15.1.24

Kasvit tarvitsevat valoa, vettä ja ravinteita

1. Mistä tietää, milloin on aika kastella viherkasvit

Pehmeälehtiset kasvit alkavat nuutua, mutta kovalehtisistä ei huomaa. Kasvit ja niiden olosuhteet pitää tuntea. Kesällä monet huonekasvit tarvitsevat paljon vettä kirkkaassa valossa, kun taas talvella kasteluvälit ovat pidemmät ja veden määrä kastelua kohden pienempi.

2. Mikä on sopiva vesimäärä viherkasvien kasteluun

Se riippuu kasvin tyypistä, koosta, valon määrästä, huoneen lämpötilasta ja ilman kosteudesta. Jopa sää ja kasvualusta vaikuttavat tarvittavaan vesimäärään. Kesällä maaperä on kostutettava perusteellisesti, kun taas talvella, mullan tulee kuivua kastelujen välillä. Sormen työntäminen multaan on luotettava tapa määrittää, kuinka paljon vettä tarvitaan.

3. Mitä voi tehdä, jos kasvi kuivuu liikaa tai se on kasteltu märäksi

Kastelu auttaa kuivumiseen. Jos on kasteltu aivan märäksi voi kasville vaihtaa uuden mullan. 

- Ostin Biltemasta viiden euron hintaisen mullan kosteusmittarin, joka näyttää toimivan hyvin ja sen opastamana kastelu todennäköisesti onnistuu paremmin kasvien hyvinvoinnin kannalta.

4. Pitääkö kasteluvesi jättää seisomaan kannuun

Ei, se ei ole välttämätöntä. Kasteluveden voi ottaa suoraan hanasta, kunhan se ei ole kylmää. Vesi voi tuntua kädessä haalealta, mutta se ei myöskään saa olla liian lämmintä.

5. Kumpi on parempi, alta- vai yläkastelu

Altakasteluruukut sopivat parhaiten kosteissa olosuhteissa viihtyville lajeille. Toisaalta todella suurille kasveille pohjakasteluukuista tulee vettä riittävästi. Käytä tavallisia ruukkuja ja muista kastella tarpeen mukaan.

6. Mitä tarkoittaa, kun kasvin veden tarve on suuri tai alhainen

Paljon vettä tarvitsevia kasveja tulee kastella tasaisesti, myös talvella, antamatta mullan kuivua. Kasvien, joiden kastelutarve on vähäinen, tulee antaa kuivua kastelujen välillä ja niille tulee antaa vettä pieni määrä kerrallaan. 

Mittari on tarkempi, kuin sormi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!