27.8.24

Aikaa on

Mitä ihmettä on aika?" Kysyin sitä Uskolta, jolla on yleensä vastaukset kaikkeen. Jotenkin hän selitti sen minulle seuraavasti, sanoen lukeneensa jostain:

- Teorian mukaan universumi luotiin noin 13,8 miljardia vuotta sitten. Universumin oletetaan olevan samanlainen suuressa mittakaavassa koko kosmoksessa. Ajan kulumista universumissa edustaa taustasäteily, keskilämpötila tai aallonpituuden muutos, joka ei riipu minkään havainnoinnin tilasta. Vastaavasti Maan iän määrittämiseen käytetyt ilmiöt, kuten Maan pyöriminen ja kiertorata auringon ympäri sekä kuun kiertorata, eivät ole pysyneet muuttumattomina aikojen kuluessa. Aika suhteellinen käsitys aika on!

Olen aina ollut hieman hidas ymmärtämään näitä tieteellisiä selityksiä. Minulle aika on lähinnä sitä, että kahvi jäähtyy liian nopeasti ja ruoka palaa pannulla. Tai siitä, että lapset vanhenevat nopeasti. Muistan kun olin nuori koulupoika, kesäloma tuntui kestävän ikuisuuden. Nyt on koko tämä kesä mennyt siivillä. Ehkä se johtuu vain siitä, että kun ikää tulee, kaikki tapahtuu nopeammin. Tai ehkä se vain minusta näyttää siltä.

Aika on kuin kissa, joka tekee,
ihan aina mitä haluaa. Kun sitä haluat paijata, se pakenee. Mutta kun aikaa on liikaa, se tuntuu odottaessa liukuvan sormien läpi hitaasti, kuin hiekka tiimalasissa. Aika on myös kuin adventtikalenteri: alussa päivät näyttävät alussa kestävän ikuisesti, mutta joulun lähestyessä ne kuluvat yhä nopeammin. Ehkä on totta, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin aika kuluu. Tai ehkä se on vain tunne, joka meillä kaikilla on.

Aikaisemmin aikaa mitattiin monella eri tavalla, tiimalasi oli varsin mielenkiintoinen, ainakin lyhyitä ajanjaksoja (tunnin) sillä voi mitata, kun hiekka valuu hitaasti alas.

Minulla on hyvä kello, joka lakkasi aikaa näyttämästä. Se on paristokäyttöinen kello. Uuden akun ostamisen sijaan sain automaattisen kellon, joka ei tarvitse paristoa ja jota ei tarvitse vetää. Se toimii, vaikka se saattaa hieman jätättää, mutta voin säätää sen oikeaan aikaan kerran kuukaudessa. Ajan ymmärtäminen on melko vaikeaa. Se vain menee ohi, mutta onneksi sitä on ollut riittävästi.

Aika on myös kuin vanha ystävä, joka on aina ollut vierellämme. Se muuttaa meitä, mutta se on silti osa meitä. Aika on lahja, jota meillä on sittenkin vain rajallinen määrä, joten on tärkeää käyttää se viisaasti. Ehkä tärkeintä ei ole se, kuinka paljon aikaa meillä on, vaan se, mitä pystymme tekemään sillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!