28.8.24

Sattuman siivittämiä lukukokemuksia

Olen aina ollut sitä mieltä, että parhaat löydöt tehdään sattumalta. Tämä pätee erityisesti kirjojen valintaan. Kirjakaupan hyllyn silmäily, kirjastoon eksyminen tai kirpputorin kirjalaarit voivat olla kuin aarrejahtia. Silmä selailee kirjan kansia ja sisällysluetteloa, sormet tunnustelevat paperia, ja mielikuvitus alkaa lentää. Mutta entäpä silloin, kun inspiraatio on hukassa ja mikään ei tunnu kiinnostavan?

Olen kehittänyt oman, hieman ehkä epätavallisen menetelmän miten löytää seuraava lukukokemus. Se on kuin kirjallinen Tinder-versio: selailen kirjoja tai kuuntelen äänikirjaa muutaman sivun tai kappaleen kerralla. Jos tarina ei heti nappaa, siirryn seuraavaan kirjaan. Ajatus on yksinkertainen: jos kirja ei heti herätä uteliaisuutta, on epätodennäköistä, että se myöhemminkään sytyttäisi lukuhalun.

Tämä menetelmä on osoittautunut tehokkaaksi. Se on kuin arpapeliä, jossa voi voittaa unohtumattomia lukuelämyksiä. Olen löytänyt tämän menetelmän avulla kirjoja, joista en olisi koskaan muuten kuullutkaan. Olen myös huomannut, että sattumanvarainen valinta voi johtaa täysin odottamattomiin genreihin ja aiheisiin.

Mutta miksi tämä menetelmä toimii? Ehkä se on jotain tekemistä ihmismielen uteliaisuuden kanssa. Kun emme tiedä, mitä seuraavaksi tulee, olemme valmiimpia ottamaan vastaan uusia ideoita ja näkökulmia. Ehkä se on myös tapa vapautua odotuksista ja ennakkoluuloista.

Jos siis etsit seuraavaa lukukokemusta, kokeilepa tätä menetelmää. Se voi olla juuri se oivallus, jota tarvitset. Ja muista, että parhaat tarinat löytyvät usein sieltä, mistä niitä vähiten odottaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!