalista perspektiiviä. Tämä koskee kaikkea kuvaamista. Joskus tuntuu, että valokuvaus on introverttien ajanvietettä. Ja se on sitä, mutta sillä on myös yhteisöllinen puoli!

Valokuvaus on kiehtovaa ”taidetta”, jonka  avulla voimme vangita hetkiä ja kiinnittää ne aikaan. Se on kuin superliima säilyttäen muistoja ja jakaen ne muiden kanssa. Kuvittelen kertovan kuvan ottamisen jännitystä, jossa jokainen yksityiskohta on kohdistettu ja tunteet ovat käsin kosketeltavat. Se on kuin valolla maalaamista, teoksen luomista, joka voi kertoa sanaakaan lausumatta.

Valokuvaus voi toki tuntua yksinäiseltä harrastuksesta, jossa jokainen meistä omassa maailmassaan jahtaa tätä vaikeasti tavoiteltavaa hetkeä. Mutta tässä on jännittävä osa: Emme ole yksin tällä matkalla, siellä on koko yhteisö intohimoisia valokuvaajia, jotka ovat valmiita jakamaan tietonsa, kokemuksensa ja inspiraationsa. Kokoonnumme online-foorumeille, osallistumme työpajoihin ja osallistumme yhdistyksiin, ja kaikkia ajaa yhteinen rakkautemme tätä mielenkiintoista harrastusta kohtaan.

Ei pidä unohtaa yhteistyön voimaa. Valokuvaus voi tuoda ihmisiä yhteen, edistää yhteyksiä ja luoda siteitä, jotka ylittävät monet esteet. Linssien avulla voimme vangita erilaisten näkymien kauneutta, video- ja still kuvina. Kuvat kertovat tunteista ja suomalaisuuden olemuksesta. Kuva on universaali kieli, joka puhuu suoraan sielulle.

Joten, ystävät, omaksutaan video- ja valokuvauksen introvertti luonne samalla kun nautitaan sen yhteisöllisyyttä. Tehdään hetkien vangitsemista, tarinoiden jakamista ja yhteydenpitoa muiden kuvaajien kanssa. Yhdessä voimme luoda toimivan ja tukevan yhteisön, joka ruokkii intohimoa ja nostaa tarinat uusiin korkeuksiin. Valmistaudu ja innostu matkalle, katsoen linssin läpi, jossa jokaisella hetkellä on potentiaalia inspiroida, yhdistää ja hämmästyttää. Tallennetaan maailma, yksi kuva kerrallaan!

26.1.24

On syytä muuttaa tapojaan

 Käyn Facebookissa päivittäin, mutta olen aika huono käyttämään sitä tehokkaasti.
Lainasin kirjastosta ”Elämää FACEBOOKin ihmemaassa” kirjan, joka ei anna ohjeita, vaan tarkastelee muuten Facebookin käyttöä. Jostakin varmaan löytyy myös tietoa miten sitä voisi käyttää mielekkäämmin, sitä pohdin nyt,
mutta ensinnä mietin itse miten jatkan.

  • Asetan tavoitteita. Mietin mitä haluan saavuttaa Facebookilla? Haluan pysyä yhteydessä ystävien ja perheen kanssa, oppia uusia asioita, löytää uusia harrastusmahdollisuuksia tai löytää hyviä kirjoa? Asetan tavoitteeni, niin voin muokata Facebook-käytön vastaamaan niitä.

  • Jaan kaverit. Facebookissa on helppo seurata kaikkia, mutta se voi olla aikaa vievää ja häiritsevää. Siivutan kaverit niiden kiinnostuksen kohteiden mukaan, jotka ovat minulle tärkeitä. Näen vain ne päivitykset, jotka ovat minua kiinnostaviaKaverilistassa on joitakin henkilöitä, jotka eivät toimi mitenkään, siksi heidät voi siirtää sivuun tai poistaa kaverien joukosta.

  • Facebookissa on työkaluja. Facebook tarjoaa työkaluja, joiden avulla voi parantaa tehokkuutta. Esimerkiksi voin seurata uutisia, jotta näen vain ne päivitykset, jotka ovat mielenkiintoisia. Voin myös käyttää Facebook-kalenteria ja -tehtävälistoja pitämään hallinnassa aikatauluja ja myös valokuvaus projektejani.

