15.8.24

Aika rientää -kello käy!

Vuosikymmenet seinällä raksuttanut kello, näyttää tänään samaa aikaa kuin eilen. Se on kahdesti vuorokaudessa täysin oikeassa ajassa, koska se ei käy. Viisarit pysyvät paikallaan kuin täi tervassa. Tietysti vaihdoin siihen patterin, mutta sekään ei saa viisreita virkistymään. Kokeilen vielä kahtakin uutta paristoa, mutta kaikki on turhaa.

Kello on lahjaksi saatu ja siinä on keraamiikka taulu, joka esittää Porvoon kirkkoa. Olisi hyvä saada tämä taaskin oikeaan ja tärkeään virkaansa ajan kulumista näyttämään. Ehkä tuollainen koneisto löytyy jostain, mahdollisesti jopa kirpputorilta. Sieltä aloitan etsimään kellolle uutta sielua.

Kirpputorilta löytyi lopulta se, mitä etsin: Ostin kaksi hyvää käyvää ja tyylikästä seinäkelloa, jotka näyttävät aikaa, kuin se olisi tuossa ajat ollut. Hinta ei ollut päätä huimaava, joten päätin kokeilla onneani. En pura kelloja vaan etsin koneiston tuohon entiseen kellotauluun. Ehkä kannattaa olla kärsivällinen, sillä oikeat osat löytyvät aina lopulta tuohonkin kellotauluun, joka saa nyt olla kaapissa. .

Nykyisillä sähköisillä kelloilla ei ole sellaista viehätystä mitä muistan olleen 1940 luvulla, jolloin opettelin lukemaan roomalaisilla numeroilla olevaa punnuksista vedettävää tuvan seinäkelloa. Sen tärpästikkeli jatkoi edestakaista liikettä ilman tietoakaan sähkövirrasta. Punnukset saivat painovoiman vaikutuksesta aikarattaat pyörimään. Se oli ihmeellistä, kun kello hiljaa raksutti oikeassa ajassa. 

Nyt kelloja on jos jonkinlaisia aurinkokellosta alkaen kalliisiin Tac Hoyer ja Rolex rannekelloihin. Minä tilasin itselleni muutamia viikkoja sitten kiinalaisesta Temu verkkokaupasta halvan automaattisen rannekellon, jonka sain reilulla kahdella kympillä. Kello on nyt käynyt oikeassa ajassa pian kuukauden.

Kellon tarpeellisuus on hieman rajallista, sillä aikaa voi seurata tietenkin auringosta, mutta myös keittiön liedestä, mikroaaltouunista, kameroista ja kännykästä. Kello on integroituna melkein mihin vain elektronisiin laitteisiin, kun jopa lämpömittarissa voi olla kello. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!