7.8.24

Hyvää ruokaa terveydeksi

Prosessoitu ja käsittelemätön ruoka on herättänyt paljon keskustelua ruokavaliomme terveellisyydestä. Joten mitkä ovat tärkeimmät erot näiden kahden ruokaryhmän välillä?

Terveyserot
Teollisesti käsittelemätön ruoka sisältää yleensä enemmän hyviä kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Siinä on usein vähemmän kaloreita ja vähemmän lisättyä sokeria ja suolaa. Se liittyy pienempään sydänsairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja muihin terveysriskeihin.

Jalostetut ruoat voivat sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, lisättyä sokeria ja suolaa. Siinä voi olla vähemmän kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Se liittyy usein ylipainon ja edellä mainittujen sairauksien riskiin. Tarkista tuotteen etiketistä mitä syöt!

Hintaero 
Jalostamaton ruoka voi olla kalliimpaa, erityisesti hedelmät, vihannekset, laadukas liha ja kotimainen kala. Tuoreet ja kausituotteet ovat usein halvempia. Pidä silmällä markkinahintoja.

Jalostettu ruoka on yleensä halvempaa, varsinkin valmisateriat ja välipalat. Hinnat voivat vaihdella suuresti riippuen tuotteen laadusta ja merkistä.

Mukavuus
Käsittelemätön ruoka vaatii enemmän tietoa/taitoa ruoanlaitosta, kuten leikkaamiseen, kypsentämiseen ja maustamiseen. Se voi viedä aikaa kiireisinä arkipäivinä tai matkoilla. Ruoanlaitto on kuitenkin yksi parhaista ja hyödyllisimmistä harrastuksista, jopa meille miehille.

Jalostettu ruoka on usein helppoa ja nopeaa valmistaa tai kuluttaa sellaisenaan, koska se on esivalmistettu teollisesti. Se on kätevä matkoilla tai muuten pikaruoasta nauttimiseen.

Muita eroja

  • Jalostamattoman ruoan tuotanto on ympäristöystävällisempää kuin jalostettujen elintarvikkeiden teollinen tuotanto.
  • Jalostettu ruoka on usein voimakkaasti maustettua ja sisältää enemmän lisäaineita, jotka voivat vaikuttaa makuun.
  • Jotkut jalostetut ruoat voivat aiheuttaa riippuvuutta korkean sokeripitoisuutensa vuoksi.
Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka prosessoitu ruoka on kätevää, on hyväksi ottaa huomioon käsittelemättömän ruoan terveysvaikutukset. Hyvä tasapaino on tärkeää, eikä meidän tarvitse emmekä voi, tai halua välttää kaikkia prosessoituja ruokia.

5 Pointtia

  1. Lisää vähitellen enemmän kasviksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita ruokavalioosi
  2. Suosi sesongin mukaisia tuotteita, tuoreuden ja edullisuuden vuoksi
  3. Valmista itse ruokaa päittäin tai mahdollisimman usein
  4. Lue elintarvikkeiden tuoteselosteet huolellisesti ja valitse tuotteita, joissa on vähemmän lisättyä sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa
  5. Terveellinen, hyvä ruoka on nautinto 

Linkki: Tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!