31.8.24

Aivoista huolehtiminen:

Aivomme ovat kehon monimutkaisin elin, ja niiden hyvinvointi vaikuttaa suoraan elämänlaatuumme. Onneksi on monia tapoja edistää yksinkertaisin tavoin aivojen hyvinvointia. Tämän esseessä tarkoituksena on esitellä tutkimuksiin perustuvia helppoja menetelmiä, joilla aivomme pysyisivät virkeinä ja toiminnassa mahdollisimman pitkään.

Liikunta ja ravinto ovat aivojen terveyden kaksi kulmakiveä. Säännöllinen liikunta, erityisesti aerobinen harjoittelu, lisää verenkiertoa aivoihin ja stimuloi uusien hermosolujen syntyä. Terveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti vihreitä vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja muita antioksidanttipitoisia ruokia, ravitsee aivoja ja suojaa niitä haitalliselta stressiltä. Riittävä veden juonti on myös tärkeää, sillä aivot koostuvat enimmäkseen vedestä.

Henkinen hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin fyysinen terveys. Meditaatio ja jooga ovat tehokkaita tapoja vähentää stressiä ja edistää rentoutumista. Stressi on yksi suurimmista uhkista aivojen terveydelle, koska se voi vahingoittaa aivosoluja ja heikentää muistia. Unen merkitystä ei voi aliarvioida, sillä riittävä uni on välttämätöntä aivojen palautumiselle, ja sen puute voi vaikeuttaa keskittymistä ja heikentää muistia.

Aivojen virkeydelle on myös tärkeää harjoittaa aivoja. Keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan, uusien asioiden oppiminen ja erilaisten ongelmien ratkaiseminen stimuloivat aivoja ja pitävät ne terävinä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että aivojen terveys on moniulotteinen käsite, joka vaatii huolehtimista sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista. Terveet elämäntavat, kuten säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja stressinhallinta, ovat ratkaisevia aivojen terveyden ylläpitämisessä.

Kuten Niilo Tarvajärvi aikoinaan radion ”Aamukahvi” ohjelmassaan muistutti: Ylös ulos ja lenkille!


30.8.24

Aistien aarrejahti

Mene minne tahansa, vaikka sienimetsään. Avaa aistisi ja anna luonnon kutsua. Katso, kuinka auringonsäteet kuultavat lehtien läpi, kuuntele metsän ääniä, tuulen huminaa, haista kostean maan tuoksu ja tunne sammalen pehmeys. Maista pihlajanmarjan kirpeä mehu ja tunne kuusen pihkainen ja karhea kuori sormillasi.

Olet kuin aarrejahdissa, mutta etsit aarteita, joita ei voi ostaa rahalla. Nämä aarteet ovat muistoja, tuntemuksia ja havaintoja, jotka täyttävät mielesi ja sydämesi.

Muista tallentaa kaikki kokemasi tieto. Ota videoita, valokuvia ja kirjoita havaintoja muistikirjaan tai tallenna niitä puhelimesi äänitallentimella. Kun palaat metsästä, järjestä keräämäsi aineisto ja arkistoi kooste huolellisesti. Tällä tavalla sinulla on aina mahdollisuus palata näihin muistoihin ja elää ne uudelleen. 

Kesän loppupuolella metsä löytyy myös tuoretta lähiruokaa. Kerää marjat ja sienet koriin, säilö talvenkin varalle. 

Luonto on täynnä ihmeitä, jotka odottavat löytäjäänsä. Joten lähde ulos rannalle tai metsään, avaa aistisi ja anna luonnon kiehtoa sinut! Kaikkialla on paikkoja, jossa voimme oppia jotain uutta luonnosta, itsestämme ja maailmasta.


29.8.24

Valmistusajassa on makujen salaisuus

Hitaasti kypsytetty ruoka on kuin elämä itse. Molemmat vaativat aikaa, kärsivällisyyttä ja oikean lämpötilan. Kun annat asioiden/ruuan kypsyä hitaasti, lopputulos on usein yllättävän maukas. Kiireessä valmistettu ateria on usein mietoa -mautonta, kuten muutkin elämän kiireiset vaiheet. Ehkä hitaus on todellista luksusta nyky-yhteiskunnassa. Miksi kiirehtiä läpi elämän, koska kiire kuluttaa turhaan energiaa ja hermoja?

Tarvitsemme ruokaa ja juomaa joka päivä, mutta miksi kiirehtiä ruoan kanssa? Laita muhennos uuniin kiehumaan, jotta sinulla on aikaa tehdä kaikkea muuta - lukea sanomalehteä, miettiä kuinka tehdä maailmasta parempi paikka tai jopa tanssia tangoa. Yksi asia on varma, ruoka on valmista uunissa, ja sinä aikana voit tehdä mitä tahansa muuta. Huomisenkin ruoka on valmis lämmitettäväksi.

Meillä kaikilla on kodissamme tärkeitä laitteita, joista monet ovat vajaakäytössä. Kesän lopun lähestyessä mieti mitä laitat pakastimeen, onko hyötykasvikuivuri unohtunut kaappiin vai milloin tuoremehulinkoa on viimeksi käytetty.

Tuntuu siltä, ​​että meillä on aina kiire keittiössä, ehkä muuallakin, mutta miksi se on niin? Ehkä on aika katsoa kunnolla peiliin.

28.8.24

Sattuman siivittämiä lukukokemuksia

Olen aina ollut sitä mieltä, että parhaat löydöt tehdään sattumalta. Tämä pätee erityisesti kirjojen valintaan. Kirjakaupan hyllyn silmäily, kirjastoon eksyminen tai kirpputorin kirjalaarit voivat olla kuin aarrejahtia. Silmä selailee kirjan kansia ja sisällysluetteloa, sormet tunnustelevat paperia, ja mielikuvitus alkaa lentää. Mutta entäpä silloin, kun inspiraatio on hukassa ja mikään ei tunnu kiinnostavan?

Olen kehittänyt oman, hieman ehkä epätavallisen menetelmän miten löytää seuraava lukukokemus. Se on kuin kirjallinen Tinder-versio: selailen kirjoja tai kuuntelen äänikirjaa muutaman sivun tai kappaleen kerralla. Jos tarina ei heti nappaa, siirryn seuraavaan kirjaan. Ajatus on yksinkertainen: jos kirja ei heti herätä uteliaisuutta, on epätodennäköistä, että se myöhemminkään sytyttäisi lukuhalun.

Tämä menetelmä on osoittautunut tehokkaaksi. Se on kuin arpapeliä, jossa voi voittaa unohtumattomia lukuelämyksiä. Olen löytänyt tämän menetelmän avulla kirjoja, joista en olisi koskaan muuten kuullutkaan. Olen myös huomannut, että sattumanvarainen valinta voi johtaa täysin odottamattomiin genreihin ja aiheisiin.

Mutta miksi tämä menetelmä toimii? Ehkä se on jotain tekemistä ihmismielen uteliaisuuden kanssa. Kun emme tiedä, mitä seuraavaksi tulee, olemme valmiimpia ottamaan vastaan uusia ideoita ja näkökulmia. Ehkä se on myös tapa vapautua odotuksista ja ennakkoluuloista.

Jos siis etsit seuraavaa lukukokemusta, kokeilepa tätä menetelmää. Se voi olla juuri se oivallus, jota tarvitset. Ja muista, että parhaat tarinat löytyvät usein sieltä, mistä niitä vähiten odottaa.


27.8.24

Aikaa on

Mitä ihmettä on aika?" Kysyin sitä Uskolta, jolla on yleensä vastaukset kaikkeen. Jotenkin hän selitti sen minulle seuraavasti, sanoen lukeneensa jostain:

- Teorian mukaan universumi luotiin noin 13,8 miljardia vuotta sitten. Universumin oletetaan olevan samanlainen suuressa mittakaavassa koko kosmoksessa. Ajan kulumista universumissa edustaa taustasäteily, keskilämpötila tai aallonpituuden muutos, joka ei riipu minkään havainnoinnin tilasta. Vastaavasti Maan iän määrittämiseen käytetyt ilmiöt, kuten Maan pyöriminen ja kiertorata auringon ympäri sekä kuun kiertorata, eivät ole pysyneet muuttumattomina aikojen kuluessa. Aika suhteellinen käsitys aika on!

Olen aina ollut hieman hidas ymmärtämään näitä tieteellisiä selityksiä. Minulle aika on lähinnä sitä, että kahvi jäähtyy liian nopeasti ja ruoka palaa pannulla. Tai siitä, että lapset vanhenevat nopeasti. Muistan kun olin nuori koulupoika, kesäloma tuntui kestävän ikuisuuden. Nyt on koko tämä kesä mennyt siivillä. Ehkä se johtuu vain siitä, että kun ikää tulee, kaikki tapahtuu nopeammin. Tai ehkä se vain minusta näyttää siltä.

Aika on kuin kissa, joka tekee,
ihan aina mitä haluaa. Kun sitä haluat paijata, se pakenee. Mutta kun aikaa on liikaa, se tuntuu odottaessa liukuvan sormien läpi hitaasti, kuin hiekka tiimalasissa. Aika on myös kuin adventtikalenteri: alussa päivät näyttävät alussa kestävän ikuisesti, mutta joulun lähestyessä ne kuluvat yhä nopeammin. Ehkä on totta, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin aika kuluu. Tai ehkä se on vain tunne, joka meillä kaikilla on.

Aikaisemmin aikaa mitattiin monella eri tavalla, tiimalasi oli varsin mielenkiintoinen, ainakin lyhyitä ajanjaksoja (tunnin) sillä voi mitata, kun hiekka valuu hitaasti alas.

Minulla on hyvä kello, joka lakkasi aikaa näyttämästä. Se on paristokäyttöinen kello. Uuden akun ostamisen sijaan sain automaattisen kellon, joka ei tarvitse paristoa ja jota ei tarvitse vetää. Se toimii, vaikka se saattaa hieman jätättää, mutta voin säätää sen oikeaan aikaan kerran kuukaudessa. Ajan ymmärtäminen on melko vaikeaa. Se vain menee ohi, mutta onneksi sitä on ollut riittävästi.

