6.1.24

Kaikkea se Nikola Tesla keksi

 Näiden pakkasten aikaan sähkö saa mediassa paljon palstatilaa. Sähkö onkin lähes ihme sinänsä, kun se tulee pistorasioihin ja muualle huusholliin lämmittäen ja antaen elämän kaikenlaisille laitteille. Sitä saa myös paketteina pieninä paristoista alkaen sähköautojen akkuihin.  

Sähkövirta ei katoa käytössä, kun se muuttuu lämmöksi, liikkeeksi tms. Sähköenergia on yksi energian muodoista, ja se voidaan muuntaa toisiin energiamuotoihin, mutta se ei katoa mihinkään. Kun sähkövirta kulkee vastuksen läpi, se muuttuu lämmöksi. Tämä johtuu siitä, että elektronien liikkuminen vastuksessa aiheuttaa kitkaa, joka tuottaa lämpöä. Lämmöstä voidaan hyötyä esimerkiksi lämmitykseen, ruoanlaittoon tai teolliseen prosessiin. 

Sähkö ei ihan saasteeton ole, mutta sen saasteet ovat alkupäässä sekä erilaisina SER jätteinä. Se ei haise, se ei savua, jos jostakin laitteesta tulee savut ulos, se on sitten siinä, kun käämit palavat. Poltat puita tai öljyä niin savu- ja tuhka kuuluu asiaan, mutta sähkö kulkee vastuksen lävitse eikä sen ihmeempää, kun syntyy lämpöä tai pienet ja suuret moottorit kehittävät voimaa vispilään tai kokonaiseen teollisuuslaitokseen. Kaikkea en pysty ymmärtämään, mutta on hyvä, kun insinöörit ymmärtävät. 

Näillä ilmoilla, kun pörssisähkön hinta on korkeimmillaan lähes 2½ euroa, niin siitä laskien omakotitalon vuotuinen energia maksaisi ihan mahdottoman paljon. Onneksi sähkön keskihinta pysyy ainakin toivottavasti myös eläkeläisen maksukyvyn sallimissa rajoissa.  

Asennetaan älykäs
sähkömittari
Ensi keskiviikkona meille tulee sähkömittarin vaihto. Uusi mittari asennetaan entisen tilalle. Ilmeisesti siinä on älykästä elektroniikkaa, jolla voisi kikkailla pörssisähkön kanssa. Mittaus ja hinnoittelu tapahtuu tuntitasolla ja jokaiselle vuorokauden tunnille on oma hinta. Tuntuisi melko vaikealta ajoittaa kaikki toiminnot sähkön hinnan mukaan. Voisihan se onnistua ruuanlaiton ja sähkökiukaan suhteen, mutta suurinta osaa laitteista on vaikea ajastaa. Valoja voi toki ohjata, mutta jääkaappi ja pakastin, sekä sähkölämmitystä voi olla vaikeampaa säädellä ihan tunneittain. 

 
Ilmaston vaihtelu on suuri tekijä näihin sähkönkulutus asioihin, mutta myös eräällä miehellä tuolla itärajan takana on sormensa pelissä kaikissa Euroopan energia asioissa.   Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on johtanut polttoaineiden hinnan nousuun, mikä on nostanut myös sähkön hintaa.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!