11.1.24

Viherkasvien hoito talvella

Useimmat kotien huonekasvit ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, joissa ilmankosteus on korkea. Talvella pakkasten aikaan sisäilman kosteus on yleensä vain 20-40 %, mikä on liian kuivaa useimmille huonekasveille. Kuiva ilma voi aiheuttaa kasvien lehtien ruskettumista, kuivumista ja jopa lakastumista.

Hyvä huoneilman kosteus viherkasveille olisi 60-80 %. Tämän kosteuden saavuttamiseksi voidaan käyttää ilmankostutinta, laittaa kasveja ryhmään toistensa läheisyyteen tai sumutella kasveja päivittäin.
Pakkasten aikaan ilmankosteus on alhainen, kannattaa tarkkailla kasveja säännöllisesti. Ruskeat lehtien kärjet ovat merkki liian kuivasta huoneilmasta. Jos lehdet alkavat kuivua tai lakastua, on tarpeen lisätä ilmankosteutta.

Huoneilman kosteuden lisääminen talvella: 
    Nuori kilpipiilea altakastelu ruukussa
  • Ilmankostutin olisi tehokkain tapa lisätä kosteutta, mutta sellaista ei ole eikä aikomuksena ole hankkiakaan.

  • Viherkasvit ovat ryhmänä toistensa läheisyydessä. Kasvit luovuttavat kosteaa ilmaa, joten niiden ryhmäksi laittaminen parantaa pienilmastoa. Seuraan kosteusmittarista, että ilmankosteus pysyy siedettävänä.

  • Sumutamme kasveja päivittäin, sillä se auttaa lisäämään ilmankosteutta ja puhdistaa myös kasvien lehdet pölystä.

  • Pidämme kasveja kylpyhuoneessa yökylässä, sillä siellä ilma on kosteampaa kuin muissa tiloissa.

  • On myös tärkeää muistaa, että kaikki huonekasvit eivät tarvitse yhtä paljon kosteutta. Kaktukset ja mehikasvit sietävät kuivuutta ja pärjäävät hyvin myös alhaisessa ilmankosteudessa.

Kasveja on mukavaa seurata, miten ne kiittävät hyvästä huolenpidosta.

1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!