Aika on myös kuin vanha ystävä, joka on aina ollut vierellämme. Se muuttaa meitä, mutta se on silti osa meitä. Aika on lahja, jota meillä on sittenkin vain rajallinen määrä, joten on tärkeää käyttää se viisaasti. Ehkä tärkeintä ei ole se, kuinka paljon aikaa meillä on, vaan se, mitä pystymme tekemään sillä.



26.8.24

Kohteliaisuuden turvatyyny

 – Pehmeä laskeutuminen

Kohteliaisuus on kuin ilmatyyny.
Se saattaa olla tyhjää täynnä,
mutta se vaimentaa mukavasti
elämän kolhaisut.”

-Samuel Johnson


Olemme kaikki kokeneet sen, kun joku sanoo meille jotain niin ystävällistä, että se lämmittää sydäntämme koko päivän. Se voi olla pieni kiitos, vilpitön kohteliaisuus tai pelkkä hyvä päivän tervehdys. Nämä tilanteet muistuttavat meitä siitä, kuinka paljon pienikin ystävällinen teko voi tarkoittaa. Samuel Johnsonin vertaus, että kohteliaisuus on kuin ilmatyyny, vangitsee tämän ajatuksen täydellisesti.

Aivan kuten turvatyyny suojaa meitä törmäyksen vaikutuksilta, kohteliaisuus myös pehmentää elämän arvaamattomien tapahtumien iskuja. Kun joku kohtelee meitä ystävällisesti, tunnemme olevamme arvostettuja ja hyväksyttyjä. Tämä puolestaan ​​lisää hyvinvointiamme ja vahvistaa sosiaalisia suhteitamme. Valitettavasti nykypäivän kiireisessä maailmassa kohteliaisuus voi helposti jäädä taka-alalle. Kiire, stressi ja jatkuva yhteydenpito saa meidät unohtamaan hyvä tapoja. Sosiaalinen media on tuonut uusia haasteita, sillä nimettömyys voi rohkaista ihmisiä käyttäytymään verkossa melko töykeästi.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kohteliaisuus on edelleen jopa tärkeämpää, kuin koskaan. Se on kuin pieni siemen, joka voi kasvaa suureksi puuksi ja luoda varjoisan ja miellyttävän tilan ympärillemme. Kun olemme kohteliaita muita kohtaan, luomme ketjureaktion, joka leviää ympärillemme. Yksi kohtelias ele voi innostaa muita käyttäytymään samalla tavalla.

Joten miten voimme lisätä kohteliaisuutta jokapäiväisessä elämässämme? Se voisi alkaa pienistä teoista, kuten muiden kiittämisestä, kärsivällisestä kuuntelemisesta ja taikasanojen kuten kiitos tai ole hyvä! Oven pitäminen auki jollekin, joka tulee samaan aikaan sisään. Voisimme myös yrittää nähdä asiat toisen näkökulmasta ja olla empaattisia.

Kohteliaisuus ei ole vain asia, jota opetamme lapsillemme, vaan se on myös tapa elää. Kun kohteliaisuus on osa arjen kanssakäymistä, luomme ympärillemme positiivisen ja myötätuntoisen ilmapiirin. Ja ehkä juuri sitä maailma tarvitsee.

25.8.24

Muutos

— Niin kaikki muuttuu, ei entiselleen mikään jää...

Kuten vanha sanonta kuuluu, muutos on ainoa vakio universumissa. Näyttää siltä, ​​​​että tämä tiedettiin jo muinaisina aikoina, vaikka sen muuttumista ei huomaa. Se mikä oli hetki sitten, ei ole enää sama nyt! Vielä hetki sitten satoi ukkospilvestä, mutta nyt aurinko paistaa. Muutos voi tapahtua silmänräpäyksessä. Muutos on myös kasvua, sillä sateisen elokuun aikana sienet nousevat nopeasti maasta, ikään kuin...

Muutokset voivat herättää vastustusta, jopa pelkoa, mutta kun niitä lähestyy realistisesti, niiden vastustaminen on turhaa. Myös ihmisen ikä nousee silmänräpäyksessä, etkä välttämättä huomaa muutosta heti. Kun katsot kuvia itsestäsi kymmenen vuoden takaa, huomaat varmasti tapahtuneet muutokset. Näin muutokset tapahtuvat ja vaikuttavat siihen, kuka olen. Muistan kuinka olin ryhmän nuorin töissä, ja sitten minusta tuli hyvin nopeasti vanhin ennen eläkeikää.

Yhteiskunta muuttuu: eduskunta valitaan neljän vuoden välein ja presidentinvaalit ovat kuuden vuoden välein. Presidentti voidaan valita uudelleen, joten hän voi jatkaa, jos hänen ensimmäinen kautensa on tyydyttänyt kansaa. Muutoin politiikka on jatkuvaa muutosta! Kohta nousee arvonlisävero 1,5%!

1950 luvulta MB 170

Tekniikassa muutoksia on helposti havaittavissa, sillä kun synnyin, sähkö oli maaseudulla vielä harvinaista, eikä joka kodissa ollut autoa. Jos puhelin oli, se oli iso kaappi seinällä. Taskulaskin, joka alkoi yleistyä 1970-luvulla, painoi puoli kiloa. Nyt sähköautot ovat yleistymässä, sillä niiden teho on satoja hevosvoimia ja kiihtyvyys nollasta sataan alle 5 sekuntia.

Luonnossa muutos on jatkuva prosessi. Ihmiset voivat kiistellä ilmastonmuutoksesta, mutta jos vähänkään kiinnittää tilanteeseen huomiota, muutoksen kyllä huomaa.

Ihmissuhteemme muuttuvat, kun nuoret kasvavat aikuisiksi ja vanhimmat, joskus jopa nuoria, kuolee.

Asenteemme ovat varsin itsepäisiä, sillä kieltäydymme muuttamasta kahta asiaa, joista toinen on "Turun sinappi". Joskus jopa asenne voidaan vaihtaa, kuten vanhat sukat. Tottumukset vaihtuvat hitaasti, koska pidämme niistä kiinni. "Poisoppiminen" on vaikeaa ja epämiellyttävää. Usein joudumme kuitenkin joudumme luopumaan totutusta.

Mietin, millaista elämä olisi, jos muutoksia ei tapahtuisi, ja eläisin edelleen sodanjälkeistä aikaa 1940-luvulla?



24.8.24

Luovuus – onko se oikeasti lahja vai vain hyvä tekosyy sössiä?

Olen aina ihmetellyt sitä, miten jotkut ihmiset saavat aikaan kaikkein mielikuvituksellisempia ideoita. Maalaavat seinille parrakkaita kissoja, kirjoittavat runoja jääkaapin ovista tai keksivät uusia tapoja sitoa kengännauhat. Heitä kutsutaan luoviksi. Mutta onko luovuus oikeasti jokin lahja, jonka jotkut saavat syntymälahjaksi, vai onko se vain hyvä tekosyy sössiä?

Ehkä luovuus on vähän kuin mauste, muuten yksinkertaiseen kaalisoppaan. Liikaa on liikaa, mutta ilman sitä ruoka on mautonta. Liian luova ihminen saattaa päätyä rakentamaan taloa vanhoista merikonteista tai leikkaamaan hiukset pois, mutta ilman ripausta luovuutta maailma olisi aika pliisu. Olen itsekin yrittänyt kehittää luovuutta. Olen osallistunut erilaisiin kursseihin ja lukenut kirjoja, joissa on opetettu tekemään taidetta tyhjästä tai kirjoittamaan haiku-runoja valokuvista. En ole vielä päässyt näyttelyihin, mutta olen oppinut yhden tärkeän asian: luovuus vaatii rohkeutta. Rohkeutta tehdä virheitä, rohkeutta erottua joukosta ja rohkeutta uskoa omiin hulluihin ideoihinsa! 
Karhukivi

Siksi olen tutustunut Scamper-menetelmäänkin. Ehkäpä luovuus ei olekaan niin paljon kyvystä keksiä uusia ideoita, vaan kyvystä uskoa niihin. Ja ehkäpä se on ihan hyvä, että me kaikki emme ole yhtä luovia. Muuten maailma olisi täynnä parrakkaita kissoja tai vihreätukkaisia ihmisiä, eikä kukaan enää tietäisi, mikä on normaalia.

Vakavammin puhuen, luovuus on tärkeä osa jokaisen elämää. Se auttaa meitä ratkaisemaan ongelmia, kehittämään itseämme ja näkemään maailmaa lateraalisemmin, uusin silmin. Vaikka en olekaan mikään taiteilija, olen oppinut, että jokainen meistä voi olla luova omalla tavallaan. Riittää, kun uskaltaa kokeilla ja tehdä asioita vähän eri tavalla.

Mitä mieltä sinä olet?
Onko luovuus siunaus vai kirous? Jaa omat ajatuksesi kommenttikentässä!

23.8.24

Automatiikka auttaa, mutta kuvaaja päättää!

Nikon Z6 II

Minun kamerani ei osaa ajatella puolestani, joten valitsen kuvaustilan, joka toimii kuten minä kuvaajana haluan. 

Kameroissa on täysautomaattinen kuvaus tila, joka asettaa arvot ilman kuvaajan tekemiä valintoja. Se voi toimia hyvin, mutta oikea valotus vaihtelee, eikä kameran automatiikka aina osaa valita kaikkia kuvaajan haluamia asetuksia.

Näin saat helposti haluamasi kuvan.

  1. Pysäytä liike lyhyellä suljinajalla (S)
  2. Sumenna tausta suurella aukolla (A)
  3. ISO herkkyys voidaan valita automaattisesti
  4. Manuaalisilla asetuksilla saa halutun tuloksen

Kuva ei ole hyvä jos tausta on tarkka, mutta pääkohde epäterävä, esimerkiksi lentävä lintu, on pitkän valotusajan vuoksi epäterävä. Kameran automatiikka ei ymmärrä, että nopean liikkeen pysäyttäminen vaatii lyhyen suljinajan.

