14.1.24

Mustaa ja valkoista

Näillä mennään!

 Kokeilen lähiaikoina vanhaa tuttua tekniikkaa kuvaamalla vanhoilla kameroillani mustavalkofilmille. Ainakin aluksi käytän Ilfordin HP5 ISO 400 filmiä. Filminkehitys kemiaa minulla ei ole vielä, mutta olen tehnyt tilauksen Harjun filmipuoti, verkkokaupasta. Ainakin ensimmäistä filmiä kuvatessa käytän digikameraa rinnakkaisten kuvien ottamiseksi. Pyrin toimimaan huolellisesti, sillä käytössäni olevat vanhat Nikonit ovat olleet käyttämättä reilun 20 vuoden ajan. Kaikki filmikuvaamiseen liittyvä on opeteltava uudelleen, sillä olenhan itsekin vanhentunut.

Mustavalkofilmikuvaus muistilista

Ennen kuvaamista:

Varmistan, että minulla on oikeanlainen filmi. Mustavalkofilmejä on saatavilla monissa eri nopeuksissa ja herkkyyksissä. Valitsin filmin, joka sopii parhaiten kuvausolosuhteisiin. (Ilford HP5 ISO400)

Käytän mahdollisimman usein jalustaa tai monopodia. Tarkistan, että kameran suljinnopeus, aukko ja valotus ovat oikein. Kokeilen erilaisia kameran asetuksia ja käytän eri objektiiveja. Ehkä aloitan lyhyen polttovälin prime linsseillä ja käytän hyperfokaalista tarkennusta.
Otan muutamia harjoituskuvia nähdäksesi, miten vanha kamera toimii.

Kuvauksen aikana
Olen tarkka valon kanssa. Mustavalkofilmi on herkempi valolle kuin värifilmi, joten valon säätely on tärkeää. Voin käyttää myös erillistä valotusmittaria.
Käytän salamaa tarvitessa. Salama auttaa saamaan tarkkoja kuvia sisällä ja ulkona.
Kokeilen erilaisia kuvakulmia ja -kompositioita. Mustavalkofilmi voi auttaa näkemään maailma uusin silmin.

Kuvauksen jälkeen
Kehitän filmin mahdollisimman pian. Mustavalkofilmi on herkkä hapettumiselle, joten sen kehittäminen nopeasti on järkevää.
Säädän digitaalisesti skannatun filmin, kontrastia, sävyjä ja muita parametrejä.

Tärkeimpiä vinkkejä
Kokeilen erilaisia asioita. Mustavalkofilmi on loistava tapa kokeilla kuvaustekniikoita.
Virheistä oppiminen. Mustavalkofilmi auttaa näkemään virheistä oppimismahdollisuuksia. Tämän kokeilun ensimmäisen filmin kuvaan Nikon F-501 kameralla. (v.1985)

Nautin kuvaamisesta! Mustavalkofilmikuvaaminen voi olla erittäin palkitsevaa.

Lisävinkkejä
Kun kuvaan ulkona kevättalvella, käytän aurinkolaseja, jotta en sokaistu.
Sisätiloissa, käytän mahdollisimman valovoimaista objektiivia tai salamaa.
Henkilökuvissa, otan huomioon ihon sävyt, sillä mustavalkofilmi korostaa ihon virheitä, joten käytän tarvittaessa meikkiä tai muita keinoja korjaamaan ihon sävyä.
Luontoa kuvatessa, kiinnitän huomiota valon ja varjon kontrastiin.
Käytän digikameraa, jolla otan vertailua varten rinnakkaisia kuvia

Jyväskylä sunnuntaina 14. tammikuuta 2024


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!