9.8.24

Ei takaperin vaan lopusta alkaen

Toistuvasti on noussut mieleeni, että joku vuosia sitten lukemani kirja pitäisi lukea/kuunnella uudelleen. Kertaus varmaankin syventäisi teoksen muistijälkeä. Monia kaunokirjallisia teoksia olisi hyvä kerrata. Mika Waltarin kirjoista etenkin Sinuhen kertaaminen olisi hyvä tehdä. Myös jotkut Arto Paasilinnan tarinat palaavat osittain mieleen kuten "Hirtettyjen kettujen metsä" ja "Hymyilevä joukkoitsemurha", tai Jäniksen vuosi. myös Risto Isomäeltä voisin kuunnella "Sarasvatin hiekkaa" teoksen. On myös paljon muita, mutta nämä nyt esimerkiksi. Oma ryhmänsä on tietokirjat ja varmaan myös joku elämäntarina esimerkkinä Matti Otala "Uskalla olla viisas", ja sitten joku sota-ajan juttu ehkä Adolf Ehrnrooth elämäkerta. 

Vielä ovat kertaamatta, mutta nyt kun näitä pohdin saatan pian ottaa Sinuhen kertaukseen. 

Muutan formaattia sillä kuuntelemalla äänikirjana sen sijaan, että lukisin kirjan. Tai luen e-kirjana, jolloin voi hyödyntää erilaisia lukutiloja ja muistiinpano-ominaisuuksia.

Koska olen lukenut kirjan monia vuosia sitten, voin nyt lukea sen uudelleen vaimon kanssa tai liityn lukupiiriin. Korvaan kirjan muulla muodolla: Ehkä katson kirjaan perustuvan elokuvan tai kuuntelen siihen liittyvää musiikkia?

Yhdistän äänikirjan muuhun tekemiseen, kuten kävelyyn tai pihapuuhiin, harrastuksen pariin tai pidempiin automatkoihin.

Ehkä teen kirjasta omia muistiinpanoja, joita voi katsella kertaamisen jälkeen, Ehkä olen jotain mieltä kirjassa kuvatuista tapahtumista, ehkä en! Aikaisemmin lukemani kirjan voisi kuunnella hieman nopeutettuna tai valikoiden siitä tiettyjä osia. Voisin kuunnella kirjaa osissa valikoiden lopusta alkuun päin. Vaikka tämä kuulostaa hassulta, se voi johtaa uusiin oivalluksiin.

"Kun kirjoja kertailee, huomaa, kuinka omat ajatukset ja näkemykset muuttuvat ajan myötä. Sama kirja voi herättää aivan erilaisia tunteita ja ajatuksia eri elämänvaiheissa. 

Sinuhe egyptiläinen, kokenut lääkäri, on palannut kotimaahansa pitkän poissaolon jälkeen. Maailma on kuitenkin muuttunut hänen tuntemastaan. Uusi faarao on noussut valtaan, ja muinaiset uskomukset ovat saaneet väistyä uusien, opetusten tieltä. Sinuhe, joka on nähnyt monia kulttuureja ja uskontoja, on aluksi hämmentynyt muutoksesta. 

Jospa tämä tästä iloksi muuttuu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!