(S) Valotusajan esivalinta, kun kuvaat nopeatempoisia tilanteita, kuten liikenteessä olevia autoja tai urheilua, saat parhaat tulokset. Voit asettaa sopivan suljinajan, kuten 1/1000 sekuntia. Aukko ja ISO-arvo säätyvät automaattisesti oikein. 

(A) Aukon esivalinta. Pitkällä suljinajalla voit sumentaa liikettä esimerkiksi saat veden näyttämään "pehmeältä" ja sileältä. Aukon esivalinta asetuksella, päätät aukon.  Valotusaika ja ISO-arvo säätyvät automaattisesti oikein.

Käytän pääasiassa Nikon kameroissa (A) tai (S) kuvaustilaa, joskus myös (M), mutta (AUTO) tilaa vain hyvin harvoin. 

22.8.24

Säästäminen tai shoppailu - se on vasta alkua!

SCAMPER-menetelmä on näppärä työkalu, jolla voi muuttaa olemassa olevia ideoita tai tuotteita. Sovelletaanpa sitä tähän klassiseen kysymykseen: säästökauppa vai ruokakauppa?

Korvaava: Entä jos vaihtaisimme ruokakaupan käytetyn tavaran kauppaan ja kirpparin ruokakauppaan? Voisimme ostaa vanhoja vaatteita kiloittain ja torilta porkkanoita. Kuvittele, että löydät parhaat avokadot kirpputorilta tai vanhat lenkkarit ruokakaupasta!

Yhdistä: Mikset yhdistäisi näitä kahta? Säästökauppa, joka myy sekä käytettyjä tavaroita että tuoretta ruokaa. Tai ruokakauppa, jossa on oma säästökauppa, jossa voit vaihtaa vanhat ruoanlaittovälineet uusiin lusikoihin.

Muuta: ​​Voisimmeko mukauttaa ruokakaupan säästökaupan käsitettä? Esimerkiksi tuotteille uuden elämän antaminen tee-se-itse-pajoissa. Tai ruoanlaitto tuntien järjestäminen kirpputorikaupassa käyttämällä markkinoiden ylijäämiä.

Lisää: Entä jos muuttaisimme ostoslistamme kokonaan? Sen sijaan, että ostaisimme aina samoja tuotteita, voisimme kokeilla uusia reseptejä ja etsiä raaka-aineita toreilta. Tai ostaa vain vaatteita, jotka sopivat valmistamamme lounaan kanssa.

Toiseen käyttöön: Voisimmeko käyttää ostoksia täysin uusilla tavoilla? Esimerkiksi vanhojen vaatteiden kompostointi salaatin kasvatusta varten tai tyhjien purkkien koristelu kynttilänjaloiksi.

Eliminoi: Mitä jos poistaisimme rahan käytön kokonaan? Voisimme vaihtaa tavaroita keskenään tai tarjota vanhoja vaatteita vastineeksi päivittäistavaroista.

Käänteinen: Entä jos myymme ruokaa kirpputorikaupasta ja ostaisimme vaatteet ruokakaupasta? Tai jos kasvattaisimme itse vihanneksia ja myymme ylijäämät kirpputorilla.

Johtopäätös:
SCAMPER-menetelmä on tapa haastaa normit ja puhaltaa uutta elämää arjen rutiineihin. Ollaan luovia ja nokkelia!
Vastaus siihen, onko sillä väliä, teetkö ostoksia käytetystä tavarasta vai ruokakaupasta, kaikki riippuu siitä, kuinka luovasti suhtaudut asiaan! Ovatko supermarketit jo lähestymässä tätä konseptia? 

21.8.24

Taidot, tahto ja tulokset

Olemmeko me ihmisinä viime kädessä vain taitojen, tahtomme ja asenteemme summa? Filosofit ovat muinaisista ajoista lähtien pohtineet ihmisen olemusta, mutta yksinkertaisessa arjessa tämä kolmikko esiintyy usein menestyksen ratkaisevana tekijänä.

Taito on työkalupakki, jonka olemme rakentaneet itsellemme vuosien varrella. Juuri asiantuntemus mahdollistaa tietyn tehtävän suorittamisen. Pelkkä taito ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös motivaatiota, syvää halua saavuttaa jotain. Se kipinä, joka sytyttää meidät toimimaan ja pyrkimään tulokseen.

Asenne puolestaan ​​on kuin voiteluaine, joka helpottaa matkaa kohti tavoitteita. Positiivinen asenne auttaa jaksamaan, vaikka asiat eivät menekään suunnitellusti. Se on uskoa omiin kykyihimme ja kykyä nähdä takaiskut mahdollisuuksina.

Kuulemme usein sanottavan, että "taivas on rajana". Mutta onko se todella totta? Ehkä kysymys on enemmän siitä, kuinka korkealle olemme valmiita kiipeämään. Rajamme ovat usein enemmän mielessämme kuin todellisuudessa.

Jos haluamme saavuttaa jotain merkittävää, meidän on yhdistettävä taitomme, motivaatio ja positiivinen asenne. Meidän on uskallettava astua pois mukavuusalueelta ja riskejä ottaen. Ja ennen kaikkea meidän on uskottava itseemme.

Mutta entä jos meillä ei ole kaikkia tarvittavia taitoja? Onko sitten turhaa edes yrittää? Ei ollenkaan, sillä taitoja voidaan oppia, tietoa voidaan hankkia ja motivaatiota voidaan vaalia. Asenne on kuitenkin se, mikä meissä asuu. Ne ovat päätöksiä, joita teemme joka päivä.

Viime kädessä on meistä kiinni, mitä tuloksia saavutamme. Olivat tavoitteemme suuret tai pienet, tärkeintä on, että olemme oppineet ja kasvaneet matkan varrella. Ja mikä parasta, matka on aina mielenkiintoinen.

Voimmeko oppia lisää?

  • Taito, motivaatio ja asenne ovat kolme keskeistä tekijää elämässä.
  • Pelkkä taito ei riitä; halu ja usko kykyihimme ovat myös välttämättömiä.
  • Asenne on päätös tehdä tuloksia.


20.8.24

Pilvien katoaminen ja ilmaston muutos

Sininen on taivas,
Siniset on silmänsä sen.
Siniset on järvet,
Sinisyyttä heijastaen.
Valkoinen on hanki,
Valkoiset on yöt kesien,
Valkoiset on pilvet,
Lampaat nuo taivaan sinisen.

Jukka Kuoppamäen "Sininen ja valkoinen" on ollut vuosikymmenien ajan suomalaisille rakas laulu, joka maalaa kuvan kotimaamme luonnosta ja kauneudesta. Laulun sanat, jotka kertovat taivaan sinisyydestä ja pilvien valkoisuudesta, ovat kauneutensa vuoksi jääneet monien mieliin. Mutta nyt kun uutiset kertovat pilvien vähentymisestä Itämerellä, nämä tutut sanat saavat aivan uuden suuremman merkityksen.

Pilvet – enemmän kuin vain kaunis näky

Pilvet eivät ole pelkästään maalauksellinen kaunis taivas, vaan ne ovat olennainen osa maapallon ilmastojärjestelmää. Ne säätelevät vuoden, niin kesän, kuin talvenkin lämpötilaa, ne vaikuttavat sademääriin ja suojaavat elämää auringon ultraviolettisäteilyltä. Pilvien väheneminen merkitsee paljon muutakin kuin vain muutosta näkemässämme taivaassa. Pilvien väheneminen on merkki suuremmista muutoksista maapallon ilmastossa.

Ilmaston muutos – uhka joka koskettaa meitä kaikkia
Ilmaston muutos on yksi aikamme suurimmista haasteista. Sen vaikutukset näkyvät jo nyt kaikkialla maailmassa. Äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät, merien pinnat nousevat ja luonnon monimuotoisuus köyhtyy. Pilvien väheneminen on vain yksi esimerkki ilmastonmuutoksen moninaisista vaikutuksista.

Mitä me voimme tehdä?
On tärkeää ymmärtää, että ilmastonmuutos on maapallon ongelma, joka vaatii globaaleja ratkaisuja. Jokainen meistä voi kuitenkin omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, miten ilmastonmuutos etenee. Pienetkin teot, kuten energian säästäminen, kaikenlaisen kulutuksen vähentäminen ja kestävien kulutustottumusten omaksuminen, voivat yhdessä tehdä suuren eron.

Toivo paremmasta tulevaisuudesta
Vaikka tilanne näyttää joskus synkältä, on tärkeää pitää mielessä, että meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen. Kehitämme jatkuvasti uusia teknologioita ja ratkaisuja, jotka auttavat meitä vähentämään päästöjä ja sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Jukka Kuoppamäen laulun sanat muistuttavat meitä luonnon kauneudesta ja hauraudesta. Kun seuraavan kerran katselemme taivaalle, voisimme hetkeksi pysähtyä miettimään, miten voimme suojella tätä kaunista planeettaamme tuleville sukupolville.

Kysymyksiä pohdittavaksi:

  1. Mitä muita muutoksia olet huomannut luonnossa?
  2. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa sinuun ja ympäristöösi?
  3. Mitä konkreettisia tekoja me voisimme tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi?



19.8.24

Mikä on SCAMPER?

Scamper on lyhenne sanoista Korvaa, Yhdistä, Mukauta, Muokkaa, Laita toiseen käyttöön, Eliminoi, Käännä. Se on luova ajattelun tekniikka, joka auttaa kehittämään uusia ideoita ja ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Scamper-menetelmä kannustaa miettimään asioita uusista näkökulmista ja yhdistämään eri elementtejä.


Miten Scamper toimii?
Scamper-menetelmässä jokainen kirjaimella alkava kysymys käsitellään.

