21.1.24

Haiku on japanilainen runomuoto

 Haikuja on Suomessa kirjoitettu jo 1800-luvulta lähtien, ja niitä on julkaistu useissa runokokoelmissa ja lehdissä. Haiku on suosittu runomuoto kouluissa ja muissa oppimisympäristöissä sekä somessa

Haikun suosiota Suomessa voidaan selittää useilla syillä. Ensinnäkin haiku on suhteellisen helppo kirjoittaa. Se koostuu vain kolmesta säkeestä, joissa on yhteensä 17 tavua. Toiseksi haiku on monipuolinen runomuoto. Se sopii niin luonnon kuvaamiseen, tunteiden ilmaisemiseen kuin filosofisten pohdintojen esittämiseen. Kolmanneksi haiku on lyhyt ja iskevä. Se voi herättää lukijan ajattelemaan ja tuntemaan.

Haikun suosio Suomessa on kasvussa. Tämä johtuu osittain japanilaisen kulttuurin yleisestä kiinnostuksesta. Haiku on myös löytänyt uusia muotoja, kuten esimerkiksi haiku-räpin.

Seuraavat ovat esimerkkejä haikuista:

Kesän lopussa
Puun lehdet lakastuvat
Kesän muisto:

Ensimmäinen lumi
Maa peittyi valkeaksi
Talvi on tullut:

Auringonlasku
Taivas hehkuu kirkkaana
Päivä on ohi:

Haiku on mielenkiintoinen ja monipuolinen runomuoto, joka voi tarjota lukijalle uusia näkökulmia maailmaan. Kirjoitan vähintään yhden haikun joka aamu. Olen kirjoittanut haikuja 1980 luvulta alkaen, mutta kokemukseni mukaan vain harvat ovat haiku runoista kiinnostuneita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!