  • Seuraan mm. valokuvausta ja sen organisaatioita. Facebook on mahdollinen tapa pysyä ajan tasalla organisaatioista, joita seuraan. Voin seurata yrityksiä saadakseni tietoa uusista tuotteista ja palveluista.

  • Olen mukana muutamissa ryhmissä. Ryhmiin liittyminen on hyvä tapa löytää uusia ihmisiä, jotka jakavat kiinnostuksen kohteita. Voit liittyä ryhmiin esimerkiksi harrastusten tai muun kiinnostuksen perusteella. Varmaankin poistun myös muutamista minulle turhista ryhmistä

  • Jaan enemmän sisältöä. Jos haluan, että muut näkevät päivitykseni, minun on jaettava sisältöä. Voin jakaa esimerkiksi linkkejä uutisiin, kuvia, videoita tai omia ajatuksiani, kuten kirjoittamiani haikuja. Lähinnä olen jakanut näitä vain omalle kaveripiirille.

  • Keskusteluihin en ole osallistunut, vaikka Facebook on paikka keskustella muiden kanssa. Voisin osallistua keskusteluihin kommentoimalla muiden päivityksiä tai avaamalla itse keskusteluja.

  • Yhteistyötä muiden kanssa. Facebook voi olla työkalu yhteistyöhön. Voin luoda projekteja tai ryhmiä, joissa työskentelen muiden kanssa omien tai yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

  • Haluan oppia uusia asioita. Facebook on yhteisöllinen paikka oppia uusia asioita. Voin liittyä ryhmiin, jotka käsittelevät minua kiinnostavia aiheita, ja lukea muiden jakamaa sisältöä.

  • Ajan tasalla ajankohtaisista asioista. Facebook on mahdollinen keino pysyä ajan tasalla ajankohtaisista asioista. Voin seurata uutissivustoja, liittyä ryhmiin, jotka käsittelevät ajankohtaisia asioita.

  • Voin auttaa muita. Facebook voi auttaa muita. Esimerkiksi voisin liittyä ryhmiin, jotka auttavat tai jaan tietoja, jotka ovat hyödyllisiä muille.

  • Pidän hauskaa! Facebookin eräs tarkoitus on olla hauska, ei sitä pidä ottaa vakavasti, vaan nauttia siitä!


25.1.24

Loppukiri on kova

 Presidentinvaalit ovat kuin sirkusshowta, sillä kukaan ei vielä tiedä, kenestä heistä yhdeksästä ehdokkaasta tulee Suomen uusi presidentti. Voi helposti hylätä gallupeissa vähiten menestyneet, mutta kärjessä on neljä haastajaa, joilla kaikilla on mahdollisuus päästä vaalien viimeiselle kierrokselle. Jussi Halla-aho on noussut voimakkaasti, kun taas Pekka Haaviston kannatus on laskenut. Miten tämä vaikuttaa vasemmiston kannattajiin, kun Lii Andersson ja Jutta Urpilainen eivät todennäköisesti pääse huipulle? Ehkä, vain ehkä, heidän kannattajansa äänestävät strategisesti Pekka Haavistoa?

Kuka etenee oikeistosta? Pitkään vaalien kärjessä ollut Alexander Stubb näyttää olevan vaarassa kaatua. Ovatko Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho menossa toiselle kierrokselle? Myös Olli Rehn on saavuttanut suosiota viimeaikaisten tv-keskustelujen ansiosta. Mika Aaltolan nousu voi myös heikentää Stubbin mahdollisuuksia päästä finaali kierrokselle. Varmasti Stubbin ja Rehnin tulee tehdä vahva lopputyö, ja tänään saatamme nähdä mielenkiintoisia tapahtumia Ylen suuressa vaalikeskustelussa.

Kuten eduskuntavaaleissa, joissa Sanna Marin toi taktisen äänestämisen politiikkaan, se tulee olemaan yksi tekijä, joka vaikeuttaa presidentinvaalien toisen kierroksen ehdokkaiden ennustamista.


24.1.24

Lapiohommia

Pikku pakkasta

 Liittymä Savutorpantieltä pihaan on hieman ylämäkeä, joka muuttui eilisessä plus kahden asteen lämmössä sohjoiseksi. Joten kun kävimme postissa, emme päässet omalle pihalle. Auton pyörät eivät saaneet tarpeeksi pitoa tiellä ja vain pyörivät paikoillaan. Teimme useita turhia yrityksiä, koska emme saaneet tarpeeksi vauhtia päästäksemme ylös. Oli hämärää ja olin turhautunut! Päätin jättää auton siihen, koska sain sen ainakin omalle tontille. Uskoin, että yöllä sää hieman viilenee ja sohjo jäätyy.