  1. Substitute: Korvaa. Mitä voisit korvata? Mitkä osat voisi vaihtaa toisiin?
  2. Combine: Yhdistä. Mitä voisit yhdistää? Mitkä kaksi asiaa voisi yhdistää uudeksi kokonaisuudeksi?
  3. Adapt: Muuta. Miten voisit muuttaa tätä? Miten voisit soveltaa tätä toiseen käyttöön?
  4. Modify: Muokkaa. Mitä voisit muokata? Miten voisit tehdä tästä suuremman/pienemmän/voimakkaamman?
  5. Put to another use: Käytä toisin. Mihin muuhun tätä voisi käyttää? Mitkä ovat tämän tuotteen muut käyttömahdollisuudet?
  6. Eliminate: Poista. Mitä voisit poistaa? Mitkä osat ovat tarpeettomia? 
  7. Reverse:Käännä. Mitä voisit kääntää päinvastoin? Miten voisit tehdä tämän päinvastaiseks
Scamper ajattelun edut:
Scamper auttaa voittamaan ennakkoluulot ja löytämään uusia, erilaisia ​​ratkaisuja. Stimuloi luovuutta, sillä menetelmä haastaa eri tavoin ajatteluun ja erilaisten käsitteiden yhdistämisen. Sillä voi ratkaista ongelmia. Scamper auttaa löytämään uusia näkökulmia asioihin ja kehittämään niihin tehokkaampia ratkaisuja. Scamper on työkalu ryhmätyöskentelyyn, koska se rohkaisee kaikkia osallistujia tuomaan ideansa pöytään, mutta se on hyödyllinen meille jokaiselle sillä Scamper-menetelmää voidaan käyttää kaikissa tilanteissa.

Esimerkiksi nämä viisi pointtia:

  • Tarinoiden suunnittelu
  • Ongelmanratkaisu
  • Palvelun suunnittelu
  • Markkinointi
  • Erilaisten ideoiden kehittäminen

Ole avoin, älä rajoita itseäsi nopeasti, vaan anna ajatusten virrata, joten kokeile!


18.8.24

Toinen korva kuuro, mutta mieli auki

Minulla ja vaimolla on tänään lounastapaaminen Eerikin kanssa kello kahdentoista aikaan", näin kerroin Uskolle. "On vaan pieni ongelma, sillä kuulokojeeni oikean puolen laite on ihan mykkä, vaikka eilen se toimi.

Usko tuumasi, että eihän se nyt ihan mahdoton tilanne ole. "Tokkopa hätä on tämän näköinen", hän lohdutteli. Mutta minä olin tois korvainen koko lounaan ajan. Ravintolan hälinä häiritsi aivan perkuleesti, ja keskustelu Eerikin kanssa oli vähän niin ja näin. No, ei siinä mitään, ruoka oli ainakin hyvää. Kaikki muut aistit toimivat, vaikka toinen korva olikin mykkä, eli olin puolikuuro.

Lounaan jälkeen iltapäivällä Usko muistutti minua, että milloin olinkaan viimeksi vaihtanut vahasuojat kuulokojeisiin? Enpä ollut muistanutkaan niitä vaihtaa. "Vaihda ne nyt, ja jos se ei auta, niin sitten sinun pitää hakea ammattiapua", hän neuvoi.

Jännitti hieman, että voisiko nuo pienet vahasuojat korjata ongelman. Vaihdoin ne molempiin korvakappaleisiin. Ja sehän oli siinä! Nyt kuulin taas molemmilla korvilla, ihan kuin eilenkin. Kumma juttu, että vain pieni tukos vahasuojassa saa koko kuulokojeen menettämään äänensä.

Opin, että:

  • Vaikka toinen korva olisi mykkä, voi silti nauttia hyvästä ruoasta ja seurasta.
  • Vahasuojien vaihto pitää muistaa tehdä 
  • Joskus yksinkertaiset asiat, kuten tukkeutunut vahasuoja, voivat aiheuttaa suuria ongelmia.
  • Onneksi elämässä on myös pieniä voittoja, kuten se, että minulla on kuulokojeet jotka toimivat taas normaalisti.


17.8.24

Pihlaja – Suomen kansallisaarre

Pihlaja (Sorbus aucuparia) on monella tapaa merkittävä puu suomalaisessa luonnossa, pihoilla ja kulttuurissa. Se on paitsi kaunis koristepuu, myös tärkeä osa monia perinteitä ja tarinoita.

Punainen symboli
Pihlajan syksyn punaiset marjat ovat ehkä tunnetuin piirre. Ne eivät ainoastaan ole kauniita katsella, vaan myös tärkeä ravinnonlähde linnuille ja ihmisille. Marjoista valmistettu hyytelö on meille monille tuttu lapsuudesta saakka.

Kansanperinteessä kunnioitettu puu
Pihlaja on pitkään ollut tärkeä osa suomalaista kansanperinnettä. Sitä on pidetty pyhänä puuna ja uskottu sen tuovan suojaa pahoilta voimilta. Pihlajan uskottiin suojelevan taloa esimerkiksi salamaniskuilta, sitä on  käytetty myös uhripuuna.

Kaunis kaikkina vuodenaikoina
Pihlaja on kaunis puu ympäri vuoden. Keväällä se kukkii valkoisin, tuoksuvin kukin houkutellen pölyttäjiä. Kesällä puu on vihreä ja lehdet ovat kauniin muotoiset. Syksyllä puu loistaa punaisin marjoin ja lehtien värit muuttuvat kauniin keltaisiksi ja punertaviksi. Talvella se on huurteisin marjoineen tilhien suosikki.

Vuoden puu 1994
Pihlajan merkitys tunnustetaan myös virallisesti. Vuonna 1994 pihlaja valittiin vuoden puuksi Suomessa. Tämä kertoo siitä, kuinka tärkeä osa pihlaja on suomalaista luontoa ja kulttuuria. Voidaan todeta, että pihlaja on paljon muutakin kuin vain kaunis puu. Se on symboli, joka yhdistää meidät luontoon, perinteisiin ja historiaan.

Pihlajanmarjat ovat erittäin C-vitamiini rikkaita. Tämä tekee niistä arvokkaan lisän ruokavalioon, erityisesti talvella. Marjat sisältävät myös muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten A-vitamiinia, karoteenia, kaliumia ja kalsiumia. Pihlajanmarjoista voi valmistaa mehua, hilloa, hyytelöä, siideriä, likööriä tai kotiviiniä. Marjat sopivat myös pöydän koristeeksi ja erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Tuoreet marjat ovat maultaan hieman kitkeriä, mutta pakastaminen tai keittäminen vähentää kitkeryyttä. Nuoria pihlajan lehtiä voi käyttää salaateissa tai yrttimausteena.

Pihlajasta kertovat iskelmät?
Koska pihlaja on syvään juurtunut suomalaiseen kulttuuriin ja se näkyy myös musiikissa. Vaikka pihlajasta kertovia hittikappaleita ei välttämättä löydykään, se on usein mainittu kuvailuissa, jotka liittyvät suomalaiseen luontoon, kauneuteen ja nostalgisiin muistoihin.

Nämä löytyvät mm. Spotifystä:

     Suutarin tyttären pihalla    (Reino Helismaa)
     Syyspihlajan alla               (Eino Grön)
     Uralin pihlaja                    (Tapio Rautavaara)

Pihlaja on suomalaisille tuttu puu, joka kasvaa lähes koko maassa. Se onkin luonnollinen valinta, kun halutaan kuvailla suomalaista maisemaa ja tunnelmia. Pihlajaan liittyy paljon erilaisia kansantarinoita ja uskomuksia, jotka ovat innoittaneet monia taiteilijoita.


16.8.24

Aika ei vanhenna puutarha-unelmia

Oman pihamme ja puutarhan hoitoa on vähennetty siirtymällä enemmän luonnonmukaiseen pihaan. Marjapensaista ja omenapuista toki saamme satoa, mutta vihanneksia ei ole viljelty, ja isosta puutarhajyrsimestä ym. laitteista on luovuttu. Toisaalta pihalla on meille edelleen korvaamaton merkitys ja kiinnostus säilyy edelleen.
Kävimme tänään kirpputorilla, jossa sattumoisin oli pitkä rivi vanhoja Kotipuutarha lehtiä, jotka oli sidottu vuosikerroittain nahkaselkäisiksi kirjoiksi. Ostin vuoden 1994 vuosikerran!
Kolmekymmentä vuotta vanha tieto ei juurikaan ole muuttunut, joten kirja tulee meillä ahkeraan käyttöön. Siitä saattaa löytyä myös käyttökelpoisia vinkkejä. Teos on kirjahyllyssä, kuin arvoteos konsanaan ja mietin, että käynkö vielä huomenna hakemassa pari vuosikertaa lisää, vai onko se, menossa hamstrauksen puolelle, jos niitä lisää käyn ostamassa?

Vanhojen Kotipuutarha-lehtien kiehtova maailma
Muistatko Sinä sen tunteen, kun kävelet paljain jaloin nurmikolla, auringon lämmittäessä ihoa ja lintujen laulun täyttäessä tienoon? Meillä on tämä yhteys luontoon. Vaikka olemme päättäneet vähentää työtä siirtyen kohti vain vähän työllistävää, luonnonmukaista puutarhaa. Samalla olemme huomanneet, kuinka paljon iloa ja tyyneyttä tämä pihamaa tuo elämäämme. Tämä saa minut miettimään, että ehkä kaikki uusin ei olekaan aina parasta.

Ajatuksia vuosikymmenten takaisista neuvoista
Vaikka olemmekin vähentäneet viljelyä, on vanhoissa Kotipuutarha-lehdissä paljon meille hyödyllistä tietoa marjapensaiden ja omenapuiden hoidosta sekä perenna kasvatuksesta. Odotan innolla, että ehdin tarkemmin tutustumaan lehtien sisältöön. Ehkä löydän uusia vinkkejä omaan puutarhaamme. On kiehtovaa huomata, kuinka paljon voimme oppia menneisyydestä ja soveltaa sitä nyt omaan elämäämme.

Kotipuutarha lehti 1994 nahkaselkäisenä 

Ajatonta asiaa 
Puutarhanhoidon periaatteet eivät suuresti muutu vuosien varrella.

