16.8.24

Aika ei vanhenna puutarha-unelmia

Oman pihamme ja puutarhan hoitoa on vähennetty siirtymällä enemmän luonnonmukaiseen pihaan. Marjapensaista ja omenapuista toki saamme satoa, mutta vihanneksia ei ole viljelty, ja isosta puutarhajyrsimestä ym. laitteista on luovuttu. Toisaalta pihalla on meille edelleen korvaamaton merkitys ja kiinnostus säilyy edelleen.
Kävimme tänään kirpputorilla, jossa sattumoisin oli pitkä rivi vanhoja Kotipuutarha lehtiä, jotka oli sidottu vuosikerroittain nahkaselkäisiksi kirjoiksi. Ostin vuoden 1994 vuosikerran!
Kolmekymmentä vuotta vanha tieto ei juurikaan ole muuttunut, joten kirja tulee meillä ahkeraan käyttöön. Siitä saattaa löytyä myös käyttökelpoisia vinkkejä. Teos on kirjahyllyssä, kuin arvoteos konsanaan ja mietin, että käynkö vielä huomenna hakemassa pari vuosikertaa lisää, vai onko se, menossa hamstrauksen puolelle, jos niitä lisää käyn ostamassa?

Vanhojen Kotipuutarha-lehtien kiehtova maailma
Muistatko Sinä sen tunteen, kun kävelet paljain jaloin nurmikolla, auringon lämmittäessä ihoa ja lintujen laulun täyttäessä tienoon? Meillä on tämä yhteys luontoon. Vaikka olemme päättäneet vähentää työtä siirtyen kohti vain vähän työllistävää, luonnonmukaista puutarhaa. Samalla olemme huomanneet, kuinka paljon iloa ja tyyneyttä tämä pihamaa tuo elämäämme. Tämä saa minut miettimään, että ehkä kaikki uusin ei olekaan aina parasta.

Ajatuksia vuosikymmenten takaisista neuvoista
Vaikka olemmekin vähentäneet viljelyä, on vanhoissa Kotipuutarha-lehdissä paljon meille hyödyllistä tietoa marjapensaiden ja omenapuiden hoidosta sekä perenna kasvatuksesta. Odotan innolla, että ehdin tarkemmin tutustumaan lehtien sisältöön. Ehkä löydän uusia vinkkejä omaan puutarhaamme. On kiehtovaa huomata, kuinka paljon voimme oppia menneisyydestä ja soveltaa sitä nyt omaan elämäämme.

Kotipuutarha lehti 1994 nahkaselkäisenä 

Ajatonta asiaa 
Puutarhanhoidon periaatteet eivät suuresti muutu vuosien varrella.

  1. Vanhoista lehdistä löydän luotettavaa tietoa kasvien hoidosta, maaperän käsittelystä ja erilaisista puutarhoista.
  2. Vanhoissa lehdistä voi löytää myös tietoa lajikkeista, jotka ovat vuosien saatossa unohtuneet.
  3. Ehkä löydän jonkun nyt harvinaisen perennan, jota haluamme pihaan.
  4. Lehtien kuvat ja jutut voivat herättää meille uusia ideoita mm. valokuvaamaan omaa puutarhaa.
  5. Ehkä vanha piirustus innostaa luomaan uuden kukkapenkin tai saa kokeilemaan uusia kasvivalintoja.
  6. Vanhat Kotipuutarha-lehdet kirjoina on aarreaitta, joista löytyy niin käytännöllistä tietoa kuin inspiraatiotakin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!