Tänä aamuna pakkasta oli noin yksi aste, ja heti kahdeksan jälkeen menimme Prismaan. Ajattelin itsekseni: "Luultavasti pääsemme pihaan, kun palaamme kaupasta."

Keräsin vauhtia niin paljon kuin uskalsin ja vanha Rellu nousi rinteen ylös, kuten talvella yleensäkin. Nyt auto on pihalla ja minun täytyy lapioida se rinne mahdollisimman puhtaaksi sohjoisesta lumesta. Talvirenkaat ovat aika kuluneet, eivätkä nastat saa pitoa sohjoon. Tilanne on nyt hyvä, kun auto on omalla paikallaan!

23.1.24

Nyt se alka


 Nyt se tuli, nimittäin joulukuun lopussa tilaamani mustavalkofilmit, kehite ja kiinnite. Filmiä on varattuna seitsemän 36 kuvan rullaa. Yhteensä niissä on 252 ruutua. Toivottavasti mustavalkokuvaus opettaa minua säästämään, sillä jokainen ruutu maksaa, toisin kuin digikameralla räpsiessä. Filmi maksaa kympin, joten yhden ruudun hinta on noin 30 senttiä, lisäksi filmi on kehitettävä ja skannattava digitaaliseksi kuvaksi.

Mitä nyt sitten kuvaan, sitä kysyin tekoäly sovellukselta ja saamani luettelo on hieman editoituna tämän näköinen.

Tässä on tekoälyn antamia vinkkejä minulle mustavalkofilmi kuvien aiheiksi:

  1. Katukuvaus: Kaupunkielämän valot ja varjot ovat upeita mustavalkokuvissa. Voit kuvata esimerkiksi kadunkulmia, ihmisvilinää tai arkkitehtuuria.

  2. Luonto on aina kaunis, myös mustavalkoisena. Voit kuvata esimerkiksi metsiä, järviä, tai maisemia.

  3. Muotokuvat: Ihmiset ovat aina kiinnostavia aiheita kuvattavaksi. Voit kuvata esimerkiksi ihmisten kasvoja, kehoa tai toimintaa.

  4. Arkkitehtuuria: Arkkitehtuuri on upea taidemuoto, joka sopii hyvin mustavalkoiseen kuvaamiseen. Voit kuvata esimerkiksi kirkkoja, rakennuksia tai patsaita.

  5. Taidetta: Taideteoksia on myös hienoa kuvata mustavalkoisena. Voit kuvata esimerkiksi maalauksia, veistoksia tai installaatioita.

  6. Musiikkia: Musiikkia voi kuvata myös mustavalkoisena. Voit kuvata esimerkiksi konsertteja, esiintyjiä tai musiikista inspiroivia paikkoja.

  7. Urheilua: Urheilu on aina vauhdikasta ja dramaattista, ja se sopii hyvin mustavalkoiseen kuvaamiseen. Voit kuvata esimerkiksi kilpailuja, urheilijoita tai urheilutapahtumia, kuten raviradan tapahtumia.

  8. Työtä: Työ on osa jokapäiväistä elämäämme, ja se voi olla myös kiinnostava aihe kuvattavaksi. Voit kuvata esimerkiksi ihmisiä työssä, työkaluja tai työympäristöjä.

  9. Ruokaa: Ruoka on kaunista ja herkullista, ja se sopii hyvin mustavalkoiseen kuvaamiseen. Voit kuvata esimerkiksi erilaisia ruokia, kattauksia, ruoanlaittoa, hedelmiä tai ruokaan liittyviä esineitä ja asetelmia.

  10. Matkailua: Matkailu on hieno tapa tutustua uusiin paikkoihin. Voit kuvata esimerkiksi lähitienoon matkakohteita, ihmisiä matkalla tai matkailuun liittyviä esineitä.

  11. Perhettä ja ystäviä: Perhe ja ystävät ovat tärkeitä ihmissuhteita, ja niiden kuvaaminen on arvokas tapa dokumentoida muistoja. Voit kuvata esimerkiksi perhetapaamisia, ystävien kanssa vietettyä aikaa tai tärkeitä hetkiä.