  1. Vanhoista lehdistä löydän luotettavaa tietoa kasvien hoidosta, maaperän käsittelystä ja erilaisista puutarhoista.
  2. Vanhoissa lehdistä voi löytää myös tietoa lajikkeista, jotka ovat vuosien saatossa unohtuneet.
  3. Ehkä löydän jonkun nyt harvinaisen perennan, jota haluamme pihaan.
  4. Lehtien kuvat ja jutut voivat herättää meille uusia ideoita mm. valokuvaamaan omaa puutarhaa.
  5. Ehkä vanha piirustus innostaa luomaan uuden kukkapenkin tai saa kokeilemaan uusia kasvivalintoja.
  6. Vanhat Kotipuutarha-lehdet kirjoina on aarreaitta, joista löytyy niin käytännöllistä tietoa kuin inspiraatiotakin. 


15.8.24

Aika rientää -kello käy!

Vuosikymmenet seinällä raksuttanut kello, näyttää tänään samaa aikaa kuin eilen. Se on kahdesti vuorokaudessa täysin oikeassa ajassa, koska se ei käy. Viisarit pysyvät paikallaan kuin täi tervassa. Tietysti vaihdoin siihen patterin, mutta sekään ei saa viisreita virkistymään. Kokeilen vielä kahtakin uutta paristoa, mutta kaikki on turhaa.

Kello on lahjaksi saatu ja siinä on keraamiikka taulu, joka esittää Porvoon kirkkoa. Olisi hyvä saada tämä taaskin oikeaan ja tärkeään virkaansa ajan kulumista näyttämään. Ehkä tuollainen koneisto löytyy jostain, mahdollisesti jopa kirpputorilta. Sieltä aloitan etsimään kellolle uutta sielua.

Kirpputorilta löytyi lopulta se, mitä etsin: Ostin kaksi hyvää käyvää ja tyylikästä seinäkelloa, jotka näyttävät aikaa, kuin se olisi tuossa ajat ollut. Hinta ei ollut päätä huimaava, joten päätin kokeilla onneani. En pura kelloja vaan etsin koneiston tuohon entiseen kellotauluun. Ehkä kannattaa olla kärsivällinen, sillä oikeat osat löytyvät aina lopulta tuohonkin kellotauluun, joka saa nyt olla kaapissa. .

Nykyisillä sähköisillä kelloilla ei ole sellaista viehätystä mitä muistan olleen 1940 luvulla, jolloin opettelin lukemaan roomalaisilla numeroilla olevaa punnuksista vedettävää tuvan seinäkelloa. Sen tärpästikkeli jatkoi edestakaista liikettä ilman tietoakaan sähkövirrasta. Punnukset saivat painovoiman vaikutuksesta aikarattaat pyörimään. Se oli ihmeellistä, kun kello hiljaa raksutti oikeassa ajassa. 

Nyt kelloja on jos jonkinlaisia aurinkokellosta alkaen kalliisiin Tac Hoyer ja Rolex rannekelloihin. Minä tilasin itselleni muutamia viikkoja sitten kiinalaisesta Temu verkkokaupasta halvan automaattisen rannekellon, jonka sain reilulla kahdella kympillä. Kello on nyt käynyt oikeassa ajassa pian kuukauden.

Kellon tarpeellisuus on hieman rajallista, sillä aikaa voi seurata tietenkin auringosta, mutta myös keittiön liedestä, mikroaaltouunista, kameroista ja kännykästä. Kello on integroituna melkein mihin vain elektronisiin laitteisiin, kun jopa lämpömittarissa voi olla kello. 


14.8.24

Onkimiehen ajatuksia

Ensio, jo vanha monenlaista aikaa elänyt mies. Hän seisoo välillä, istuukin järven rantakivellä. Sadepisarat koskettelivat hellästi hänen kasvojaan, kun hän katseli kohon keinuntaa laineilla. Mielessään Ensio oli kulkenut monissa maailmoissa. Hän on kirjoittanut seikkailuista, jossa on ollut ritari, merillä jopa lentäjä.  Ne olivat tietenkin mielikuvituksen tuotteita, mutta nyt, tässä hiljaisessa hetkessä elokuun iltapäivänä järven rannalla, hän tunsi olevansa onnellisin juuri sellaisena kuin oli. 

Onkiminen rauhoittaa
Mielenkiintoista ja jännittävää tämä. Madot olivat hävinneet särkien suihin nopeammin kuin hän olisi osannut kuvitella. Kesä on ollut helteinen ja kuiva, eikä hyviä onkimatoja ollut helppo löytää, mutta onneksi niitä sentään on tätä reissua varten. Taas koho painui veden alle, kun ahven olisi halunnut viedä sen mukanaan. Kala oli koukussa ja sen tie kulki suoraan Ension haaviin, joka toimi kiven kolossa sumppuna. Särjet ovat taitavampia viemään madon tarttumatta koukkuun, mutta eipä niillä ollut väliä, vaikka vähiä matoja ne vintiöt kuluttivat.  

Työaika
Ne vuodet olivat hyvin mielenkiintoisia, Työpaikat vaihtuivat, ei niinkään omasta päätöksestä, mutta yritysten omistajanvaihdoksien vuoksi. Tästä syystä myös asuinpaikka vaihtui. Suurin ja vaikein, mutta myös paras asia oli työn muuttuminen Turusta Jyväskylään! Eläkeläisen elämä on vakaampaa!  Tätä kaikkea on hyvä muistella Joskus tarkemmin, hän päätteli. 

Hääpäivä
Onkija oli ajatuksissaan, vain usein toistuva kalojen nosto ja syötin vaihto, hänen ajatuksensa keskeytti.  Ajatuksen virta oli aaltoilevaa, kuin sateisen järven laineet. Viikolla on meidän hääpäivämme, siitä tulee nyt 53 vuotta, kun meidät vihittiin. Aika, miten nopeasti onkaan tultu tähän. Emme me vanhoja ole, mutta kalenteri kertoo toisin. 


Nyt onki tarttui koivun oksaan, sinne koukku jäi! 

Kädet jo alkoivat väsyä ja onkijan selkä kipeytyy, harmittaa sateen takia. Ensio keräsi kalat pois sumpusta ja valikoi vain niistä suurimmat ahvenet. Nämä valitut ahvenet päätyvät huomiseen ateriaan, mutta pienemmät hän päästää hellästi takaisin järveen kasvamaan tai haukien saaliiksi.  

Kun viimeinenkin pikkukala oli vapautettu laineille, hän kuunteli veden liplatusta, lintujen laulua ja tuulen huminaa. Tässä hetkessä kaikki oli hyvin. Ensio nojautui vaellussauvoihinsa ja sulki silmänsä tehden muutamia jooga venytyksiä hengittäen syvään, meditoiden.  Edessä oli kävely kotiin ja kalojen siivous, johon hän kyllä pyytää vaimoa avukseen. Sitten ahvenet suolaliuokseen tunniksi ehkä kahdeksi. Kalakukkoon taikina perinteisen ohjeen mukaan. Niin, jääkaapissa on siansivua, joka tarvitaan mausteeksi kalakukkoon. 

Onnea!
Tulevaa hääpäivää on jotenkin juhlistettava? Ehkä menemme lounaalle johonkin ravintolaan, ehkä pyydämme jonkun nuoremman mukaamme, sillä niin tuntuisi enemmän juhlalta, kun olisi useampi, kuin vain me kaksi?   

Rauha vallitsee, 
pikkusintit vapaaksi. 
Onni nyt tässä! 

Onni löytyy pienistä hetkistä, ajassa luonnon keskellä, jossa annan ajatusten virrata vapaasti. 

13.8.24

Maidosta, maasta ja ylikulutuksesta

Vanha sanonta "Parempi maassa kuin jumalattoman suussa" on herättänyt mielenkiintoni. Se on sanonta, joka on säilynyt sukupolvelta toiselle, ja sen merkitys on saattanut muuttua ajan myötä. Alkuperäinen tarina maidosta, joka kaadettiin maahan sen sijaan, että se olisi annettu köyhille, kuulostaa pahalta nykyaikana luettuna.

Mutta miksi tämä sanonta on säilynyt? Miksi ihmiset ovat halunneet toistaa sitä sukupolvelta toiselle? Ehkäpä siinä piilee jonkinlainen totuus ihmisluonnosta. Ehkäpä se kertoo meille jostain syvästä epäluulosta muita ihmisiä kohtaan, jostain pelosta siitä, että hyvät teot voivat kääntyä vastaan. Maahan kaadettu maito happanee ja alentaa maan pH arvoa, joten se voi olla hyväksi alppiruusuille pensasmustikalle tai muille happamasta maasta pitäville puutarhakasveille. Ehkä näin voisi kasvattaa sammalta pihakiven pintaan?

Toisaalta, sanonta voi myös olla osoitus siitä, kuinka helposti ihmiset voivat oikeuttaa omat itsekkäät tekonsa. Jos maitoa ei haluttu antaa köyhille, oli helpompi perustella teko sillä, että köyhät ovat jotenkin "jumalattomia" eivätkä ansaitse apua. 

Nyky-yhteiskunnassa, jossa puhutaan paljon solidaarisuudesta ja tasa-arvosta, maidon kaataminen maahan vaikuttaisi täysin käsittämättömältä teolta. Silti, voimme löytää yhtäläisyyksiä menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Ehkäpä emme enää kaada maitoa maahan, mutta tuhlaamme ruokaa valtavia määriä, samalla kun miljoonat ihmiset kärsivät nälkää. Kulutamme luonnonvaroja kohtuuttomia määriä. Keskenään vertailukelpoiset Suomen ylikulutuspäivät viime vuosilta ovat 13.4.2019, 6.4.2020, 18.4.2021, 22.4.2022 sekä 16.4.2023.

Tämä vanha sanonta haastaa pohtimaan arvojamme ja asenteita. Se muistuttaa meitä siitä, ettei hyväntekeväisyys ei aina ole helppoa, ja että meidän on valittava omien etujemme ja muiden tarpeiden välillä. Samalla se myös varoittaa siitä, kuinka helposti voimme oikeuttaa oman itsekkyytemme.

Ehkäpä sanonta "Parempi maassa kuin jumalattoman suussa" onkin enemmänkin varoitus kuin kehotus. Se varoittaa meitä siitä, että ihmisessä asuu aina myös pimeä puoli, ja että meidän on oltava jatkuvasti valppaita sen suhteen.

