10.8.24

Kaivo voi kuivua

Baltasar Graciánin sananparsi "Janonsa tyydytettyään sitä kääntää kaivolle selkänsä": 

Ajatus siitä, että janonsa sannutettuaan kääntää kaivolle selkänsä, on ikivanha mutta hämmästyttävän ajankohtainen. Se kuvastaa niin hyvin ihmisluonteen ristiriitaisuuksia: Olemme kiitollisia ja jopa epätoivoisia silloin, kun tarvitsemme jotain, mutta kun joku on auttanut ja tarve on tyydytetty, unohdamme helposti hänet, joka on auttanut meitä. 

Muistithan kiittää? 

Muistatko viimeksi, kun joku auttoi sinua vaikeassa tietokoneen käyttö ongelmassa? Tai ystävä, joka kuunteli huoliasi, tai hän, joka auttoi sinua pihaprojektissa. Olit silloin varmasti hyvin kiitollinen. Mutta mitä tapahtui sen jälkeen, kun ongelma oli ratkaistu? Oletko pitänyt yhteyttä siihen henkilöön ja muistanut häntä?
Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi elää menneessä tai kiitollisuuden pitäisi olla jatkuva taakka. Pikemminkin kyse on siitä, että meidän on hyvä olla tietoisia taipumuksestamme unohtaa ne, jotka ovat olleet tärkeitä elämämme varrella. 

Miksi unohdamme? 

Syitä siihen, miksi ihmiset unohtavat kiittää tai arvostaa toisia, on monia. Ehkä se on kiireinen elämäntyyli, joka ei jätä aikaa pohdinnalle. Ehkä se on pelko siitä, että kiitollisuus tekee meistä riippuvaisia toisista. Tai ehkä se on yksinkertaisesti se, että otamme hyvät asiat itsestäänselvyyksinä. 

Kiitollisuutta voi harjoittaa monin tavoin, esimerkiksi: 

  • Kirjoita päiväkirjaasi muutama asia, joista olet nyt kiitollinen, pyri huomaamaan pienetkin asiat, joista voit olla kiitollinen.
  • Lähetä ystävillesi ja läheisillesi viestejä, joissa kerrot, mitä he merkitsevät sinulle. 
  • Auta ja tee hyviä tekoja muille. 

Kiitollisuus on tärkeää, sillä se: 

  1. Parantaa mielentilaa, koska kiitollinen mieli on onnellisempi ja vähemmän stressaantunut.
  2. Parantaa elämänlaatua, sillä kiitollinen ihminen nauttii elämästä enemmän. 
  3. Syventää ihmissuhteita, ja vahvistaa ystävyyttä ja perhesiteitä. 

Pidetään mielessä

Koska Baltasar Graciánin viisas sananparsi muistuttaa meitä siitä, että emme saa unohtaa kaivoa, joka on tarjonnut meille vettä. Olkaamme siis kiitollisia kaikesta hyvästä, mitä elämässä saamme, ja muistetaan heitä, jotka ovat auttaneet ja tukeneet meitä.  

Mitä mieltä sinä olet? 

Voisimmeko olla kiitollisempia?
Millaisia kokemuksia sinulla on kiitokseen ja kiitollisuuteen liittyen? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!