  12. Harrastuksia: Harrastukset ovat osa elämää, ja niiden kuvaaminen on hauska tapa dokumentoida omia kiinnostuksen kohteita. Voit kuvata harrastustoimintaa, harrastusvälineitä tai harrastukseen liittyviä paikkoja.

  13. Itsensäkuvausta: Itsensäkuvaus on hyvä tapa tutustua itseensä ja omaan kuvanlaatuunsa. Voit kuvata esimerkiksi itseäsi eri tilanteissa, itsesi piirteitä tai itseäsi inspiroineita asioita. Tosin tällainen selfien ottaminen on lähinnä puhelinkuvauksen heiniä.

  14. Eksperimentointia: Mustavalkofilmi tarjoaa paljon mahdollisuuksia kokeiluihin. Voit esimerkiksi kokeilla erilaisia valotusaikoja tai filmilaatua. Minulla on myös vanhoja värifilmejä ja ainakin kokeilen tuleeko niistä mitään, jos kehitän värifilmin muatavalkokehitteellä?

  15. Vinkkejä ja ohjeita: Internetistä ja kirjastoista löytyy paljon vinkkejä ja ohjeita mustavalkofilmikuvaamiseen. Voit hyödyntää näitä lähteitä oman kuvanlaadun parantamiseksi. Mustalko osaaminen hyödyntää myös digitaalikuvauksen hallintaa.

  16. Yhteisöt: Mustavalkofilmikuvaajat ovat usein innostuneita ja avuliaita. Voit löytää vertaistukea ja inspiraatiota mustavalkofilmikuvaajien yhteisöistä. En tiedä mitä kaikkea on tarjolla Luovan valokuvauksen keskuksessa, jonka jäsen olen vuoden alusta lukien.

  17. Muutosta: Voit kuvata muutosta ympäristössäsi. Tämä voi olla esimerkiksi kaupunkikuvan muutosta, luonnonilmiöitä tai ihmisen aikaansaamaa muutosta. Myös vuodenaikoja kannattaa kuvata myös mv. filmillä.

  18. Kauneutta: Mustavalkoinen kuvaus voi tuoda esiin kauneutta myös siellä, missä sitä ei ehkä ensimmäisenä huomaisi. Voit esimerkiksi kuvata vanhoja esineitä, rujoja paikkoja tai yksinkertaisia minimalistisia asioita.

  19. Huumoria: Mustavalkoinen kuvaus voi olla myös hauska ja leikkisä. Voit esimerkiksi kuvata hauskoja tilanteita, absurdeja asioita tai itseironiaa.

  20. Eivät aiheet tähän lopu, sillä kaikkea voi kuvata

Tässä on vain muutamia ideoita, ja parhaat aiheet löytyvät omasta kiinnostuksesta ja luovuudesta. Kokeile erilaisia aiheita ja löydä ne, jotka puhuttelevat sinua eniten.

Valokuvaustarvike tilauksen tulo kesti pitkään, mutta enhän olisi näillä alkuvuoden pakkasilla mitään kuvannut, sillä vanhoja kameroita ei kannata viedä pakkasilla ulos, sillä niiden vanhat öljyt jähmettyvät ja rakas kamera voisi mennä kokonaan käyttökelvottomaksi.

Uteliaisuudesta

 Eilen kävin kirjastossa hengailemassa, koska talvisää oli niin kamalan rujo. Minulla ei ollut mielessäni mitään erityistä kirjaa lainattavaksi. Mutta tämä kirja oli esillä yhdellä hyllyistä, ja tuo ruma kansikuva herätti kiinnostukseni. Se on  Seija Ridellin "Elämää FACEBOOKin ihmemassa". lainasin sen. 

En luultavasti lue koko kirjaa, mutta selailen sitä laina-aikana valikoivasti. Se on jo vanha kirja, koska se julkaistiin vuonna 2011, jolloin Facebook oli vain muutaman vuoden ikäinen (perustettu 2004). Uskon, että palvelu on nyt hieman erilainen kuin silloin, kun tämä tutkimus tehtiin. En ole vielä edes juurikaan selaillut kirjaa, mutta etsin siitä jotain, vaikka en osaa sanoa mitä.

Olen Facebook-käyttäjä ja julkaisen yhden kuvan päivittäin kirjoittamani haiku runon ohella. Viestini ovat vain ystäväpiirilleni, eivätkä ne saa paljon tykkäyksiä, mutta näin aion jatkaa. Seuraan myös joitain ryhmiä ja jätän välillä positiivisia kommentteja.