Mutta toisaalta, sanonta voi myös kutsua parempaan. Se voi olla kehotus siihen, että meidän on uskallettava luottaa toisiin ihmisiin ja tehdä hyvää ilman odotuksia. Ehkä se on kutsu siihen, että meidän on rakennettava yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus hyvään elämään.

Mitä sinä ajattelet tästä sanonnasta? Onko se vanhentunut, vai onko ajatuksessa jotain ajankohtaista?


12.8.24

Pientä kateutta

Kateus on tunne, joka herättää negatiivisia tunteita. Se voi aiheuttaa epämukavuutta, jopa vihaa. Kateus on kuitenkin mahdollista muuttaa positiiviseksi voimaksi, joka ohjaa meitä kohti henkilökohtaista kasvua ja menestystä. Tällainen muutos vaatii tietoisempaa lähestymistapaa omiin tuntemuksiin ja ajatuksiin.

  • Ensinnäkin on tärkeää tunnistaa kateuden tunne itsessämme. Kun olemme tietoisia siitä, mitä tunnemme, voimme analysoida, mistä tunne on peräisin. Mitä ominaisuuksia tai saavutuksia ihailemme muissa? Mitä me itse haluamme saavuttaa? Kateuden syiden ymmärtäminen antaa mahdollisuuden muuttaa ajatusten suuntaa.

  • Pariisi 2024 ei tuonut Suomelle yhtään olympiamitalia, mutta ehkä se innostaa urheilijoita motivoivalla tavalla hyödyntäen tunteiden voimaa ohjaamaan kohti menestystä! Tunteita voidaan käyttää motivaation lähteenä. Sen sijaan, että keskitymme siihen, mitä muilla on, voimme käyttää tunteita polttoaineena saavuttaaksemme omia tavoitteita. Voimme kysyä itseltämme, mitä voimme tehdä saavuttaaksemme samat tai jopa parempia tuloksia.
     
  • Heikkoudesta voi tulla motivoiva voima, joka ohjaa kohti henkilökohtaista kasvua ja kehitystä. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Sen sijaan, että vertaisimme itseämme muihin, keskitymme omiin vahvuuksiin jatkaen niiden hiomista. Kun paneudumme omiin tuloksiin, kateuden tunne vähitellen häviää. 

  • Tärkeintä on kiitollisuus siitä, mitä meillä on. Kiitollisuus auttaa näkemään elämän myönteisiä puolia ja lisää onnellisuuden tunnetta. Kun keskitymme hyviin asioihin, energiaa hukataan vähemmän siihen, mitä muilla on. Menestys ei ole kilpailua, vaan se on oma henkilökohtainen matka, jossa vertailukohtana on menneisyytemme, ei muiden tulokset. Kun vapaudumme tarpeesta olla muiden klooni, voimme keskittyä omiin taitoihimme, nauttien matkasta kohti päämääriämme. Omaksutaan ainutlaatuisuus ja juhlitaan yksilöllisyyttä pyrkien menestykseen.
Kateuden muuttaminen motivoivaksi voimaksi on vaivan arvoinen matka. Otetaan siis kantaa kateuteen, analysoiden sitä.


11.8.24

Kun tietoa puuttuu käytä mielikuvitusta

Albert Einsteinin kerrotaan sanoneen:
"Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto." Tätä väitettä on usein tulkittu tarkoittavan, että vaikka tieto on tärkeää, mielikuvitus mahdollistaa uuden tiedon ja innovaation luomisen. Se on kuin avain, joka avaa ovia uusiin mielikuva maailmoihin.

Miksi tämä lausunto on tärkeä?
Tieto on kokoelma tosiasioita ja käsitteitä, kun taas mielikuvitus on kykyä luoda uusia ajatuksia ja yhdistää olemassa olevaa tietoa uusilla tavoilla. Einsteinin mukaan mielikuvitus mahdollistaa kaiken edistyksen ja uusien teorioiden syntymisen. Tietomme on aina rajallista, koska se perustuu siihen, mitä olemme jo havainneet tai oppineet. Mielikuvitus taas on rajaton, koska se luo kuvia ja ideoita, jotka ovat täysin uusia ja arvaamattomia. Mielikuvitus on tärkeä osa innovaatiota. Uudet keksinnöt ja ratkaisut syntyvät usein siitä, että joku pystyy katsomaan asioita uudesta näkökulmasta ja yhdistämään erilaisia ​​ideoita.

On kuitenkin tärkeää huomata:
Vaikka Einstein korosti mielikuvituksen merkitystä, hän ei vähentänyt tiedon arvoa. Tieto on perusta, jolle mielikuvitus rakentuu. Einsteinin lausuntoa on tulkittu monin tavoin, eikä ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, mitä hän tarkoitti.
Einsteinin mukaan "Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto" on inspiroiva meille kaikille. Se muistuttaa meitä siitä, että mielikuvituksella on valtava voima muuttaa maailmaa. Samalla se korostaa, että tiedon ja mielikuvituksen yhdistäminen on avain menestykseen.

Piristä elämää ideoilla
Ikä tuo uusia mahdollisuuksia ja aikaa harrastuksiin. Mielikuvitus voi olla työkalu tuoda lisää väriä ja mielenkiintoa arkeen.
Muuta arkiruokailu juhlaksi etsimällä Googlella reseptejä eri kulttuureista ja kokeilemalla uusia makuyhdistelmiä.Tee ruokalajista taideteos käyttämällä erilaisia ​​värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä.Tee päivällinen esimerkiksi japanilaisilla tai välimeren alueen vaikutteilla.

Kolme pointtia:

  • Aika ei ole suora viiva, vaan enemmän se on moniulotteinen labyrintti, jossa menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kietoutuvat toisiinsa. Jokainen valinta luo uuden haaran tähän labyrinttiin, joten joka hetki on mahdollisuus löytää uusi polku.
  • Unien ja todellisuuden välinen raja on epämääräinen. Unessa kohtaamme usein symbolisia hahmoja ja tilanteita, jotka heijastelevat meidän sisäistä maailmaamme ja voivat tarjota vihjeitä tulevaisuudesta.
  • Kaikki maailman asiat ovat yhteydessä toisiinsa energialähteiden kautta. Kun muutat omaa asennetta, vaikutat samalla maailman tapahtumiin. Pienikin ajatus tai teko voi luoda ketjureaktion, joka ulottuu äärettömyyteen.



10.8.24

Kaivo voi kuivua

Baltasar Graciánin sananparsi "Janonsa tyydytettyään sitä kääntää kaivolle selkänsä": 

Ajatus siitä, että janonsa sannutettuaan kääntää kaivolle selkänsä, on ikivanha mutta hämmästyttävän ajankohtainen. Se kuvastaa niin hyvin ihmisluonteen ristiriitaisuuksia: Olemme kiitollisia ja jopa epätoivoisia silloin, kun tarvitsemme jotain, mutta kun joku on auttanut ja tarve on tyydytetty, unohdamme helposti hänet, joka on auttanut meitä. 

Muistithan kiittää? 

Muistatko viimeksi, kun joku auttoi sinua vaikeassa tietokoneen käyttö ongelmassa? Tai ystävä, joka kuunteli huoliasi, tai hän, joka auttoi sinua pihaprojektissa. Olit silloin varmasti hyvin kiitollinen. Mutta mitä tapahtui sen jälkeen, kun ongelma oli ratkaistu? Oletko pitänyt yhteyttä siihen henkilöön ja muistanut häntä?
Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi elää menneessä tai kiitollisuuden pitäisi olla jatkuva taakka. Pikemminkin kyse on siitä, että meidän on hyvä olla tietoisia taipumuksestamme unohtaa ne, jotka ovat olleet tärkeitä elämämme varrella. 

Miksi unohdamme? 

Syitä siihen, miksi ihmiset unohtavat kiittää tai arvostaa toisia, on monia. Ehkä se on kiireinen elämäntyyli, joka ei jätä aikaa pohdinnalle. Ehkä se on pelko siitä, että kiitollisuus tekee meistä riippuvaisia toisista. Tai ehkä se on yksinkertaisesti se, että otamme hyvät asiat itsestäänselvyyksinä. 

Kiitollisuutta voi harjoittaa monin tavoin, esimerkiksi: 

  • Kirjoita päiväkirjaasi muutama asia, joista olet nyt kiitollinen, pyri huomaamaan pienetkin asiat, joista voit olla kiitollinen.
  • Lähetä ystävillesi ja läheisillesi viestejä, joissa kerrot, mitä he merkitsevät sinulle. 
  • Auta ja tee hyviä tekoja muille. 

Kiitollisuus on tärkeää, sillä se: 

  1. Parantaa mielentilaa, koska kiitollinen mieli on onnellisempi ja vähemmän stressaantunut.
  2. Parantaa elämänlaatua, sillä kiitollinen ihminen nauttii elämästä enemmän. 
  3. Syventää ihmissuhteita, ja vahvistaa ystävyyttä ja perhesiteitä. 

Pidetään mielessä

Koska Baltasar Graciánin viisas sananparsi muistuttaa meitä siitä, että emme saa unohtaa kaivoa, joka on tarjonnut meille vettä. Olkaamme siis kiitollisia kaikesta hyvästä, mitä elämässä saamme, ja muistetaan heitä, jotka ovat auttaneet ja tukeneet meitä.  

Mitä mieltä sinä olet? 

Voisimmeko olla kiitollisempia?
Millaisia kokemuksia sinulla on kiitokseen ja kiitollisuuteen liittyen? 

9.8.24

Ei takaperin vaan lopusta alkaen

Toistuvasti on noussut mieleeni, että joku vuosia sitten lukemani kirja pitäisi lukea/kuunnella uudelleen. Kertaus varmaankin syventäisi teoksen muistijälkeä. Monia kaunokirjallisia teoksia olisi hyvä kerrata. Mika Waltarin kirjoista etenkin Sinuhen kertaaminen olisi hyvä tehdä. Myös jotkut Arto Paasilinnan tarinat palaavat osittain mieleen kuten "Hirtettyjen kettujen metsä" ja "Hymyilevä joukkoitsemurha", tai Jäniksen vuosi. myös Risto Isomäeltä voisin kuunnella "Sarasvatin hiekkaa" teoksen. On myös paljon muita, mutta nämä nyt esimerkiksi. Oma ryhmänsä on tietokirjat ja varmaan myös joku elämäntarina esimerkkinä Matti Otala "Uskalla olla viisas", ja sitten joku sota-ajan juttu ehkä Adolf Ehrnrooth elämäkerta. 

Vielä ovat kertaamatta, mutta nyt kun näitä pohdin saatan pian ottaa Sinuhen kertaukseen. 

Muutan formaattia sillä kuuntelemalla äänikirjana sen sijaan, että lukisin kirjan. Tai luen e-kirjana, jolloin voi hyödyntää erilaisia lukutiloja ja muistiinpano-ominaisuuksia.

Koska olen lukenut kirjan monia vuosia sitten, voin nyt lukea sen uudelleen vaimon kanssa tai liityn lukupiiriin. Korvaan kirjan muulla muodolla: Ehkä katson kirjaan perustuvan elokuvan tai kuuntelen siihen liittyvää musiikkia?

Yhdistän äänikirjan muuhun tekemiseen, kuten kävelyyn tai pihapuuhiin, harrastuksen pariin tai pidempiin automatkoihin.

Ehkä teen kirjasta omia muistiinpanoja, joita voi katsella kertaamisen jälkeen, Ehkä olen jotain mieltä kirjassa kuvatuista tapahtumista, ehkä en! Aikaisemmin lukemani kirjan voisi kuunnella hieman nopeutettuna tai valikoiden siitä tiettyjä osia. Voisin kuunnella kirjaa osissa valikoiden lopusta alkuun päin. Vaikka tämä kuulostaa hassulta, se voi johtaa uusiin oivalluksiin.

"Kun kirjoja kertailee, huomaa, kuinka omat ajatukset ja näkemykset muuttuvat ajan myötä. Sama kirja voi herättää aivan erilaisia tunteita ja ajatuksia eri elämänvaiheissa. 

Sinuhe egyptiläinen, kokenut lääkäri, on palannut kotimaahansa pitkän poissaolon jälkeen. Maailma on kuitenkin muuttunut hänen tuntemastaan. Uusi faarao on noussut valtaan, ja muinaiset uskomukset ovat saaneet väistyä uusien, opetusten tieltä. Sinuhe, joka on nähnyt monia kulttuureja ja uskontoja, on aluksi hämmentynyt muutoksesta. 

Jospa tämä tästä iloksi muuttuu!


8.8.24

Harjanvarren uusi elämä

Muuttui jumppakepiksi

Oletko koskaan tuijottanut kulunutta harjaa ja miettinyt, mitä ihmettä voisit tehdä tuolle vanhalle varrelle? Heitä se pois? Ehdottomasti ei! Harjanvarsi on itse asiassa aarreaitta uudelleenkäyttöön.

- Se on yksinkertaisen tehokas jumppakeppi

Yksi helpoimmista ja hyödyllisimmistä tavoista käyttää luudan tai harjanvartta on tehdä siitä harjoituskeppi. Harjan varren pituus on usein ihanteellinen jumppaan ja kehon venyttämiseen. Muutama sentti puutteesta pituudessa ei haittaa, sillä harjoituksessa käsien asentoa voi aina säätää tarpeen mukaan.

Hionta ja vahaus - Viimeistely
Ennen harjoitus kepin käyttöä hioin harjan varren pinnan sileäksi. Tämä tekee siitä siistin ja lisää mukavuutta käytön aikana. Hionnan jälkeen vahasin pinnan puuvahalla. Vahaus suojaa keppiä kosteudelta ja lialta antaen samalla kauniin kiillon.

Toisesta luudan varresta tein lyhyen, noin 60 senttimetriä pitkän voimailusauvan. Nyt kaksi vartta ovat taas hyödyllisiä  ja uudelleen käytössä.

Valmistaudun käyttämään uusia harjoitusvälineitä!

Linkki: Keppijumppavideo


7.8.24

Hyvää ruokaa terveydeksi

Prosessoitu ja käsittelemätön ruoka on herättänyt paljon keskustelua ruokavaliomme terveellisyydestä. Joten mitkä ovat tärkeimmät erot näiden kahden ruokaryhmän välillä?

Terveyserot
Teollisesti käsittelemätön ruoka sisältää yleensä enemmän hyviä kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Siinä on usein vähemmän kaloreita ja vähemmän lisättyä sokeria ja suolaa. Se liittyy pienempään sydänsairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja muihin terveysriskeihin.

Jalostetut ruoat voivat sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, lisättyä sokeria ja suolaa. Siinä voi olla vähemmän kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Se liittyy usein ylipainon ja edellä mainittujen sairauksien riskiin. Tarkista tuotteen etiketistä mitä syöt!

Hintaero 
Jalostamaton ruoka voi olla kalliimpaa, erityisesti hedelmät, vihannekset, laadukas liha ja kotimainen kala. Tuoreet ja kausituotteet ovat usein halvempia. Pidä silmällä markkinahintoja.

Jalostettu ruoka on yleensä halvempaa, varsinkin valmisateriat ja välipalat. Hinnat voivat vaihdella suuresti riippuen tuotteen laadusta ja merkistä.

Mukavuus
Käsittelemätön ruoka vaatii enemmän tietoa/taitoa ruoanlaitosta, kuten leikkaamiseen, kypsentämiseen ja maustamiseen. Se voi viedä aikaa kiireisinä arkipäivinä tai matkoilla. Ruoanlaitto on kuitenkin yksi parhaista ja hyödyllisimmistä harrastuksista, jopa meille miehille.

Jalostettu ruoka on usein helppoa ja nopeaa valmistaa tai kuluttaa sellaisenaan, koska se on esivalmistettu teollisesti. Se on kätevä matkoilla tai muuten pikaruoasta nauttimiseen.

Muita eroja

  • Jalostamattoman ruoan tuotanto on ympäristöystävällisempää kuin jalostettujen elintarvikkeiden teollinen tuotanto.
  • Jalostettu ruoka on usein voimakkaasti maustettua ja sisältää enemmän lisäaineita, jotka voivat vaikuttaa makuun.
  • Jotkut jalostetut ruoat voivat aiheuttaa riippuvuutta korkean sokeripitoisuutensa vuoksi.
Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka prosessoitu ruoka on kätevää, on hyväksi ottaa huomioon käsittelemättömän ruoan terveysvaikutukset. Hyvä tasapaino on tärkeää, eikä meidän tarvitse emmekä voi, tai halua välttää kaikkia prosessoituja ruokia.

5 Pointtia

  1. Lisää vähitellen enemmän kasviksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita ruokavalioosi
  2. Suosi sesongin mukaisia tuotteita, tuoreuden ja edullisuuden vuoksi
  3. Valmista itse ruokaa päittäin tai mahdollisimman usein
  4. Lue elintarvikkeiden tuoteselosteet huolellisesti ja valitse tuotteita, joissa on vähemmän lisättyä sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa
  5. Terveellinen, hyvä ruoka on nautinto 

Linkki: Tietoa

6.8.24

Sanojen voima

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka voimakasta kirjoittaminen voi olla? Se on kuin taikasauva, joka voi muuttaa elämän niin monella tavalla.

Pura tunteita
Kirjoittaminen on kuin henkilökohtainen terapeutti, joka kuuntelee kaikkia ajatuksiasi ja tunteitasi tuomitsematta. Kun laitat surusi, ilosi, pelkosi tai vihasi paperille, tunnet helpotusta. Sanat auttavat järjestämään kaaosta mielessäsi ja antavat sinulle paremman käsityksen siitä, mitä ajatuksissasi tapahtuu. Mitä kerrot itsellesi?

Itsetunnon rakentaminen
Kun luot jotain omaa tekstiä, kuten tarinan, haiku runon tms. se nostaa itsetuntoasi. Ymmärrät olevasi luomaan  kykenevä yksilö. Kirjoittaminen auttaa löytämään oman äänesi ja ilmaisemaan itseäsi selkeämmin.

Luovuuden virtaa
Kirjoittaminen on loistava tapa kehittää luovuutta. Kun annat mielikuvituksesi laukata valloillaan, syntyy uusia ideoita ja näkökulmia. Voit vangita ajatusten virran, vaikka ne näyttäisi hajanaisilta. Kirjoittaminen auttaa joskus löytämään uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita.

Probleeman käsittely
Kirjoittaminen auttaa meitä ratkaisemaan myös käytännön ongelmia. Kun kirjoitat muistiin tavoitteesi tai huolesi, ymmärrät niitä paremmin ja voit alkaa etsimään ratkaisuja niihin.

Kuinka pääset alkuun?
Aloittaminen saattaa tuntua haastavalta, mutta muista, että sinun ei tarvitse laatia täydellistä kirjoitusta ensimmäisellä yrittämällä. Tärkeintä on vain aloittaa kirjoittaminen. Voit aloittaa pitämällä päiväkirjaa, kirjoittamalla runoja tai luomalla oman tarinasi. Loistava tapa aloittaa on piirtää ajatuskartta siitä, mitä ajattelet tällä hetkellä. Nykytekniikan ansiosta et tarvitse edes kynää – koska voit sanella ajatuksesi puhelimen tiedostoksi vaikka rallia katsoessasi. Oletko kokeillut tietokoneella puheesta tekstiksi kirjoittamista? Kone tallentaa tekstin, jota voit sitten muokata.

Kirjoittaminen vapauttaa!
Anna itsellesi lupa tehdä virheitä ja kokeile uusia asioita. Päästä luovuutesi virtaamaan ja katso, minne se sinut vie!


5.8.24

Kaikilla viidellä aistilla!

 Nopeatempoisessa maailmassa voi olla helppoa jäädä kiinni arjen hälinässä ja unohtaa pysähtyä ja arvostaa nykyhetkeä.