Miksi käytän Facebookia? En edes tiedä itse, mutta miksi en käyttäisi sitä? Saatan olla utelias luonne, ja se motivoi minua monissa asioissa, kuten kirjallisuudessa, valokuvauksessa ja tietysti kaikissa sosiaalisen median muodoissa.

Lainakirja


22.1.24

Tuulessa ja tuiskussa

Kävin Palokan keskustassa, jossa otin muutaman kuvan presidentinvaalin mainoksista. Ne olivat hyvässä kunnossa vaikka sää on aika ankara, kun tuulee navakasti ja ilmassa on lumen ja rännän sekaista sadetta.
Tuossa mainospaikassa ei ollut kuvallista plakaattia Stubista eikä Halla-ahosta. Muut ehdokkaat poseerasivat tyylikkäästi omilla muotokuvilla. Jotenkin Aaltolan kuva vaikutti hyvältä ja Rehn oli kuvassa jäykkä, kuin kallio.

Palokan aluekirjasto on ennakkoäänestyspaikka ja siellä näytti väkeä riittävän. Samoin Palokan Prisman äänestyspaikalle oli jopa lyhyttä jonoa. Oma ääni on annettu jo ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

21.1.24

Haiku on japanilainen runomuoto

 Haikuja on Suomessa kirjoitettu jo 1800-luvulta lähtien, ja niitä on julkaistu useissa runokokoelmissa ja lehdissä. Haiku on suosittu runomuoto kouluissa ja muissa oppimisympäristöissä sekä somessa

Haikun suosiota Suomessa voidaan selittää useilla syillä. Ensinnäkin haiku on suhteellisen helppo kirjoittaa. Se koostuu vain kolmesta säkeestä, joissa on yhteensä 17 tavua. Toiseksi haiku on monipuolinen runomuoto. Se sopii niin luonnon kuvaamiseen, tunteiden ilmaisemiseen kuin filosofisten pohdintojen esittämiseen. Kolmanneksi haiku on lyhyt ja iskevä. Se voi herättää lukijan ajattelemaan ja tuntemaan.

Haikun suosio Suomessa on kasvussa. Tämä johtuu osittain japanilaisen kulttuurin yleisestä kiinnostuksesta. Haiku on myös löytänyt uusia muotoja, kuten esimerkiksi haiku-räpin.

Seuraavat ovat esimerkkejä haikuista:

Kesän lopussa
Puun lehdet lakastuvat
Kesän muisto:

Ensimmäinen lumi
Maa peittyi valkeaksi
Talvi on tullut:

Auringonlasku
Taivas hehkuu kirkkaana
Päivä on ohi:

Haiku on mielenkiintoinen ja monipuolinen runomuoto, joka voi tarjota lukijalle uusia näkökulmia maailmaan. Kirjoitan vähintään yhden haikun joka aamu. Olen kirjoittanut haikuja 1980 luvulta alkaen, mutta kokemukseni mukaan vain harvat ovat haiku runoista kiinnostuneita.

Levyraati

On mukavaa, kun vanhat tv-ohjelmat heräävät henkiin, kuten Jenni Pääskysaaren juontama katsojien ja kuulijoiden nähtävillä eilen ollut Levyraati. Klaus Järvisen ja Pirkko Liinamaan muistot olivat vielä tuoreina mielessä ja odotukset korkealla.

Mutta voi poika, se ei mennyt odotusten mukaan. Edes Ismo Alangon laulu ei sytyttänyt minussa mitään jännitystä. Toinen kappale ei saanut minulta mitään muuta kuin negatiivisia pisteitä. Esitys ei todellakaan osunut kohdalleen tässä ensimmäisessä jaksossa. Ajattelin, että on parasta sammuttaa televisio ja säästää sähköä. Niin, niin minä tein. 

Päätin kuunnella mielenkiintoista äänikirjaa loikoillen sohvalla. Valitettavasti sekään ei mennyt hyvin, koska uni vei vallan, vaikka kirja oli hyvä. Ehkä lukija ei ollut tarpeeksi kiinnostava pitääkseen minut hereillä. Joskus asiat eivät vain mene suunnitelmien mukaan.

Jos Levyraati ei muutu jotenkin, en tuhlaa aikaani sen kuuntelemiseen.