Pysähdy hetkeksi, nauti kaikilla aisteillasi, niin rohkaiset mielelläsi juuri siihen - nauttimalla hetken kokemuksesta kaikilla aisteillamme ja ilmaisten kiitollisuutta elämän yksinkertaisista asioista. Tämä tietoisuuden ja kiitollisuuden käsite ei ole hyödyllinen vain henkiselle hyvinvoinnillemme, vaan se voi myös johtaa suurempaan täyttymyksen ja onnen tunteeseen jokapäiväisessä elämässämme.

Pysähtymällä hetkeksi ja olemalla läsnä, voimme olla täysin yhteydessä ympäristöömme ja arvostaa ympäröivän maailman kauneutta. Käyttämällä kaikkia aistejamme - näköä, kuuloa, kosketusta, makua ja hajua - voimme uppoutua nykyhetkeen ja todella kokea elämän täysillä. Olipa kyseessä kaunis auringonlasku, ukkosmyrsky, lintujen viserrys aamulla tai yksinkertaisen aterian maku, aistikokemuksen huomioiminen voi tuoda meille iloa ja tyytyväisyyttä.

Kiitollisuuden harjoittaminen on tehokas työkalu yleisen hyvinvoinnin ja onnellisuuden lisäämiseen. Kun käytämme aikaa tunnustaen ja arvostaen hyviä asioita elämässämme, riippumatta siitä, kuinka pieniltä ne tuntuvat, siirrämme huomiomme negatiivisuudesta positiivisuuteen.

Tutkimus on osoittanut, että kiitollisuus voi parantaa mielenterveyttä, vähentää stressiä ja lisätä onnen ja täyttymyksen tunnetta. Viljelemällä kiitollista asennetta voimme muokata näkökulmaa ja löytää iloa haastavimmissakin tilanteissa.

Nykypäivän nopeatempoisessa ja usein stressaavassa maailmassa voi olla helppoa unohtaa mindfulnessin ja kiitollisuuden merkitys. Hetken pysähtymisen, kaikilla aisteilla nauttimisen ja kiitollisuuden periaatteiden sisällyttäminen jokapäiväiseen elämään voi kuitenkin vaikuttaa syvästi henkiseen hyvinvointiin ja yleiseen onnellisuuteen. Ottamalla aikaa pysähtyä, nauttia nykyhetkestä ja ilmaista kiitollisuutta, voimme selättää turhan tohinan ja saada ja kokea rauhan ja tyytyväisyyden.



4.8.24

Valitse terveellisempi ruokavalio: käytä lähiruokaa

Haluamme jokainen syödä terveellistä ruokaa! 
Lähiruoka on erinomainen tapa lisätä ruokavalioon monipuolista ravintoa ja tukea samalla paikallisia tuottajia. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka voit lisätä kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa ruokavalioosi ja samalla vähentää pitkälle prosessoitujen ruokien osuutta: 

Suunnittele viikon ruokalista 
Varaa aikaa viikonvaihteessa ja suunnittele ja tulosta lista paperille tulevan viikon aterioista. Tämä auttaa tekemään terveellisiä valintoja ja välttämään kiireisiä päätöksiä kaupassa. Näin on helppo ostaa jopa viikon ruokatarvikkeet kerralla. Tutustu loppukesän vihanneksiin ja hedelmiin. Ne ovat maukkaita ja edullisia. Kokeile erilaisia ruokia ja makuyhdistelmiä. Tämä pitää ruuanlaiton mielenkiintoisena ja varmistaa, että saat riittävästi erilaisia ravintoaineita.  

Ateriat ja niiden sisältö 
Aamiainen
: Täysjyväpuuro marjoilla ja pähkinöillä, rahka hedelmillä ja siemenillä tai täysjyväleipä avokadotahnalla ja tuoreilla kasviksilla.
Lounas: Salaatti runsaalla kasvismäärällä, täysjyväpasta kastikkeella ja raastetulla juustolla tai täytetty bataatti. 
Päivällinen: Kalaa tai kanaa uunissa vihannesten kera. Kantarelli tai muut sienet. Linssikeitto täysjyväleivällä. 

Konkreettisia vinkkejä 
Vaimoni ja minä suosittelemme lisäämään kasviksia joka aterialle. Käytä kasviksia sekä pääruokana että lisäkkeenä. Salaatit, wokit ja keitot ovat helppoja tapoja lisätä kasvisten määrää.
Vaihda valkoinen leipä ja riisi täysjyvävaihtoehtoon, sillä ne sisältävät enemmän kuitua ja ravinteita.
Pidä hedelmiä aina esillä, jotta muistat syödä niitä välipalana tai jälkiruoaksi.
Vähentyä pitkälle prosessoituja ruokia. Lue ruokien ainesosaluettelot ja vältä tuotteita, joissa on paljon lisäaineita, sokeria ja suolaa.
Kokeile uusia makuja. Käy paikkakunnan toreilla ja kaupoissa etsimässä uusia, eksoottisia vihanneksia ja hedelmiä. Kerää marjoja ja sieniä!
Kotiruoka on usein terveellisempää ja maukkaampaa kuin valmisruoat. 

Monessa taloudessa on airfryer, muista käyttää sitä!  

Kaksi esimerkkiä:  

Uunibroileri ja perunat
Ainekset:
4 broilerin koipea
1 kg perunoita
1 punasipuli
2 - 4 valkosipulin kynttä
Oliiviöljyä
Suola, mustapippuri, rosmariini 

Valmistus:
Kuori ja lohko perunat. Hienonna sipulit ja valkosipuli.
Sekoita perunat, sipulit, valkosipuli, oliiviöljy ja mausteet.
Levitä perunat uunipellille.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Paista broilerinkoivet viimeiset 20 minuuttia airfryerissä. 

Tämä on vain esimerkki. Voit varioida reseptejä aina oman maun ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan. 

Kanan ja kanttarelliherkku - täydellinen syysruoka! 

Ainekset (4 hengelle): 

4 kanan rintafilettä
500 g tuoreita kantarelleja
1 sipuli
2- 4 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl 10% kermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä 8% tai kotiviiniä
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Tuoretta tilliä tai persiljaa koristeluun
Keitettyä täysjyväpastaa tai riisiä 

Ohjeet:
Leikkaa kananrinnat suikaleiksi ja kantarellit sopivan kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna oliiviöljy suuressa paistinpannussa. Paista kanasuikaleita muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet väriä. Nosta kanat syrjään.
Lisää pannulle sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki. Lisää kantarellit ja paista kunnes neste on haihtunut. Kaada pannulle viini ja anna kiehua hetki. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.

Yhdistä: Lisää kanasuikaleet takaisin kastikkeeseen ja kuumenna vielä hetki.
Tarjoile: Tarjoa kantarelli-kanaruoan kanssa keitettyä täysjyväpastaa tai riisiä. Koristele yrteillä. 

Vinkkejä:
Lisukkeet: Voit tarjota ruoan kanssa myös esimerkiksi höyrytettyjä vihanneksia, kuten parsakaalia tai kukkakaalia. Kokeile erilaisia yrttejä, kuten rosmariinia tai timjamia.
Juustoraaste: Jos haluat rikkaamman maun, voit lisätä kastikkeeseen hieman juustoraastetta, kuten parmesaania tai emmentalia. 

Tärkeintä on nauttia ruoasta ja tehdä terveellisistä valinnoista osa arkea. HIDASTA! Älä ole koskaan  kiireinen ruokailun aikana, sillä se voi kasvattaa ahmimisen vaaraa!  

Ajan kanssa nautittavaa elokuista ruoka viikkoa! 

3.8.24

Mindfulness, mitä se on?


Hei ystävät!

On mukavaa, jos olet kiinnostunut mindfulnessista. Iän mukana tuleva rauhallisuus yhdistettynä mindfulnessin tarjoamiin työkaluihin on voimakas yhdistelmä.

Joten, mitä mindfulness oikein on?

Mindfulness, tietoisuuden taito, on yksinkertaisesti kykyä olla läsnä hetkessä, juuri nyt. Se on tietoinen päätös keskittyä siihen, mitä mielessä ja ympärillämme tapahtuu, ilman tuomitsemista tai kritiikkiä. Se on kuin pysähtyisi hetkeksi kiireen keskellä ja tarkkaillen kaikkea ilman häiriötekijöitä.

Miten mindfulness voi auttaa sinua?

Mindfulness auttaa hallitsemaan stressiä ja ahdistusta, mikä on ratkaisevan tärkeää meille jokaiselle. Kun oppii rauhoittumaan ja keskittymään nykyhetkeen, unikin tulee helpommin. Mindfulness voi auttaa oppimaan keskittymistä paremmin asioihin, joista pidät, olipa kyseessä lukeminen, äänikirjojen kuuntelu, keskustelu rakkaiden kanssa tai harrastukset. Mindfulnessin harjoittaminen auttaa ymmärtämään itseäsi paremmin ja hyväksymään ajatuksesi ja tunteesi sellaisina kuin ne ovat.

Miten pääset alkuun?

Sinun ei tarvitse heti sukeltaa pitkiin meditaatioistuntoihin. Voit aloittaa vain muutaman minuutin tietoisella hengitysharjoituksella päivittäin.

Voit ladata puhelimeesi mindfulness-sovelluksia, jotka tarjoavat ohjattuja harjoituksia.

Muista, että mindfulness on matka, ei päämäärä. Älä lannistu, jos et huomaa muutoksia heti.

Muista:

Et ehkä pysty meditoimaan täydellisesti heti. Tärkeintä on yrittää tehden Mindfulnessista osa jokapäiväistä elämää jota voidaan harjoittaa missä ja milloin tahansa.

Nauti matkasta, sillä mindfulnessin harjoittaminen voi olla todella palkitsevaa.

Esimerkki mindfulness-harjoituksesta:

Perusharjoitus: Tietoinen hengitys

Istu tai makaa mukavassa asennossa. Keskity hengitykseen. Tunne ilman liikkuvan sieraimissasi, huomioi pallean nousu ja lasku. Älä yritä muuttaa hengitystäsi, vaan tarkkaile sitä. Mindfulness on jännittävä matka, joka voi vaihdella ja muuttua.